Γιάνης Βαρουφάκης στο Turkish Minute: Για τις επαναπροωθήσεις ευθύνονται όλες οι κυβερνήσεις που συνωμότησαν ενάντια στην ανθρωπότητα

Συνεντεύξεις - videos
07 Ιούν, 2022

Συνέντευξη του Γραμματέα του ΜέΡΑ25 στο TurkishMinute

 Ο Γ. Βαρουφάκης στην ερώτηση «ποιος ευθύνεται για τις επαναπροωθήσεις» απαντά:

«Όλες οι κυβερνήσεις που συνωμότησαν ενάντια στην ανθρωπότητα»

Στο «Turkish Minute», ένα από τα ελάχιστα εναπομείναντα ελεύθερα και ανεξάρτητα ΜΜΕ της Τουρκίας μίλησε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, για τις παράνομες επαναπροωθήσεις στην Τουρκία και τις ανθρωποκτονίες  προσφύγων και αντιφρονούντων προς παραδειγματισμό.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΜέΡΑ25 δηλώνει πως, ως Έλληνας, Ευρωπαίος και πολίτης του κόσμου νιώθει ντροπή που «η ανθρώπινη κοινωνία επενδύει στον θάνατο προκειμένου να αποτρέψει το πλέον λογικό και φυσιολογικό, την ανθρώπινη μετακίνηση», κάτι που συμβαίνει αενάως εδώ και αιώνες, με την Ευρώπη μόνο, μέσα σε 1000 χρόνια, να έχει «εξαγάγει» ανθρώπους σε Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Αφρική, Αμερική, Βόρεια Αμερική, Νότια Αμερική, Κεντρική Αμερική, Λατινική Αμερική.

Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία του δικτύου BVMN, στην Ελλάδα έλαβαν χώρα συνολικά 6.230 επαναπροωθήσεις από τον Ιανουάριο 2020 έως τον Μάιο του 2021 (40.000 συνολικά στην Ευρώπη την αντίστοιχη περίοδο, σύμφωνα με τον The Guardian), με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για Πρόσφυγες και Εξόριστους να κάνει λόγο για χιλιάδες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις παράνομων επαναπροωθήσεων από στεριά και θάλασσα.

Στην ερώτηση «Ποιος ευθύνεται για τις επαναπροωθήσεις» ο Γιάνης Βαρουφάκης απαντά ξεκάθαρα «Οι κυβερνήσεις μας, η Ευρωπαϊκή Ένωση, ως γραφειοκρατικός οργανισμός, οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η κυβέρνηση της Τουρκίας, όλες οι κυβερνήσεις που συνωμότησαν ενάντια στην ανθρωπότητα.» και εξηγεί: «Ο Ερντογάν εργαλειοποιεί τους πρόσφυγες. Ελέγχει τον τρόπο και το ρυθμό που προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα ή το Αιγαίο Πέλαγος. Η Ευρωπαϊκή Ένωση εργαλειοποιεί τους πρόσφυγες. Έχω κατηγορήσει τους γραφειοκράτες και τους πολιτικούς μας πως εσκεμμένα δημιουργούν συνθήκες που οδηγούν στο θάνατο ανθρώπων. Πνίγονται άνθρωποι για να λειτουργήσουν παραδειγματικά για αποτροπή ανάλογων αποπειρών περάσματος στην Ευρώπη. Δεν πρόκειται για ατυχήματα. Είναι ενορχηστρωμένοι θάνατοι.»

Αναφορικά με τις επαναπροωθήσεις Τούρκων και Κούρδων αντιφρονούντων, θυμάτων της κατασταλτικής πολιτικής του Ερντογάν, ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 δηλώνει πως τόσο ο Έλληνας Πρωθυπουργός όσο και ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν λειτουργούν απολυταρχικά και επομένως δεν του προκαλεί καμία έκπληξη το γεγονός πως συνεργάζονται σε αυτό το θέμα. «Οι αυταρχικοί ηγέτες έχουν την τάση να συνασπίζονται. Ο κ. Μητσοτάκης είναι ένας απολυταρχικός πρωθυπουργός σε μια χώρα με ένα περισσότερο φιλελεύθερο πολιτικό σύστημα σε σχέση με εκείνο της Τουρκίας. Αλλά δεν είναι φιλελεύθερος. Εκείνος μπορεί να το διατρανώνει αυτό. Αν παρατηρήσει, όμως, κανείς πώς λειτουργεί, καταλαβαίνει πως βασικά μιμείται τον Ερντογάν.»

Έχοντας παρακολουθήσει για δεκαετίες τον Ερντογάν, ο συνιδρυτής του DiEM25 σημειώνει πως, ενώ όταν ξεκίνησε τη θητεία του ο Ερντογάν προχώρησε σε κάποιες μεταρρυθμίσεις ώστε να προστατευθεί η δημοκρατία από το στρατό και να υπάρχει αναδιανομή εισοδήματος, «σταδιακά άρχισε να συγκεντρώνει εξουσία, να λειτουργεί απολυταρχικά, να απονέμει στον εαυτό του εξουσίες που δεν θα έπρεπε ποτέ να έχει και έτσι να καταστρατηγεί την ελευθερία του Τύπου και των πανεπιστημίων». Με την Ελλάδα να είναι πλέον στην 108η θέση αναφορικά με την Ελευθερία του Τύπου, είναι φανερό πως ο κ. Μητσοτάκης αντιγράφει τον Τούρκο Πρόεδρο, θέλοντας «να γίνει ο Ερντογάν της Ελλάδας» γι’ αυτό και «όταν ένας Τούρκος δημοκράτης φεύγει κυνηγημένος από τον Ερντογάν και έρχεται στην Ελλάδα, ο κ Μητσοτάκης την ή τον αντιμετωπίζει ως εν δυνάμει εχθρό και τον στέλνει πίσω στον Ερντογάν.»

Αναφορικά με τους ισχυρισμούς πως υπάρχει συντονισμένη δράση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας για τις επαναπροωθήσεις Τούρκων και Κούρδων, ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν το αποκλείει, αλλά δεδομένου πως δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία ζητά ενδελεχή έρευνα μολονότι, στην ουσία, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, δεν παίζει ρόλο τελικά αν υπάρχει ή όχι συντονισμός των δύο κρατών σε αυτή την παρωδία που διαδραματίζεται, γιατί το θέμα είναι πως οι ελληνικές αρχές κακοποιούν τους πολιτικούς πρόσφυγες και τελικά τους επαναπροωθούν στην Τουρκία, όπου και υπόκεινται σε άγρια βασανιστήρια.

Πού εντοπίζει την αρχή του κακού ο Γιάνης Βαρουφάκης; Στο καλοκαίρι του 2015 όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλ. η τότε πρωθυπουργός Άνγκελα Μέρκελ, ο Αλέξης Τσίπρας, οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας, της Ισπανίας, όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες και ο Ερντογάν διέπραξαν έγκλημα κατά της λογικής και της ανθρωπότητας, υπογράφοντας μια άθλια συνθήκη, που δεν ήταν καν επίσημη συμφωνία. «Η πλούσια Ευρώπη δωροδόκησε τον Ερντογάν, δίνοντάς του δισεκατομμύρια ευρώ μηνιαίως ώστε να επιτρέψει στους Ευρωπαίους να καταπατούν το διεθνές δίκαιο για τους πρόσφυγες. Όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι συνένοχοι. Και είναι σημαντικό για όλους εμάς εδώ στην Ελλάδα, για εσάς στην Τουρκία και για τους φίλους μας στη Γερμανία να ενωθούμε και να ανακτήσουμε την έννοια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» καταλήγει ο συνιδρυτής του DiEM25 και ζητά, αντί για πεδία μάχης, να δημιουργήσουμε γέφυρες ειρήνης, φιλίας και αλληλεγγύης, παρέχοντας βοήθεια και άσυλο σε δημοκράτες συνανθρώπους μας που καταδιώκονται από δικτάτορες.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο