“Το κύριο ερώτημα για τους Έλληνες είναι τι φοβάστε πιο πολύ: Την ερημοποίηση εντός του ευρώ ή το Grexit;”, Γιάνης Βαρουφάκης, ΑΠΘ – 15/2/2019

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
16 Φεβ, 2019

Το αμφιθέατρο του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ είχε γεμίσει ασφυκτικά. Το θέμα της συνάντησης του γραμματέα του ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη με τους φοιτητές, και όχι μόνο, της Θεσσαλονίκης ήταν το «Νew Deal για την Ευρώπη και τον κόσμο» και τις προτάσεις – τις Επτά Τομές – της «Νέας Συμφωνίας για την Ελλάδα» του ΜέΡΑ25.

Η “λογική” της Τρόικας

«Είναι αδύνατο αυτή την στιγμή στην Ελλάδα να υπάρξει οποιαδήποτε ανάκαμψη όταν οι μικρομεσαίοι πληρώνουν το 75% των κερδών τους στο κράτος. Δεν μπορείς να έχεις 100% προπληρωμή του φόρου. Αυτό το κάνεις σε μια χώρα όταν είναι να την καταστρέψεις. Η τρόικα πέρασε αυτά τα μέτρα το καλοκαίρι του 2015 γιατί ήθελε να σηματοδοτήσει στους Ισπανούς πως αν ψηφίσετε την αριστερά στην Ισπανία, στην Ιταλία θα σας συνθλίψουμε και τελικά στους Γάλλους και στους ίδιους του Γερμανούς ποιος έχει την εξουσία. Δεν υπάρχει καμία λογική σ αυτά που έχει ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία τρία χρόνια…»

Ο Γιάνης Βαρουφάκης, μεταξύ άλλων, πρότεινε ανώτατο ΦΠΑ στο 18%, παροχή τραπεζικής άδειας στο ΤΑΙΠΕΔ/Υπερταμείο με την δημόσια περιουσία να περνά εξ ολοκλήρου στα ασφαλιστικά ταμεία, δημόσια εταιρεία διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων, τονίζοντας πως το «το παράλληλο σύστημα πληρωμών έπρεπε να το έχει κάθε χώρα της ευρωζώνης».

Το μάθημα από το ’15: Καμία διαπραγμάτευση για τα αυτονόητα

«Το Eurogroup δεν θα αποδεχθεί ποτέ αλλαγή πολιτικής. Εμείς προτείνουμε να μην ανακοινώσουμε καν αυτά τα νομοθετήματα, αυτές τις αλλαγές στο Eurogroup. Θα τα νομοθετήσουμε και η κατάργηση της 100% προπληρωμής φόρου θα γίνει χωρίς να ανακοινωθεί. Το 2015 δεν θα επαναληφθεί… Διαπραγμάτευση με κάποιους που δεν θέλουν να διαπραγματευτούν δεν θα γίνει. Εμείς θα ακολουθήσουμε την τακτική του Σαρλ ντε Γκωλ, της… κενής καρέκλας».

Εμείς δεν μένουμε Ευρώπη, Είμαστε Ευρώπη!

«Ως ΜέΡΑ25 είμαστε βαθιά Ευρωπαϊστές, κάνουμε την κριτική μας στο ευρώ, θέλουμε να το αναβαθμίσουμε, είμαστε οι μόνοι που έχουμε προτάσεις για να αλλάξει η αρχιτεκτονική του ευρώ. Θέλουμε αναδιάρθρωση μέσα στο ευρώ. Δεν προτείνουμε έξοδο από το ευρώ, δεν απειλούμε με έξοδο από το ευρώ. Αυτό είναι δεδομένο. Όμως το κύριο ερώτημα για τους Έλληνες πολίτες είναι τι φοβάστε πιο πολύ: Την ερημοποίηση εντός του ευρώ ή το Grexit; Εάν φοβάστε το Grexit πιο πολύ από την ερημοποίηση μέσα στο ευρώ πηγαίνετε να ψηφίσετε ένα από τα κόμματα του μνημονιακού τόξου».

Τα κέρδη της ΕΚΤ υπέρ των φτωχών

«Η Ευρώπη αυτή τη στιγμή είναι μπροστά σε τέσσερις κρίσεις: Δημοσίου – ιδιωτικού χρέους, πολύ χαμηλές επενδύσεις, ασταθές τραπεζικό σύστημα και αύξηση της φτώχειας. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είχε κέρδη 91 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσά τα οποία διανέμονται στα υπουργεία Οικονομικών των πλεονασματικών χωρών. Με αυτά τα χρήματα θα μπορούσε να ιδρυθεί αύριο το πρωί ένα Ταμείο για την Καταπολέμηση της Φτώχειας που θα στηρίζει την φτωχή ευρωπαϊκή οικογένεια κι αυτό θα ήταν μια ενοποιητική κίνηση καθώς και μια κίνηση καταπολέμησης της μισαλλοδοξίας, του αντιευρωπαϊσμού και του φασισμού»

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο