Η συνεργασία μεταξύ Ελλάδας-Ισραήλ καθιστά την χώρα μας παρία

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
01 Ιούλ, 2020

Σήμερα μπαίνει σε συζήτηση στη Διαρκή Επιτροπή Εθνική Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων το Σχέδιο Νόμου «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης του Κράτους του Ισραήλ για συνεργασία στην καταπολέμηση του εγκλήματος και σε θέματα δημόσιας ασφάλειας» που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή και αφορά επικύρωση διεθνούς σύμβασης.

Με αφορμή τις συμφωνίες περί υδρογονανθράκων, έχουμε σημειώσει την ανίερη συμμαχία Ελλάδας-Ισραήλ-Exxon-Total της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ [με προετοιμασία από όλες τις μνημονιακές κυβερνήσεις]. Από την πρώτη στιγμή, το ΜέΡΑ25 προειδοποιούσε ότι ο ελληνικός λαός δεν έχει λαμβάνειν κανένα οικονομικό όφελος, μόνο κόστη οικολογικά και μη. Επιπλέον τονίζαμε ότι αντί για ερείσματα στις Μεγάλες Δυνάμεις, αυτή η συμμαχία συνιστά τεράστιο δώρο στον Πρόεδρο Ερντογάν που του λύνει τα χέρια να ενισχύσει την εσωτερική επικυριαρχία και να προβάλει την εξουσία του με επιθετικές ηγεμονικές κινήσεις στην περιοχή. Έχουμε μιλήσει επίσης για τη συνεργασία της χώρας μας στον αμυντικό τομέα με το Ισραήλ. Δεν ξεχνάμε τις εικόνες του τότε πρωθυπουργού να στέκεται χαμογελαστός δίπλα στον ακροδεξιό, βαθιά ρατσιστή, πολεμοχαρή, άξιο υπονομευτή της ειρηνευτικής διαδικασίας και ελεγχόμενο για διαφθορά από τις ισραηλινές αρχές Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Μετά τη συνεργασία στην εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, μετά τις αμυντικές συνεργασίες, τώρα έρχεται το ζήτημα της «καταπολέμησης του εγκλήματος» και των «θεμάτων δημόσιας ασφάλειας».

Αυτή η συνεργασία είναι όχι απλώς πολιτικά και ηθικά προβληματική και αδιανόητη, όχι απλώς προσβάλλει τους ίδιους τους αδελφούς μας δημοκράτες Ισραηλινούς που αντιστέκονται με λόγια και έργα στο σημερινό εγκληματικό καθεστώς το οποίο έχει υφαρπάξει το κράτος τους, αλλά είναι επίσης και εργαλειακά μη επωφελής: έχει καταστήσει την χώρα μας παρία σε ένα ευρύτερο γεωγραφικό πλαίσιο, έχει αποξενώσει παραδοσιακούς συμμάχους μας, μας έχει φέρει σε εχθρότητα και απόσταση με μια σειρά κρατών και λαών με τα οποία και με τους οποίους θα μπορούσαμε να έχουμε συνεργασία, συμμαχία, αγαστές σχέσεις που πλέον έχουμε απωλέσει. Η καθ’ υπαγόρευση των Ηνωμένων Πολιτειών εντεινόμενη αυτή η συνεργασία βλάπτει τη χώρα, ενώ τα εικαζόμενα οφέλη της βρίσκονται κυρίως στο επίπεδο της φαντασίας όσων έχουν αναλάβει εργολαβικά την εφαρμογή της. Γράφαμε πως αυτή η συνεργασία, μεταξύ άλλων, «δίνει το δικαίωμα στον Ερντογάν να παρουσιάζει την Ελλάδα στον τουρκικό λαό ως εχθρό του, ενισχύοντας έτσι την ένταση στο Αιγαίο».

Η υπό εξέταση διεθνής σύμβαση και το σχέδιο νόμου κύρωσής της πρέπει να εξεταστεί στο ευρύτερο της πλαίσιο: στην χρονικά συμπίπτουσα με την μνημονιακή δεκαετία υποτέλειας όλο και εντεινόμενη συνεργασία της Ελλάδος με το Ισραήλ, το οποίο στην παρούσα φάση συνιστά ένα εγκληματικό ακροδεξιό καθεστώς με επικεφαλής τον μακελάρη Νετανιάχου, με ασύγγνωστα εγκλήματα στην Δυτική όχθη. Η επί της αρχής θέση μας, αλλά και επί των τριών άρθρων, του εν λόγω νομοσχεδίου είναι ένα σαφές και βέβαιο OXI.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο