Η Κυβέρνηση δεν κρατά ούτε τα προσχήματα

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
02 Νοέ, 2023

Στόχος της να πλήξει το αντιφασιστικό κίνημα την ώρα που οι φασίστες αλώνιζαν στην Αθήνα

Οι χθεσινές εικόνες και τα βίντεο που κυκλοφορούν, από το σταθμό Μοναστηράκι, με 20-30 άτομα μαυροντυμένα, με καλυμμένα τα πρόσωπα, κρατώντας κοντάρια και άλλα αιχμηρά αντικείμενα, να επιτίθενται σε αντιφασίστες και τυχαίους πολίτες, κρατώντας μπιτόνι βενζίνης και εκβιάζοντας ότι “θα σας κάψουμε ζωντανούς” δεν είναι η εικόνα για την οποία ο κ. Οικονόμου μας μιλούσε τις προηγούμενες ημέρες.

Η Κυβέρνηση και η Ελληνική Αστυνομία είναι έκθετοι αναφορικά με τις δηλώσεις περί προετοιμασίας του μηχανισμού για να αποτραπούν οι φασιστικές συγκεντρώσεις.

Από το αποτέλεσμα καταλαβαίνουμε πως η ΕΛΑΣ -κατ’ εντολήν του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Οικονόμου- έριξε πολλαπλάσιο βάρος δυνάμεων στο να εμποδίσει τις συγκεντρώσεις του αντιφασιστικού κινήματος, με τις γνωστές μεθόδους προληπτικών προσαγωγών, φραγμών από κλούβες των ΜΑΤ και καταστολής όπου χρειάστηκε. Ενώ οι φασίστες αλώνιζαν στο κέντρο της Αθήνας και ξυλοκοπούσαν ανθρώπους κάτω από τα μάτια της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ο απολογισμός της χθεσινής προετοιμασίας για τον κ. Οικονόμου είναι επιτυχής;

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν άτομα που νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Γεννηματάς χτυπημένα σοβαρά. Υπάρχουν αναπάντητα ερωτήματα που ο κ. Οικονόμου θα πρέπει να μας απαντήσει:

– Πώς βρέθηκαν οι φασίστες στο Μοναστηράκι, σε συγκροτημένο σώμα με αντικείμενα, και δεν τους πήρε κανένας χαμπάρι;

– Γιατί όλες οι δυνάμεις της Αστυνομίας ήταν στα Πευκάκια, τη Νέα Ιωνία και το Νέο Ηράκλειο, γύρω από αντιφασίστες, ενώ ομάδες φασιστών σε άλλα σημεία μπόρεσαν και έκαναν κανονικά συγκεντρώσεις;

Αντιλαμβανόμαστε ότι η Κυβέρνηση έριξε υπερπολλαπλάσιο βάρος στο να εμποδίσει το αντιφασιστικό κίνημα να συγκεντρωθεί -και παρόλα αυτά η απαγόρευση έπεσε στο κενό- και επέτρεψε στους φασίστες να πραγματοποιήσουν επιθέσεις την ίδια ώρα σε άλλα σημεία της Αθήνας.

Τις προηγούμενες ημέρες η Κυβέρνηση επέλεξε να κρατήσει ίσες αποστάσεις, απαγορεύοντας τις δύο συγκεντρώσεις. Χθες η Κυβέρνηση διάλεξε πλευρά και πήρε θέση απέναντι στις αντιφασιστικές συγκεντρώσεις. Είναι μια ξεκάθαρη πολιτική επιλογή που έκανε η Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη.

Ως Τομέας Δικαιωμάτων του ΜέΡΑ25 πιστεύουμε πως ο κ. Οικονόμου θα έπρεπε να έχει υποβάλει την παραίτησή του σε ένδειξη καλής θέλησης, μετά τα χθεσινοβραδινά σκηνικά στο μετρό στο Μοναστηράκι. Σε κάθε άλλη περίπτωση μας δίνετε τη δυνατότητα να πούμε ότι η Κυβέρνηση μάλλον λειτουργεί ως θεματοφύλακας των φασιστικών συγκεντρώσεων, και αυτό είναι μια επικίνδυνη διολίσθηση για τη λειτουργία της δημοκρατίας.

(Φωτογραφία άρθρου: Μάριος Λώλος)

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο