Γιάνης Βαρουφάκης: Ορίστε επιτέλους τις κόκκινες γραμμές της χώρας

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
19 Ιαν, 2021

Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εμείς στο ΜέΡΑ25 θα ψηφίσουμε «Ναι» βεβαίως για την επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο για τον ίδιο λόγο που κανένας σοβαρός άνθρωπος δεν έχει δικαίωμα να έχει αντίρρηση στη χορήγηση ασπιρίνης σε καρκινοπαθή. Κακό δεν κάνει, αλλά δεν παύει να είναι εκτός του βασικού θέματος. Το βασικό θέμα όλοι γνωρίζουμε ότι είναι το Αιγαίο.

Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον εμείς στο ΜέΡΑ25 την επανεκκίνηση των διερευνητικών συνομιλιών, το γεγονός ότι έχουμε μια μικρή ύφεση στις εντάσεις, η οποία και αυτή βεβαίως είναι μια μορφή τακτικισμού εκ μέρους της Άγκυρας. Δεν είναι κακό. Αυτό που είναι κακό είναι ότι δεν υπάρχει εθνική στρατηγική ή υπάρχει μια εθνική στρατηγική η οποία έχει ναυαγήσει εδώ και πάρα πολύ καιρό.

Σας το λέμε, κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης, από την αρχή αυτής της Κοινοβουλευτικής Περιόδου και των προηγούμενων. Σας σέρνουν σε διμερείς διαπραγματεύσεις με επιδιαιτησία της κ. Μέρκελ και στο βάθος του κ. Μπάιντεν. Εμείς δεν έχουμε πρόβλημα με οποιουδήποτε είδους διαπραγμάτευση μπορεί να αποφέρει μια μείωση των εντάσεων, μια αποκλιμάκωση των κινδύνων και μια αξιοπρεπή και αμοιβαίως επωφελή συμφωνία. Απλά, οι διμερείς αυτές συνομιλίες με την Άγκυρα, τουλάχιστον σε αυτήν τη συγκυρία, είναι αδύνατον να κάνουν οτιδήποτε άλλο από το να αυξήσουν τις εντάσεις. Ο λόγος είναι απλός. Ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι η Άγκυρα στις διμερείς διαπραγματεύσεις θα καταθέσει στο τραπέζι μια σειρά από ζητήματα τα οποία θα σας αναγκάσουν είτε να ενδώσετε με τρόπο που ούτε η δική σας η παράταξη θα αποδεχθεί είτε να διακόψετε τις συνομιλίες, με αποτέλεσμα μακροπρόθεσμα την αύξηση των εντάσεων.

Εμείς στο ΜέΡΑ25 λέμε και ξαναλέμε και προτείνουμε ότι η Αθήνα έπρεπε να έχει από καιρό προτείνει τη σύγκληση μιας περιφερειακής συνδιάσκεψης όλων των χωρών που βρέχονται από την Ανατολική Μεσόγειο. Εμείς είχαμε προτείνει να προσκαλέσει όλες τις πλευρές στη Θεσσαλονίκη με στόχο επί κοινού χάρτη να γίνει η καταγραφή των διαφωνιών για ένα θέμα μόνο, την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών υφαλοκρηπίδας ΑΟΖ, με στόχο να καταγραφούν οι διαφωνίες μέσα στο πλαίσιο πολλαπλών κοινώς συμφωνημένων διμερών οριοθετήσεων ή διαφωνιών επί αυτών των διμερών οριοθετήσεων και στο βάθος τη δυνατότητα προσφυγής στη Χάγη με αίτημα τη συνεκδίκαση από κοινού και κατά ζεύγη των όποιων διαφορών.

Μια τέτοια πρόσκληση και στην Τουρκία, αλλά και σε όλες τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου μπορεί να αποφέρει δύο πιθανά αποτελέσματα. Η μία πιθανότητα είναι να γίνει αποδεκτή και από την Τουρκία, που θα ήταν ευχής έργον. Αμέσως αποκλιμακώνεται η ένταση και φεύγουν από το τραπέζι της συζήτησης τα Δωδεκάνησα, η Θράκη και οι δήθεν «γκρίζες ζώνες», η Γαυδοπούλα κ.ο.κ.. Και η άλλη είναι στην χειρότερη των περιπτώσεων ο κ. Ερντογάν να πει «όχι, δεν έρχομαι, γιατί θα είναι η Κύπρος εκεί» ή «δεν έρχομαι για τον α΄ ή β΄ λόγο. Εμείς στο ΜέΡΑ25 από τη μία μεριά λέμε όχι στην ενδοτικότητα που είναι αναπόσπαστο κομμάτι των διμερών διαπραγματεύσεων. Λέμε όχι στο «ναι σε όλα» στο Βερολίνο και στην Ουάσιγκτον, γιατί μέσα από το Βερολίνο και από την Ουάσιγκτον θα προωθηθεί μια ατζέντα την οποία ούτε εσείς μπορείτε να σηκώσετε, όπου θα υπάρχουν και τα Δωδεκάνησα, θα υπάρχει και η Θράκη και θα υπάρχουν και
οι «γκρίζες ζώνες». Λέμε, λοιπόν, όχι στην ενδοτικότητα, γιατί η ενδοτικότητα θα φέρει ένταση, θα φέρει κλιμάκωση και όχι αποκλιμάκωση των εντάσεων.

Παράλληλα, βεβαίως, με όλο μας το είναι λέμε όχι στις εθνικιστικές κραυγές, γιατί οι εθνικιστικές κραυγές -αυτό έχει αποδείξει η ιστορία- είναι το προοίμιο για την ενδοτικότητα. Για να μην πω ότι σε άλλες περιόδους της ιστορίας μας οι εθνικιστικές κραυγές οδήγησαν και στον δοσιλογισμό. Όχι, λοιπόν, στην ενδοτικότητα, όχι στις εθνικιστικές κραυγές που θα φέρουν την ενδοτικότητα που θα φέρει την αποτυχία, τους κινδύνους, και την ένταση.

Εμείς στο ΜέΡΑ25 λέμε: Θέλετε πραγματική εθνική στρατηγική με όραμα την εθνική ασφάλεια; Ορίστε σήμερα μονομερώς -επί χαρτών, όχι θεωρητικά- ποιες είναι οι μέγιστες διεκδικήσεις της χώρας μας και δηλώστε τι θεωρούμε εμείς casus belli. H Τουρκία το κάνει. Εμείς πότε επιτέλους θα δηλώσουμε ποιες πράξεις και πού αν γίνουν θα πυροδοτήσουν αυτομάτως μια αντίδραση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων; Εγώ δεν λέω να είμαστε μαξιμαλιστές, αλλά κάποια στιγμή πρέπει να χαράξουμε «κόκκινες γραμμές», γιατί αν δεν χαράξεις τις «κόκκινες γραμμές», είτε στο Eurogroup είτε στις διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα, δεν διαπραγματεύεσαι, γίνεσαι επαίτης.

Αμέσως η Ελλάδα θα είχε κερδίσει πόντους στη σκακιέρα της διεθνούς κοινής γνώμης. Ας πει εκείνος το όχι. Γιατί εάν δεν προβούμε σε μια τέτοια πρόταση εμείς, θα αναγκαστούμε εμείς να πούμε το όχι είτε πριν είτε κατά τη διάρκεια των διμερών διαπραγματεύσεων με την επιδιαιτησία του Βερολίνου ή της Ουάσιγκτον.

Νομίζω ότι αυτό είναι το μεγάλο ζήτημα. Για τα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο μίλησε και η Σοφία Σακοράφα εκ μέρους του ΜέΡΑ25, θα τοποθετηθούν και οι υπόλοιποι Βουλευτές μας. Είναι γνωστή η θέση μας. Θα το υπερψηφίσουμε.

Κύριε Πρόεδρε, στον χρόνο που μου μένει θέλω να στραφώ στο άλλο μέγα ζητούμενο το οποίο συζητούσαμε την περασμένη Παρασκευή εδώ σε επίπεδο πολιτικών Αρχηγών, στη διαδικασία του εμβολιασμού. Μπορεί να είναι εκτός του θέματος του παρόντος νομοσχεδίου, αλλά είναι το μείζον ζήτημα, να μη σας πω ότι έχει και σε τελική ανάλυση αντίκτυπο στη βιωσιμότητα αυτής της οικονομίας, στη βιωσιμότητα αυτής της χώρας.

Την περασμένη Παρασκευή -ήταν ο κύριος Πρωθυπουργός εδώ- κατέθεσα κάποια στοιχεία τα οποία δεν τα αμφισβήτησε η Κυβέρνηση, κάποια στοιχεία για το πόσους ανθρώπους θα γλιτώσουμε, αν καταφέρουμε να αυξήσουμε τον αριθμό των εμβολιασμών στους 40.000 την ημέρα. Είχα πει ότι θα γλιτώσουμε είκοσι από τους εκατό ανθρώπους που αλλιώς θα χάσουμε, αν καταφέρουμε να το κάνουμε αυτό. Είπα στον Πρωθυπουργό ότι ήδη έχει χαθεί πάρα πολύς χρόνος, να δούμε πού πηγαίνουμε. Δεν τα έχουμε καταφέρει αυτό το καντράν να δείξει ούτε καν το ένα τέταρτο, ούτε καν το ένα πέμπτο αυτού του αριθμού εμβολιασμών ημερησίως που θα ήταν αναγκαίος για να σώσουμε ανθρώπους και βεβαίως για να μπορέσουμε να μιλάμε και για άνοιγμα της οικονομίας.

Επιτρέψτε μια προσωπική ιστορία, γιατί νομίζω ότι προσωπικές ιστορίες έχουν και πολιτική σημασία, γιατί μπορώ να την καταθέσω όχι ως κάτι που διάβασα, αλλά ως κάτι που έζησα. Χθες πήγα τον ενενηνταπεντάχρονο πατέρα μου στο «Δρομοκαΐτειο» για τον εμβολιασμό του. Εξαιρετικοί άνθρωποι εκεί, πρέπει να σας πω. Όντως το σύστημα δούλεψε πάρα πολύ καλά, έγινε ο εμβολιασμός, μέχρι που άρχισαν να μου μιλούν οι γιατροί και οι νοσηλευτές.

Η κατάστασή τους, τους έχει φέρει σε απόγνωση, κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης, διότι δεν τηρήσατε τον λόγο σας. Είχατε μιλήσει για περίπου χίλια πενήντα κέντρα και δεν τα φτιάξατε. Χρησιμοποιείτε τα υπάρχοντα νοσοκομεία για να κάνουν τη δουλειά που θα έπρεπε να γίνει σύμφωνα με τα δικά σας λεγόμενα. Εμείς μιλούσαμε για ένα δίκτυο δημόσιων κέντρων μαζικών τεστ αρχικά, που θα μετατρέπονταν σε κέντρα εμβολιασμού κατόπιν και αργότερα θα ήταν η προίκα της πρωτοβάθμιας του ΕΣΥ. Εσείς μιλήσατε για περίπου χίλια πενήντα κέντρα, αλλά δεν τα κάνατε. Και δεν υπήρξε ούτε καν ένα «συγγνώμη» εκ μέρους του κ. Κικίλια ή του κ. Μητσοτάκη. Δεν έχει καμία σημασία αυτό. Σημασία έχει το πού βρισκόμαστε τώρα.

Στο «Δρομοκαΐτειο» -θα το πω, γιατί το υποσχέθηκα στους ανθρώπους, ότι θα σας κοιτάξω στα μάτια και θα σας το μεταφέρω- είναι δύο γιατροί κι ένας γενικός ιατρός για επτακόσια πενήντα άτομα στην ψυχιατρική κλινική -εάν βάλετε και το προσωπικό και τους ασθενείς- που καλούνται να σηκώσουν όλο αυτό το βάρος της παθολογικής υποστήριξης. Δέχθηκαν βεβαίως οι άνθρωποι να σηκώσουν και το βάρος του εμβολιασμού όλων αυτών των ανθρώπων.

Κάποιες ώρες πριν ξεκινήσει ο εμβολιασμός του προσωπικού και των ασθενών, μαθαίνουν αυτοί οι δύο άνθρωποι ότι μετατρέπονται σε κέντρο εμβολιασμού για την ευρύτερη περιοχή. Έλεος! Σας το μεταφέρω αυτό ως μία λέξη που μου είπαν.

Είχα πει την περασμένη Παρασκευή ότι εμείς πέραν των διαφωνιών μας, πέραν των συγκρούσεων, πέραν των ιδεολογικών αντεγκλήσεων θα στηρίξουμε αυτή την ύστατη στιγμή την προσπάθεια να έχουμε ένα ποσοστό εμβολιασμού, έναν αριθμό εμβολιασμού κάθε μέρα που να μπορέσει να μας εξασφαλίσει ότι θα σώσουμε κάποιους ανθρώπους και με συνθήκες για το νοσηλευτικό προσωπικό και για τους γιατρούς που να μην τους εξοντώσουν.

Σήμερα, είναι Τρίτη. Κάθε μέρα που περνάει χάνουμε ανθρώπους. Κάθε μέρα που περνάει, γιατροί μας, σαν αυτούς που συνάντησα χθες, που είναι πραγματικά ήρωες- και εσείς το παραδέχεστε- νιώθουν όλο και πιο παρατημένοι από εσάς, από την Πολιτεία και βεβαίως και από εμάς, από όλο το πολιτικό σκηνικό. Αυτό είναι μια τεράστια αποτυχία της ελληνικής Πολιτείας, μια τεράστια αστοχία και αποτυχία εγκληματική -θα έλεγα- του ελληνικού πολιτικού συστήματος.

Και μέσα σε όλα αυτά, κάποια στιγμή χθες με πήραν τηλέφωνο το πρωί από το BBC να σχολιάσω την πρόταση του κυρίου Πρωθυπουργού στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για εμβολιαστικό διαβατήριο. Δεν έχω καμία όρεξη να βγαίνω στο BBC και να ασκώ κριτική στη χώρα μου.

Όμως, κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης, μαζέψτε τον Πρωθυπουργό σας. Είναι δυνατόν να καταθέτει τέτοια πρόταση; Έχει ανθρώπους δίπλα του που σκέφτονται;

Εμείς είμαστε αναφανδόν υπέρ των εμβολίων. Εγώ, μάλιστα, ακόμα πιο πολύ από τα περισσότερα μέλη του ΜέΡΑ25 και το είχα δηλώσει -και το έκανα- ότι θα είμαι από τους πρώτους που θα εμβολιαστώ, όχι για να σωθώ εγώ, αλλά για να στηρίξω την υπόθεση του εμβολιασμού.

Όταν όμως βγαίνει ο Πρωθυπουργός και προτείνει στην Κομισιόν την εισαγωγή εμβολιαστικού διαβατηρίου δεν καταλαβαίνει ότι υπονομεύει την προσπάθεια του εμβολιασμού; Και θα εξηγήσω τι εννοώ με αυτό.

Πρώτον, είναι ανόητο ως ιδέα. Πρέπει να ντρέπεται ο κ. Μητσοτάκης. Διότι οι επιστήμονες, οι οποίοι πραγματικά έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά για την παραγωγή του εμβολίου και για τον έλεγχο της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητάς του, που ξέρουμε ότι είναι και ασφαλές και αποτελεσματικό, τουλάχιστον αυτά τα τρία, τα οποία έχουν εγκριθεί ή είναι στη διαδικασία έγκρισης, οι ίδιοι μας λένε ότι δεν μπορούν να πιστοποιήσουν ότι εγώ που είμαι εμβολιασμένος δεν θα κολλήσω εσάς που δεν είστε. Δεν μπορούν να το πιστοποιήσουν αυτό. Ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε ότι ο ίδιος μπορεί να το πιστοποιήσει; Έστω ότι έχω εγώ ένα πιστοποιητικό που λέει ότι είμαι εμβολιασμένος. Δεν θα φοράω μάσκα πια; Θα το πει ο κ. Μητσοτάκης αυτό; Με ποιο δικαίωμα; Εάν εγώ κολλήσω κάποιον; Εγώ επειδή είμαι εμβολιασμένος μπορεί να μην διατρέχω ο ίδιος κίνδυνο. Θα φέρνουμε, δηλαδή, τουρίστες με αυτά τα πιστοποιητικά, τα διαβατήρια εμβολιασμού χωρίς να ξέρουμε εάν οι ίδιοι μεταδίδουν ή όχι; Και αυτό, όταν οι ίδιοι οι επιστήμονες που παράγουν τα εμβόλια σού λένε ότι δεν ξέρουν, δεν μπορούν να σου πουν ότι είναι ασφαλής υπόθεση εργασίας ότι ο εμβολιασμένος δεν κολλάει. Αυτό είναι το πρώτο, μία ανοησία.

Δεύτερον, με τους ανθρώπους που έχουν περάσει Covid – 19, που έχουν ασθενήσει και έχουν αντισώματα και δεν κολλάνε και δεν υπάρχει λόγος να εμβολιαστούν και δεν τους επιτρέπουμε να εμβολιαστούν κιόλας, γιατί σου λέει «Αφού έχεις αντισώματα, άσε το εμβόλιο για κάποιον άλλο», αυτός θα πάρει διαβατήριο εμβολιασμού ή θα του πεις εσύ «Δεν μπορείς και δεν θα ταξιδέψεις»; Τα σκέφτηκε αυτά ο κύριος Πρωθυπουργός; Είναι ντροπή. Είναι βασικές αστοχίες αυτές.

Τρίτον, πάμε σε ζητήματα φιλελευθερισμού, αλλά με την έννοια του φιλελευθερισμού που η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να τη συλλάβει, διότι την επικαλείται χωρίς να μπορεί να τη συνειδητοποιήσει. Για σκεφτείτε τι κουτί της Πανδώρας θα άνοιγε ένα τέτοιο διαβατήριο εμβολιασμού. Σκεφτείτε αν δεχτούμε την ιδέα ότι σου ζητάνε, όπως σου ζητάνε ένα διαβατήριο για να πας από τη μία χώρα στην άλλη, εκτός Σένγκεν -βέβαια, τώρα ποια Σένγκεν; Έχει τελειώσει αυτή, αλλά τέλος πάντων- θα σου ζητούν κι ένα αντίστοιχο διαβατήριο με προσωπικά ιατρικά στοιχεία μέσα; Σήμερα, είναι ο Covid-19. Αύριο θα είναι ο Covid-20. Θα βάλουμε και τον Covid-20 μέσα; Θα βάλουμε κι άλλες ασθένειες; Οι ασφαλιστικές εταιρείες ξέρετε ότι πάρα πολύ θα ήθελαν να είμαστε απόλυτα διαφανείς και να κυκλοφορούμε σαν να ήμασταν ένα αρχείο ιατρικών δεδομένων, για να μπορούν να μας τιμολογούν ανάλογα με τα δικά τους μεγιστοποιητικά συμφέροντα. Τι κουτί της Πανδώρας ανοίγετε, όταν μιλάτε για εμβολιαστικό διαβατήριο; Εάν το έχουμε αυτό, θα μπορούμε να το χρησιμοποιούμε και στην Ελλάδα; Πώς θα σταματήσετε μια εταιρεία, έναν οργανισμό από το να πει «Αν δεν έχεις αυτό το εμβολιαστικό διαβατήριο δεν μπαίνεις μέσα»; Δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό.

Εμείς στο ΜέΡΑ25 σας λέμε και σας ξαναλέμε ότι ήρθε η στιγμή να πείτε κι ένα «όχι» στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να ανοίξετε λίγο το στόμα σας και να πείτε κάτι διαφορετικό από το «ναι σε όλα». Μία φορά ο Πρωθυπουργός σας άνοιξε το στοματάκι του και μίλησε και σχηματίστηκε ρεύμα. Καλύτερα να μη μιλάει.

Επιστρέφω στο ζητούμενο. Έχει απόλυτη σημασία αυτή τη στιγμή να σοβαρευτείτε. Τα ποσοστά των εμβολιασμών, ο ρυθμός του εμβολιασμού του ελληνικού πληθυσμού είναι ένα φιάσκο αυτή τη στιγμή. Δεν έχει σημασία ποιος κερδίζει πόντους και ποιος χάνει πόντους. Η Ελλάδα χάνει. Σοβαρευτείτε. Μία λέξη: Σοβαρευτείτε!

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο