Η αθώωση της Γεωργίας είναι νίκη της αλληλεγγύης και της ελεύθερης έκφρασης

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
01 Νοέ, 2026

Χαιρετίζουμε την αθώωση του μέλους της Κεντρικής Επιτροπής του ΜέΡΑ25, Γεωργίας Κοφαντίδου, η οποία δικάστηκε για διατάραξη κοινής ειρήνης και συκοφαντική δυσφήμιση, έπειτα από συμβολική παρέμβαση αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό σε κατάστημα Zara στη Δράμα.

Η Γεωργία και ο σύντροφός της πραγματοποίησαν μια ολιγόλεπτη δράση με τρικάκια, θέλοντας να ευαισθητοποιήσουν το αγοραστικό κοινό για την τραγωδία στη Γάζα. Αφορμή αποτέλεσε η διαφημιστική καμπάνια της εταιρείας με τυλιγμένες κούκλες και σκηνικά ερειπίων, εικόνες που για πολλούς ανθρώπους παρέπεμπαν οδυνηρά στους νεκρούς της Παλαιστίνης. Η καμπάνια προκάλεσε διεθνείς αντιδράσεις και εκκλήσεις για μποϊκοτάζ και τελικά αποσύρθηκε.

Η αθώωση της Γεωργίας έχει ιδιαίτερη πολιτική και κοινωνική σημασία. Αποτελεί δικαίωση μιας γυναίκας που βρέθηκε κατηγορούμενη επειδή επέλεξε να εκφράσει δημόσια την αγανάκτησή της. Στέλνει παράλληλα ένα ισχυρό μήνυμα ενάντια στην ποινικοποίηση της διαμαρτυρίας και της αλληλεγγύης.

Για το ΜέΡΑ25, η πολιτική κριτική στις επιχειρήσεις, η έκκληση σε μποϊκοτάζ και οι ειρηνικές συμβολικές δράσεις αποτελούν μέσα κοινωνικής παρέμβασης που οφείλουμε να υπερασπιζόμαστε. Η προστασία της εταιρικής εικόνας δεν μπορεί να γίνεται πρόσχημα για τον εκφοβισμό των πολιτών και τη φίμωση της αντιπολεμικής φωνής.

Στη Γάζα δοκιμάζεται η συνείδηση της ανθρωπότητας. Απέναντι στη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού, η αλληλεγγύη αποτελεί ηθική και πολιτική ευθύνη. Στεκόμαστε δίπλα σε όσες και όσους διεκδικούν ειρήνη, ελευθερία και δικαιοσύνη για την Παλαιστίνη και υπερασπιζόμαστε το δικαίωμά τους να αγωνίζονται χωρίς φόβο.

Η αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη δεν φιμώνεται. Η αθώωση της Γεωργίας μάς δίνει δύναμη να συνεχίσουμε.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο