Η στρατηγική έντασης του Υπ. Προστασίας του Πολίτη δεν έχει θέση σε ένα σύγχρονο Κράτος Δικαίου

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
21 Νοέ, 2019
Φωτογραφία: Ευρωκίνηση

Το βράδυ της Κυριακής 17 Νοεμβρίου και μετά την μαζική πορεία του Πολυτεχνείου, στο κέντρο της Αθήνας, τα ΜΑΤ και η Αστυνομία, προχώρησαν σε μια πρωτοφανή επιχείρηση καταστολής και απρόκλητης βίας, ξεπερνώντας ακόμα και το δόγμα «Νόμος και Τάξη», με προσαγωγή 45 ατόμων (περαστικών, φοιτητών κλπ) και τη σύλληψη 28 από αυτούς.

Οι συλληφθέντες και οι συνήγοροι τους καταγγέλουν αναίτιους ξυλοδαρμούς, χημικά και τρομοκράτηση πολιτών, χυδαία και προκλητική συμπεριφορά από τα ΜΑΤ, μεταφορά συλληφθέντων σε πάρκινγκ (!) και φωτογράφησή τους σε στάση αιχμαλωσίας με κινητά τηλέφωνα, απάνθρωπη κι εξευτελιστική μεταχείριση, στέρηση πρόσβασης σε συνηγόρους υπεράσπισης, γύμνωση και σωματική έρευνα σε γυναίκες με σκοπό τον εξευτελισμό τους. Όλα τα παραπάνω δεν έχουν καμία θέση, με κανένα πρόσχημα, σε ένα σύγχρονο Κράτος Δικαίου.

Τη Δευτέρα 25/11 αρκετοί από τους άνω συλληφθέντες θα οδηγηθούν σε δίκη με πέντε διαφορετικές δικογραφίες και κατηγορητήρια που περιλαμβάνουν πλημμελήματα, όπως «εξύβριση», «αντίσταση κατά της Αρχής», «απόπειρα πρόκλησης σωματικής βλάβης» κλπ, αφού τελικά κατέπεσε η προσπάθεια να σχηματιστούν σε βάρος τους κατηγορητήρια κακουργηματικού χαρακτήρα.

Προηγήθηκε η βία κατά των φοιτητών της ΑΣΟΕΕ και η σύλληψη και παραπομπή σε δίκη δύο φοιτητών, ο πρώτος εκ των οποίων κακοποιήθηκε κατά τη σύλληψή του χωρίς να προβάλει οποιαδήποτε αντίσταση, ενώ ο δεύτερος συνελήφθη το βράδυ έξω από το σπίτι του σε μια πρωτόγνωρη για πλημμεληματικές κατηγορίες αστυνομική επιχείρηση.

To MέΡΑ25 έχει επανειλημμένα καταγγείλει από το βήμα της Βουλής την ατελέσφορη στρατηγική έντασης του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που στόχο έχει την τρομοκράτηση του φοιτητικού κινήματος, της νέας γενιάς που μάχεται και διεκδικεί, αλλά και των πολιτών που αντιδρούν στις σκληρές νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση και ζητάει από τη Δικαιοσύνη το αυτονόητο: να κριθούν οι συλληφθέντες με αμεροληψία και σεβασμό στο τεκμήριο αθωότητας.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο