Γιάνης Βαρουφάκης στο militaire.gr: Αυτό που προωθείται στα ναυπηγεία Ελευσίνας είναι μια απίστευτη ρεμούλα

Συνεντεύξεις - videos
02 Σεπ, 2022

Συνέντευξη του Γραμματέα του ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη, στο militaire.gr και τον δημοσιογράφο Πάρι Καρβουνόπουλο

Αυτό που προωθείται στα ναυπηγεία Ελευσίνας είναι ο χειρότερος συνδυασμός του πιο αισχρού καπιταλισμού από τη μία μεριά και του πιο γελοίου κρατισμού από την άλλη. Εδώ δεν είναι καπιταλισμός, δεν είναι κράτος, είναι μια απίστευτη ρεμούλα.

Γιατί; Έχεις μία επιχείρηση η οποία θα έπρεπε να λειτουργεί. Γιατί δεν είναι μια απλή επιχείρηση, είναι ένα ναυπηγείο. Αυτό είναι ένα δράμα ενός ναυπηγείου, ιδιωτικού ναυπηγείου το οποίο πτώχευσε και χρωστάει, έχει φεσώσει το κράτος, δηλαδή τον ΕΦΚΑ, το υπ. Άμυνας, τις τράπεζες.

Εγώ δεν έχω καμία αντίρρηση με τα κουρέματα. Τους έκανα (στην Κυβέρνηση) και μία πρόταση: θέλετε να κάνετε βαθιά κουρέματα στα χρέη του ναυπηγείου αυτού; Ωραία, θα κάνετε αντίστοιχα κουρέματα στα χρέη των μικρομεσαίων που χρωστάνε το σπίτι τους, τους οποίους όμως το αρπακτικό ταμείο το δικό σας πάει να τους πετάξει στο δρόμο την ώρα που κάνετε κουρέματα στον κύριο που θα αγοράσει – εξ Αμερικής- το συγκεκριμένο ναυπηγείο.

Έρχεται ένας επενδυτής. Πόσα θα βάλει από την τσέπη του; Μηδέν. Αυτό το μηδέν είναι ένας πολύ ριζοσπαστικός αριθμός. Τι επενδυτής είναι αν δεν βάλει τίποτα; Θα του δώσουμε τα ναυπηγεία, θα του κουρέψουμε τα χρέη, θα του εξασφαλίσουμε δουλειές από το πολεμικό ναυτικό, θα πάρει χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης να κάνει επενδύσεις. Αυτός τι θα βάλει; Τίποτα. Απλά θα πάρει ότι κέρδη υπάρχουν.

Το έκαναν και με τα αεροδρόμια. Πήραν 14 διαμάντια και τα έδωσαν στην Fraport συν χρήματα από το ελληνικό ΕΣΠΑ για να κάνει επενδύσεις.

Αυτά η Βρετανία δεν τα έκανε στην Ινδία όταν ήταν αποικία της, κρατούσαν πιο πολύ τα προσχήματα.

Ο κ. Γεωργιάδης με αυτό το νομοσχέδιο μας ζήτησε να τον εξουσιοδοτήσουμε να αντιπροσωπεύσει τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου στα δικαστήρια όπου εκδικάζεται η πτώχευση του ναυπηγείου.

Το ερώτημα είναι: αν το σχέδιό σας κ. Γεωργιάδη για τον εκσυγχρονισμό και την εξυγίανση των ναυπηγείων Ελευσίνας είναι τόσο καλό γιατί δεν το πάτε εσείς στα δικαστήρια;

Το κλου είναι ότι ο επιχειρηματίας θα επιστρέψει στο δημόσιο αυτά που χρωστάει μόνο αν εμείς τους εξασφαλίσουμε κέρδη.

Καμία εγγύηση δεν υπάρχει ότι θα διατηρηθούν οι θέσεις εργαζομένων και υπάρχει μάλιστα ένα πολύ βεβαρημένο παρελθόν του κυρίου αυτού ο οποίος στο Νεώριο αλλά και αλλού, όποτε έχει πάρει μία επιχείρηση έχει μόνο εργολαβικούς εργαζόμενους, δηλαδή δεν θα έχει εργαζόμενους, ενοικιαζόμενους θα έχει.

Έπρεπε να το απορρίψουμε και οι 300 στη Βουλή. Δυστυχώς Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ υπερψήφισαν την πρόταση, όπως υπερψήφισαν την οικοπεδοποίηση του Ελληνικού από τον κ. Λάτση, το οποίο είναι εξίσου μεγάλο σκάνδαλο.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο