Γιάνης Βαρουφάκης στον Real FM: Στο ΜέΡΑ25 λέμε ένα τεράστιο ΝΑΙ στο εμβόλιο και ένα τεράστιο ΟΧΙ στη διχόνοια

Συνεντεύξεις - videos
16 Ιούλ, 2021

Συνέντευξη του Γραμματέα του ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη στον Real FM και στους Πάνο Αμυρά και Σεραφείμ Κοτρώτσο για τους εμβολιασμούς, την οικονομία και την ανάπτυξη

 Υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού

Στο ΜέΡΑ25 είμαστε ενθουσιώδεις υποστηρικτές του εμβολιασμού. Όσο πιο γρήγορα εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός τόσο το καλύτερο. Επειδή ακριβώς είμαστε υπέρ του εμβολιασμού θεωρούμε ότι αυτή η κυβέρνηση έχει κάνει ό, τι μπορούσε για να αποξενώσει τους ανθρώπους που δεν είναι εκ πεποιθήσεως αντιεμβολιαστές αλλά έχουν αμφιβολίες και αντιδρούν προς τον εμβολιασμό. Αυτό που θα έπρεπε να κάνουμε είναι να τους πείσουμε, μόνο με πειθώ, με στοιχεία, με καλοσύνη, με αγάπη. Όταν η κυβέρνηση που τους αντιμετωπίζει σα να είναι τρίτης κατηγορίας άνθρωποι τους απειλεί με απαρτχάιντ στα μαγαζιά –ότι θα γίνουν χώροι για εμβολιασμένους ή μη- το μόνο πράγμα που καταφέρνει είναι αυτό το 40% των μη εμβολιασμένων, που είναι σκληρός πυρήνας αυτών που αρνούνται, των αρνητών, το «τσιμεντοποιείς», το κάνεις ακόμα πιο αντίθετο στον εμβολιασμό. Οπότε εμείς λέμε ένα τεράστιο ΝΑΙ στο εμβόλιο και ένα τεράστιο ΟΧΙ στη διχόνοια.

Υποχρεωτικότητα δεν μπορεί να υπάρχει. Δεν μπορείς να δέσεις έναν άνθρωπο σε μία καρέκλα και να του βάλεις την ένεση στο μπράτσο.

Η θέση μας είναι ξεκάθαρη, οι νοσοκομειακοί και όσοι δουλεύουν σε γηροκομεία και δουλεύουν με ευαίσθητες ομάδες θα πρέπει να εμβολιαστούν. Αν για λόγους ιδεολογικούς δεν θέλουν να εμβολιαστούν θα πρέπει να μπαίνουν σε αναστολή –όχι απόλυση, σε αναστολή- μέχρι να περάσει η πανδημία ή να εμβολιαστούν. Αναστολή σημαίνει ότι δεν πληρώνονται.

Η κυβέρνηση δεν ανακοίνωσε τίποτα, η κυβέρνηση  πηγαίνει από τη μία φήμη στην άλλη. Άκουσα μάλιστα τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ να τολμάει να λέει ότι οι βουλευτές που δεν έχουν εμβολιαστεί, δηλαδή οι βουλευτές της Ελληνικής Λύσης, δεν μπορούν να πηγαίνουν στη Βουλή. Αυτά είναι απαράδεκτα πράγματα. Δεν μπορούμε να παίρνουμε το Σύνταγμα και να το πετάμε στα σκουπίδια και να αποκλείουμε βουλευτές. Εγώ είμαι κάθετα εναντίον αυτών και ιδίως της Ελληνικής Λύσης που προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν το αντιεμβολιαστικό κίνημα για λόγους πολιτικούς. Αλλά άλλο αυτό και άλλο να πω εγώ ως βουλευτής ότι κάποιος άλλος βουλευτής επειδή εγώ το αποφάσισα στερείται του δικαιώματος της συμμετοχής στην κοινοβουλευτική διαδικασία. Έλεος!

Οικονομία – Ανάπτυξη

Από την ώρα που ο κ. Σταϊκούρας, ο κ. Μητσοτάκης πούλησαν το ευρωομόλογο, δηλαδή τη διαδικασία να μεταφερθεί  το νέο χρέος το οποίο δημιουργεί η πανδημία, όχι στους ισχνούς ώμους του ελληνικού δημοσίου αλλά στους ευρωπαϊκούς ώμους, που πουλήθηκε αυτό και εξαγοράστηκε με ένα Ταμείο Ανάκαμψης το οποίο είναι μακροοικονομικά ασήμαντο, το 5ο μνημόνιο είναι δεδομένο. Δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε.  Την 1η Ιουλίου η κυβέρνηση ψήφισε το νέο μνημόνιο, το ονόμασε μεσοπρόθεσμο. Τον Ιούνιο του 2011 η μεγάλη ζημιά έγινε με το μεσοπρόθεσμο που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ τότε. Έγινε ξανά αυτό φέτος, 1η Ιουλίου. Με ένα απίστευτο πρωτογενές πλεόνασμα 3,7 του ΑΕΠ μέχρι το 2025. Αυτό τι σημαίνει; Σημαίνει ότι το μακρύ χέρι του κράτους, της ΑΑΔΕ θα μπει στην τσέπη του ιδιωτικού τομέα για να πάρει αυτό το 4%.

Δεν υπάρχει ανάπτυξη. Ποια ανάπτυξη; Εδώ μιλάμε για πλήρη κατάρρευση των επενδύσεων.

Αν το 2019 έχεις 100 μήλα και το 2020 έχεις 40 και μετά το 2021 έχεις 60, από το ’20 στο ’21 είχες μία ανάπτυξη 50% αλλά δεν παύεις να έχεις 60 μήλα το 2021 ενώ είχες 100 το 2019. Αυτό δεν λέγεται ανάπτυξη, αυτό είναι το «γκελ της ψόφιας γάτας» (όρος που χρησιμοποιούν οι χρηματιστές).

Όσο για τα πρωτογενή πλεονάσματα, αφήστε το ’22.  Ο κ. Σταϊκούρας μας έχει βάλει σε πορεία προς ένα πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο θα δείτε θα παγιωθεί ως το 2060. Ο κ. Τσίπρας τον Αύγουστο του ’18 δέσμευσε τη χώρα σε ένα πρωτογενές πλεόνασμα 2,2 % μέχρι το 2060. Αυτό με τους όρους του χρέους και του ΑΕΠ από το 2018. Σήμερα για να συνεχίσουν να προσποιούνται ότι είναι βιώσιμο το χρέος ο ιδιωτικός τομέας θα πρέπει να υποστεί ένα απίστευτο πλεόνασμα της τάξης του 4% με καταλήστευση του ιδιωτικού τομέα γιατί, ξέρετε πολύ καλά ότι, το πλεόνασμα του κράτους είναι έλλειμμα του ιδιωτικού τομέα. Έτσι επενδύσεις και ανάπτυξη δεν θα έρθουν.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο