Γιάνης Βαρουφάκης: Aυτός ο Προϋπολογισμός είναι η ιδανική ευκαιρία να καταθέσουμε ΜΟΜΦΗ σε αυτή την επικίνδυνη Κυβέρνηση

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
18 Δεκ, 2021

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, Κρατικός Προϋπολογισμός 2022, ελπίζω ότι στην ομιλία του τόσο ο Υπουργός Οικονομικών όσο και ο Πρωθυπουργός θα υπερασπιστούν τη θεμέλια λίθο του Προϋπολογισμού της Κυβέρνησης. Η θεμέλια λίθος κάθε προϋπολογισμού είναι οι βασικές παραδοχές για τα δεδομένα, τα πιο βασικά, για παράδειγμα πληθωρισμός, ακρίβεια, η μεγάλη απειλή των ημερών.

Θα ήθελα να δω τον κ. Μητσοτάκη από αυτό το Βήμα να σταθεί όρθιος και να κοιτάξει εσάς, τους Βουλευτές του, τον ελληνικό λαό και να του πει ποια είναι η βασική παραδοχή του Προϋπολογισμού σας -και θα σας διαβάσω από το δελτίο Τύπου της ΕΛΣΤΑΤ της 10ης Δεκεμβρίου τώρα- ότι ο μέσος δείκτης τιμών καταναλωτή το τελευταίο δωδεκάμηνο ανέβηκε σε σχέση με το προηγούμενο κατά 0,6%. Ας σηκωθεί ο κ. Σταϊκούρας, ας σηκωθεί ο κ. Μητσοτάκης και να πουν στον ελληνικό λαό ότι αυτά που έκαναν 100 ευρώ πέρυσι κατά μέσο όρο σήμερα κάνουν 100,6 ευρώ, 100 ευρώ και 60 λεπτά.

Να πείτε, κύριε Σταϊκούρα, να πείτε, κύριε Μητσοτάκη, όταν έρθετε στην Ολομέλεια, αυτό που ουσιαστικά είναι βασική παραδοχή, θεμέλια λίθος του Προϋπολογισμού σας, το εξωφρενικό, ότι λέει –δήθεν- το 2022 ο τιμάριθμος, το μέσο κόστος ζωής θα είναι 2%. Πότε; Το 2022. Ο τιμάριθμός -θα το πω άλλη μία φορά, είναι τόσο εξωφρενικό που πρέπει και εγώ να το χωνέψω- θα είναι –λέει- το 2022 κατά 2% χαμηλότερος από ό,τι ήταν το 2011. Αυτή είναι η παραδοχή σας, αυτό είναι το σαθρό θεμέλιο πάνω στο οποίο χτίζετε τον Προϋπολογισμό, ο οποίος –και εσείς οι ίδιοι το παραδέχεστε- απειλείται από την αύξηση της τιμής των καυσίμων, της ακρίβειας.

Θα σηκωθεί ο κ. Μητσοτάκης εδώ σε αυτό το Βήμα να κοιτάξει τριακόσιες εξήντα μία χιλιάδες πολίτες, που είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ ως άνεργοι και να τους πει «δεν είστε άνεργοι, γιατί η ΕΛΣΤΑΤ θεωρεί ότι τριακόσιες εξήντα μία χιλιάδες άνθρωποί μας που είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ ως άνεργοι δεν είναι άνεργοι». Διότι από το 2016 και μετά, από τότε που παραδόθηκε η ΕΛΣΤΑΤ στην τρόικα, είναι η πρώτη φορά που η ΕΛΣΤΑΤ κάνει το αντίθετο από αυτό που συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια. Τα προηγούμενα χρόνια αναφέρονταν περισσότεροι άνεργοι από την ΕΛΣΤΑΤ από ό,τι ήταν εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ. Τώρα έχουμε τριακόσιες εξήντα μία χιλιάδες άτομα εγγεγραμμένα στον ΟΑΕΔ, που η ΕΛΣΤΑΤ θεωρεί ότι δεν είναι άνεργοι. Γι’ αυτό ο κ. Σκυλακάκης ζητάει να τον δοξάσουμε που μειώθηκε η ανεργία. Ας τη μειώσετε και άλλο! Ας πείτε στην ΕΛΣΤΑΤ να βάλουν αρνητική την ανεργία! Δεν έχει καμία διαφορά.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, για να είμαστε ξεκάθαροι, από το Βήμα της Βουλής στο πλαίσιο της συζήτησης του Κρατικού Προϋπολογισμού καταγγέλλω επισήμως την ΕΛΣΤΑΤ -που, βέβαια, δεν απαντάει σε μας, κύριε Πρόεδρε, στο Κοινοβούλιο, στην τρόικα απαντάει- για εσκεμμένη παραπλάνηση της κοινής γνώμης. Καταγγέλλω τον Πρωθυπουργό και το οικονομικό του επιτελείο για περαιτέρω βασανισμό των ήδη βασανισμένων αριθμών της ΕΛΣΤΑΤ, αριθμών που βασανίζατε έως ότου ομολογήσουν ότι πάμε τέλεια, την ώρα που οι άνθρωποί μας βασανίζονται για να τα βγάλουν πέρα.

Όσο για τον κ. Τσίπρα, τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, τι να πω; Τις προάλλες τον εξανάγκασε ο Πρωθυπουργός να ψελλίσει ότι δεν αμφισβητεί την αξιοπιστία των αριθμών της ΕΛΣΤΑΤ. Τι άλλο, βέβαια, να κάνει, από τη στιγμή που ο ίδιος και η Κυβέρνησή του παρέδωσαν την ΕΛΣΤΑΤ στην τρόικα; Ό,τι και να πει τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αργά. Η συνθηκολόγηση προ εξαετίας επέτρεψε σ’ αυτούς τους κυρίους και τις κυρίες να κουνάνε το δάκτυλο στον ελληνικό λαό, την ώρα που τον παραπλανούν και τον λεηλατούν.

Έχουμε έναν Πρωθυπουργό που επικαλείται την επιστήμη, όταν και αν τον συμφέρει. Έχουμε έναν Πρωθυπουργό που όταν δεν τον συμφέρει η επιστήμη, την φιμώνει, διαστρεβλώνει τους αριθμούς της, προσποιείται ότι οι μελέτες των δικών της επιστημόνων δεν υπήρξαν, δεν την διάβασαν, δεν γνώριζαν.

Ο κ. Μητσοτάκης αυτός είναι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Συμπεριφέρεται ως εάν οι κανόνες της επιστήμης δεν τον αφορούν. Συμπεριφέρεται ως εάν οι κανόνες της οικονομίας να μην ισχύουν για εκείνους. Δεν ερυθριάζουν όταν αραδιάζουν αριθμούς που θίγουν τη νοημοσύνη των απλών ανθρώπων εκεί έξω, ανθρώπων που υποφέρουν από τα δικά τους καμώματα, είτε είναι για το Εθνικό Σύστημα Υγείας στο μέτωπο ενός ύπουλου ιού, είτε στην οικονομία, την ώρα που η λιτότητα χτυπάει ξανά και πιο ύπουλα από ποτέ μεταμφιεσμένη ως πληθωρισμός.

Γιατί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μην κάνετε λάθος, αυτό κάνει η λιτότητα. Η λιτότητα εν μέσω υπερχρέωσης των ανθρώπων μας, πετυχαίνει ακριβώς εκείνο που πετύχαιναν οι μειώσεις των μισθών και των συντάξεων το 2011, το 2012, το 2013. Μειώνει κι άλλο το εισόδημα των πιο αδύναμων και δυσανάλογα, όσο πιο αδύναμος, όσο πιο ευάλωτος είσαι, τόσο πιο βάναυσα σε χτυπάει ο σημερινός πληθωρισμός, που δεν είναι 0,6% το τελευταίο δωδεκάμηνο, κύριε Σταϊκούρα.

Η λιτότητα αυτή, με τη νέα μορφή του πληθωρισμού, μετατρέπει τους λογαριασμούς της ΔΕΗ σε λουκέτα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Το καταλαβαίνετε αυτό; Ακόμα και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δεν είχαν χρέη, θα κλείσουν τώρα, γιατί δημιουργούν χρέη στη ΔΕΗ τα οποία είναι απολύτως δυσβάστακτα, την ώρα που οι μέτοχοι, οι προμηθευτές, ο περίγυρος της καλής εταιρείας «Μητσοτάκης Α.Ε.» τρώτε με χρυσά κουτάλια.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είμαστε στον 13ο προς 14ο χρόνο της συρρίκνωσης των μισθών. Το συνειδητοποιείτε αυτό; Με τα δικά σας στοιχεία -χωρίς να λάβουμε υπόψη τον πληθωρισμό- σε ευρώ, σε ευρώ από αυτά που έχει ο κόσμος στην τσέπη του, αν έχει, σας παραθέτω τα εξής:

Το 2011 το μερίδιο του ΑΕΠ, του εθνικού εισοδήματος που πήγε για τους μισθούς -με τα δικά σας στοιχεία- ήταν 54,9%, το οποίο ουσιαστικά ήταν 112 δισεκατομμύρια. Το 2011, γύρω στο 55% του ΑΕΠ, 112 δισεκατομμύρια κατέληγαν στους μισθωτούς.

Το 2014, το ποσοστό του ΑΕΠ που πήγαινε στους μισθωτούς έπεσε από το 54,9% στο 52,4%. Και επειδή, βέβαια, η πίτα είχε συρρικνωθεί το 2014, μιλάμε για 93 δισεκατομμύρια. Από τα 112 δισεκατομμύρια έπεσε 93 δισεκατομμύρια.

Το 2022, σύμφωνα με τις δικές σας παραδοχές, θα έχει μειωθεί το μερίδιο των μισθών στο 49,5%, για πρώτη φορά κάτω από το 50% του ΑΕΠ. Δηλαδή, σύμφωνα και με τα δικά σας στοιχεία -ακόμα και τη μεγέθυνση στην ανάπτυξη που λέτε εσείς, κύριε Σταϊκούρα και κ. Μητσοτάκη ότι θα έχουμε-, συνολικά οι μισθοί θα πέσουν στα 92 δισεκατομμύρια σε σχέση με τα 93 δισεκατομμύρια που ήταν το 2014, με τιμές πολύ υψηλότερες, όπως ξέρετε πάρα πολύ καλά, αλλά δεν το παραδέχεστε, εσείς με την ΕΛΣΤΑΤ μαζί.

Αυτή τη στιγμή έχετε απέναντί σας, κυρίες και κύριοι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, έναν λαό όπου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 82% δεν έχει ούτε ένα ευρώ αποταμίευσης. Το συνειδητοποιείτε αυτό; Το 82% των Ελλήνων εκεί έξω δεν έχουν ούτε ένα ευρώ αποταμίευσης.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ, το 43,4% του ελληνικού λαού, σχεδόν δηλαδή ο μισός ελληνικός λαός, η σύνταξη του, ο μισθός του τελειώνει τη δέκατη ένατη μέρα του κάθε μήνα. Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, ένα εκατομμύριο τριακόσιες δεκαέξι χιλιάδες άνθρωποι, φορολογούμενοι, έρχονται αντιμέτωποι σήμερα με αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή, τη EUROSTAT, το 2019, πριν αρχίσει η πανδημία, το κατά κεφαλήν εισόδημα στη χώρα μας σε όρους αγοραστικής δύναμης, το «Purchasing Power Standard», ήταν το 66% του μέσου ευρωπαϊκού όρου. Πέρυσι, όλη η Ευρώπη υπέφερε από την πανδημία, αλλά για μας μεγάλωσε η απόσταση από τον μέσο όρο, από το 66% πέσαμε στο 62%. Μόνο η Βουλγαρία ήταν χειρότερα, αλλά ακόμα και η Βουλγαρία είχε άνοδο από το 52% στο 55%.

Αυτή είναι η πραγματικότητα, όχι η εικονική, όχι η πλασματική που βιώνει ο κ. Μητσοτάκης στο δικό του «Μήτσοverse. Αυτή είναι η πραγματικότητα εκεί έξω, ένας λαός που βουλιάζει στην ανέχεια. Αυτήν την ώρα εσείς τι του λέτε; Καλά, αυτό ήταν αμίμητο. Άκουσα τον κ. Μητσοτάκη εδώ να λέει ότι πρέπει να τους δοξάσουμε, επειδή μοιράζει κοινωνικό μέρισμα από το πλεόνασμα που πέτυχε!

Ποιο πλεόνασμα, κύριε Σταϊκούρα; Το ΑΕΠ είναι χαμηλότερο απ’ ό,τι ήταν το 2019. Ελπίζουμε να το ξαναφτάσουμε το ΑΕΠ του 2019. Πρωτογενές έλλειμμα έχετε! Οι μισθοί –μόνοι σας το είπατε- θα είναι το 2022 ένα δισεκατομμύριο λιγότεροι σε σχέση με το 2014, με τα δικά σας στοιχεία, την ώρα που τα ενοίκια, τα τρόφιμα και βεβαίως το ρεύμα έχουν γίνει φωτιά! Ποιον κοροϊδεύετε; Για ανόητους τους περνάτε τους πολίτες, όταν σας ακούν να τους λέτε ότι θα τους μοιράσετε μέρισμα από το πλεόνασμα και ξέρουν ότι το πλεόνασμα είναι αρνητικό; Ξέρετε, το μέρισμα του αρνητικού πλεονάσματος είναι αρνητικό. Αρνητικό μέρισμα σημαίνει περικοπές, φόροι, λιτότητα. Αυτό σημαίνει.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αν σας ένοιαζε να ανακουφίσετε τους πολίτες από την ακρίβεια, θα κάνατε τρία πράγματα. Άκουσα τον κ. Βρούτση να μιλάει για κατώτατο μισθό. Τι λέει ότι θα γίνει; Θα ανακοινώσει ο πολυχρονεμένος μας βεζίρης κάποια στιγμή αύξηση του κατώτατου μισθού. Κάθε μέρα που δεν αυξάνετε τον κατώτατο μισθό την ώρα που οι τιμές αυξάνονται, μειώνετε τον πραγματικό κατώτατο μισθό. Δεν σας αναγνωρίζουμε το δικαίωμα –δεν αναγνωρίζουμε το δικαίωμα σε κανέναν κυβερνήτη- να μειώνετε τον πραγματικό μισθό, με την κυβέρνηση να περιμένει πότε ο πολυχρονεμένος βεζίρης θα αποφασίσει την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Εμείς μιλάμε για αυτόματη τιμαριθμητική αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού, δηλαδή να μην είναι θέμα στη διακριτική ευχέρεια του κυβερνήτη. Με τον υπολογισμό της τιμαριθμικής αναπροσαρμογής, να προσδιορίζεται από νέους δείκτες πληθωρισμού, έναν δείκτη ανά ευάλωτη ομάδα. Είναι απλό αυτό που θα σας πω και ελπίζω να το καταλάβετε. Κάθε ευάλωτη ομάδα έχει τον δικό της πληθωρισμό. Άλλον πληθωρισμό έχουν τα ΑμεΑ που έχουν ειδικές ανάγκες για συγκεκριμένα αγαθά για να μπορέσουν να λειτουργήσουν στην κοινωνία, άλλον πληθωρισμό έχει ο συνταξιούχος που ζει στο Πέραμα, άλλον πληθωρισμό έχει ο εισοδηματίας που ζει στην Εκάλη.

Ως προς το ηλεκτρικό ρεύμα, σας το έχουμε ξαναπεί και θα το πούμε άλλη μια φορά. Ανησυχείτε για τα τιμολόγια; Καταργήστε την οριακή τιμολόγηση. Είναι σκάνδαλο να πληρώνουν οι άνθρωποί μας εκεί έξω ανάλογα με το κόστος της πιο ακριβής κιλοβατώρας, την ώρα που το κόστος της μέσης κιλοβατώρας είναι πολύ πιο χαμηλό. Αυτό σημαίνει κατάργηση ταυτόχρονα αυτού του κατάπτυστου δήθεν χρηματιστηρίου ενέργειας. Να αποφασίσουμε ως κοινωνία ποιο κομμάτι της αύξησης της εισαγόμενης ενέργειας θα το απορροφήσει το κράτος, ποιο κομμάτι θα το απορροφήσουν οι πλούσιοι και ποιο κομμάτι –εμείς λέμε κανένα κομμάτι- θα πλήξει του φτωχότερους.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των ανθρώπων μας εκεί έξω, είτε είναι Νέα Δημοκρατία, είτε είναι ΣΥΡΙΖΑ, είτε είναι ΜέΡΑ25, είτε είναι ΚΚΕ, είναι τα ενοίκια, η στέγη.

Εσείς του ΠΑΣΟΚ, λείπετε. Πάντα απόντες. Δεν ήσασταν απόντες, όμως, εσείς του ΠΑΣΟΚ όταν στο δεύτερο μνημόνιο τον Φλεβάρη του 2012 με τον γνωστό ν. 4046 καταργήσατε τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας.

Είμαστε η μοναδική χώρα που δεν έχουμε πρόγραμμα κοινωνικής στέγης και δεν εννοώ επιδόματα ενοικίων, εννοώ το μόνο πράγμα το οποίο μπορεί να μειώσει πραγματικά το κόστος της στέγης που είναι η αύξηση της προσφοράς στέγης μέσα από το χτίσιμο, την οικοδόμηση κοινωνικών κατοικιών.

Το ΜέΡΑ25, εμείς θα συστήσουμε τον οργανισμό κοινωνικής κατοικίας που δεν υπάρχει και είναι σκανδαλώδες ότι δεν υπάρχει σε αυτήν τη χώρα.

Και ας μας πει ο κ. Πλεύρης κομμουνιστές, δεν μας πειράζει. Αν και σας θυμίζουμε ότι και τον Κωνσταντίνο Καραμανλή ο κ. Πλεύρης κομμουνιστή θα τον αποκαλούσε, γιατί μην ξεχνάμε ότι τόλμησε να εξαγοράσει τις ιδιωτικές ηλεκτρικές εταιρείες σε τιμή που αποφάσισε ο ίδιος, τόλμησε στον πρώτο του προϋπολογισμό ο Κωνσταντίνος Καραμανλής το 1955 να χρηματοδοτήσει τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας, αυτόν που εσείς καταργήσατε.

Βέβαια, τίποτα από αυτά που λέμε ούτε για το ρεύμα ούτε για τη στέγη δεν θα κάνετε. Και να θέλετε τόσο εσείς – όσο και εσείς έχετε δεσμεύσεις στην τρόικα. Η νέα λιτότητα, δηλαδή ο πληθωρισμός δεν μπορεί να καταπολεμηθεί χωρίς ρήξη.

Να, λοιπόν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πώς χτίζεται λίγο-λίγο το υπόκωφο, το σιωπηρό, το ύπουλο, το αόρατο πέμπτο μνημόνιο. Ξεκινήσατε με το πρόγραμμα «Ηρακλής», πήγατε στον πτωχευτικό, ιδιωτικοποιήσατε τις επικουρικές συντάξεις, τώρα έρχεται λιτότητα μέσω της ακρίβειας και μετά τη νέα λιτότητα θα έχουμε τη νέα λεηλασία. Μην κάνετε κανένα λάθος! Μην αφήνετε να σας κοιμίζουν από το Βερολίνο και από τη Φρανκφούρτη με απατηλές υποσχέσεις. Κάποια στιγμή σύντομα Φρανκφούρτη και Βρυξέλλες, αφού το Βερολίνο ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό του, θα έρθουν να σας επιβάλλουν νέους όρους για να συνεχίσουν να σας δανείζουν, να μετακυλίουν το βουνό του χρέους.

Είναι καταπληκτικό ότι αυτή η Κυβέρνηση ένα επιχείρημα έχει για να πείσει τον κόσμο ότι πάει καλά η οικονομία, λέει: «Μας δανείζουν φθηνά». Καλά, δεν έχετε διδαχθεί τίποτα από την περίοδο 1997 – 2007; Βουλιάζετε τη χώρα ακριβώς όπως την περίοδο εκείνη όταν ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία χτίζατε φούσκες, το σκάσιμο των οποίων συμπαρέσυρε την ελληνική κοινωνική οικονομία. Μόνο που τώρα, κύριε Σταϊκούρα, κύριε Μητσοτάκη, η νέα υπερχρέωση προστίθεται στο μακράν παγκόσμιο ρεκόρ χρέους και μάλιστα χώρας που και έχει έλλειμμα στο ισοζύγιο πληρωμών πλέον και που βέβαια δεν τυπώνει το χρήμα στο οποίο δανείζεται. Πάτε αυτήν τη χώρα κατευθείαν για νέο φούντο.

Το συνολικό χρέος αυτής της χώρας, ιδιωτικό και δημόσιο, το 2022 θα είναι γύρω στα 600 δισεκατομμύρια. Το συνειδητοποιείτε αυτό; Εσείς οι ίδιοι παραδέχεστε ότι το 2022 θα έχουμε 355 δισεκατομμύρια δημόσιο χρέος. Ο κ. Τσακαλώτος ήθελε να κάνει και ένα ευφυολόγημα και να πει ότι για εμάς το χρέος είναι ότι είναι για το ΚΚΕ ο σοσιαλισμός. Καταρχάς, δεν δούλεψε το ευφυολόγημα. Δεύτερον, ο σοσιαλισμός δυστυχώς είναι ακόμα άπιαστος. Το χρέος όχι μόνο είναι χειροπιαστό, αλλά βουλιάζει χρόνια τώρα αυτήν τη χώρα στην εξάρτηση, στη χρεοδουλοπαροικία. Είναι παγκόσμιο ρεκόρ του χρέους 600 δισεκατομμύρια. Να τα βάλουμε κάτω;

Έχουμε 355 δισεκατομμύρια. Τα 21 δισεκατομμύρια που έχετε υποσχεθεί στα αρπακτικά ταμεία για το πρόγραμμα «Ηρακλής» η Eurostat ξέρετε πολύ καλά ότι σας πιέζει να τα εγγράψετε στο χρέος. Αυτά θα εγγραφούν και πάμε στα 376 δισεκατομμύρια. Ακόμα και αν έχουμε τη μεγέθυνση που εσείς προβλέπετε μιλάμε για 212% χρέος. Δεν μου λέτε τα χρήματα του προγράμματος SURE δεν τα χρωστάτε; Δεν πρέπει να τα ξεπληρώσετε;

Τα χρήματα για το Ταμείο Ανάκαμψης, γιατί το Ταμείο Ανάκαμψης χρηματοδοτήθηκε με χρέος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία δεν έχει δεκάρα δικιά της, όλα τα κράτη τσοντάρουμε, δίνουμε εγγυήσεις, θα τα πληρώσουμε κάποια στιγμή αυτά, είναι γύρω στα 10 δισεκατομμύρια, σε βάθος χρόνου το 2030, ’40, ’50 δεν έχει σημασία, αλλά προστίθενται στο δημόσιο χρέος. Και πότε; Σε περίοδο που, το ξέρετε πολύ καλά, διαβάστε οποιαδήποτε οικονομική εφημερίδα θέλετε, αυξάνονται τα επιτόκια.

Κανένα, λοιπόν, δίδαγμα η Κυβέρνηση από την περίοδο 1997 – 2010, καμία συναίσθηση ότι τα επιτόκια μόνο προς τα πάνω θα πάνε γιγαντώνοντας ακόμα περισσότερο το ήδη κολοσσιαίο χρέος, το οποίο βέβαια δεν θα αποπληρωθεί ποτέ, γιατί ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος.

Αυτό που κάνει η συσσώρευση του χρέους είναι ότι αυξάνει, γιγαντώνει την εξάρτηση της χώρας. Βαθαίνει την χρεοδουλοπαροικία.

Μιλάτε για ανάπτυξη και για μεγέθυνση του ΑΕΠ. Πώς το καταφέρνετε αυτό, χωρίς να κοκκινίζετε, δεν το καταλαβαίνω αυτό.

Κύριε Σταϊκούρα, πριν δύο χρόνια ήμασταν εδώ. Καταθέσατε τον πρώτο σας προϋπολογισμό, Δεκέμβριος του ’19. Σας παραπέμπω στη σελίδα 36, στο κεφάλαιο 2, στον πίνακα 2.1., όπου προβλέπατε ότι το 2019 θα κλείσει με ένα ΑΕΠ 192 δισεκατομμυρίων, για την ακρίβεια 192.749.000.000. Αυτό προβλέπατε εσείς στον Προϋπολογισμό του Δεκέμβρη του ’19.

Τον Γενάρη του ’20, που ακολούθησε, λίγο πριν αρχίσει η πανδημία, το μειώσετε λίγο, είπατε το ΑΕΠ του ’19 έκλεισε στα 187,5. Αυτό λέγατε όλο το ’20, μέχρι τον Σεπτέμβρη του ’20. Αυτό μέχρι που είδατε –ήταν τότε η περίοδος, που μου λέγατε, θυμάστε, εδώ ήμασταν όταν ξεκίνησε η πανδημία η πρόβλεψη σας ήταν- ότι δεν θα έχουμε ύφεση το ’20, όταν εγώ μιλούσα για μείον 10, τουλάχιστον μείον 10. Μετά από λίγο, το πήγατε στο μείον 2, στο μείον 3.

Κάποια στιγμή, το είδατε να έρχεται το μείον 10, και τι κάνατε; Τι κάνατε εσείς με την ΕΛΣΤΑΤ; Τον Σεπτέμβρη του ’20 μειώσατε το ΑΕΠ του ’19, το πήγατε από τα 187,5 στα 183,5, για να φανεί μικρότερη η ύφεση του ’20. Για να μην φανεί ότι τελικά ήταν όντως πάνω από 10% η ύφεση.

Φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ, καταλαβαίνετε τι έκαναν; Για να ρίξουν το ΑΕΠ του ’19, τεχνητά, έτσι ώστε να φαίνεται η ύφεση του ’20 μικρότερη από αυτή που ήταν, σας έκλεψαν εσάς –σοβαρά το λέω αυτό, σας έκλεψαν- γύρω στα 5 δισεκατομμύρια από το ΑΕΠ του 2018, γιατί μείωσαν το ΑΕΠ και του ’18 –για να μην φανεί ότι το ’19 είχε ύφεση σε σχέση με το ’18- οπότε μείωσαν και του ’18 και του ’17 κι έφτασαν μέχρι το ’10.

Δεν είναι εδώ οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ, να τους πω ότι και αυτοί έχουν λόγο να θυμώσουν. Το 2010-2011 ήταν μια περίοδος τραγική, όσον αφορά την ύφεση. Είχαμε 30,5 δισεκατομμύρια ύφεση, μείωση του ΑΕΠ, την περίοδο αυτή, τη διετία 2010-2011. Όμως, εσείς τους φορτώσατε άλλα 4 δισεκατομμύρια, έτσι ώστε να μειώσετε το ΑΕΠ του ’19, για να μην φαίνεται πάρα πολύ «χοντρά», για να μειώσετε την επικεφαλίδα ως προς το ποια θα ήταν η ύφεση του ’20. Δεν πειράζει!

Ακόμα και μετά το «troikogreek statistics» –γιατί εγώ τα λέω «troikogreek statistics»- ακόμα και έτσι, η ύφεση σε τρέχουσες τιμές, το ΑΕΠ το 2020 ήταν 9,58 από 183,4 –αυτό το πλασματικό ΑΕΠ του ’19- στα 165,8.

Ωραία. Φέτος, ευτυχώς, λόγω εμβολιασμών, λόγω του ότι έχουμε λιγότερα lockdown, έχουμε ανάκαμψη. Ποια πρέπει να είναι η ανάκαμψη το 2021, έτσι ώστε να φτάσουμε εκεί που ήμασταν -εσείς μας λέτε, τώρα ότι ήμασταν- το 2019; Η απάντηση είναι 11% τουλάχιστον.

Ακόμα και να έχουμε 11% ανάπτυξη το 2021 και να επιστρέψουμε εκεί που ήμασταν το ’19, θα επιστρέψουμε με ένα τεράστιο νέο χρέος και ακόμα με αρνητικές καθαρές επενδύσεις.

Ξέρω την καραμέλα που θα μασήσετε τώρα, που ακούσατε τη λέξη «επενδύσεις»: Ταμείο Ανάκαμψης. Δεν μου λέτε; Ακούσατε τι είπε ο νέος κ. Σόιμπλε, ονόματι Λίντνερ, ο νέος Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας; Ακούσατε τι είπε;

Δεν ξέρω αν τον ακούσατε. Είπε κάτι πολύ συγκεκριμένο. Και θα σας το πω πρώτα αγγλικά, για να σας το μεταφράσω και ελληνικά: «The price of the recovery fund is fiscal discipline». «Το αντίτιμο του Ταμείου Ανάκαμψης», σας μήνυσε, «είναι η δημοσιονομική πειθαρχία».

Ξέρετε τι σημαίνει αυτό, έτσι; Δεν μιλάει για τον εαυτό του, για εσάς μιλάει, όπερ μεθερμηνευόμενο: Το πέμπτο μνημόνιο είναι εδώ, ενωμένο δυνατό και η εξάρτηση και το μέλλον του ελληνικού λαού θα εξαρτηθεί από το ποσοστό του χρέους με τα δηλωθέντα στην εφορία μας εισοδήματα. Αυτό έχει σημασία.

Θέλετε να κάνουμε μια σύγκριση με το 2015; Ξέρετε γιατί σας το λέω αυτό; Γιατί ξέρω, θα σηκωθεί ο κ. Σταϊκούρας, θα σηκωθεί ο κ. Μητσοτάκης και θα προσπαθήσουν να πετάξουν πάλι την μπάλα στην εξέδρα του 2015. Να μην κουράζεστε, θα σας το κάνω εγώ.

Το 2015 τα δηλωθέντα εισοδήματα στην Ελλάδα μας ήταν 76 δισεκατομμύρια. Το 2015. Το 2019 ξέρετε ότι ήταν λιγότερα; 75,2 δισεκατομμύρια. Δικά σας στοιχεία, στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών. Για το 2022 πόσα λέτε ότι θα είναι τα δηλωθέντα εισοδήματα; Εσείς οι ίδιοι, οι δικές σας υπηρεσίες λένε ότι θα πάμε στα 76 δισεκατομμύρια. Δηλαδή, τι λέτε; Ότι τα δηλωθέντα εισοδήματα του 2022, που λέτε «ταρατατζούμ, θα πάνε όλα τέλεια!», θα είναι αυτά που ήταν το 2015.

Το 2015, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, για κάθε 1.000 ευρώ που δηλώθηκαν στην εφορία το κράτος χρώσταγε 4.070 ευρώ. Το 2022, με τα δικά σας στοιχεία, θα χρωστάει 4.950 ευρώ, 22% πιο πολλά. Για κάθε χιλιάρικο που δηλώνεται στην εφορία θα χρωστάει το κράτος 22% περισσότερα. Αν προσθέσουμε τις κόκκινες οφειλές των ιδιωτών, τα ασφαλιστικά ταμεία, καταλήγουμε ότι εκεί που το 2015 για κάθε 1.000 ευρώ που δηλώνονταν στην εφορία το κράτος και οι πολίτες μαζί χρώσταγαν 6.928 ευρώ, το 2022 για κάθε 1.000 ευρώ που θα δηλώνονται του χρόνου κράτος και πολίτες θα χρωστούν 7.888 ευρώ.

Πείτε μου, κύριε Σταϊκούρα, πείτε μου, κύριε Μητσοτάκη, σε ποια χώρα του κόσμου οι πολίτες είναι πιο χρεωμένοι; Θα σας απαντήσω. Σε καμία. Δεκατρία χρόνια συνεχώς νέο χρέος. Δεκατρία χρόνια αρνητικές επενδύσεις. Το 2007 είχαμε 63 δισεκατομμύρια ακαθάριστες επενδύσεις. Το 2015 λίγο παραπάνω από το 2014. Σας το θυμίζω αυτό. Το 2014 είχαμε 21 δισεκατομμύρια, το 2015 είχαμε κάτι ελάχιστα παραπάνω επενδύσεις ακαθάριστες. Το 2020 είχαμε φτάσει τα 24 και κάτι δισεκατομμύρια. Ακόμα, όμως, οι αποσβέσεις είναι μεγαλύτερες, ακόμα έχουμε αρνητικές επενδύσεις. Και του χρόνου μάλιστα ως ποσοστό του ΑΕΠ οι ακαθάριστες επενδύσεις φαίνεται θα είναι μικρότερες απ’ ό,τι ήταν ακόμα και το 2015.

Την περίοδο 2009-2020 εκεί που η Γερμανία είχε αύξηση στις ακαθάριστες επενδύσεις κατά 45%, το Βέλγιο 36%, χώρες όπως η Ιταλία και Ισπανία που συμπάσχουν με εμάς ως χώρες του νότου μείον 7% η Ιταλία, μείον 20%, μείον 70% η Ελλάδα. Δεκατρία χρόνια που η χρεοδουλοπαροικία ανδρώνεται, βαθαίνει και τα «τείχη» της ψηλώνουν.

Επειδή πάλι θα πείτε για το 2015, επιτρέψτε μου να πω πρώτος ότι είναι μεγάλη μου τιμή, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, που ήμουνα ο μόνος Υπουργός Οικονομικών που δεν δανείστηκε ένα ευρώ, που άφησα το Υπουργείο με 11 δισεκατομμύρια μικρότερο χρέος απ’ αυτό που βρήκα, που με μίσησαν οι δανειστές επειδή αρνιόμουν να δανειστώ και άλλο, για να τους επιτρέψω να προσποιούνται ότι τους αποπληρώνουμε, την ώρα που μας λεηλατούν, την ώρα που τα παιδιά μας φεύγουν για το εξωτερικό.

Ακούω τον κ. Μητσοτάκη συχνά να μιλάει για το «brain drain». Ποιοι; Εσείς; Πότε έγινε το «brain drain»; Κοιτάξτε τα δικά σας τα στοιχεία. Μέχρι το ‘14 φύγανε εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά μας στο εξωτερικό. Εσείς είστε υπεύθυνοι για το «brain drain» και τολμάτε να μιλάτε σήμερα για «brain gain», την ώρα που φεύγουν όλο και περισσότερα παιδιά των μη προνομιούχων τάξεων; Αλλά, βεβαίως, βεβαίως, επιστρέφουν τα παιδιά της ολιγαρχίας, ώστε να συμμετάσχουν στο φαγοπότι της Μητσοτάκης ΑΕ.

Σας κοτάει να μιλήσετε για το ‘15; Εξεταστική επιτροπή. Και θέλετε να το κάνουμε μόνο για το ’15, μόνο για τη δική μου περίοδο στο Υπουργείο Οικονομικών; Κάντε το. Δεν σας κοτάει.

Την αλήθεια την αντιστρέφετε, την παραποιείτε, τη διαστρεβλώνετε, όπως κάνετε και με τα στοιχεία της πανδημίας και με τα στοιχεία του ΕΣΥ και με τα στοιχεία του πληθωρισμού.

Από μια μεριά, βέβαια, τίποτα το καινούργιο.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα υποκύψω στον πειρασμό να μοιραστώ μαζί σας ένα κείμενο που έχει γραφτεί για όλα αυτά πριν από εκατό εβδομήντα ένα χρόνια. Το διαβάζω: «Η ομάδα της αστικής τάξης που κυβερνά και νομοθετεί στα κοινοβούλια έχει άμεσο συμφέρον στην καταχρέωση του κράτους. Το κρατικό έλλειμμα αυτό ήταν ίσα-ίσα το καθαυτό αντικείμενο της κερδοσκοπίας της και η κύρια πηγή του πλουτισμού της. Κάθε χρόνο νέο έλλειμμα. Ύστερα από κάθε τέσσερα-πέντε χρόνια και από ένα νέο δάνειο και κάθε νέο δάνειο προσφέρει στη χρηματική αριστοκρατία μια καινούργια ευκαιρία να κατακλέβει το κράτος που κρατιέται τεχνικά στο χείλος της χρεοκοπίας και που είναι υποχρεωμένο να διαπραγματεύεται με τους τραπεζίτες κάτω από τους πιο δυσμενείς όρους.

Τα τεράστια ποσά που κινούν έτσι μέσα από τα χέρια του κράτους δίνουν επιπλέον ευκαιρίες για δόλια συμβόλαια προμηθειών, δωροδοκίες, καταχρήσεις και για κάθε λογής μπαγαποντιές. Η εξαπάτηση του κράτους, όπως γίνεται χοντρικά με τα δάνεια, επαναλαμβάνεται και λιανικά στα δημόσια έργα. Οι σχέσεις ανάμεσα στη Βουλή και στην κυβέρνηση πολλαπλασιάζονται σαν σχέσεις ανάμεσα σε ξεχωριστές διαχειρίσεις και σε ξεχωριστούς εργολάβους». Το κείμενο αυτό γράφτηκε το 1850 από τον Κάρολο Μαρξ, «Οι ταξικοί αγώνες στη Γαλλία 1848-1850». Έτσι είναι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Όσο περισσότερο τα πράγματα αλλάζουν τόσο πιο η ίδια γίνονται.

Σας πάω στην 1η Νοεμβρίου του 2021 τώρα. Ο Πρωθυπουργός μας -ο Πρωθυπουργός σας- πήγε στη Γλασκώβη ένα ταξιδάκι στην Διεθνή Σύνοδο του ΟΗΕ για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, το COP 26. Εκείνη τη Δευτέρα 1η Νοεμβρίου ο κ. Μητσοτάκης δέσμευσε τη χώρα σε ένα πραγματικά αξιοθαύμαστο στόχο, τη μείωση των ρύπων των αερίων του θερμοκηπίου κατά 65% μέχρι το 2030.

Δεν μου λέτε, εσάς σας το είπε αυτό πριν το κάνει; Πήρε την έγκρισή σας; Έγινε κάποιος προϋπολογισμός; Γιατί, ξέρετε, σύμφωνα με το δικό μας υπολογισμό, αυτό θα κοστίσει ένα ΑΕΠ μεταξύ του σήμερα του 2030. Πού είναι στον προϋπολογισμό σας, κύριε Σταϊκούρα, όλα αυτά; Θα μειώσετε κατά 65% τους ρύπους τα επόμενα χρόνια και δεν έχετε προϋπολογίσει πώς θα το κάνετε ή και αυτό θα το ρίξετε στο Ταμείο Ανάκαμψης;

Ο μόνος τρόπος για να γίνει κάτι τέτοιο είναι να υπάρξει ένας νέος φόρος άνθρακα που θα δώσει ξεκάθαρα κίνητρα τόσο στους καταναλωτές όσο και στους παραγωγούς να στραφούν σε αγαθά και μεθόδους παραγωγής που μειώνουν τους ρύπους. Και για να γίνει αυτό χρειάζεται κοινωνική και λαϊκή αποδοχή, το οποίο σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να πληρώσουν οι φτωχοί. Σημαίνει ότι από τα νέα έσοδα αυτού του φόρου άνθρακα θα πρέπει να μην κρατηθεί ούτε ένα ευρώ από την κυβέρνηση, να μπουν σε ένα κουμπαρά, να αναδιανεμηθούν, έτσι ώστε οι φτωχότεροι να μπορούν να αγοράσουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα, φωτοβολταϊκά στις ταράτσες, να ενισχύσουν τις επιχειρήσεις τους.

Την 4η Νοεμβρίου, τρεις μέρες μετά το ταξίδι του κ. Μητσοτάκη στη Γλασκώβη, έθεσα έκανα μία επίκαιρη ερώτηση -βέβαια, δεν μου απάντησε ποτέ, έτσι συνηθίζει να σέβεται ή να μην σέβεται το Κοινοβούλιο- και του είχα θέσει το ερώτημα: Θα συμπεριλάβετε έναν τέτοιο αναδιανεμητικό περιβαλλοντικό φόρο στον προϋπολογισμό του 2022; Σήμερα παίρνουμε την απάντηση. Μπα, δεν θα το κάνετε.

Η «Μητσοτάκης ΑΕ», κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, προτιμά να δει τα δάση μας να γίνονται στάχτη, τον πλανήτη να απανθρακώνεται, παρά να εφαρμόσει έναν τέτοιο αναδιανεμητικό φόρο, ο οποίος θα επιβάλλει στους έχοντες να πληρώσουν για την πράσινη μετάβαση.

Έτσι είτε θα καταλήξετε να ξεκληρίσετε τους πολλούς είτε θα αθετήσετε τις δεσμεύσεις σας, του κ. Μητσοτάκη, στη διεθνή κοινότητα ή λίγο και από τα δύο. Αυτός, όμως, είναι ο κ. Μητσοτάκης. Κάλπικους λόγους στο εξωτερικό, διασύρει την αξιοπιστία της χώρας αναλαμβάνοντας δεσμεύσεις τις οποίες δεν έχει σκοπό να εκπληρώσει.

Κύριε Πρωθυπουργέ, κύριε Μητσοτάκη, -δεν είστε εδώ να ακούσετε, όμως, θα σας το πω- δεν υπονομεύετε μόνο την οικονομική βιωσιμότητα της πατρίδας. Με την εξοικονόμηση της αλήθειας, στην οποία είστε ταγμένος, υπονομεύετε τον πολιτικό πολιτισμό. Είτε με τα «greek statistics» της ΕΛΣΤΑΤ και του οικονομικού σας επιτελείου, με τα οποία αποκρύπτετε από τον ελληνικό λαό τη νέα λιτότητα που ζει καθημερινά ο ελληνικός λαός στο πετσί του, είτε εμμένοντας, κόντρα στις μελέτες των δικών σας επιστημονικών συμβούλων, ότι το ΕΣΥ δεν χρειάζεται –λέει- ενίσχυση, τι σημασία έχει αν ο διασωληνωμένος είναι σε ΜΕΘ ή εκτός ΜΕΘ, είτε αποκρύπτοντας από τον ελληνικό λαό από τούτο εδώ το Κοινοβούλιο το τεράστιο κόστος των πράσινων δεσμεύσεών σας στην Γλασκώβη, που δεν εμπεριέχονται σε αυτόν τον προϋπολογισμό, είτε αποκρύπτοντας χρέη υπέρ της ολιγαρχίας που τα φορτώνετε στον υπερχρεωμένο μικρομεσαίο, αποκαλύπτεστε ως κυβερνήτης που πραγματικά θεωρείτε ότι αυτή η χώρα είναι ιδιοκτησία σας.

Θεωρείτε  -και το δείχνετε καθημερινά- ότι για σας δεν ισχύουν οι κανόνες ούτε της επιστήμης, ούτε της λογικής, ούτε των αριθμών, ούτε της οικονομίας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αυτή η Κυβέρνηση, αυτός ο Πρωθυπουργός με κάνει να σκέφτομαι ότι μεταξύ των αρχουσών τάξεων διεθνώς μόνο στη Λατινική Αμερική μπορεί να συναντήσει κανείς πολιτικό πρόσωπο πιο απομονωμένο από τους πολίτες. Πληρώνετε τα κανάλια της «λίστας Πέτσα» να σας παρουσιάζουν, κύριε Μητσοτάκη, όπως θα έλεγε ο Σωκράτης, ως ισόθεο και έτσι κάθε φορά που βγαίνετε σε ξένο κανάλι -όπως έγινε τις προάλλες με την Κριστιάν Αμανπούρ στο CNNδιασύρεστε. Το καταλαβαίνετε ότι διασύρεστε; Δεν έχετε προπονηθεί να έχετε δημοσιογράφους που σας θέτουν σκληρά ερωτήματα. Πώς τα είπατε; «Ευθεία ερωτήματα.»

Περιφέρεστε ως ένας πορφυρογέννητος Πρωθυπουργός που έξω εκλιπαρεί τους πολυχρονεμένους μας αφέντες να συνεχίσουν να σας δανείζουν. Τους λέτε, «για τα δικά μας παιδιά είναι, εμείς θα λεηλατήσουμε τους κολίγους της χρεοδουλοπαροικίας και μη φοβάστε, θα συγκρατήσουμε την οργή γιατί όλο και κάποιες παροχές θα δώσουμε, κάποια φιλοδωρήματα στους συνταξιούχους».

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, αυτός ο προϋπολογισμός είναι μια ιδανική ευκαιρία για εμάς τους Βουλευτές και τις Βουλεύτριες του Ελληνικού Κοινοβουλίου να αναλάβουμε την ευθύνη μας απέναντι στο μέλλον καταθέτοντας μομφή σε αυτήν την επικίνδυνη Κυβέρνηση, μομφή για τα troikagreek statistics, μομφή που με πρόθεση αφήσατε ανοχύρωτο το Εθνικό Σύστημα Υγείας, μομφή για τη νέα λιτότητα που φέρνει η ακρίβεια, μομφή για τη νέα έξαρση της κρίσης χρέους που είναι προ των πυλών, μομφή για την παράδοση κομβικών Υπουργείων, όπως το Υγείας, στην ακροδεξιά, μορφή για τη σπατάλη μεγάλων ευκαιριών μας για μια φιλολαϊκή «πράσινη» βιομηχανική επανάσταση, μομφή, εντέλει, για την αισθητική σας, κύριε Μητσοτάκη.

Κύριε Τσίπρα, εμείς, το ΜέΡΑ25, δεν έχουμε τον αριθμό που επιβάλλεται, που χρειάζεται, που απαιτείται για να καταθέσουμε πρόταση δυσπιστίας στην Κυβέρνηση, πρόταση μομφής. Εσείς τον έχετε. Αν όχι τώρα, πότε;

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο