Γιάνης Βαρουφάκης στην Πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής: Ο εξευτελισμός της κοινοβουλευτικής διαδικασίας είναι απότοκο της μνημονιακής διαδικασίας

Συνεντεύξεις - videos
12 Οκτ, 2021

Ο Γραμματέας και Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, συνάντησε σήμερα στη Βουλή, την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, κυρία Αννίτα Δημητρίου. Αντικείμενο της συζήτησης τους αποτέλεσαν η επίλυση του Κυπριακού ζητήματος, η συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ για τον αγωγό East Med, το Παλαιστινιακό και η ποιότητα των κοινοβουλευτικών διαδικασιών.

Η κυρία Δημητρίου διατύπωσε την ανάγκη να βρεθούν εκ νέου με την Τουρκία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και ανέδειξε τα προσκόμματα που βάζει η τουρκική πλευρά και την επιθετικότητα της Τουρκίας. Μίλησε επίσης για την βαριά πληγή στον θεσμό της Βουλής των Αντιπροσώπων, καθώς και την άγνοια των πολιτών για το νομοθετικό έργο που παράγεται και το οποίο οφείλεται στην «εσωστρέφεια» του κοινοβουλίου, με χαρακτηριστικό δείγμα αυτής της εσωστρέφειας τις κεκλεισμένων των θυρών συνεδριάσεις των επιτροπών.

Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 από την πλευρά του, τόνισε την ανάγκη για άσκηση διπλωματικής πίεσης στην τουρκική πλευρά μέσω της διαμόρφωσης δικής μας πρότασης, καθώς ο χρόνος που περνά «δουλεύει» προς όφελος της Τουρκίας. Υποστήριξε πως η συμφωνία Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ για τον αγωγό East Med ήταν τεράστιο στρατηγικό λάθος, όπως λάθος θα είναι και το να πάψουμε να στηρίζουμε τους Παλαιστίνιους. Αντίθετα, αυτό που χρειάζεται να κάνουμε είναι να δημιουργήσουμε ερείσματα με προοδευτικούς Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους πολίτες. Τέλος, ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 τοποθετήθηκε σχετικά με τον εξευτελισμό της κοινοβουλευτικής διαδικασίας ως αποτέλεσμα των μνημονιακών δεσμεύσεων και τόνισε την ανάγκη της πλήρους διαφάνειας στην λειτουργία του κοινοβουλευτικού θεσμού.

Στο τέλος της συζήτησης, αμφότεροι συμφώνησαν πως στις σχέσεις και για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας δυστυχώς ισχύει το κάθε πέρσι και καλύτερα.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο