Η εξυγίανση και η διαφάνεια κ. Υφυπουργέ προυποθέτουν ισότιμη αντιμετώπιση των Αθλητικών Σωματείων

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
29 Μάι, 2020

Στις 18 Μαίου έθεσε η ΓΓΑ σε λειτουργία την ηλεκτρονική πλατφόρμα εγγραφής των Αθλητικών Σωματείων, με σκοπό τη δημιουργία για πρώτη φορά στη χώρα μας του Μητρώου Αθλητικών Φορέων, μία προσπάθεια που βρίσκει σύμφωνη όλη την αθλητική οικογένεια, αλλά όχι με τους όρους, τις προϋποθέσεις και τα χρονικά περιθώρια που έθεσε ο υφυπουργός Αθλητισμού. Συγκεκριμένα:

  • Για να μπορέσει να εγγραφεί ένα αθλητικό σωματείο στο Μητρώο θα πρέπει να έχει ειδική αθλητική αναγνώριση. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν να εγγραφούν στο μητρώο όλοι οι αθλητικοί σύλλογοι.
  • Το πλήθος των δικαιολογητικών που απαιτούνται για την εγγραφή στο Μητρώο και η διαμορφούμενη κατάσταση λόγω του Covid-19, καθιστά απαγορευτική την εγγραφή, ακόμη και για τα σωματεία που έχουν ήδη την ειδική αθλητική αναγνώριση. Αυτό γιατί απαιτούνται δικαιολογητικά εντός του τελευταίου τριμήνου, δηλαδή εν μέσω πανδημίας και ειδικών συνθηκών, για μία διαδικασία που προϋποθέτει Γενική Συνέλευση του Συλλόγου, κατάθεση εγγράφων στην Περιφέρεια και έκδοση πιστοποιητικών από τα Πρωτοδικεία, δηλαδή σε υπηρεσίες που όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν κλειστές ή υπολειτουργούσαν.

Επειδή ο αθλητισμός και ειδικότερα ο ερασιτεχνικός έχει υποστεί βαρύτατο πλήγμα από την κρίση του Covid-19, πρέπει όλα τα ερασιτεχνικά σωματεία να ενισχυθούν άμεσα και ταυτόχρονα να τους δοθούν τα χρονικά περιθώρια να αποκτήσουν, όσα δεν έχουν ήδη, την ειδική αθλητική αναγνώριση.Είναι απορίας άξιον και δημιουργεί πολιτικές σκιές το χρονικό περιθώριο που δίνει η κυβέρνηση της ΝΔ σε συλλόγους να αιτηθούν την ειδική αθλητική αναγνώριση καθώς και ποιοι θα είναι αυτοί που εν μέσω πανδημίας και κλειστών Πρωτοδικείων θα έχουν ήδη καταθέσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Στο ΜέΡΑ25 πιστεύουμε στην απόλυτη πολιτική διαφάνεια καθώς και στις ίσες ευκαιρίες που οφείλουμε να δώσουμε σε όλους και ως εκ τούτου προτείνουμε τα εξής:

  • Δυνατότητα αρχικής εγγραφής στο Μητρώο όλων των αθλητικών σωματείων με ταυτόχρονη δημιουργία ξεχωριστού Μητρώου των συλλόγων που έχουν ειδική αθλητική αναγνώριση, με σκοπό σε βάθος χρόνου να ενταχθούν όλοι σε αυτό. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε χιλιάδες συλλόγους και τους αθλητές τους, πρέπει να δοθεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα, προτείνουμε μέχρι 31/12/2020, για να μπορέσουν όλα τα σωματεία να αποκτήσουν την ειδική αθλητική αναγνώριση.
  • Για τα σωματεία που έχουν ειδική αθλητική αναγνώριση, να δοθεί παράταση μέχρι 30/9/2020 ώστε να μπορέσουν να καταθέσουν τα δικαιολογητικά τους.

Η καταγραφή όλων των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα προς την εξυγίανση του αθλητισμού και τη διαφάνεια και πρέπει να στηρίζεται στην ισότιμη αντιμετώπιση των συλλόγων, αλλά με τους όρους της κυβέρνησης της Ν.Δ. και του κ. Αυγενάκη, οδηγείται σε συρρίκνωση ο ερασιτεχνικός αθλητισμός, αποκλείοντας από την οικονομική ενίσχυση χιλιάδες σωματεία, η επιβίωση των οποίων καθίσταται αδύνατη.

Τομέας Αθλητισμού ΜέΡΑ25

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο