Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΜέΡΑ25 φέρνει την Κυβέρνηση προ των ευθυνών της για τις αντεργατικές πρακτικές στα Jumbo

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
15 Δεκ, 2021

Στην εργασιακή ζούγκλα που με χαρά δημιούργησε η Κυβέρνηση, ο κάθε εργοδότης πράττει κατά το δοκούν χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν.

Η πλήρης διάλυση των εργατικών δικαιωμάτων που έφερε η Κυβέρνηση με τα αντεργατικά της νομοσχέδια σε συνδυασμό με την απαξίωση και υποστελέχωση των ελεγκτικών μηχανισμών, δε θα μπορούσαν να φέρουν διαφορετικά αποτελέσματα από τη μετατροπή των εργασιακών σχέσεων σε αντίστοιχες με αυτές που είχαν οι δούλοι με τους αφέντες τους.

Τελευταία πράξη αυτού του κακοσκηνοθετημένου έργου, που δυστυχώς αποδεικνύει τα προαναφερθέντα ήταν η έκδοση εσωτερικού κανονισμού στη γνωστή αλυσίδα καταστημάτων JUMBO.

Σε αυτόν προβλέπεται η μετακίνηση των εργαζομένων σε οποιοδήποτε σημείο της επικράτειας βολεύει την εργοδοσία, η δυνατότητα της εταιρείας να ορίζει τη διάρκεια της ημερήσιας και εβδομαδιαίας εργασίας, τις ώρες έναρξης και λήξεως της εργάσιμης ημέρας, τις διακοπές εργασίας του προσωπικού της και το σύστημα εργασίας, η δυνατότητα επίσης της εταιρείας να θεωρεί, άρα και να πληρώνει, εργασία μόνο το χρόνο που οι εργαζόμενοι παρέχουν πραγματική υπηρεσία που τους έχει ανατεθεί, αποκλείοντας οποιοδήποτε διάλειμμα επίσκεψη στην τουαλέτα κλπ.

Επιπλέον, ο χρόνος παροχής της προβλεπόμενης από το νόμο χορηγούμενης τμηματικά αδείας (καλοκαίρι και χειμώνα) καθορίζεται από την εταιρεία και η ίδια η εταιρεία επιφυλάσσει για τον εαυτό της την ιδιότητα του «Υπεύθυνου Επεξεργασίας Προσωπικών Δεδομένων» με αποτέλεσμα να μπορεί να φακελώνει οποιονδήποτε θέλει χωρίς να σέβεται κανένα προσωπικό δεδομένο.

Τέλος, σύμφωνα με τον κανονισμό, η εταιρεία εκτός από επιπλήξεις ή παρατηρήσεις, μπορεί να επιβάλλει πρόστιμο στους εργαζόμενους που φτάνει το ¼ του μισθού τους.

Ο εσωτερικός αυτός κανονισμός δεν ήρθε σαν κεραυνός εν αιθρία αλλά σε συνέχεια των άθλιων ατομικών συμβάσεων εργασίας χιλιάδων υπαλλήλων όπως έχει ήδη καταγγελθεί και στις απαράδεκτες απαιτήσεις που κατά καιρούς ο κ. Βακάκης κάνει γνωστές όπως την 7 ήμερη 12ωρη εργασία.

Για τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΜέΡΑ25 καταθέτει σχετική ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας κ. Χατζηδάκη για να φέρει την Κυβέρνηση προ των ευθυνών της για την «άνθιση» τέτοιων άθλιων, αντεργατικών πρακτικών.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο