Η Λίτσα Αλεξάκη και ο Κώστας Ντάσκας μιλάνε στην «Εποχή» για τον νέο τους ρόλο και τα επόμενα βήματα του ΜέΡΑ25

Αναδημοσιεύσεις
06 Ιούν, 2022

Η «Εποχή» έθεσε στο νέο συντονιστικό δίδυμο της Κ.Ε. του ΜέΡΑ25, Λίτσα Αλεξάκη και Κώστα Ντάσκα τις εξής ερωτήσεις:

  1. Ποιες είναι οι οργανωτικές και πολιτικές προτεραιότητες της νέας ηγεσίας του ΜέΡΑ25, με δεδομένο ότι ο χρόνος μετράει αντίστροφα και πιεστικά για τις εθνικές εκλογές;
  2. Ο ρόλος του Γιάνη Βαρουφάκη ως γραμματέα του κόμματος, αφήνει περιθώρια δράσης στο συντονιστικό δίδυμο;
  3. Το συντονιστικό δίδυμο σημαίνει δυαρχία; Θα έχει κάποιος από τους δύο το πολιτικό προβάδισμα; Μπορεί να είναι αποτελεσματικό; Υπάρχει δικλείδα αποφυγής τριβών ή/και συγκρούσεων στο ηγετικό επίπεδο;

Λίτσα Αλεξάκη: Να πάρουμε τη ζωή μας πίσω

1. Βγαίνοντας από το δεύτερο μέρος ενός πετυχημένου Συνεδρίου, και μετά την απελευθέρωσή των μέτρων λόγω πανδημίας, είμαστε έτοιμοι με τη στρατηγική και τις θέσεις μας να βγούμε ενωμένοι με ριζοσπαστικές προτάσεις έξω, να μιλήσουμε και να στηρίξουμε τον κόσμο της εργασίας, τα κινήματα, τους συνταξιούχους, ώστε να διεκδικήσουμε όλα αυτά που έχουν αφαιρέσει οι βάναυσες μνημονιακές πολιτικές. Να διεκδικήσουμε το δικαίωμα στην εργασία, στη δημόσια υγεία, τη δωρεάν παιδεία, την προστασία στέγης, την κατάργηση του χρηματιστήριου ενέργειας, την αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού, και εν τέλει να πάρουμε τη ζωή μας πίσω. Παρ’ όλο που τα ΜΜΕ μάς κρύβουν επειδή λέμε αλήθειες, εμείς θα συνεχίσουμε να προτείνουμε λύσεις για την αντιμετώπιση των βάρβαρων πολιτικών της Μητσοτάκης ΑΕ και του ΣΥΡΙΖΑ, που τελικά μια χαρά έστρωσε το χάλι στη ΝΔ, ώστε να υλοποιήσει όλα αυτά που σήμερα έχουν γίνει η θηλιά των πολιτών, όπως το Χρηματιστήριο Ενέργειας.

2. Την πρόταση για το συντονιστικό δίδυμο την έκανε στο Συνέδριο ο γραμματέας και την υπερψήφισαν όλοι. Έτσι είναι βέβαιο ότι για τον γραμματέα και για όλους εμάς που είμαστε στο ΜέΡΑ25, η Δημοκρατία δεν έχει φύλο. Οι αποφάσεις μας είναι συλλογικές και προχωράμε μαζί για να αναδείξουμε το πρόγραμμα μας, που είναι ένα πρόγραμμα ρήξης με την ολιγαρχία.

3. Κανείς από τους δύο δεν θα έχει το πολιτικό προβάδισμα, γιατί μία από τις αρχές του κόμματός μας είναι «για τους ανθρώπους και όχι για τα αξιώματα». Μαζί θα πορευόμαστε και οι δύο, με αμοιβαία εμπιστοσύνη και μεγάλη προσπάθεια για το κοινό καλό, γιατί είμαστε καταδικασμένοι να πετύχουμε! Ωστόσο, το βάρος των αποφάσεων δεν πέφτει μόνο σε όσες και όσους συντονίζουν, αλλά σε όλα τα μέλη του κόμματος, όπως το αποδείξαμε και στο συνέδριο.

Κώστας Ντάσκας: Η κοινωνία να εμπιστευτεί ξανά την αξία της συλλογικότητας

1. Ανεξάρτητα από τον χρόνο των εκλογών, εμείς συνεχίζουμε να είμαστε δίπλα στα κινήματα, τα οποία αντιστέκονται άμεσα στις καταστροφικές πολιτικές που εφαρμόζονται. Πέρα από αυτά τα κινηματικά καθήκοντα, είναι στοίχημα για εμάς να σπάσουμε το φράγμα της σιωπής από τα κυρίαρχα ΜΜΕ και να καταφέρουμε να φτάσει ο λόγος μας στα σπίτια και τις γειτονιές που θεωρούμε ότι τον έχουν ανάγκη. Θέλουμε η κοινωνία να εμπιστευτεί ξανά την αξία της συλλογικότητας, να σηκώσει κεφάλι και να κάνει όλες τις μικρές και μεγάλες ρήξεις που έχουμε ανάγκη. Εάν τα καταφέρουμε, αυτό θα φανεί και στις κάλπες και παντού. Εμείς δεν παίζουμε πελατειακά παιχνίδια. Σε αυτά έχουν εμπειρία τα μνημονιακά κόμματα. Εμείς τέτοια εμπειρία δεν έχουμε. Και ούτε θέλουμε να την αποκτήσουμε.

2. Ο γραμματέας μας όχι μόνο δεν περιορίζει τη δράση μας, αλλά, αντίθετα, την διευκολύνει. Μάλιστα συμμετέχει υποδειγματικά και στις συλλογικές διαδικασίες. Τα περιθώρια δράσης για όλους και όλες μας είναι πολύ μεγάλα έτσι κι αλλιώς, και μάλιστα είναι αναγκαίο να τα εξαντλήσουμε για να αντιπαρατεθούμε με το καλά οργανωμένο καθεστώς της Μητσοτάκης ΑΕ. Δεν είναι θέμα του ενός, όσο χαρισματικός και να είναι αυτός. Αυτό πιστεύουν οι προοδευτικοί άνθρωποι και πρώτος απ’ όλους ο Γιάνης Βαρουφάκης.

3. Η Λίτσα έχει ξεκάθαρα το προβάδισμα σε σχέση με την αγωνιστική εμπειρία, ειδικά από τον νικηφόρο αγώνα των καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών. Αυτό, όμως, δεν είναι αρνητικό για μένα. Αντίθετα, είναι κάτι που με κάνει να νιώθω ασφαλής, με εμψυχώνει και με εμπνέει, όπως και πολλούς από εμάς στο ΜέΡΑ25. Αν οι συγκρούσεις είναι διαλεκτικές, είναι συνθετικές και σε πάνε μπροστά. Αν έχουν ως κίνητρο τον εγωισμό, είναι στείρες και σε πάνε πίσω. Όμως με αλληλοσεβασμό προχωράμε. Το μότο μας είναι «Together we stand, divided we fall», δηλαδή «Ενωμένοι κρατάμε, χωρισμένοι πέφτουμε», όπως έλεγε και το τραγούδι των Pink Floyd, του αγαπημένου μας συντρόφου Roger Waters.

Πηγή: epohi.gr

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο