Η Δημόσια ΕΡΤ αποφασίζει… Ιδιωτικά!

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
24 Μάι, 2020

Έχουν περάσει 5 χρόνια από την επαναλειτουργία της ΕΡΤ ΑΕ (Ιούνιος 2015), ύστερα από το καταστροφικό «μαύρο» της Κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ (Ιούνιος 2013), έχουν αλλάξει 4 Διοικήσεις και από τότε η ΕΡΤ ακόμα ψάχνει το «όραμα» της Δημόσιας Τηλεόρασης, πληρώνοντας μάλιστα πολλές χιλιάδες ευρώ σε εταιρείες και διορίζοντας Συμβούλους.

Η ΕΡΤ ΑΕ είναι δημόσια επιχείρηση, ανήκει στο δημόσιο τομέα και εποπτεύεται από το Κράτος. Έχει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια που διέπεται από τις διατάξεις του Καταστατικού της. Τον Ιούλιο του 2019 η εποπτεία της ΕΡΤ πέρασε προσωρινά στο Γραφείο του Πρωθυπουργού(!) ενώ πρόσφατα (Απρίλιο 2020) πέρασε στο Υπουργείο Ανάπτυξης. Πρόσφατα είδε το φως της δημοσιότητας το σχέδιο της ΕΡΤ «ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ 2020-2024 που τέθηκε σε διαβούλευση από τις 5 μέχρι και τις 15 Μαΐου 2020. Πρόκειται για επικαιροποίηση προυπάρχοντος σχεδίου (3.7.19) αντί του ποσού των 19.500 ευρώ πλέον ΦΠΑ!

Στο παρόν σχέδιο, η ΕΡΤ περιγράφεται ως ένας παρηκμασμένος οργανισμός όπου «το ύψος των επενδύσεων σε πρόγραμμα που έχει μειωθεί σε επίπεδα μη λειτουργικά {με εξαίρεση τα αθλητικά}, με χαμηλά ποσοστά τηλεθέασης, με γερασμένο προσωπικό και ανάγκη ανανέωσης του, και μειωμένο ανταποδοτικό τέλος (-35% από το 2013).

Αν σας άρεσε αυτή η γνώριμη νεοφιλελεύθερη τακτική να περιγράφεται με τα μελανότερα χρώματα ένας κρατικός οργανισμός ώστε να δικαιολογηθεί εκ των προτέρων η παράδοσή του, τότε θα αγαπήσετε και την εύλογη συνέχειά της:

H απεμπλοκή της ΕΡΤ από το δημόσιο τομέα και το καθεστώς ΔΕΚΟ, με την έξοδο της από το ενιαίο μισθολόγιο (που έχει δρομολογηθεί από την Κυβέρνηση από τον Δεκέμβριο 2019) προμηνύει την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας, με εφαρμογή στην ΕΡΤ ανάλογου σχεδίου με αυτό της ΔΕΗ.

Oδεύουμε λοιπόν σε μια ΕΡΤ με εργαζόμενους «πολλών ταχυτήτων», με Συμβούλους και Διευθυντές πολλών χιλιάδων ευρώ και εργαζόμενους με μπλοκάκια των 500 ευρώ. Μια ΕΡΤ για το βόλεμα «των δικών μας παιδιών». Μια συρρικνωμένη ΕΡΤ της ολιγαρχίας και όχι των εργαζομένων.

Το ΜέΡΑ25 στο Πολιτικό του Πρόγραμμα έχει προτείνει την θεσμοθέτηση των ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ ΚΛΗΡΩΤΩΝ & ΕΚΛΕΓΜΕΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ (ΔΙΑΣΚΕΠ-ΜΜΕ) για να σταματήσει επιτέλους αυτό το «πηγαιν’ έλα» Διοικήσεων από την εκάστοτε Κυβέρνηση, για να καταστεί απαραβίαστο ανθρώπινο δικαίωμα η πρόσβαση στην ΑΛΗΘΕΙΑ και στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ και να μετατραπεί η ΕΡΤ από μηχανισμός προπαγάνδας σε δίαυλος ενημέρωσης και δημιουργικότητας.

Τομέας ΜΜΕ ΜέΡΑ25

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο