Γιάνης Βαρουφάκης: Το bitcoin δεν μπορεί ούτε πρέπει να υποκαταστήσει το χρήμα

Συνεντεύξεις - videos
21 Δεκ, 2022

Στο οικονομικό διαδικτυακό μαγκαζίνο Yahoo Finance κλήθηκε να σχολιάσει ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης την απάτη της εταιρείας FTX, του τρίτου μεγαλύτερου ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων παγκοσμίως, και να εκφράσει την άποψή του για τα κρυπτονομίσματα.

Με εφαλτήριο την απάτη της εταιρείας FTX την οποία χαρακτήρισε «κλασική» χρηματική απάτη που στηρίζεται σε «πυραμίδα» επενδυτών, θέλησε να καταστήσει σαφή τη διαφορά μεταξύ του κρυπτονομίσματος αυτού καθ’ αυτού και των παραγόμενων αξιών που βασίζονται σε περίπλοκους συνδυασμούς κρυπτονομισμάτων.

Από το 2008 ο Γιάνης Βαρουφάκης δηλώνει πως το bitcoin δεν μπορεί να υποκαταστήσει το χρήμα αναγνωρίζοντας βέβαια τις χρήσεις του στην blockchain distributed ledger technology και στην εξασφάλιση διαφάνειας χωρίς, όμως, να έχει καμία σχέση με το χρήμα. Η FTX είναι ένα τρανταχτό παράδειγμα του τι σημαίνει να μην υπάρχει ρύθμιση στο συγκεκριμένο τομέα. Κάτι ανάλογο είχε συμβεί και με τις φούσκες στο τραπεζικό σύστημα και γι’ αυτό και έπρεπε να ρυθμιστεί οι οικονομικός τομέας, αλλά και πάλι η ρύθμιση δεν είναι πανάκεια.

Η συζήτηση τώρα αφορά αν το κρυπτονόμισμα πρέπει να ρυθμιστεί, να απαγορευτεί ή να αφεθεί στην τύχη του, με τον Γραμματέα του ΜέΡΑ25 να δηλώνει πως κατά τη γνώμη του θα πρέπει να αφεθεί να καταστραφεί καθώς μια ενδεχόμενη ρύθμισή του δημιουργεί μια είδους γέφυρα ανάμεσα στον φανταστικό κόσμο των κρυπτονομισμάτων και το υπόλοιπο οικονομικό σύστημα και την πραγματική οικονομία, γεγονός που θα έχει ολέθρια αποτελέσματα. Όσοι αναλαμβάνουν το ρίσκο να πειραματιστούν με τα κρυπτονομίσματα οφείλουν να ξέρουν πως θα υποστούν τις συνέπειες της διαχείρισης των χρημάτων τους, γι’ αυτό και θεωρεί πως η ενημέρωση των πολιτών είναι απαραίτητη ώστε να ξέρουν τους κινδύνους και τα ρίσκα που αναλαμβάνουν επενδύοντας τα χρήματά τους σε κρυπτονομίσματα.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο