Η δημοκρατία βάλλεται στην Τουρκία: Το ΜέΡΑ25 μαζί με την Προοδευτική Διεθνή στην «Δίκη του Κομπάνι»

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
23 Απρ, 2021

108 μέλη του HDP Τουρκίας, πολίτες, βουλευτές, δήμαρχοι, κ.α. θα δικαστούν αυτή την Δευτέρα στην Άγκυρα, σε μια υπόθεση που θα καθορίσει το μέλλον της δημοκρατίας στην Τουρκία.

Η δίκη, γνωστή ως «Δίκη του Κομπάνι», βάζει τους κατηγορούμενους στο εδώλιο για μια ανάρτηση στο Twitter τον Οκτώβριο του 2014 η οποία καλούσε σε αλληλεγγύη προς τους κατοίκους του Κομπάνι που μάχονταν ενάντια στις επιθέσεις του ISIS και των τοπικών τούρκων ενόπλων. 37 άνθρωποι στο σύνολο έχασαν τη ζωή τους το 2014 στις κινητοποιήσεις για το Κομπάνι, η συντριπτική πλειοψηφία από πυρά της τουρκικής αστυνομίας.

Οι κατήγοροι υποστηρίζουν πως το tweet ήταν η αιτία πυροδότησης της βίας. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν βρήκε στοιχεία που να στηρίζουν την κατηγορία αυτή, ωστόσο ο Πρόεδρος Ερντογάν ψάχνει τρόπο για να παρακάμψει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, να εξοντώσει το HDP και να φυλακίσει την ηγεσία του.

Η κλιμάκωση της τακτικής του «lawfare» (η χρήση δηλαδή του νόμου ως όπλο) στην Τουρκία του Ερντογάν είναι μέρος μιας παγκόσμιας προσπάθειας για την ποινικοποίηση των κινημάτων και τη φθορά των δημοκρατικών θεσμών που προορίζονται για την προστασία τους. Η «Δίκη του Κομπάνι» είναι ένα ακόμα κεφάλαιο στην ιστορία των πολιτικών διώξεων.

Η Προοδευτική Διεθνής, μέλος της οποίας είναι το DiEM25 και το ΜέΡΑ25, θα μεταβεί στην Άγκυρα για να υπερασπιστεί τη δημοκρατία και να γίνει μάρτυρας της ιστορικής αυτής δίκης.

Οι Maciej Konieczny (βουλευτής του κόμματος Razem στην Πολωνία), Εύα Αμπάζη (νομική σύμβουλος του ΜέΡΑ25) και David Adler (Γενικός Συντονιστής της Προοδευτικής Διεθνούς) θα βρεθούν στην Τουρκία με δύο βασικούς στόχους:

Ο πρώτος είναι να συμπαρασταθούν στο HDP του οποίου οι αξίες —ειρήνη, πλουραλισμός, φεμινισμός και διεθνισμός— είναι στον πυρήνα της Προοδευτικής Διεθνούς και ο αγώνας του αποτελεί έμπνευση.

Ο δεύτερος είναι να στείλουν ένα μήνυμα στις ακροδεξιές δυνάμεις ανά τον κόσμο, από την Άγκυρα μέχρι την Βραζιλία, πως η Προοδευτική Διεθνής είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τη λαϊκή κυριαρχία, όπου αυτή απειλείται.

Τη Δευτέρα είναι απλά η έναρξη της δίκης, όχι και το τέλος της. Για τις 45 μέρες που θα διαρκέσει, η Προοδευτική Διεθνής θα καλεί σε αλληλεγγύη όλες τις προοδευτικές δυνάμεις από όλες τις χώρες σε όλες τις ηπείρους.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο