Η καρδιά του DiEM25 χτυπά στην Αθήνα!

Συνεντεύξεις - videos
14 Δεκ, 2021

Αυτές τις μέρες, η καρδιά του DiEM25, του διεθνικού κινήματος, μέρος του οποίου είναι το ΜέΡΑ25, χτυπά στην Αθήνα!

Η Συντονιστική Επιτροπή (Σ.Ε.) του DiEM25, μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα τηλεσυνεδριάσεων, βρίσκεται και συνεδριάζει δια ζώσης τούτες τις μέρες στην Ελληνική πρωτεύουσα.

Αντικείμενο των εργασιών αποτελούν η επικαιροποίηση της ιδρυτικής διακήρυξης του DiEM25, η χάραξη στρατηγικής αλλά και η καταγραφή των νέων άμεσων αλλά και μακροχρόνιων στόχων.

Την έναρξη των εργασιών κήρυξε με την εισαγωγική του τοποθέτηση ο Γιάνης Βαρουφάκης, συνιδρυτής του DiEM25, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του και Γραμματέας του ΜέΡΑ25, καλωσορίζοντας τα μέλη της Σ.Ε., στο μέρος όπου όλα ξεκίνησαν με την Άνοιξη της Αθήνας το 2015 – τότε που οι πιέσεις εκ μέρους της τρόικας και η παράδοση δυνάμεων της Αριστεράς έπαιξαν καθοριστικό ρόλο για την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην κατεπείγουσα πλέον ανάγκη επικαιροποίησης της ιδρυτικής διακήρυξης του DiEM25. Απέδωσε αυτή την ανάγκη στο ότι καταρχάς δεν βρισκόμαστε πλέον στο 2016: η Ευρώπη έχει αλλάξει προς το χειρότερο, με τους προοδευτικούς να αποδεικνύονται κατώτεροι των περιστάσεων, καθώς δεν κατάφεραν να ενωθούν την ώρα που οι τραπεζίτες ενώνουν τις δυνάμεις τους, οι φασίστες ενώνουν τις δυνάμεις τους.

Σύμφωνα με τον Γιάνη Βαρουφάκη, η ιδρυτική διακήρυξη του 2016 είναι εντυπωσιακή καθώς συνοψίζει αλήθειες σχετικά με την Ευρώπη, αλλά συνάμα είναι «ξεπερασμένη από τα πράγματα» μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Σε μια προσπάθεια του DiEM25 να συμπεριλάβει μια μεγάλη ποικιλία ανθρώπων διαφορετικών προελεύσεων κατέληξε σε μια ιδρυτική διακήρυξη «συντηρητική», που δεν θα μπορούσε να έχει αποτέλεσμα, όπως και δεν είχε εντέλει. Κι αυτό για δύο λόγους: α) γιατί άνθρωποι που ενεπλάκησαν στα πρώτα στάδια του DiEM25 ενδιαφέρονταν να αποκομίσουν προστιθέμενη αξία για τον εαυτό τους και τα κόμματα που εκπροσωπούσαν και β) γιατί η κυβερνώσα ολιγαρχία κατάφερε το 2015-2016 αυτό που δεν είχε καταφέρει την περίοδο 2010-2015. Ο Γιάνης Βαρουφάκης αναφέρθηκε στη διαδικασία αποπολιτικοποίησης των πολιτικών αποφάσεων ως μια δόλια επίθεση στα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ως την αιτία για την αντιδραστική εξέλιξη της ΕΕ. Και αυτή η αντιδραστική εξέλιξη και o κατακερματισμός της ΕΕ κάνουν το DiEM25 πιο αναγκαίο από ποτέ. Και είναι ευτυχές ότι δεν χρειάζεται το DiEM25 να έχει πια τους περιορισμούς που είχε το 2015-2016, όταν προσπαθούσε να συμπεριλάβει όλες αυτές τις πολιτικές αποχρώσεις, και σε αυτή τη συγκυρία πια να επικαιροποιεί την ιδρυτική του διακήρυξη. Τώρα πλέον το DiEM25 μπορεί να έχει ένα πραγματικά ριζοσπαστικό μανιφέστο που θα προκαλέσει και θα αμφισβητήσει το σύστημα.

Τέλος, ο Γιάνης Βαρουφάκης αναφέρθηκε στην ανησυχία του για το γεγονός ότι ενώ οι άνθρωποι εκεί έξω γνωρίζουν ότι αυτό το σύστημα είναι σάπιο, το δόγμα της TINA κατάφερε να εμπεδωθεί ξανά. Κι αυτό γιατί το σύστημα θεωρείται δεδομένο και αδιαμφισβήτητο.

Το νέο μανιφέστο πρέπει να καταφέρει τρία πράγματα:

  1. να προσδιορίσει το σύστημα, να εξηγήσει στους ανθρώπους ότι υπάρχει ένα σύστημα – δεν είναι απλώς αγορές, καπιταλισμός ή φιλελεύθερη δημοκρατία – που έχει σχεδιαστεί για να εκμεταλλεύεται την πλειοψηφία των ανθρώπων.
  2. να προσφέρει το όραμα ενός εναλλακτικού συστήματος, καθώς ο εκδημοκρατισμός δεν είναι αρκετός.
  3. να περιγράψει πώς αυτό το σύστημα μπορεί να είναι εφικτό. Πώς θα φτάσουμε σε αυτό. Με την στρατηγική της δημιουργικής ανυπακοής να είναι το «δυνατό μας χαρτί».

Μετά την ολοκλήρωση της εισήγησης του Γ. Βαρουφάκη, η συζήτηση άνοιξε γύρω από την επικαιροποίηση της ιδρυτικής διακήρυξης αλλά και οργανωτικά θέματα για το σήμερα και το αύριο του διεθνιστικού κινήματος.

Συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής του DiEM25, Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2021 (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/ EUROKINISSI)
Συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής του DiEM25, Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2021 (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/ EUROKINISSI)
Συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής του DiEM25, Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2021 (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/ EUROKINISSI)

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο