Γιάνης Βαρουφάκης: Να προστατεύσουμε τον Κοινοβουλευτισμό από τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
14 Οκτ, 2020

Έχετε μπροστά σας μια δικογραφία – την οποία, σας πληροφορώ, θα ακολουθήσει μια άλλη – που αν ΔΕΝ απορριφθεί ως συνταγματικά και ηθικά απαράδεκτη, θα πλήξει τον Κοινοβουλευτισμό, θα υπονομεύσει το Σύνταγμα, και θα δηλητηριάσει τον πολιτικό μας πολιτισμό.

Αυτό ήταν το κύριο μήνυμά μου προς την Επιτροπή Δεοντολογίας στο υπόμνημα το οποίο κατέθεσα.

Θέλω να ευχαριστήσω τις συναδέλφους και τους συναδέλφους που συμμετείχαν στην Επιτροπή όλων των κομμάτων, πλην ΕΛ, που συμφώνησαν και πρότειναν την απόρριψη της δικογραφίας ως ενέχουσα πολιτική σκοπιμότητα.

Σήμερα, δίνεται στην Ολομέλεια η ευκαιρία να υποστηρίξει όχι εμένα αλλά τον Κοινοβουλευτισμό και βασικές αρχές που πρέπει να τον διέπουν.

Μπορεί τυπικά να ψηφίζουμε σήμερα για άρση ή μη ασυλίας βουλευτή αλλά το ζητούμενο δεν είναι, επί της ουσίας, η βουλευτική ασυλία. Όχι, το ζητούμενο είναι, πολύ συγκεκριμένα, το αυτονόητο και απερίσταλτο της ελεύθερης μετακίνησης των μελών της Βουλής των Ελλήνων για την άσκηση των βουλευτικών μας καθηκόντων.

Η δικογραφία που έχετε μπροστά σας ισοδυναμεί με αμφισβήτηση αυτής της αδιαμφισβήτητης ελευθερίας του Βουλευτή.

Αν λαμβάνω τον λόγο, είναι επειδή εκείνες τις μέρες του Απριλίου-Μαΐου αμφισβητήθηκε το ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ, ΠΟΛΙΤΙΚΟ και ΗΘΙΚΟ μου δικαίωμα να έρθω σε αυτή την Ολομέλεια για να τοποθετηθώ ως Βουλευτής και ως Πρόεδρος Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Όσες πολιτικές διαφορές και να έχουμε, είμαι σίγουρος ότι κατανοείτε αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι ότι σε περίπτωση που αμφισβητηθεί αυτό το ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ, ΠΟΛΙΤΙΚΟ και ΗΘΙΚΟ ενός βουλευτή, αμφισβητούνται τα δικαιώματα της κάθε μίας σας, του καθ’ ένα σας – πλήττεται, δηλαδή, βάναυσα ο Κοινοβουλευτισμός.

ΞΕΚΙΝΩ ΜΕ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ το οποίο η δικογραφία εναντίον μου πλήττει:

Το Σύνταγμα εξασφαλίζει στους βουλευτές το δικαίωμα της άσκησης των καθηκόντων τους με τρόπο που να μην δύναται να περιορίζει η εκτελεστική εξουσία μέσω των οργάνων που ελέγχει και εποπτεύει – συμπεριλαμβανομένων των οργάνων τήρησης της τάξης (Αστυνομία, Λιμενικό κλπ).

Συγκεκριμένα το Άρθρο 62 του Συντάγματος ορίζει ότι «όσο διαρκεί η βουλευτική περίοδος ο βουλευτής δεν διώκεται ούτε συλλαμβάνεται ούτε φυλακίζεται ούτε με άλλο τρόπο περιορίζεται χωρίς άδεια του Σώματος…»

Για αυτό το λόγο, το Άρθρο 1 της ΥΑ Δ1α/22.3.2020 (ΦΕΚ τ. Β’ 986), ρητώς αναφέρει ότι, συμφώνα με την συνταγματική επιταγή, ο εν λόγω περιορισμός δεν καταλαμβάνει μέλη της Κυβέρνησης, Υφυπουργούς, Βουλευτές κ.λπ., «για την εκπλήρωση των καθηκόντων τους».

Τί σημαίνει αυτό; Μετά την απλή επίδειξη της βουλευτικής ταυτότητας, κανένα όργανο της Αστυνομίας ή του Λιμενικού δεν έχει το δικαίωμα να εμποδίσει την μετακίνηση βουλευτή είτε κατά την περίοδο ισχύος των περιοριστικών μέτρων είτε σε οποιαδήποτε άλλη χρονική στιγμή.

Τελεία και παύλα: Η άποψη που ακούστηκε από βουλευτή της ΝΔ, ο οποίος μειοψήφησε στην Επιτροπή ότι το αστυνομικό ή το λιμενικό όργανο οφείλει να ελέγξει εάν κατά μία συγκεκριμένη μετακίνηση, ο βουλευτής βρίσκεται σε άσκηση των δραστηριοτήτων του είναι ΑΝΑΤΡΙΧΙΣΤΙΚΗ.

Για δύο λόγους:

Πρώτον, επειδή καταλύει Άρθρο 62 του Συντάγματος.

Δεύτερον, επειδή βάζει την γυναίκα ή τον άνδρα της Αστυνομίας ή του Λιμενικού σε απίστευτα δύσκολη θέση – και, μάλιστα, τους αφήνει ανοικτούς σε αφόρητες πιέσεις ορμώμενες από πολιτικές σκοπιμότητες.

Είμαι σίγουρος ότι δεν θέλετε να ζείτε σε μια Ελλάδα που τα σώματα ασφαλείας να κρίνουν, κατά τις μετακινήσεις σας, εάν ασκείται και σε ποιο βαθμό τα βουλευτικά σας καθήκοντα.

ΣΥΝΕΧΙΖΩ ΜΕ ΤΟ ΗΘΙΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ το οποίο η δικογραφία εναντίον μου πλήττει

Το νόμιμο δεν είναι και ηθικό. Δεν θα διανοούμην να χρησιμοποιήσω την βουλευτική μου ιδιότητα για να πάω διακοπές.

Τα μέτρα μας έπιασαν την σύζυγό μου και μένα στο σπίτι μας στην Αίγινα και στόχος μας ήταν να μείνουμε εκεί.

Παράλληλα ήμουν ο μόνος Πρόεδρος ΚΟ που σηκώθηκα και ζήτησα από το βήμα της Βουλής -ενώ είχα στείλει και αντίστοιχη επιστολή πριν στον Πρόεδρο της Βουλής- να λειτουργεί η Βουλή σε πλήρη σύνθεση μέσω τηλεδιάσκεψης. Δυστυχώς η πρόταση μας αυτή απορρίφθηκε.

Παρεμπιπτόντως, επαναφέρω την πρόταση εκείνη και τώρα που ο κορωνοϊός συνεχίζει να καλπάζει.

Την 8η Απριλίου λοιπόν ήρθα στη Βουλή για να μιλήσω για την ύφεση και ότι αυτή θα είναι τουλάχιστον 10% του ΑΕΠ, την ώρα που η κυβέρνηση μιλούσε για 0% με 3%.

Εκείνο το βράδυ, καταιγισμό ψευδών ρεπορτάζ τύπου «ο Βαρουφάκης παραβίασε την καραντίνα», «Διακοπές στην Αίγινα» κλπ.

Για ΕΝΑ θλιβερό 5λεπτο τηλεοπτικής «αντιβαρουφακικής» συκοφαντίας δημοσιογράφοι ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΑΝ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ για την μετάβαση στον τόπο του Ε1 τους με κίνδυνο να ακυρώσουν τα μέτρα.

Ακόμα και 2 Υπουργοί έφτασαν στο σημείο να ζητούν μάλιστα να ζητήσω συγγνώμη!

ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΠΡΟΒΩ ΣΕ ΜΗΝΥΣΕΙΣ, όπως με προέτρεψαν διάφοροι νομικοί.

Καθώς η αλήθεια για «τα χαρτιά σας» μου ήταν ότι επέδειξα την βουλευτική μου ταυτότητα και αυτολεξεί είπα “σε περίπτωση που δεν με αναγνωρίζετε σας επιδεικνύομαι την ταυτότητα μου” και στη συνέχεια πήγα κανονικά για τον ψεκασμό του οχήματος μου. Δυστυχώς στη δικογραφία όλα αυτά παρουσιάζονται αλλιώς.

Όμως δεν το έκανα μηνύσεις:

1ον επειδή απεχθάνομαι την ποινικοποίηση της πολιτικής αντιπαράθεσης – ακόμα και εκείνων που λειτουργούν χυδαία και δυσφημιστικά

2ον για να προστατέψω τους άνδρες και τις γυναίκες του Λιμενικού – δεδομένου ότι οι προϊστάμενοί τους δεν το έπραξαν.

ΠΡΟΧΩΡΩ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ να ζητήσω από εσάς την απόρριψη της δικογραφίας ως απαράδεκτη

Κάποιοι συνάδελφοι αναφέρθηκαν στο εκλογικό πρόγραμμα του ΜέΡΑ25 όπου προτείνουμε την κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας – πασχίζοντας να με παρουσιάσουν ως πολιτικά ασυνεπή.

Άδικα πασχίζουν.

Η πολιτική συνέπεια του ΜέΡΑ25 είναι και θα παραμείνει αρραγής.

Πρώτον, δεν θα διανοούμην να κρυφτώ πίσω από βουλευτική ασυλία για οποιαδήποτε κατηγορία εναντίον μου που αφορούσε αστική ή ποινική υπόθεση. Το ΜέΡΑ25 προτείνουμε την άρση της βουλευτικής ΑΣΥΛΙΑΣ.

Ποτέ δεν προτείναμε την άρση του δικαιώματος της ελεύθερης μετακίνησης των βουλευτών κατά την άσκηση των βουλευτικών τους καθηκόντων.

Επί πλέον, να σας θυμίσω ότι για εμάς τους βουλευτές και η πιο απίθανη μήνυση έρχεται στη Βουλή – αντίθετα, απ’ ότι για πολίτες μη βουλευτές όπου αβάσιμες υποθέσεις μπορεί να μπουν στο αρχείο.

Αυτή η δικογραφία είναι όχι μόνο αβάσιμη αλλά και πλήττει το Σύνταγμα. Η πρόταση του ΜέΡΑ25 για κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας έρχεται με την προϋπόθεση της προστασίας ΟΛΩΝ των πολιτών από κακεντρεχείς, ανυπόστατες μηνύσεις που απλά δυσχεραίνουν το έργο της δικαιοσύνης.

Για να το πω απλά: Δεν ζητώ από εσάς κάτι που εμείς, το ΜέΡΑ25, δεν προτείνουμε να ισχύει για ΟΛΟΥΣ τους πολίτες: Απόρριψη εκ προοιμίου κάθε αντισυνταγματικής, απαράδεκτης μήνυσης ή δικογραφίας.

Κυρίες κ κύριοι συνάδελφοι,

Σε μια εποχή που ο Κοινοβουλευτισμός εξακολουθεί, παρά την πρόσφατη μεγαλειώδη δικαστική καταδίκη, να αμφισβητείται από τις ιδέες που εμπότισε στην κοινωνία το μόρφωμα της Χρυσής Αυγής, η καλύτερη απάντησή μας – ως δημοκράτες – είναι, από τη μία, η λειτουργία της Βουλής σε πλήρη σύνθεση (έστω και ψηφιακά) και, από την άλλη, η κοινή μας στάση εναντίον μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων που, εν τέλει, πλήττουν τον Κοινοβουλευτισμό.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο