Γιάνης Βαρουφάκης στη Βουλή για την Εξεταστική Επιτροπή για ΜΜΕ: «Άλλη μια συγκάλυψη»

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
10 Φεβ, 2022

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν ξέρω ποιοι και ποιες από εσάς θυμάστε εκείνη τη φοβερή σκηνή στο «Πολίτης Κέιν», που κάτι του λέει η γυναίκα του και της απαντάει ο πολίτης Κέιν, ο Όρσον Γουέλς: «Μη φοβάσαι, ο κόσμος θα πιστέψει αυτό που εγώ θα του πω να πιστέψει».

Δυστυχώς, τα πράγματα στη μνημονιακή Ελλάδα είναι χειρότερα. Ο κόσμος απλά δεν πιστεύει τίποτα. Δεν τρώει κουτόχορτο, δεν πιστεύει αυτά που του λένε τα κανάλια, απλά δεν πιστεύει τίποτα.

Για τον ολιγάρχη – καναλάρχη αυτό δεν είναι πρόβλημα. Για τον έχοντα την εξουσία, ένας λαός που δεν μπορεί να πιστέψει τίποτα είναι το ίδιο χρήσιμος με έναν λαό στον οποίο του υπαγορεύει τι να πιστέψει. Για τη Βουλή των Ελλήνων και για τη Δημοκρατία μας αυτό είναι καταστροφή, είναι αυτοαναίρεση.

Σήμερα, για άλλη μια φορά, διασύρετε τον κοινοβουλευτισμό.

Σας είχαμε προειδοποιήσει. Σας είχαμε πει εμείς του ΜέΡΑ25 από την πρώτη στιγμή που μπήκαμε στη Βουλή ότι ο κόσμος εκεί έξω κάθε φορά που ακούει τις λέξεις «εξεταστική επιτροπή» στο μυαλό του ή στο μυαλό της σκέφτεται «άλλη μια συγκάλυψη» ή «ναι, σιγά μην γίνει τίποτα!». Γι’ αυτό εμείς δεν συμμετέχουμε στις εξεταστικές επιτροπές.

Επειδή, όμως, χωρίς ενημέρωση, δεν υπάρχει καν η ελπίδα της δημοκρατίας -όχι η δημοκρατία, η ελπίδα της δημοκρατίας- καλή τη πίστη είπαμε, άντε, σε αυτή την Εξεταστική Επιτροπή θα συμμετάσχουμε. Πολύ γρήγορα, βέβαια, αποκαλύφθηκε άλλο ένα φιάσκο.

Το ανέκδοτο με τον βατράχι που παίρνει στον ώμο του τον σκορπιό το ξέρετε, έτσι; Επειδή είναι στη φύση του, δαγκώνει ο σκορπιός. Εδώ ήταν σαν να κάνουμε μια εξεταστική για το αν τσιμπήθηκε το βατράχι -που στην περίπτωση αυτή, βεβαίως, είναι η κοινή γνώμη- με τους μεν να λέτε «όχι, δεν τσιμπήθηκε!» και τους δε να φωνάζετε «όχι, τσιμπήθηκε!». Αλλά ούτε οι μεν ούτε οι δε αναφέρεστε στον σκορπιό, στην ολιγαρχία, σε αυτό που έλεγε ο πολίτης Κέιν, δηλαδή, σε εκείνον που προσπαθεί να πει στον κόσμο τι να πιστέψει.

Τελικά, στην Ελλάδα δεν πιστεύει κανείς τίποτα, με αποτέλεσμα τον διασυρμό του κοινοβουλευτισμού.

Εμείς προσήλθαμε σε αυτήν την Εξεταστική Επιτροπή, πραγματικά, καλοπροαίρετα, καλή τη πίστη, μπας και τεθεί το μόνο ερώτημα που έχει σημασία, το μόνο ερώτημα, το οποίο έχει αξία: Ποιος ευθύνεται που ο σκορπιός καβάλησε το βατράχι, την κοινή γνώμη;

Πώς μπορούμε να απελευθερώσουμε την κοινή γνώμη από την αποσιώπηση και τη διαστρέβλωση των πραγματικών προβλημάτων αυτού του λαού, των πραγματικών ειδήσεων, αν θέλετε. Πραγματικές ειδήσεις δεν θα ακούσετε ποτέ από τα κανάλια των ολιγαρχών για τον απλούστατο λόγο ότι δεν είναι στο συμφέρον τους. Χρειάζεται επιστημονική μελέτη για να το καταλάβουμε αυτό; Χρειάζεται εξεταστική επιτροπή;

Θα σας δώσω μερικά παραδείγματα ειδήσεων που δεν έγιναν και δεν θα γινόντουσαν ποτέ οι ειδήσεις:

Δεν ήταν είδηση, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, οι σακούλες με τα ευρώ με τα οποία το 2007 -κατά κοινή ομολογία τώρα, μεταξύ μας- εξαγοράστηκαν συνειδήσεις από τη Νέα Δημοκρατία. Είδηση θα ήταν η υπενθύμιση σήμερα τουλάχιστον, έστω και κατόπιν εορτής, ότι οι σακούλες αυτές το 2007 είχαν μέσα δανεικά και στο βάθος μνημόνια.

Ένα δεύτερο παράδειγμα. Ακόμη σημαντικότερη είδηση θα ήταν ότι σήμερα το ίδιο ακριβώς έργο επαναλαμβάνεται. Νέες σακούλες με νέα δανεικά που φορτώνει η Μητσοτάκης Α.Ε.. Δανεικά από ποιον; Από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, από εκεί δανείζεστε. Από την κυρία Λαγκάρντ δανείζεστε, δεν δανείζεστε από τις αγορές. Το ξέρετε, μη λέτε ανοησίες. Νέες σακούλες, λοιπόν, με νέα δανεικά, από τα οποία δίνονται κάποια φιλοδωρήματα στους πολλούς και παχυλά κονδύλια στους λίγους. Από αυτά τα φιλοδωρήματα οι πολλοί θα πρέπει να καταβάλλουν τεράστιο κόστος μετά τις επόμενες εκλογές, ό,τι έγινε, δηλαδή, και το 2007. Ας κερδίσετε τις εκλογές και μετά έχει ο Θεός, θα τα βρείτε με τους δανειστές. Έτσι δεν σκεφτόσασταν τότε, και εσείς του ΠΑΣΟΚ και εσείς της Νέας Δημοκρατίας; Έτσι σκεφτόσασταν. Είναι σαν να μην μάθαμε τίποτα από τη χρεοκοπία αυτού του λαού.

Αυτό θα ήταν είδηση να ειπωθεί, ότι έχουμε επανάληψη του ίδιου έργου. Βέβαια, δεν είναι είδηση για τα μέσα μαζικής εξαπάτησης μιας ολιγαρχίας που ζει από την ίδια σακούλα, με τα ίδια δανεικά, από τα οποία, βεβαίως, παίρνει τη μερίδα του λέοντος.

Πρόσφατα, καλοδεχτήκαμε -και πραγματικά καλοδεχτήκαμε- τη σημαντική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που αφαιρεί την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ, το νερό μας, το νερό της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, από το Υπερταμείο που έστησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Είδηση θα ήταν κάποιος από τα κανάλια, μεγαλοσχήμων δημοσιογράφος, να αναφέρει ότι αυτό αφαίρεσε ένα δισεκατομμύριο εικονικό χρήμα από τα κονδύλια, από τα κεφάλαια του Υπερταμείου, για τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ τότε, εσείς σήμερα είστε δεσμευμένοι απέναντι στην ρόικα ότι θα υπάρχουν γύρω στα 6 δισεκατομμύρια κεφάλαια. Από αυτά, έφυγε το 1 δισεκατομμύριο με την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ.

Ξέρετε πολύ καλά ότι η τρόικα θα ζητήσει να τα αναπληρώσετε. Ορίστε, ένα πεδίο δόξης λαμπρό για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, δηλαδή να θέσουν το ερώτημα στους Υπουργούς σας: «Πώς θα τα αναπληρώσετε; Δεν θα σας τα ζητήσουν;». Δεν θα ήταν χρήσιμο για την ελληνική κοινή γνώμη; Όχι, βέβαια. Αυτή είναι μια πολύ σοβαρή συζήτηση, για να επιτρέψουν οι ολιγάρχες να γίνει μπροστά στις κάμερες τους,

Και μια και μιλάω για την ΕΥΔΑΠ, γνωρίζετε, φαντάζομαι, ότι όταν έδωσε ουσιαστικά την ΕΥΔΑΠ ο ΣΥΡΙΖΑ το 2016 στην τρόικα, στο Υπερταμείο, ένας κύριος Τζον Πόλσον -τον έχετε ακουστά;- που έπαιζε και με την Τράπεζα Πειραιώς και με άλλες τράπεζες, πήρε το 10%. Αυτή τη στιγμή έχει το 10% των μετοχών της ΕΥΔΑΠ και έχει και άλλο ένα 28% που το διαχειρίζεται μέσω χρηματιστηρίου από τη διασπορά των μετοχών της ΕΥΔΑΠ.

Γνωρίζετε ότι ο κ. Τζον Πόλσον διωκόταν από τις αμερικανικές αρχές, συγκεκριμένα από το SCC; Που επιβλέπει τις χρηματαγορές και ο μόνος λόγος που δεν είναι μέσα στη φυλακή ο κύριος αυτός –εγκληματίας, κοινώς εγκληματίας του κοινού Ποινικού Δικαίου- είναι επειδή η Κυβέρνηση Ομπάμα έβαλε πλάτες για να μη γίνει αυτή η δίωξη; Ο κύριος αυτός έχει το 10%, ίσως και το 38% της ΕΥΔΑΠ. Αυτό δεν θα ήταν μια είδηση να το ξέρει ο ελληνικός λαός; Όχι από τα κανάλια της ολιγαρχίας.

Πάμε τώρα στην ακρίβεια. Εμείς στο ΜέΡΑ25 από την πρώτη στιγμή σας το λέμε και σας το ξαναλέμε, δεν έχει σημασία αν έχουμε δίκιο ή όχι, σας λέμε «πάρτε το 24% -τον ανώτερο ΦΠΑ- και κάντε το 15%. Και τί λένε τα κανάλια; Ωρύονται μαζί σας. Τί είναι αυτά που λέει ο Βαρουφάκης; Τί είναι αυτά που λέει το ΜέΡΑ25; Εδώ είναι Ευρώπη, δεν είναι παίξε-γέλασε, δεν κάνει ο καθένας ό,τι θέλει. Δεν μπορεί η Ελλάδα μόνη της να χαμηλώσει τον ΦΠΑ. Καλά, σοβαρολογείτε; Ξέρετε τί θα ήταν είδηση; Να ακουστεί ότι η Κυβέρνηση της Πολωνίας πολύ πρόσφατα πήρε τον ΦΠΑ των τροφίμων και τον πήγε –ξέρετε; Δεν ξέρετε. Και να ξέρετε, δεν το ομολογείτε στον εαυτό σας ότι ξέρετε- στο 0%.

Τα τρόφιμα στην Πολωνία που είναι χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης πήγαν τον ΦΠΑ στο 0%. Την ηλεκτρική ενέργεια από το 23% την πήγαν στο 5%. Μην μας λέτε λοιπόν ότι δεν σας αφήνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, εκτός εάν είμαστε σε μνημόνια ακόμα και έχουμε τρόικα στον σβέρκο μας. Εδώ διαφωνείτε και εσείς του ΣΥΡΙΖΑ και εσείς της Νέας Δημοκρατίας.

Και δεν είναι μόνο οι ειδήσεις που δεν γίνονται, είναι και οι αναλύσεις που δεν γίνονται. Ας πάρουμε για παράδειγμα τον πληθωρισμό. Μπαίνει ένα μεγάλο ερώτημα και είναι ένα σοβαρό ερώτημα αυτό. Πότε θα μειωθεί ο πληθωρισμός; Θα πέσει κάποια στιγμή ξανά στο 1%, 2%, 0%;

Εγώ σας λέω το εξής: Και να πέσει το 2024 στο 0%, θα έχουν αυξηθεί οι τιμές σε σχέση με το 2019 για τους φτωχότερους Έλληνες και για το 80% του ελληνικού λαού. Το καλάθι αυτών που αγοράζουν οι άνθρωποι που ζουν με τον κατώτατο μισθό για παράδειγμα θα έχει αυξηθεί κατά 60% σε σχέση με το 2019. Και να σταματήσει ο πληθωρισμός, να πάει στο 0%, οι τιμές θα παραμείνουν εκεί ψηλά με τους μισθούς στο επίπεδο του 2019 και με ένα χρέος τρισθεόρατο. Ποιο μέσο μαζικής εξαπάτησης αυτής της χώρας αναλύει αυτά τα ζητήματα; Ποτέ, κανένα.

Στο μεταξύ τα fake news δίνουν και παίρνουν. Ό,τι κατάφωρο ψέμα λέτε εσείς στον ελληνικό λαό παρουσιάζεται ως θέσφατο. Είμαστε μια χώρα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με ένα εκατομμύριο εκατό χιλιάδες ανέργους. Το συνειδητοποιείτε; Και έχουμε μία ΕΛΣΤΑΤ η οποία με νέα Greek Statistics κρύβει τους μισούς από αυτούς, τους οποίους επιδοτούμε βεβαίως, έτσι; Τους επιδοτούμε όλους αυτούς και καλά κάνουμε, αλλά τους κρύβουμε. Και παράλληλα, χωρίς να τους μετράτε ως ανέργους, τους παραδίδετε στην μαύρη οικονομία, με ένα όσο-όσο μεροκάματο, όποτε και αν τους χρειαστεί ο εργοδότης. Και έχεις μέσα μαζικής εξαπάτησης που γιορτάζουν μαζί σας την κατάρρευση της ανεργίας. Αυτή είναι η κατάσταση της ελληνικής δημοκρατίας. Αυτό είναι κατάλυση του δημοκρατικού πολιτεύματος. Όταν δεν ακούτε καν αυτό το οποίο είναι το βασικό, ότι έχεις έναν ΟΑΕΔ που σου λέει ότι επιδοτεί τους διπλάσιους ανθρώπους πολίτες αυτής της χώρας σε σχέση με αυτούς που η ΕΛΣΤΑΤ λέει ότι είναι άνεργοι. Και ένας δημοσιογράφος δεν τολμάει να ρωτήσει τον Υπουργό Εργασίας, δεν μου λέτε, κύριε Υπουργέ, τί σημαίνει αυτό ότι ο ΟΑΕΔ επιδοτεί με επιδόματα ανεργίας ανθρώπους που δεν είναι άνεργοι; Ένα ερώτημα! Ποτέ. Πείτε μου ποιος δημοσιογράφος σε αυτήν την χώρα έθεσε αυτό το ερώτημα. Δεν είναι επειδή δεν ξέρουν να το θέτουν. Θα χάσουν τη δουλειά τους αν το θέσουν. Αυτό είναι το ζητούμενο. Αυτή είναι η κατάντια της ελληνικής «μιντιακής δημοκρατίας».

Φέρνει ο κ. Χατζηδάκης, φέρνετε εσείς τώρα, το νομοσχέδιο για τον ΕΦΚΑ. Ακούσατε πουθενά σε κάποιο μέσο ότι ουσιαστικά εισβάλλει ένας κομματικός στρατός της Νέας Δημοκρατίας μέσα στις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ με μισθό 7.800 ευρώ το μήνα; Μισθό 7.800 ευρώ το μήνα οι μετακλητοί που θα φέρετε. Εγώ δεν λέω, να το συζητήσουμε, αλλά δεν συζητιέται. Δεν ακούγεται! Αυτό δεν φθάνει ως πληροφορία στα αυτιά των Ελλήνων πολιτών. Και όταν, ακόμη και κάποιος που δεν μπορεί να χαρακτηριστεί σαν και εμάς αντισυστημικός βγει και πει μερικές αλήθειες, τί γίνεται σε αυτήν τη χώρα; Τον τρώει τόσο το μιντιακό σκοτάδι όσο και το πραγματικό σκοτάδι.

Προχθεσινά στοιχεία της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων κάνουν λόγο για 50% μείωση της κατανάλωσης στο λιανεμπόριο αυτόν τον Γενάρη που μας πέρασε σε σχέση με το 2019. Η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων το είπε. Δεν το είπε το ΜέΡΑ25. Τον Ιανουάριο 50% μείωση σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2019. Και τί κάνετε; Βάζετε τον κ. Μπρατάκο σας να συγκαλέσει σύσκεψη των δικών σας στα Επιμελητήρια για να καρατομήσετε τον Πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, τον Γιάννη Χατζηθεοδοσίου –σήμερα θα το κάνετε- γιατί τόλμησε να πει πράγματα που δεν σας αρέσουν. Η είδηση θα ήταν να ακουστεί από τα κανάλια ότι ο κ. Χατζηθεοδοσίου, ο οποίος δεν είναι και δικός μας, δικός σας είναι, του συστημικού συστήματος είναι –ΠΑΣΟΚ ήταν, αν δεν κάνω λάθος, δεν πειράζει συγκυβερνήσατε, φέρατε μνημόνια μαζί- και τον καρατομήσατε τον άνθρωπο επειδή τόλμησε να πει αλήθεια για το λιανικό εμπόριο, το οποίο το έχετε λιανίσει.

Αναρωτιούνται οι πολίτες, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μα, θα μπορούσε να είναι διαφορετικά; Και βέβαια θα μπορούσε. Εμείς στο ΜέΡΑ25 εστιάζουμε στην ουσία. Η ουσία ποια είναι; Το ιδιοκτησιακό καθεστώς των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Όλα τα άλλα περισσεύουν. Όταν εφαρμόζετε στη διανομή των τηλεοπτικών ραδιοφωνικών αδειών τη λογική της δημοπρασίας –της πλειοδοσίας- ποιος θα την πάρει; Ο πλειοδότης θα είναι ο ολιγάρχης, ιδίως σε μια χώρα σαν την Ελλάδα, ο οποίος αν είναι να κερδίσει –μακάρι να κέρδιζε κιόλας από τα κανάλια, χασούρα έχουν, στο κόκκινο είναι- θα κερδίσει πώς; Όπως είχε πει ο σπουδαίος Ρούπερτ Μέρντοχ «ποτέ κανένας δεν έχασε χρήματα στον χώρο των ιδιωτικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, υποτιμώντας τη νοημοσύνη του κοινού». Υποτιμούν τη νοημοσύνη του κοινού ταΐζοντάς το σκουπίδια.

Το πρόβλημα, όμως, εδώ είναι ακόμη χειρότερο, γιατί σε μία πτωχευμένη χώρα εδώ και δεκατρία χρόνια όπου η ίδια η ολιγαρχία δεν ζει από υπεραξίες, αλλά ζει με δανεικά από την τρόικα από το 2010 και μετά τουλάχιστον, προφανώς τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που παίρνει μέσα από τις δημοπρασίες τα παίρνει με δανεικά χρήματα από την τρόικα και θα κάνουν ό,τι μπορούν για να μην πιστεύει κανένας πολίτης τίποτα. Είναι ο μόνος τρόπος να μην υπάρχει δημόσιος διάλογος ο οποίος να οδηγεί σε συμπεράσματα από τα οποία κινδυνεύουν οι ολιγάρχες.

Εμείς συμμετείχαμε στην Εξεταστική Επιτροπή υπό την προϋπόθεση ότι θα μπορούσαμε να καλέσουμε ως μάρτυρες όχι απλά το βατράχι που δηλητηριάστηκε, την κοινή γνώμη που δηλητηριάστηκε από την ολιγαρχία, αλλά τον ίδιο τον σκορπιό. Τους ολιγάρχες ιδιοκτήτες των Μέσων. Με την έναρξη λοιπόν των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής το ΜέΡΑ25 κατέθεσε κατάλογο μαρτύρων που συμπεριελάμβανε τους ιδιοκτήτες των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και επειδή εμάς μας αρέσει να τα λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, καλέσαμε τον κ. Μαρινάκη, τον κ. Αλαφούζο, τον κ. Βαρδινογιάννη, τον κ. Κυριακού, τον κ. Σαββίδη και τον κ. Μελισσανίδη. Η Κυβέρνηση και η Αξιωματική Αντιπολίτευση απέρριψαν το αίτημά μας. Αντ’ αυτού επιδοθήκατε σε μία παρωδία. Μεσημεριανάδικο το κάνατε την Εξεταστική Επιτροπή με τις φωνές σας, με την κοκορομαχία  σας, πετυχαίνοντας έτσι κάτι πολύ σπουδαίο. Να μην πιαστεί στο στόμα κανενός κανένα όνομα κανενός ολιγάρχη.

Τότε εμείς αποχωρήσαμε βεβαίως, όπως είχαμε υποχρέωση, αρνούμενοι να νομιμοποιήσουμε τη διακομματική κοινοβουλευτική ομερτά για τους ολιγάρχες. Σήμερα διαβάζουμε τα πορίσματά σας. Πέντε κόμματα, πέντε πορίσματα, πρέπει να σας πούμε ότι πρόκειται περί γελοιότητας το κάθε ένα από αυτά. Για τη Νέα Δημοκρατία όλα καλά στον τελειότερο κόσμο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Για τον ΣΥΡΙΖΑ το πρόβλημα είναι οι κυβερνητικές και οι υπηρεσιακές ευθύνες για τη λίστα Πέτσα.

Δεν λέω, φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ, δίκιο έχετε. Με τη λίστα Πέτσα η «Μητσοτάκης Α.Ε.» το τερμάτισε. Γκρέμισε ό,τι είχε μείνει από τη βιτρίνα του αστικού κράτους. Αλλά, φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ, θέλω να σας θέσω ένα ερώτημα. Αυτό είναι το πρόβλημα; Αυτή είναι η ρίζα του προβλήματος; Το πρόβλημα για σας, για τον ΣΥΡΙΖΑ, για την Αξιωματική Αντιπολίτευση, είναι ο τρόπος με τον οποίο δόθηκε το χρήμα στους ολιγάρχες; Αυτό είναι το πρόβλημα; Αν μοιραζόταν δηλαδή το χρήμα αλλιώς, στους καναλάρχες, θα ήμασταν ΟΚ; Θα ήταν όλα καλά;

Αν υπήρχαν κάποια κριτήρια διαφορετικά, αν υπήρχε μεγαλύτερη διαφάνεια, αν τα κανάλια δόξαζαν τον κ. Μητσοτάκη με περισσότερο τακτ, αν έλεγαν και κάποια καλύτερα πράγματα για τον κ. Τσίπρα, αν οι δημοσκοπήσεις τους σας έδιναν 30%-31%, τώρα θα ήμασταν μια χαρά; Θα θεωρούσατε και τις δημοσκοπήσεις και τα κανάλια καλά και αγαθά;

Για να έχουμε καλό ερώτημα, θεωρείτε εσείς του ΣΥΡΙΖΑ ότι ο ΣΚΑΪ του κ. Αλαφούζου, το STAR και ο ALPHA του κ. Βαρδινογιάννη, το MEGA του κ. Μαρινάκη, γενικά όλα αυτά τα Μέσα προπαγανδίζουν υπέρ των δικών τους ολιγαρχικών συμφερόντων στα μεγάλα έργα, τους αυτοκινητόδρομους, την υγεία, το νερό, την ηλεκτρική ενέργεια, λόγω της «λίστας Πέτσα» ή είναι πιο βαθύ το πρόβλημα; Αν συμφωνείτε μαζί μας ότι το πρόβλημα είναι πιο βαθύ, γιατί δεν συμφωνήσατε στο πλαίσιο της εξεταστικής επιτροπής να τους φωνάξουμε να καταθέσουν;

Η απάντηση είναι απλή. Επειδή η ηγεσία σας -όχι ο ΣΥΡΙΖΑ γενικά, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ- πασχίζει να τους εγγυηθείτε ότι μια δικιά σας κυβέρνηση δεν θα θίξει τα συμφέροντά τους. Αυτός είναι ο στόχος σας εδώ. Και ξέρετε ότι δεν είμαι άδικος. Ξέρετε ότι ακριβώς αυτό συμβαίνει.

Μια και αναφέρθηκα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στις δημοσκοπήσεις, που τόσο φαίνεται να σας νοιάζουν, μια παρατήρηση. Τους προοδευτικούς ανθρώπους, τους δημοκράτες, την Αριστερά δεν μας αφορούν οι δημοσκοπήσεις. Οι προβλέψεις αφορούν τους θετικούς επιστήμονες, τους μετεωρολόγους. Η δουλειά του μετεωρολόγου είναι να προβλέπει και κρίνεται από το κατά πόσο προβλέπει καλά. Η δική μας δουλειά είναι να διαμορφώνουμε το δημοκρατικό πολιτικό κλίμα, είναι αναδιαμορφώνουμε την πολιτική ατμόσφαιρα, όχι να την προβλέπουμε. Γι’ αυτό εμάς δεν μας ενδιαφέρουν οι δημοσκοπήσεις.

Αν λαμβάναμε σοβαρά τις δημοσκοπήσεις, νομίζετε ότι το 2017-2018 θα είχαμε φτιάξει το ΜέΡΑ25; Αν λαμβάναμε σοβαρά τις δημοσκοπήσεις, κυρίες και κύριοι, εμείς θα καταλήγαμε ότι τελικά αυτός ο λαός πρέπει να αγαπάει πάρα πολύ τους ολιγάρχες, ότι ο λαός αυτός θα πρέπει να νοιάζεται για τους ολιγάρχες.

Γιατί το λέω αυτό; Για σκεφτείτε το. Έχετε παρατηρήσει  -ίσως να μην το έχετε, εμείς το έχουμε παρατηρήσει πάντως- ότι κάθε φορά που αναφέρω το όνομα του κ. Λάτση, του κ. Βαρδινογιάννη, του κ. Μαρινάκη, οποιουδήποτε ολιγάρχη, το ΜέΡΑ25 ξαφνικά χάνει 1% από τις δημοσκοπήσεις; Σε λίγο θα μας πάτε σαν τα αρνητικά επιτόκια να μας δίνετε αρνητικά ποσοστά.

Αυτό που δεν καταλαβαίνουν, φαίνεται, είναι ότι έτσι μας ανεβάζουν και ψυχολογικά και στα μάτια των πολιτών. Ότι η απέχθεια -να το πω απλά- το μίσος των ολιγαρχών είναι η χαρά μας, είναι το μετάλλιο τιμής που φέρουμε στο πέτο, αυτό εδώ.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με αυτή την ανεξεταστέα εξεταστική, που στόχος της ήταν να μην εξετάσει τίποτα, να μην αποκαλύψει τίποτα, ευτελίζεται άλλη μία φορά η Βουλή των Ελλήνων. Τα πράγματα είναι απλά. Το «άλφα» και το «ωμέγα» της διαχείρισης και της έλλειψης ποιότητας των μέσων μαζικής ενημέρωσης είναι το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς.

Τρεις είναι οι εναλλακτικές για κάθε κοινωνία, όχι μόνο για την Ελλάδα: Κρατική ραδιοτηλεόραση, μια κατάσταση όπου αυτοί που ελέγχουν το κράτος μας λένε τι να πιστεύουμε. Ιδιωτική ραδιοτηλεόραση, με τους υπαλλήλους των ολιγαρχών να μας λένε τι να πιστεύουμε. Και κοινωνική ραδιοτηλεόραση, αυτό για το οποίο πασχίζει το ΜέΡΑ25, που δεν ανήκει ούτε στο κράτος ούτε στους ιδιώτες- ολιγάρχες, αλλά με ένα διαχειριστικό μοντέλο κάπου μεταξύ του BCC και της ΕΡΤ Open, για όσους θυμούνται τι έγινε μετά το «μαύρο» στην ΕΡΤ. Και βέβαια με λογοδοσία σ’ αυτό που εμείς ονομάζουμε ΔΙΑΣΚΕΠ, Διαβουλευτικά Συμβούλια Κληρωτών και Εκλεγμένων Πολιτών.

Θα ήταν μία ενδιαφέρουσα και όμορφη συζήτηση αυτή να την κάνουμε εδώ στη Βουλή των Ελλήνων, μια συζήτηση που δεν μπορείτε να κάνετε, όμως, την ώρα που διαγωνίζεστε για την εύνοια των ολιγαρχών. Εμείς, όμως, αυτή τη συζήτηση την ανοίγουμε στην κοινωνία εκεί έξω, θα την ξανανοίξουμε, θα συνεχίσουμε να την κάνουμε με την κοινωνία εκεί έξω και να φέρνουμε τον απόηχό της στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ολόκληρη ο ομιλία του Γραμματέα του ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη, στη Βουλή για το πόρισμα της εξεταστική για τα ΜΜΕ:

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο