Η ανάγκη για νέο ελληνικό τουριστικό μοντέλο: ο Υπεύθυνος Τουρισμός

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
16 Μάι, 2020

Ο τουρισμός αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους κλάδους ανάπτυξης της οικονομίας που μετά από τα ανελέητα χτυπήματα της κατάρρευσης του Thomas Cook και του αποκλεισμού της πανδημίας, μετράει σοβαρές απώλειες, ενώ προκύπτει πιο αναγκαία από ποτέ η ανάγκη επαναπροσδιορισμού και επανασχεδιασμού του.

Οι παγκόσμιες τάσεις και προτεραιότητες αλλάζουν: ο κλάδος του τουρισμού οφείλει τόσο να προσαρμοστεί στα δεδομένα της οικονομικής ύφεσης και στα νέα υγειονομικά πρωτόκολλα, όσο και να παραμείνει πιο ανταγωνιστικός από ποτέ, έχοντας υπόψη τον παράγοντα βιωσιμότητας και αναγνωρίζοντας ότι, μακροπρόθεσμα, η ανταγωνιστικότητα εξαρτάται ακριβώς από τη βιωσιμότητα.

Ο τουρισμός όμως είναι κάτι περισσότερο από μια βιομηχανία και μια οικονομική δραστηριότητα είναι ένα σύμπλεγμα δυνάμεων και ένα φαινόμενο δυναμικό, που υπάρχει σχεδόν σε κάθε γωνιά του κόσμου και επηρεάζει τους τοπικούς πληθυσμούς με πολλούς τρόπους.
Είναι προφανές λοιπόν ότι τα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής, οι φιλοδοξίες για ένα καλύτερο επίπεδο και ποιότητα ζωής από τους τοπικούς πληθυσμούς, καθώς και η ώριμη ευαισθητοποίηση των επισκεπτών, οι οποίοι είναι όλο και περισσότερο υπεύθυνοι για το περιβάλλον, είναι βασικά στοιχεία που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην προοδευτική ανάπτυξη αυτού του σημαντικού κλάδου. Μια άλλη αξιοσημείωτη εξέλιξη είναι και η άνθηση της ψηφιακής τεχνολογίας και των απεριορίστων εφαρμογών της.

Ο τομέας Τουρισμού του ΜεΡΑ25 εισάγει τον όρο του Υπεύθυνου τουρισμού και πρεσβεύει ότι ο επιδιωκόμενος στόχος είναι η διασφάλιση της υλοποίησης του, δηλαδή η προσοχή στα προβλήματα περιβαλλοντικής προστασίας, η ορθή χρήση των φυσικών πόρων και ο σεβασμός των κοινωνικών και πολιτιστικών αξιών μιας περιοχής, προκειμένου να διασφαλιστεί η πραγματική βιωσιμότητα.

Με άλλα λόγια, ο στόχος είναι να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις σύμφωνα με τις αρχές του Αειφόρου Τουρισμού, που εστιάζει στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα της τουριστικής προσφοράς, στη συνειδητοποίηση και σεβασμό των αξιών της φύσης, επίσης σύμφωνα με την εθνική στρατηγική για τη βιοποικιλότητα.

Η κύρια πρόκληση για τον τουρισμό είναι επομένως, σήμερα περισσότερο από ποτέ, η σωστή διαχείριση της τουριστικής δραστηριότητας, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωση με τα όρια των φυσικών πόρων, η ικανότητά τους να αναγεννηθούν καθώς και να διασφαλιστεί μια δίκαιη κατανομή των παροχών, με αναφορά εξίσου στις τρέχουσες ανάγκες και στις μελλοντικές γενιές.

Ο Covid-19 άλλαξε τους μέχρι τώρα όρους του μαζικού τουρισμού που ίσχυαν και στην Ελλάδα, επιβεβαιώνοντας ότι είναι μονόδρομος πλέον να ξαναγράψουμε το τουριστικό μας μοντέλο βασιζόμενοι στους άξονες της Αλληλεγγύης, της Προστασίας και της Αυτονομίας.

Τομέας Τουρισμού ΜέΡΑ25

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο