Γιάνης Βαρουφάκης στο Πρώτο Πρόγραμμα: Ψάχναμε ένα σχέδιο για τη χώρα και δεν το βρήκαμε – γι αυτό ιδρύσαμε το ΜέΡΑ25!

Συνεντεύξεις - videos
12 Μάι, 2022

Συνέντευξη του Γιάνη Βαρουφάκη στο Πρώτο Πρόγραμμα και τον Θάνο Σιαφάκα για το Συνέδριο του ΜέΡΑ25 που ξεκινάει σήμερα

Ο λόγος που φτιάξαμε το ΜέΡΑ25 -και το φτιάξαμε ξέρετε άνθρωποι που δεν αγαπάμε τα κόμματα, δεν είμαστε καριερίστες της πολιτικής , όποιος μπήκε στο ΜέΡΑ25 με στόχο την καριέρα έφυγε γρήγορα- είναι ότι μετά το 2015 μελετήσαμε την ήττα μας, την ήττα του ΟΧΙ εκείνο το βράδυ του δημοψηφίσματος, είδαμε τις εξελίξεις στην Ευρώπη, είχαμε το DiEM25 με 130.000 μέλη πανευρωπαϊκά, δεν είχαμε αρχικά σκοπό να δημιουργήσουμε κόμματα. Είχαμε σκοπό να έχουμε μία απάντηση στο ερώτημα τι θα έπρεπε να κάνει η Ευρώπη αντί γι’ αυτό που έκανε. Κατεβήκαμε στις  ευρωοεκλογές με ένα πολύ συνεκτικό πρόγραμμα, την  Πράσινη Συμφωνία για την Ευρώπη, πανευρωπαϊκά. Εγώ, αν θυμάστε, κατέβηκα υποψήφιος στη Γερμανία, αυτό ήταν συμβολικό για να δείξουμε ότι δεν είναι η σύγκρουση μεταξύ Γερμανών και Ελλήνων αλλά ότι υπάρχει μία σύγκρουση ενός πανευρωπαϊκού ολιγαρχικού κατεστημένου και των λαών της Ευρώπης. Και κάποια στιγμή αποφασίσαμε ότι αυτή η χώρα δεν είναι βιώσιμη πια.

Ιδρύσαμε το ΜέΡΑ25 γιατί θεωρούμε ότι –πραγματικά ψάχναμε στο ΣΥΡΙΖΑ, στο ΚΚΕ, στο ΠΑΣΟΚ, στη Νέα Δημοκρατία κάποια ένδειξη ότι υπάρχει ένα πρόγραμμα, ένα σχέδιο γι’ αυτή τη χώρα, και δεν το βρήκαμε. Και αποφασίσαμε να το φτιάξουμε εμείς, και γι’ αυτό κατεβήκαμε και εκλεγήκαμε το 2019 στη Βουλή.

Θεωρώ ότι οι προτάσεις που κάνουμε, και στις οποίες θα αναφερθώ στην ομιλία μου απόψε στην έναρξη του β’ μέρους του 1ου Διαβουλευτικού Συνεδρίου του ΜέΡΑ25 –που γίνεται από σήμερα και μέχρι την Κυριακή στον «Ελληνικό Κόσμο», αν τις δείτε μία προς μία, είτε πρόκειται για τα μικρά σχετικά ζητήματα για το ΦΠΑ ή για το Χρηματιστήριο Ενέργειας. Μιλάμε τώρα για τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Θυμάστε ότι 23 Μαρτίου ο κ. Μητσοτάκης είχε βγει στη Βουλή και είχε απαντήσει σε μένα και είπε ότι «Δίνω την εντολή στη ΡΑΕ να υπολογίσει τα υπερκέρδη κι εγώ θα βάλω φόρο 90%». Και του είχα πει «Με αυτό που λες σήμερα στέλνεις σήμα στους παρόχους να “μαγειρέψουν” τα στοιχεία για να δείξουν μηδενικά υπερκέρδη» και σήμερα βγήκε η ΡΑΕ και είπε ότι είναι μηδενικά τα υπερκέρδη.

Εμείς στο ΜέΡΑ25 είμαστε τρομοκρατημένοι βλέποντας όχι μόνο το δημόσιο αλλά το ιδιωτικό χρέος.

Ξέρετε ότι για κάθε 100 ευρώ του εισοδήματος των ιδιωτών, κατά μέσο όρο, τα 7 από αυτά τα 100 ευρώ τα δανειζόμαστε ως  χώρα, ως ιδιωτικός τομέας από το εξωτερικό. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε ένα χρέος διπλάσιο του  εθνικού εισοδήματος του δημοσίου και έχουμε και έναν ιδιωτικό τομέα που παραπαίει και βουλιάζει συνέχεια.

Στη συνέχεια ο κ. Βαρουφάκης αναφέρθηκε στο θέμα της ακρίβειας, των επιτοκίων, των επεισοδίων στο ΑΠΘ αλλά και στην πρόταση, την οποία θα γνωστοποιήσει απόψε στην κεντρική του ομιλία στο πλαίσιο της έναρξης του συνεδρίου του ΜέΡΑ25, για τις εκλογικές συνεργασίες.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο