Η Ιωάννα Κούρτοβικ στο Ράδιο ΜέΡΑ: Η φίμωση του Τύπου στην περίπτωση Κουφοντίνα είναι προφανές ότι από κάπου κατευθύνεται

Συνεντεύξεις - videos
23 Φεβ, 2021

Παρέμβαση στο Ράδιο ΜέΡΑ και στην εκπομπή «Το Στίγμα της ΜέΡΑς» με την Μπούλικα Μιχαλοπούλου έκανε η Ιωάννα Κούρτοβικ, δικηγόρος για την υγεία του Δημήτρη Κουφοντίνα αλλά και την στάση της κυβέρνησης στο αίτημά του να επιστρέψει στον Κορυδαλλό.

«Οι γιατροί επιμένουν ότι από στιγμή σε στιγμή μπορεί να επέλθει κατάρρευση.

Φοβάμαι ότι βρισκόμαστε σε ένα αδιέξοδο το οποίο δημιουργεί φοβερή αγωνία αυτή τη στιγμή και για μένα και για την οικογένειά του και όλους τους ανθρώπους που έχουν δώσει όλο αυτό το διάστημα μία μάχη. Όχι γιατί είναι υποστηρικτές της δράσης του αλλά γιατί είναι υποστηρικτές αυτού που είναι δίκαιο γιατί συμμερίζονται την ιδέα, την άποψη που είναι και δική μου, ότι ένας άνθρωπος από τη στιγμή που μπαίνει στη φυλακή είναι ένας κρατούμενος, φορέας δικαιωμάτων και ένας πολίτης ο οποίος επειδή στερείται τα δικαιώματα είναι άξιος σεβασμού. Είναι λοιπόν πολλοί άνθρωποι που σε μία τέτοια λογική υπερασπίζονται τον κρατούμενο, υπερασπίζονται το αίτημά του, έχουν δώσει μία μάχη, εκθέτοντας και τον εαυτό τους πολλές φορές.

Η αστυνομία τις συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις στήριξης στον Δημήτρη Κουφοντίνα τις αντιμετωπίζει με τρομερή βία, με τρομερά τιμωρητικό τρόπο, σωρεύουν πρόστιμα και παραπομπές στο δικαστήριο τα οποία δεν ξέρω πως θα αντιμετωπιστούν στη συνέχεια. Ακόμη και άτομα του νεοφιλελεύθερου χώρου ή του φιλελεύθερου, μάλλον, μάλλον χώρου όταν βγαίνουν και υπερασπίζονται το δίκαιο, το κράτος δικαίου, δέχονται τρομερές επιθέσεις. Πιστεύω ότι πρέπει να προέρχονται από κάποια οργανωμένη προσπάθεια σπίλωσης, συκοφάντησης, bullying.

Όλη αυτή η φίμωση του Τύπου είναι κάτι τρομερό. Είναι προφανές ότι από κάπου κατευθύνεται. Όλοι αυτοί οι δημοσιογράφοι, όλοι αυτοί οι σταθμοί που πριν ένα χρόνο στηνόντουσαν έξω από το σπίτι του και κατέγραφαν την κάθε κίνηση, την κάθε φορά που άνοιγε η πόρτα, σήμερα δεν ξέρουν τίποτα για το θέμα. Είναι εκπληκτικό αυτό, είναι υπαγορευόμενο, είναι μια εξαιρετικά επικίνδυνη εξέλιξη για την ελευθερία της έκφρασης, την ελευθερία του Τύπου. Αυτό που λέγαμε πάντα ότι οι δημοσιογράφοι ελέγχουν την εξουσία, πρέπει να την ελέγχουν, αυτός είναι ο ρόλος τους, αυτή είναι η θέση τους μέσα στο σύστημα.

Μπλοκάρονται τα τεχνολογικά μέσα, και τα δικά μου, το τηλέφωνο, το internet, μπορεί να είναι από την υπερφόρτωση, μπορεί να είναι άλλες οι αιτίες.

Η αίσθηση είναι ότι όλος ο κρατικός μηχανισμός έχει επιδοθεί σε έναν πόλεμο ενάντια σε έναν άνθρωπο στο κρεβάτι μιας εντατικής 48 ώρες πριν από το κώμα –εγώ λέω 48.

Ψήφισε έναν φωτογραφικό νόμο η κυβέρνηση για να το αποκόψει από την άσκηση των δικαιωμάτων, από την πρόσβαση από τα δικαιώματα που έχει κάθε κρατούμενος, άδειες, αγροτικές, στον οποίο όμως ξέφυγε μία παράγραφος που λέει να γυρίσει πίσω στη φυλακή από την οποία προήλθε, και αυτή η φυλακή είναι ο Κορυδαλλός. Και αυτό που διεκδικεί ο άνθρωπος είναι «αυτό που ψηφίσατε, εφαρμόστε το». Προτιμάνε όμως τιμωρητικά να τον έχουν στο Δομοκό, τρεις ώρες μακριά από την οικογένειά του».

Η κα Κούρτοβικ αναφέρθηκε και σε άρθρο του αντιπροέδρου του κ. Σοφού ο οποίος καλεί την κυβέρνηση να κάνει δεκτά τα αιτήματα και να δώσει τέλος στην απεργία, γιατί επισημαίνει ότι «ένας νεκρός πλήγμα για τη Δημοκρατία» και ότι είναι «ανεπίτρεπτο» για τον πρωθυπουργό και την οικογένειά του να χρησιμοποιούν τη θέση τους ενάντια σε κάποιον κρατούμενο, κατηγορούμενο, καταδικασμένου κατά του οποίο βρίσκονταν ως πολιτικώς ενάγοντες στη δίκη». Σε οποιοδήποτε νομικό σύστημα, και στο πιο καθυστερημένο, τα θύματα δεν έχουν δικαίωμα να ασκούν καθήκοντα ανακριτή, εισαγγελέα, δικαστή, ενόρκου.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο