Γιάνης Βαρουφάκης: “Ένας βομβαρδισμός τοκογλυφικών δανείων θα δημιουργήσει μία ακόμα φυλακή ιδιωτικού χρέους”

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
30 Ιούν, 2020

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο της Κυβέρνησης συνιστά μια στιγμή ακούσιας ειλικρίνειας. Πράγματι μόνο στο Μπαγκλαντές έχουν εφαρμοστεί με επιτυχία αντίστοιχα νομοθετήματα και έστω και ακούσια η ΝΔ παραδέχεται ότι η χώρα έχει μετατραπεί μετά από 10 χρόνια μνημονιακής διαδικασίας σε τριτοκοσμική. Το πρόβλημα είναι πως με το νομοσχέδιο αυτό θα υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη εμβάθυνση της αποανάπτυξης χρησιμοποιώντας το όραμα του Muhammad Yunus αν και αυτός το χρησιμοποίησε ως εγχείρημα κοινωνικής επιχειρηματικότητας, χωρίς να αποσκοπεί δηλαδή στο κέρδος.

Δυστυχώς όμως και εκεί όταν διερράγη η εμπιστοσύνη των περήφανων γυναικών στα χωριά με το σύστημα αυτό και έπειτα μπήκαν και οι συνήθεις κερδοσκόποι, το πρόγραμμα κατέρρευσε. Η Κυβέρνηση βέβαια δεν κάνει την Ελλάδα Μπαγκλαντές μιας και δεν της αξίζει τέτοια φιλοφρόνηση, εκεί οι άνθρωποι ήταν πολύ πιο μπροστά από την Κυβέρνηση, είχαν γνώση εκεί οι φύλακες. Στη χώρα μας όμως τη δεδομένη στιγμή δεν είναι ζητούμενο η δημιουργία νέων μικρό-επιχειρήσεων, αλλά η προστασία και η διατήρηση των υπαρχουσών. Το θέμα λοιπόν ότι οι επιχειρήσεις πνίγονται από τα κόκκινα δάνεια και οι άνθρωποι χρειάζονται προστασία από ένα κακέκτυπο σύστημα αγορών που τους συνθλίβει.

Ένας βομβαρδισμός τοκογλυφικών δανείων δεν μπορεί να βοηθήσει τη χώρα σε τίποτα από όλα αυτά. Απλώς θα δημιουργήσει μία ακόμα φυλακή ιδιωτικού χρέους στη χρεοδουλοπαροικία μας. Αν η Κυβέρνηση θέλει πραγματικά να βοηθήσει τους πολίτες αντί για τον Ηρακλή ας υιοθετήσει από την πρόταση του ΜέΡΑ25 για την προστασία των πολιτών τον Οδυσσέα με το δημόσιο φορέα διαχείρισης των κόκκινων δανείων. Επιπλέον αντί για αναβολές φόρων και εισφορών ας υιοθετήσει την πρόταση μας για κουρέματα. Αντί για δωράκια στις τράπεζες, τα αρπαχτικά ταμεία και την ολιγαρχία ας υιοθετήσει την πρόταση μας για δημόσιο έλεγχο των τραπεζών. Αντί για ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας μέσω του Υπερταμείου ας το την θέσει ως εχέγγυο σε μια πραγματική Αναπτυξιακή Τράπεζα. Αντί να προστατεύει την διαπλοκή μιας δήθεν ανεξάρτητης ΑΑΔΕ -που είναι καθόλα εξαρτημένη από την τρόικα- ας υιοθετήσει την πρόταση μας για αυτόνομη ΓΓΔΕ τόσο από την τρόικα, όσο και από τον Υπουργό Οικονομικών. Αντί τέλος να στέλνει τοκογλύφους στους πολίτες, ας υιοθετήσει την πρόταση μας για ρευστότητα σε αυτούς μέσω του Συστήματος Δημοσιονομικών Συναλλαγών Ιδιωτών και Δημοσίου.

Δεν βλέπει η Κυβέρνηση τι έγινε στην Αφρική; στο Μιζούρι των ΗΠΑ όπου οι άνθρωποι οδηγήθηκαν σε περαιτέρω πτωχεύσεις; Αλλά και με την βάση του Ηρακλή που συνιστά το χειρότερο έδαφος για να εφαρμοστούν τέτοιες πολιτικές λόγω της γενικευμένης καθίζησης των αξιών. Η Κυβέρνηση προφανώς από την χρεοδουλοπαροικία μας οδηγεί σε μια νέα μορφή τρίτου κόσμου απ’ όπου χώρες σαν το Μπαγκλαντές κατάφεραν να αποδράσουν. Αυτός είναι ο συντηρητισμός και ο φιλελευθερισμός της Κυβέρνησης; Πού τον άφησε; εκεί όπου ο ΣΥΡΙΖΑ άφησε την αριστεροσύνη του και το ΠΑΣΟΚ τον κεϋνσιανισμό του; Τουλάχιστον ας κάνει δεκτή η Κυβέρνηση την τροπολογία του ΜέΡΑ25 που βάζει πλαφόν στην κερδοσκοπία, όμως επειδή εξυπηρετεί παράσιτα είναι δεδομένο πως δεν θα το κάνει.

Η Κυβέρνηση πηγαίνει από την εγκληματική ανεπάρκεια στο κυνικό ψεύδος και προετοιμάζεται για το 5ο μνημόνιο και τον περιορισμό των αντιδράσεων σε αυτό. Η προετοιμασία αυτή γίνεται με δακρυγόνα και στάχτες. Δακρυγόνα και καταστολή σε όσους διαμαρτύρονται, στάχτες παραπλάνησης σε όλους για τα δεδομένα και τα στοιχεία. Και όλα αυτά μαζί με την απαξίωση της Βουλής και των θεσμών στον βούρκο των ΜΜΕ όπου βουλευτές μασκαρεμένοι σε εισαγγελείς αλληλοκατηγορούνται. Εμείς δεν θα συμμετάσχουμε σε αυτή τη διαδικασία, πιστεύουμε ότι είναι ντροπή να περιμένουμε το FBI να ξεσκεπάζει τα σκάνδαλα που γίνονται στη χώρα μας και αυτά να συγκαλύπτονται σε εξεταστικές στη Βουλή επειδή δεν έχουμε ένα ανεξάρτητο Σώμα Δίωξης Πολιτικού και Μεγαλοεπιχειρηματικού Εγκλήματος. Εμείς καταθέτουμε θεσμικές τομές για να προστατέψουμε τόσο τους πολίτες από την οικονομική λαίλαπα, όσο και την δημοκρατία από την απαξίωση της που εκκολάπτει το αυγό του φιδιού.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο