Η αντιπυρική περίοδος ξεκινά. Το φάρμακο της Μητσοτάκης Α.Ε.: η Καταστολή!

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
19 Απρ, 2022

Ενώ δεν πέρασε ούτε ένας χρόνος από τις περσινές καταστροφικές πυρκαγιές που αποτέφρωσαν ολόκληρους νομούς, χωρίς να επικρατούν δυσμενείς συνθήκες, όπως αποδείχτηκε, η κυβέρνηση δεν κατάλαβε τίποτα από ό,τι έγινε.

Η αρχή είχε γίνει με την μεταφορά της αρμοδιότητας της δασοπυρόσβεσης από τα δασαρχεία στην πυροσβεστική, από την κυβέρνηση Σημίτη, σε μια πυροσβεστική υπηρεσία που δεν είχε τη γνώση και την εκπαίδευση να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τέτοια περιστατικά. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την υποστελέχωση της υπηρεσίας, (συγκεκριμένα σύμφωνα με τους ειδικούς απαιτείται η πρόσληψη 4.000 πυροσβεστών), οδήγησαν στα τραγικά αποτελέσματα των τελευταίων ετών με αποκορύφωμα τις περσινές πυρκαγιές που έκαναν στάχτη τη Βόρεια Εύβοια και την Αττική, με τις αρχές να κάθονται ουσιαστικά και να παρακολουθούν την φωτιά να φτάνει ως τη θάλασσα για να σβήσει.

Τα συμπεράσματα που βγήκαν από τις περσινές καταστροφές ήταν ξεκάθαρα για όποιον ήθελε να δει και όποιον δεν εξυπηρετεί συμφέροντα: απαιτείται πρόληψη – ενίσχυση της δασικής υπηρεσίας – καθαρισμός των δασών πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου!

Τα στοιχεία είναι ξεκάθαρα: υπάρχει μια σχεδόν εκθετική αύξηση του αριθμού των δασικών πυρκαγιών, η οποία είναι της τάξης του 750% σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 2008-2021, ενώ παράλληλα αντίστοιχα μεγάλη είναι και η αύξηση των καμένων εκτάσεων που φτάνει το 275% σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 2008-2021, αποδεικνύοντας τα ολέθρια αποτελέσματα των μνημονιακών πολιτικών που υιοθετήθηκαν και προέβλεπαν περικοπές και στη δασοπροστασία και τη δασοπυρόσβεση.

Η κυβέρνηση, όπως πάντα επικοινωνιακά σκεπτόμενη, δημιούργησε το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, υποσχόμενη θαύματα σε ελάχιστο χρόνο, βέβαια ως αποτέλεσμα αυτού είδαμε την ίδια αποτυχία και το χειμώνα με την κακοκαιρία και το χιονιά να θάβει και τις προσδοκίες που η ίδια η κυβέρνηση καλλιέργησε. Και τώρα, τέλη Απριλίου λίγες μέρες πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, σε αντίστοιχο πνεύμα με την κατασταλτική αντιμετώπιση της πανδημίας (Covid-19; – όλοι μέσα υποχρεωτικά, καίγεται το σπίτι και ο τόπος σου; – εκκενώστε την περιοχή όλοι), η απάντηση είναι καταστολή, με απαγορεύσεις και ποινές.

Η Μητσοτάκης Α.Ε., ως λύση στην έκρηξη των πυρκαγιών ήδη από την Άνοιξη, με τροπολογία παίρνει τα μέτρα της, τα αμιγώς και αποκλειστικά κατασταλτικά: απαγορεύει τη διέλευση, παραμονή και κυκλοφορία προσώπων και οχημάτων, σε περιοχές ΝATURA, καθώς και σε δασικά οικοσυστήματα, πάρκα και άλση, όταν ο δείκτης επικινδυνότητας, σύμφωνα με τον Ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, είναι κατηγορίας 3, δηλαδή σχεδόν το μισό χρόνο σε κάποιες περιοχές, όπως και η Αττική. Μόνη διαφορά η δυνατότητα να περνούν από τις εν λόγω περιοχές όσοι εργάζονται η διαμένουν σε αυτές!

Η καταστολή και η μεταφορά κάθε ευθύνης στους πολίτες, όπως αποδεικνύεται είναι η απάντηση της κυβέρνησης στα πάντα, μέχρι και στα δέντρα και τα πάρκα, με τον κόσμο που δεν μπορεί να διακοπεύσει όπως ο πρωθυπουργός, να μένει στα τσιμέντα. Απαιτείται άμεσα η αναβάθμιση και ενίσχυση της Δασικής Υπηρεσίας. Απαιτείται καθαρισμός των δασών τώρα. Απαιτείται η άμεση ενίσχυση της πυροσβεστικής υπηρεσίας, κυρίως με το απαραίτητο προσωπικό που πέρσι η κυβέρνηση, αφού τους χειροκρότησε του ξυλοκόπησε ανηλεώς όταν τόλμησαν να διεκδικήσουν τα αυτονόητα, ακριβώς όπως τους υγειονομικούς.  Απαιτείται επιπλέον η ενίσχυση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και με τα απαραίτητα τεχνικά μέσα, όμως με διαφανείς και επιχειρησιακά σωστούς τρόπους, και όχι τα μέσα αυτά να μετατρέπονται ως μια ευκαιρία για μίζες. Ώσπου αυτά τα απαραίτητα βήματα να πραγματοποιηθούν, το μενού θα έχει καμένα, δάση, καταστολή και απαγορεύσεις στους πολίτες και κυβερνητικό ξύλο στους πυροσβέστες.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο