Γιάνης Βαρουφάκης: Το ΜέΡΑ25 θα αναλάβει άμεσα σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες για να ανοικοδομηθεί το Αρκαλοχώρι

Συνεντεύξεις - videos
24 Νοέ, 2021

Το Αρκαλοχώρι που επλήγη από τους σεισμούς τον περασμένο Σεπτέμβρη στο Ηράκλειο της Κρήτης, επισκέφτηκε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης με τον Βουλευτή Ηρακλείου του κόμματος Γιώργο Λογιάδη και κλιμάκιο του ΜέΡΑ25.

Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 αφού έκανε αυτοψία με τον Δήμαρχο της περιοχής κ. Φραγκάκη στις πληγείσες περιοχές του Αρκαλοχωρίου, και ενημερώθηκε από τον Δήμαρχο για όσα αντιμετωπίζουν οι πληγέντες δύο μήνες μετά την καταστροφή, δήλωσε πως: «Η καταστροφή, ένας σεισμός είναι και μια μεγάλη ευκαιρία, πρώτον να δείξουμε ως κοινωνία ότι μπορούμε να περιθάλπουμε τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη, δεύτερον να ξεπερνάμε τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις πιο καταστρέφουν αυτόν τον τόπο εδώ και αιώνες και τρίτον να χτίσουμε κάτι καλύτερο από αυτό που γκρεμίστηκε. Εμείς είμαστε ένα μικρό κόμμα, το ΜέΡΑ25, δεν ήρθαμε όταν ήταν όλες οι κάμερες εδώ και όλοι οι πολιτικοί, όπως κάναμε και στη Βόρεια Εύβοια, όπως κάναμε και στη Σάμο, πηγαίνουμε μετά, για να δούμε ποια είναι η απόσταση μεταξύ των υπόσχεσης και αυτών που γίνονται, και να δούμε ποιο είναι το σχέδιο για μετά. Στη Βουλή αυτό κάνουμε και αυτό είναι η δουλειά μας: να ελέγχουμε την εξουσία. Το Αρκαλοχώρι έχει μια μεγάλη ευκαιρία να ξαναχτίσει κάτι καλύτερο εδώ στο κέντρο, το παλιό κέντρο το οποίο γκρεμίστηκε, να δημιουργηθούν νέοι χώροι, να χτιστούν οικισμοί που θα δώσουν και μια οικονομική ανάκαμψη, να είναι όλο βασισμένο αισθητικά και οικονομικά σε ένα γερό πρόγραμμα έτσι ώστε να ξαναζήσει αυτό το χωριό, αυτή η κωμόπολη. Είναι μια ευκαιρία. Στην Ελλάδα δεν έχουμε μάθει να τις χρησιμοποιούμε τις ευκαιρίες αυτές. Είναι μια ευκαιρία να δείξουμε ότι μπορούμε τις ευκαιρίες που μας δίνει ακόμα και ένας εγκέλαδος».

Από την πλευρά του και ο Βουλευτής Ηρακλείου του ΜέΡΑ25 Γιώργος Λογιάδης, δήλωσε την στήριξη και την συμπαράσταση του, στους πληττόμενους κατοίκους, όπως έχει κάνει ήδη από την πρώτη στιγμή άλλωστε.

Στη συνέχεια το κλιμάκιο του ΜέΡΑ25 επισκέφτηκε τους προσωρινούς οικίσκους των σεισμόπληκτων και παραβρέθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Αρκαλοχωρίου.

«Θέλαμε αρχικά να δούμε πώς θα σας συνέδραμαν, αν σας συνέδραμαν, αλλά και ποιες νέες ανάγκες θα υπήρχαν για να μην υπάρξει ερημοποίηση του τόπου σας» ανέφερε ο Γιάνης Βαρουφάκης και συμπλήρωσε: «ως ΜέΡΑ25 θεωρούμε ντροπή να μην έχει ο δήμος Αρκαλοχωρίου τους απαραίτητους πόρους, ώστε να μπορέσει το χωριό να ανοικοδομηθεί. Εμείς θα αναλάβουμε άμεσα και σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες στη Βουλή, ακόμα και σε συνεργασία με άλλα κόμματα αν χρειαστεί».

Ακόμα ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 αναφέρθηκε και σε γενικότερα ζητήματα ανάπτυξης της περιοχής, λέγοντας πως το αεροδρόμιο που πάνε να χτίσουν στο Καστέλλι είναι ένα εξάμβλωμα που θα υποβαθμίσει και την ζωή της τοπικής κοινωνίας.

Τέλος, το κλιμάκιο του ΜέΡΑ25 βρέθηκε στον Σύλλογο Σεισμόπληκτων «Η Ελπίδα», όπου οι σεισμόπληκτοι εξέφρασαν τις αγωνίες, τις ανάγκες και τα αιτήματα τους στον Γιάνη Βαρουφάκη. Ζήτησαν να ανοίξει η πλατφόρμα της αρωγής, να υπάρξουν άμεσα αποζημιώσεις, να επιδοτηθούν άμεσα οι οικοσκευές. Ενώ έθεσαν και το ζήτημα της πληρωμής των υποχρεώσεων τους σε μη κατοικήσιμα αυτή τη στιγμή σπίτια και μη λειτουργούντα μαγαζιά.

«Δεν μπορείς να πληρώνεις ΔΕΗ, ΕΝΦΙΑ, τέλος επιτηδεύματος και στεγαστικά σε σπίτια που δεν μένεις» τόνισε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 και δεσμεύτηκε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος να αναλάβει άμεσα σχετικές κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες ώστε να πιέσει την κεντρική διοίκηση προς αυτή την κατεύθυνση.

Οι κάτοικοι ακόμα έθεσαν το ζήτημα για τις αποζημιώσεις για συνολικά μόνο 150 τ.μ., με τον Γιάνη Βαρουφάκη να υπογραμμίζει ότι θα έπρεπε να αποζημιώνεται τουλάχιστον η κύρια κατοικία και το μαγαζί. «Για να μείνουν στον τόπο τους οι κάτοικοι του Αρκαλοχωρίου, πρέπει κάπου να έχουν να μείνουν και να δουλέψουν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25.

Επιπλέον, οι σεισμόπληκτοι έθεσαν το πρόβλημα της τιμολόγησης των επισκευών με όρους της σημερινής οικονομικής πραγματικότητας και όχι στη βάση των τιμών του 2011 που έχει το υπουργείο, γιατί έτσι το 80% της αποζημίωσης καταντάει 40 με την πραγματική αύξηση των τιμών της τελευταίας δεκαετίας. Ενώ τους απασχολούν ακόμα οι δαπάνες κατεδάφισης, τα δήθεν άτοκα δάνεια και η ενίσχυση εργαζομένων και επιχειρήσεων.

Από την πλευρά του ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης δεσμεύτηκε για κατάθεση σχετικών τροπολογιών στη Βουλή από το ΜέΡΑ25, ώστε να καταβάλλονται τα μέτρα στήριξης του covid έστω σε τέτοιες περιπτώσεις (επιδοτήσεις ενοικίου και δανείων, αναστολές στους εργαζόμενους, επιδόματα ανεργίας και στήριξη επιχειρήσεις) και παράλληλα για να υπάρξουν πραγματικά άτοκα δάνεια, που να είναι ενυπόθηκα μόνο στη βάση του κτιρίου που είναι να ανεγερθεί, με εγγύηση βεβαίως του ελληνικού δημοσίου, ώστε να μη συμβεί αυτό που έγινε σε άλλες περιοχές, όπως στη Σάμο και στην Κεφαλονιά, όπου τα δάνεια αυτά στο τέλος δεν τα πήρε κανένας.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο