Γιάνης Βαρουφάκης: Χρειάζεται θράσος να φέρνετε νομοσχέδιο για προστασία μαρτύρων, εσείς που οικοδομήσατε το επιτελικό παρακράτος

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
10 Νοέ, 2022

Φέρνετε νομοσχέδιο για την προστασία των μαρτύρων δημόσιου συμφέροντος. Σας το επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά παρ’ όλα αυτά χρειάζεται κάποιο θράσος για μια κυβέρνηση σαν τη δική σας, να φέρει ένα τέτοιο νομοσχέδιο, εσείς που έχετε πάρει μόνιμο διαζύγιο από την ιδέα του δημόσιου συμφέροντος, που οικοδομήσατε ένα παρακράτος, το επιτελικό παρακράτος των υποκλοπών, της καταστολής, των κλοπών γενικότερα, της γενικευμένης ολιγαρχικής λεηλασίας, εσείς που χαρακτηρίζετε απόρρητο ό,τι αποκρύπτει τα εγκλήματα της ανώνυμης εταιρείας Μητσοτάκης ΑΕ, εσείς που στηρίζετε τις πρακτικές στρατηγικής τρομοκρατίας των διάφορων ολιγαρχών επιχειρηματιών, μέσω αγωγών τα λεγόμενα SLAPPs, κόντρα σε οποιονδήποτε πολίτη τολμήσει να ασκήσει κριτική σε ολιγάρχη -παράδειγμα Νεώριο Σύρου, για όποιον ξέρει- εσείς που σιγοντάρετε τον κ. Αλαφούζο να μηνύσει τον κοινοβουλευτικό μας εκπρόσωπο τον κ. Γρηγοριάδη, επειδή τόλμησε να πει την αλήθεια υπέρ του δημοσίου συμφέροντος, εσείς που εξευτελίσατε την εξεταστική επιτροπή για τις υποκλοπές επιβάλλοντας την ομερτά, που στόχο είχε υπέρ του δημοσίου συμφέροντος να μάθει η κοινή γνώμη τι συνέβη, ναι, εσείς οι ίδιοι είχατε το θράσος να φέρνετε νομοσχέδιο για το δημόσιο συμφέρον! Είναι σαν να φέρνει ο κ. Μαρινάκης ένα νομοσχέδιο για την προστασία του δικαιώματος του Παναθηναϊκού στο πέναλτι ή κάτι αντίστοιχο.

Θυμάστε να λέτε στους πολίτες -το θυμάστε;- διάφορες εκφάνσεις της Νέας Δημοκρατίας της συντηρητικής παράταξης -τόσο εδώ όσο και στο εξωτερικό- εσείς οι αρωγοί των μυστικών υπηρεσιών, εσείς οι θιασώτες του δόγματος η ασφάλεια απαιτεί παρακολουθήσεις, «Τί ανησυχείτε; Αν δεν παρανομείτε δεν έχετε να φοβηθείτε τίποτα από τις υπηρεσίες που μπορεί να σας παρακολουθήσουν στο πλαίσιο του δημόσιου συμφέροντος», ότι όσοι δεν διακινδυνεύουν το δημόσιο συμφέρον -αυτά λέγατε- δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα, όταν στην πραγματικότητα εννοούσατε ακριβώς το αντίθετο.

Εννοούσατε ότι όσο ο κ. Μητσοτάκης παρανομεί, παρακολουθώντας πολιτικούς και επιχειρηματίες για να τους έχει στο χέρι, δεν έχει τίποτα να φοβηθεί. Τον καλύπτετε συστηματικά πίσω από την ομερτά του απόρρητου. Και απειλείτε με διώξεις –ποιους;- εκείνους που λειτουργούν υπέρ του δημόσιου συμφέροντος κόντρα στα συμφέροντα της ολιγαρχίας.

Τολμάτε, μάλιστα, εσείς που έρχεστε να νομοθετήσετε να αμφισβητείτε αποφάσεις του Αρείου Πάγου. Παράδειγμα: η απόφαση του 2014, υπ’ αριθμ. 277, που λέει τα εξής, διαβάζω από τα πρακτικά του Αρείου Πάγου: «Η απαγόρευση αποτύπωσης σε υλικό φορέα προφορικής συνομιλίας, καταγραφής δηλαδή, μαγνητοφώνησης, δεν περιλαμβάνει τις πράξεις ή εκδηλώσεις προσώπων, οι οποίες ανεξάρτητα από τον τρόπο και τον χρόνο που γίνονται δεν ανάγονται στη σφαίρα της προσωπικής και ιδιωτικής τους ζωής, αλλά πραγματοποιούνται στο πλαίσιο των ανατεθειμένων σε αυτούς υπηρεσιακών καθηκόντων και κατά την εκτέλεση τούτων, η οποία ως εκ της φύσεως και του είδους των εκπληρούμενων καθηκόντων υπόκειται σε δημόσιο έλεγχο και κριτική».

Και όμως, χρόνια τώρα τολμάτε να με κατηγορείτε για παράνομη ηχογράφηση των Eurogroup. Πετάτε χρόνια τώρα το δημόσιο συμφέρον στο καλάθι των αχρήστων, στηρίζοντας το δικαίωμα ξένων υπαλλήλων της τρόικας, καθώς και πολιτικών, όπως ο Σόιμπλε, με προϊστορία στη φτωχοποίηση της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, τολμάτε να επιμένετε ότι είχαν δικαίωμα να κάνουν και να λένε ό,τι θέλουν, χωρίς δημόσιο έλεγχο, χωρίς να βρίσκονται στην κρίση της κοινής γνώμης τόσο της Γερμανίας όσο και της Ελλάδας.

Και σαν να μην έφτανε αυτός ο ραγιαδισμός σας, κύριε Υπουργέ, τολμάτε σήμερα να συγκρίνετε -τα τρολ σας δηλαδή στο διαδίκτυο, αλλά και γενικότερα- τη δημοσιοποίηση από το ΜέΡΑ25 της αλήθειας για το τι γινόταν στα Eurogroup -μια τεράστια υπηρεσία στο δημόσιο συμφέρον τόσο της Ελλάδας όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στον ιστορικό του μέλλοντος- με τις παρακολουθήσεις που κάνει η «Μητσοτάκης ΑΕ» κόντρα σε κάθε έννοια δημόσιου συμφέροντος.

Η υποκρισία σας να φέρετε σήμερα νομοσχέδιο για τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος φαίνεται και από το ίδιο το περιεχόμενο του νομοσχεδίου σας. Εξαιρείτε από την οποιαδήποτε προστασία τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, όταν αφορά απευθείας αναθέσεις σε ιδιώτες. Για τις ιδιωτικές εταιρείες τι λέτε; Ότι ένας whistleblower, ένας μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος, ο οποίος ανακάλυψε ένα έγκλημα που κάνει μία ιδιωτική εταιρεία, πρέπει να πάει σε ειδικό υπάλληλο της εταιρείας, να αναφέρει την καταγγελία και εκείνος, ο ιδιωτικός υπάλληλος της ιδιωτικής εταιρείας, ο υπάλληλος της εταιρείας δηλαδή, η εταιρεία, θα αναφέρει την καταγγελία στο διοικητικό συμβούλιο. Δεν χρειάζεται να το σχολιάσω. Είναι αστείο!

Το κακό έχει βαθιές ρίζες στο μοντέλο υπανάπτυξης και αυταρχισμού αυτής της χώρας αλλά και άλλων περιοχών και περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ψέμα και η υποκρισία δεν είναι απλά ένα ηθικό παράπτωμα. Είναι επένδυση, επένδυση στην παραπληροφόρηση της κοινής γνώμης, μια παραπληροφόρηση που είναι απαραίτητη για τις μπίζνες που κάνετε. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα: Εξορύξεις. Ήταν αστείο, ο κ. Μητσοτάκης τη μία μέρα εξαγγέλλει την έναρξη των ερευνών στη νότια της Κρήτης θαλάσσια περιοχή και την επόμενη μέρα πήγε στο «COP27» στην Αίγυπτο να μιλήσει για την «πράσινη» μετάβαση. Δεν έχετε όρια στο θράσος σας. Τέλος πάντων.

Το μεγάλο ψέμα για τις εξορύξεις θα το ανακοινώσετε ποτέ στον ελληνικό λαό; Ποιο ψέμα; Απαντήστε μόνοι σας! Έστω ότι βρίσκουμε, η EXXON δηλαδή, βρίσκει τεράστιες ποσότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου και είναι μάλιστα και τόσο οικονομικό που βγαίνει από μόνο του και δεν κοστίζει τίποτα και είναι φοβερά ανταγωνιστικό.

Ερώτημα, κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης. Μην γελάτε, για γέλια είστε, δεν είναι για να γελάτε.

Το ερώτημα είναι το εξής: Έστω ακολουθείστε αυτό το νοητικό παράδειγμα, το νοητικό πείραμα, έστω ότι βρίσκετε νότια της Κρήτης άπλετο φυσικό αέριο –η EXXON δηλαδή- και πετρέλαιο.

Ερώτημα: Θα μειωθεί έστω και κατά 1 λεπτό του ευρώ η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας για τον Έλληνα; Όχι!

Και αν δεν το έχετε καταλάβει -γιατί είμαι σίγουρος ότι δεν έχετε και λόγο να το ξέρετε, δεν είστε οικονομολόγος, κύριε Υπουργέ- να σας δώσω το παράδειγμα του Ηνωμένου Βασιλείου: Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πλήρες, αυτάρκες όσον αφορά την ηλεκτρική ενέργεια, αιολική ενέργεια, πυρηνική ενέργεια και βεβαίως, το φυσικό αέριο της Βόρειας Θάλασσας. Έχουν βρει το φυσικό αέριο εδώ και πολλά χρόνια, δεκαετίες. Τι τιμή πληρώνουν οι Βρετανοί καταναλωτές; Την ίδια που πληρώνουμε και εμείς. Δεν έχει σημασία η εξόρυξη και το να βρεθεί το πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο στον χώρο σου, όταν έχεις εκχωρήσει αυτά τα καύσιμα στην EXXON, στην TOTAL, στην BP, ή στη SHELL και διαψεύστε με, αν κοτάτε.

Σας παρακαλώ να το σκεφτείτε λίγο πριν το κάνετε, γιατί θα αυτοεξευτελιστείτε άλλη μια φορά.

Για τα «κόκκινα» δάνεια θα πείτε ποτέ την αλήθεια στον ελληνικό λαό για την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου; Σε ποιον πηγαίνει αυτή η εγγύηση; Και τελικά τα χρήματα που θα πάρουν από τα 23 δισεκατομμύρια ευρώ που έχετε δώσει στα «κόκκινα» δάνεια, στα funds που αγοράζουν τα «κόκκινα» δάνεια, υπάρχει κάποιος περιορισμός να τα βγάλουν στα Cayman Islands αύριο; Εγώ σας λέω ότι δεν υπάρχει. Θέλετε να εξυπηρετήσετε το δημόσιο συμφέρον; Πείτε την αλήθεια στον κόσμο! Δεν τη λέτε.

Η ουσία των υποκλοπών γενικότερα, γιατί είναι το μέγα θέμα, τουλάχιστον αν κοιτάμε τα κανάλια, είναι ότι κόρακας κοράκου μάτι μπορεί να μην βγάζει, όμως, κόρακας κοράκου τα λόγια τα κρυφακούει μετά μανίας, για να έχει ο ένας κόρακας τον άλλον κόρακα στο χέρι, για να μην του τη φέρει.

Ο λαός εκεί έξω δεν νοιάζεται για αυτά τα παιχνίδια μεταξύ κοράκων, μεταξύ των συγκρούσεων Μαρινάκη με Αλαφούζο, Περιστέρη με Μυτιληναίο και γενικά του πολιτικού προσωπικού καθενός από αυτούς τους ολιγάρχες. Δεν αποπροσανατολίζεται ο κόσμος εκεί έξω ούτε από εσάς της Νέας Δημοκρατίας ούτε από εσάς του ΣΥΡΙΖΑ.

Και μιας και αναφέρομαι σε εσάς, φίλες και φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ, με τη σκανδαλοθηρία -σας το έχω ξαναπεί, σας το ξαναλέω- δεν δημιουργείται προοδευτικό αντιδεξιό μέτωπο. Μόνο με προοδευτικό πρόγραμμα δημιουργείται προοδευτικό αντιδεξιό μέτωπο και αυτό πρέπει να βασιστεί στην αλήθεια και όχι στις ασάφειες.

Θα καταργήσουμε την πώληση «κόκκινων» δανείων που ο ΣΥΡΙΖΑ εγκαινίασε; Ερώτημα.

Πείτε, σηκωθείτε και πείτε «ναι ή όχι», δεν υπάρχει «θα δούμε».

Θα σταματήσουμε μια διά παντός τις εξορύξεις που ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε; Ναι ή όχι; Δεν μπορείτε να το παίζετε και «πράσινοι» και «ναι στις εξορύξεις».

Θα καταργήσουμε μια διά παντός το χρηματιστήριο ενέργειας που εσείς νομοθετήσατε; Ναι ή όχι; «Θα το σταματήσουμε για λίγο και μετά θα δούμε» δεν είναι απάντηση πάνω στην οποία χτίζεται αντιδεξιό μέτωπο.

Θα επανεθνικοποιήσουμε τον ΔΕΔΔΗΕ, τον ΑΔΜΗΕ, την ενιαία τέως ΔΕΗ;

Χτες, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μεγάλες μάζες του λαού μίλησαν στον λαό, ο ένας στον άλλον, η μία στην άλλη, όχι μόνο στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, αλλά ήταν εντυπωσιακή η συμμετοχή στα συλλαλητήρια στις επαρχιακές πόλεις, στις πόλεις της περιφέρειας.

Στόχος όλων εσάς που ψηφίζετε μνημόνια, που μιλάτε δήθεν για το δημόσιο συμφέρον, το μόνο πράγμα που σας ενδιαφέρει είναι να σας αγαπούν και να σας σέβονται ή τουλάχιστον να σας ανέχονται οι ολιγάρχες, το ιδιωτικό συμφέρον. Ψάχνετε τρόπο να συγκυβερνήσετε μέσω του αποπροσανατολισμού.

Εσείς, κυρίες και κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, ζητάτε απευθείας ανάθεση από τους ολιγάρχες.

Εσείς του ΣΥΡΙΖΑ ζητάτε απευθείας ανάθεση από τους μη προνομιούχους με την ανοχή των ολιγαρχών, στους οποίους υπόσχεστε ότι οτιδήποτε μικρό κάνετε για τους μη προνομιούχους δεν θα πλήξει τα συμφέροντα της ολιγαρχίας.

Εμείς δουλεύουμε ώστε οι ενεργοί πολίτες, οι προοδευτικοί πολίτες να μην χρειαστεί ποτέ ξανά να κάνουν απευθείας ανάθεση σε κανέναν από εμάς τους πολιτικούς. Αυτό σημαίνει δημόσιο συμφέρον.

Το πρόβλημα με την προστασία του δικαιώματος στην ελευθεροτυπία, στην πληροφόρηση, στην ελευθερία της έκφρασης, στην προστασία των μαρτύρων δημόσιου συμφέροντος είτε μέσα στον ιδιωτικό τομέα είτε στον δημόσιο είναι διεθνές. Συστηματικά οι έχοντες λένε στους μη έχοντες «άσε την εξουσία να κάνει τη δουλειά της, αν δεν έχεις κάνει κάτι κακό, δεν έχεις να φοβηθείς τίποτα». Στην πραγματικότητα οι μόνοι που έχουν να φοβηθούν είναι εκείνοι που πραγματικά αγωνίζονται για το δημόσιο συμφέρον.

Ο Τζούλιαν Ασάνζ σαπίζει στη φυλακή σήμερα, επειδή τόλμησε να καταστήσει γνωστό σε όλους εμάς, στους λαούς της δύσης, τα εγκλήματα των δυτικών κυβερνήσεων, ιδίως της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών εναντίον του δημόσιου συμφέροντος, των Αμερικανών, των Βρετανών, των Γερμανών και βεβαίως του κόσμου ολόκληρου. Στην πραγματικότητα οι μόνοι που έχουν να φοβηθούν είναι εκείνοι που πραγματικά αγωνίζονται για το δημόσιο συμφέρον.

Η σημερινή κατάσταση -αν είναι να την καταγράψουμε επιγραμματικά- είναι αδιαφανής εταιρική και κρατική εξουσία, κεκλεισμένων των θυρών αποφάσεις χωρίς έλεγχο ή λογοδοσία, από τα eurogroup μέχρι τις μυστικές σας συνευρέσεις με την ολιγαρχία χωρίς σύνορα, μέσα στα διοικητικά συμβούλια των μεγάλων επιχειρήσεων που αποφασίζουν για όλους εμάς και από την άλλη μεριά, την ώρα που έχουμε αδιαφανή εταιρική και κρατική εξουσία, έχουμε απροστάτευτους πολίτες, είτε είναι δημοσιογράφοι, είτε είναι πολιτικοί, είτε είναι ακτιβιστές, είτε είναι οποιοσδήποτε, πολίτες των οποίων τα δεδομένα εμπορεύονται οι εταιρείες και τις πολιτικές απόψεις τους παρακολουθούν και τιμωρούν οι εξουσιαστές.

Γι’ αυτό εμείς είμαστε ταγμένοι στην ολική ρήξη με το καθεστώς της αδιαφάνειας κράτους και ολιγαρχίας και ρήξη ολική με τους μηχανισμούς της τρομοκρατίας των πολλών που πάντα αποτελούσε το όπλο με το οποίο το ιδιωτικό συμφέρον κατατρόπωνε το δημόσιο συμφέρον.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο