Γιάνης Βαρουφάκης στο OPEN: Κάθε 17 Νοέμβρη είναι η στιγμή που θυμόμαστε ότι ένας λαός που τον έχουν θεωρήσει του χεριού τους, μπορεί να κάνει το θαύμα

Συνεντεύξεις - videos
17 Νοέ, 2021

Συνέντευξη του Γιάνη Βαρουφάκη στο Open TV και στους Άκη Παυλόπουλο και Ευλαμπία Ρέβη για την 17 Νοεμβρίου, την πανδημία, την ακρίβεια

Κάθε 17 Νοέμβρη είναι μια μέρα γιορτής της Δημοκρατίας. Εμείς στο ΜέΡΑ25 λέμε και κάτι παραπάνω. Είναι η στιγμή που θυμόμαστε ότι ένας λαός που τον έχουν θεωρήσει του χεριού τους οι έχοντες την εξουσία, ιδίως την απολυταρχική εξουσία, μπορεί να βρει τις αστείρευτες δυνάμεις μέσα του για να κάνει το θαύμα και να εκπλήξει και τον εαυτό του. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τη 17 Νοέμβρη του 1973 οι εξεγερμένοι φοιτητές έσωσαν την τιμή του ελληνικού λαού. Έναν ελληνικό λαό που η χούντα και πάρα πολλοί άλλοι θεωρούσαν ότι ήταν  του χεριού του καθεστώτος. Ένα καθεστώς το οποίο προσπαθούσε να δείξει ότι ήταν δημοκρατικό με την κυβέρνηση του Μαρκεζίνη. Αυτά τα παιδιά μας έσωσαν την τιμή μας. Γι’ αυτό νομίζω ότι σήμερα η μέρα είναι πολύ μεγαλύτερη από οποιοδήποτε μικροεπεισόδειο. Ελπίζουμε να μην υπάρχουν επεισόδια. Εμείς θα είμαστε εκεί.

Θα μου επιτρέψετε να θυμίσω ότι πέρυσι η κυβέρνηση την οποία εκπροσωπεί σήμερα ο κ. Αθανασίου είχε το θράσος να απαγορεύσει ακόμη και σε 7 βουλευτές μας, του ΜέΡΑ25 να βρεθούμε εκεί στο χώρο για να καταθέσουμε ένα στεφάνι για να κάνουμε την πορεία μας συμβολικά. Επτά βουλευτές, που σύμφωνα με το Σύνταγμα δεν έχει το δικαίωμα η αστυνομία να απαγορεύσει την μετακίνησή μ; στο δρόμο, μας έστειλαν 1500 αστυνομικούς να μας τραμπουκίσουν και να μας εγκλωβίσουν σε μια γωνία της Βασιλίσσης Σοφίας. Αλλά περασμένα ξεχασμένα, τουλάχιστον για σήμερα. Σήμερα γιορτάζουμε τη Δημοκρατία.

Πανδημία

Δεν μας αφήνει αυτός ο ιός να ησυχάσουμε, είναι ξεκάθαρο αυτό.

Είμαστε από τη μια πλευρά πάρα πολύ τυχεροί γιατί συνεχίζουν να δουλεύουν τα εμβόλια. Εμείς είμαστε πάρα πολύ υπέρ του εμβολιασμού. Δυστυχώς το ποσοστό του εμβολιασμού είναι πάρα πολύ χαμηλό ακόμα. Θα μπορούσαμε να έχουμε πολύ λιγότερους θανάτους αν όλοι είχαμε εμβολιαστεί.

Από την άλλη, πρέπει να πω και το εξής, βλέπω ότι η κυβέρνηση έχει αναγάγει το εμβολιαστικό πιστοποιητικό στο μοναδικό όπλο εναντίον της πανδημίας.

Εγώ έχω κάνει και τις 3 δόσεις, αν χρειαστεί θα κάνω και τέταρτη, πιστεύω στα εμβόλια. Όμως, είναι απίστευτο ότι εγώ δε θα χρειαστεί να ξανακάνω τεστ, όταν είναι δεδομένο ότι και εγώ ο εμβολιασμένος μπορεί να μεταδίδω τον ιό.

Εμείς, το ΜέΡΑ25, από την πρώτη στιγμή φωνάζουμε ότι έπρεπε να έχει δημιουργηθεί ένα πολύ πυκνό δίκτυο μαζικών δωρεάν τεστ σε όλη την Ελλάδα.

Με την επόμενη μετάλλαξη που μπορεί η Pfizer, η Moderna, η AstraZeneca να μην την «πιάσει», τι θα κάνουμε; Θα αρχίσουμε πάλι από το μηδέν; Θα κάνουμε πάλι συνολικό lockdown των πάντων;

Πρέπει να μάθουμε το μάθημά αυτής της πανδημίας και να θωρακίσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Έχουμε λιγότερους μόνιμους γιατρούς σήμερα από ότι πριν από δύο χρόνια. Στον περσινό προϋπολογισμό του 2020 ο κ. Σταϊκούρας μείωσε τα κονδύλια για το ΕΣΥ εν μέσω πανδημίας. Να δείτε ότι θα τα ξαναμειώσει.

Έπρεπε να έχουμε προσλάβει 10.000 γιατρούς και νοσηλευτές. Υποτίθεται ότι το ξέσπασμα της πανδημίας, το έλεγε και ο κ. Μητσοτάκης, ήρθε φιρμάνι από τις Βρυξέλλες ότι «μπορείτε να ξοδεύετε όσα χρειάζονται για το Εθνικό Σύστημα Υγείας». Και δεν έγιναν προσλήψεις.

Με ποιο δικαίωμα; Ανοίγουν τα πουγκιά, αγοράζουν όπλα, δίνουν επιστρεπτέες. Ο κ. Μητσοτάκης βγαίνει και, σε πρόσφατη συνέντευξή του στο εξωτερικό, είπε ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα η ελληνική οικονομία. Χρησιμοποίησε ως απόδειξη γι’ αυτό ότι δανειζόμαστε πάμφθηνα, ότι δεν υπάρχουν οι περιορισμοί για έξοδα. Θα τα πούμε αυτά στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό γιατί η χρεοκοπία της χώρας βαθαίνει.

Αλλά αν κ. Πρωθυπουργέ μας λες ότι δεν έχεις περιορισμούς ρευστότητας γιατί έχεις αφήσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας στη μοίρα του εν μέσω πανδημίας;

Ακρίβεια

Ας λάβουμε σοβαρά τις αλλαγές στάσεις της κας Λαγκάρντ της ΕΚΤ και του αντίστοιχου προέδρου της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας, οι οποίοι μέχρι πριν λίγες εβδομάδες έλεγαν ότι τον Απρίλιο του ’22 θα κοπάσει η ακρίβεια αλλά το τελευταίο 24ωρο μιλάνε για αρχές του ’23. Με την αρχή της πανδημίας οι κυβερνήτες πάτησαν ένα κουμπί και είχαμε lockdown.

Η κυβέρνηση έχει δίκιο όταν λέει ότι είναι εισαγόμενος αυτός ο πληθωρισμός όμως ξεχνάει ότι ο πολύς κόσμος ακόμα και την άνοιξη του ’20 όταν υποτίθεται ότι είχαμε αποπληθωρισμό, όταν οι τιμές και σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ μειωνόντουσαν κατά μέσον όρο λόγω της μεγάλης ύφεσης, πήγαιναν οι άνθρωποι στα σούπερ μάρκετ και έβλεπαν ανατιμήσεις της τάξεως του 15 με 20%.

Ο κ. Γεωργιάδης και εγώ που είμαστε πιο ευκατάστατοι από τον μέσο Έλληνα «βάλαμε» λεφτά την τσέπη γιατί δεν ξοδεύαμε, όμως ο άνθρωπος του μεροκάματου που πήγαινε στο σούπερ μάρκετ και έβλεπε τα πράγματα ανατιμώνται 15 και 20% την περίοδο του αποπληθωρισμού δεν «έβαλε» λεφτά στην τσέπη.

Έρχεται τώρα και η περίοδος του πληθωρισμού και έχουμε μία εκτόξευση τιμών και στα σούπερ μάρκετ αλλά και στην ενέργεια.

Εμείς λέμε κάτι απλό, μια κυβέρνηση κρίνεται από τον τρόπο με τον οποίο καταφέρνει να λειτουργήσει ως ένα αμορτισέρ που αποσβένει τους κραδασμούς που έρχονται από έξω, είτε αυτός είναι ο ιός είτε αυτή είναι η ακρίβεια. Αυτή η κυβέρνηση δεν το έκανε αυτό, έκανε το αντίθετο, επιτάχυνε τα προβλήματα.

Όταν πουλάς τη ΔΕΗ σε μια χρηματιστηριακή εταιρεία, ποιος είναι ο στόχος αυτής της κερδοσκοπικής εταιρείας; Να αυξήσει τις τιμές του ρεύματος. Έχεις ένα χρηματιστήριο αξιών ενέργειας που έχει καταρρεύσει, ουσιαστικά δε λειτουργεί. Το μόνο που κάνει είναι να επιταχύνει την κερδοσκοπία. Καταργήστε το. Η κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσει ποιο κομμάτι της αύξουσας τιμής της διεθνούς ενέργειας θα απορροφήσει το κράτος, ποιο οι ιδιώτες και ποιοι ιδιώτες. Πώς θα γίνει η κατανομή του βάρους μεταξύ των πιο ευκατάστατων Ελλήνων και των λιγότερο. Αυτή η συζήτηση δεν έχει γίνει.

Όσον αφορά στη συνολικότερη ακρίβεια. Είναι αστείο, έχουμε 24% ΦΠΑ, έπρεπε να τον έχουμε πάει στο 15%, σήμερα.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο