Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΜέΡΑ25 κατέθεσε τροπολογία για την άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
24 Νοέ, 2020

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας βρήκε την Ελλάδα απροετοίμαστη. Η απουσία ενός σχεδίου ενεργητικής αντιμετώπισης μέσω καθολικών τεστ στις ομάδες των «υπερ-μεταδοτών», δηλαδή το επιστημονικό και επαγγελματικό προσωπικό που δίνει μάχη να κρατήσει την υγεία και την κοινωνία όρθια, και φυσικά στις ευπαθείς ομάδες, με την παράλληλη μη ενίσχυση του ΕΣΥ σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή, έχουν θέσει τη χώρα μας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης που απαιτεί άμεσες παρεμβάσεις.
Οφείλουμε να διαχωρίσουμε τις απαιτούμενες παρεμβάσεις χρονικά, ανάμεσα στις υπερ-επείγουσες και τις επείγουσες ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν.

Στην παρούσα φάση, είναι άμεση προτεραιότητα να σωθούν ζωές, αυτή είναι η πλέον επείγουσα ανάγκη. Προς αυτό τον σκοπό, απαιτείται η άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας και η ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ με προσωπικό. Ταυτόχρονα, πρέπει να εκκινήσει άμεσα, με πρώτους το ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπόν προσωπικό που υπηρετεί στα νοσοκομεία και τις λοιπές δομές υγείας, η διαδικασία των επαναλαμβανόμενων τεστ.

Συγκεκριμένα, η κάλυψη των υπερ-επειγουσών αναγκών απαιτεί:

(α) Επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλο το προσωπικό του ΕΣΥ. Το ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό και το λοιπό προσωπικό των μονάδων υγείας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης με τον κορωνοϊό COVID-19. Αποτελεί ευθύνη και υποχρέωση της Πολιτείας η προστασία της υγείας των υγειονομικών που μάχονται κατά της πανδημίας και η διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας των νοσοκομειακών και λοιπών δημόσιων μονάδων υγείας.

(β) Οργανική ένταξη του Επικουρικού Ιατρικού και Νοσηλευτικού Προσωπικού στο ΕΣΥ, στις θέσεις και τις υγειονομικές μονάδες που ήδη υπηρετεί. Είναι πολλές οι περιπτώσεις όπου οι συμβάσεις επικουρικών ιατρών έχουν υπερβεί το ορισμένο όριο των 24 μηνών. Οι σιωπηρές παρατάσεις μέσω υπουργικών εγκυκλίων δεν λύνουν επουδενί το πρόβλημα, καθώς το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν αναγνωρίζει δαπάνη μισθοδοσίας πέραν των 24 μηνών για επικουρικούς ιατρούς. Το ΕΣΥ διατρέχει άμεσο κίνδυνο να χάσει από το δυναμικό του 1100 ιατρούς των οποίων οι συμβάσεις έχουν λήξει. Η μόνη πραγματική λύση είναι η άμεση οργανική ένταξη του επικουρικού ιατρικού προσωπικού στο ΕΣΥ, που υπηρετεί ως επικουρικός τουλάχιστον 12 μήνες, ενισχύοντάς το ουσιαστικά και διανοίγοντας το δρόμο για την πλήρωση των κενών στα οργανογράμματα των νοσοκομείων και των λοιπών δημόσιων μονάδων υγείας. Ταυτόχρονα, άμεση οργανική ένταξη του επικουρικού νοσηλευτικού προσωπικού.

(γ) Επίταξη, στα Συνταγματικά πλαίσια και όπως αυτά ορίζονται από τα Άρθρα 18, παρ.3 και 22, παρ. 4, με την ελάχιστη αποζημίωση που προβλέπει ο ΕΟΠΥΥ, του ιδιωτικού τομέα υγείας και ένταξη του στο ευρύτερο σχέδιο της Πολιτείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Οτιδήποτε διαφορετικό κοστίζει σε ανθρώπινες ζωές.

Δείτε την Τροπολογία

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο