Γιάνης Βαρουφάκης: Αποδομούμε τις εξαγγελίες Μητσοτάκη, ξεσκεπάζουμε τις επιδοτήσεις των ολιγαρχών που λεηλατούν τους πολίτες

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
23 Μαρ, 2022

Δεν ξέρω εσείς, αλλά εγώ τον είδα καταβεβλημένο τον Πρωθυπουργό σήμερα. Συμφωνείτε; Τον είδα τόσο καταβεβλημένο που τον πιστεύω. Πιστεύω ότι άλλαξε ρότα. Δεν θα πάει για εκλογές τώρα Μάιο-Ιούνιο. Προφανώς, κάποια στιγμή έφτασε και στους διαδρόμους του Μαξίμου το κακό μαντάτο για τον κ. Μητσοτάκη ότι η απήχησή του συρρικνώνεται ακόμα και στον χώρο της συντηρητικής παράταξης.

Αυτό δεν έχει καμία απολύτως σημασία για τον κόσμο εκεί έξω. Αυτό που μετράει εκεί έξω είναι η νέα λιτότητα, η ακρίβεια, η απόγνωση που αντιμετωπίζουν οι πολλοί που φτωχοποιούνται συνεχώς και συστηματικά.

Για μας σημασία έχει να κάνουμε μια αντιδιαστολή μεταξύ μετρήσιμων πεπραγμένων της Κυβέρνησης και της προπαγάνδας.

Κι έρχομαι στον ΕΝΦΙΑ, γιατί ο ΕΝΦΙΑ είναι κουκιά μετρημένα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Δεν είναι θέμα άποψης. Ο κ. Μητσοτάκης ήρθε εδώ σήμερα και χρησιμοποιώντας κάποια παραδείγματα, μια περιπτωσιολογική προσέγγιση, προσπάθησε να παρουσιάσει τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ σαν μια φιλολαϊκή πολιτική.

Κοιτάξτε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της Κυβέρνησης, είπα ότι τα κουκιά είναι μετρημένα. Εδώ δεν τίθεται θέμα άποψης. Είναι ή δεν είναι αλήθεια ότι τα οφέλη για τη συντριπτική πλειοψηφία των μικρών και μεσαίων ιδιοκτητών με αντικειμενική αξία κάτω από 80.000 θα είναι ακριβώς μηδέν;

Είναι ή δεν είναι αλήθεια ότι μεταξύ 80.000 και 200.000, σε μία περίοδο πολύ μεγάλης ακρίβειας, εκατοντάδων ευρώ που προστίθενται στα έξοδα των νοικοκυριών, οι ελαφρύνσεις στον ΕΝΦΙΑ γι’ αυτά τα νοικοκυριά θα είναι 10-20 ευρώ; Για κάτι τέτοιο μιλάμε.

Είναι ή δεν είναι αλήθεια ότι οι μόνοι κερδισμένοι είναι οι κάτοχοι σπιτιών και διαμερισμάτων εκατόν είκοσι τετραγωνικών μέτρων και πάνω, όπου εκεί θα πάρουν τουλάχιστον 100 ευρώ σε σχέση με τα φραγκοδίφραγκα των μικρομεσαίων;

Είναι ή δεν είναι αλήθεια ότι οι ακόμα περισσότερο ωφελημένοι είναι οι ιδιοκτήτες μεγάλου αριθμού ακινήτων, εφ’ όσον κανένα από αυτά δεν ξεπερνά σε αντικειμενική τις 400.000;

Είναι ή δεν είναι αλήθεια ότι με τον συνδυασμό των συντελεστών αυτών και της αύξησης των αντικειμενικών αξιών το καλοκαίρι –και εγώ καταθέτω τα στοιχεία τα δικά σας- έχουμε σε επτά χιλιάδες εξακόσιες τριάντα τέσσερις ζώνες αύξηση κατά μέσο όρο 19,5%, μόνο σε τρεις χιλιάδες τριακόσιες δεκατέσσερις ζώνες καμία μεταβολή και σε δύο χιλιάδες οκτακόσιες εξήντα ζώνες –μόνο το 21% δηλαδή του συνόλου των ακινήτων- θα έχουμε μείωση;

Είναι ή δεν είναι αλήθεια, κύριε Μητσοτάκη, ότι έχουμε αυξήσεις στις αντικειμενικές στη Δάφνη, στο Καματερό, στο Μπραχάμι, στο Μαρούσι, αλλά και στο Ίλιον, στο Περιστέρι, στην Αγία Βαρβάρα, στους Αγίους Αναργύρους, την ώρα που έχουμε μεγάλες μειώσεις στην Κηφισιά, στην Πεντέλη, στο Πόρτο Ράφτη;

Κι επειδή ξέρετε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σε τελική ανάλυση το προσωπικό είναι και πολιτικό, εγώ θέλω να ζητήσω από τον κύριο Πρωθυπουργό να κάνουμε μια σύγκριση πόσο ΕΝΦΙΑ θα πληρώσει εκείνος και πόσο θα πληρώσω εγώ. Εγώ σας λέω ότι και οι δυο μας θα έχουμε μικρότερο ΕΝΦΙΑ φέτος και αυτό είναι απαράδεκτο! Ο κ. Μητσοτάκης και εγώ έπρεπε να πληρώνουμε περισσότερο ΕΝΦΙΑ.

Η θέση του ΜέΡΑ25 είναι ξεκάθαρη: μηδενικός ΕΝΦΙΑ για αντικειμενικές αξίες κάτω από 90.000-100.000, καμία διαφορά μεταξύ 100.000 και 200.000 και αύξηση του ΕΝΦΙΑ για τη μεγάλη περιουσία κατά 10%.

Παρακαλώ τον κ. Μητσοτάκη να απαντήσει σ’ αυτό. Δεν θα απαντήσει. Είναι καθ’ οδόν για την Ευρωπαϊκή Ένωση, για τη Σύνοδο Κορυφής. Τι θα πει εκεί για το ενεργειακό;

Η αλήθεια είναι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι η Ευρώπη έχει ένα τεράστιο ζήτημαΔεν είναι μόνο ο πόλεμος, δεν είναι μόνο η διακοπή των αλυσίδων μεταφοράς και μετακίνησης προϊόντων. Υπάρχει ένα τεράστιο ζήτημα. Και ποιο είναι το ζήτημα αυτό; Το ζήτημα είναι ότι δεν έχουμε κοινή ενεργειακή πολιτική, δεν υπάρχει μία ενεργειακή ένωση. Αν δεις την Ευρώπη από έναν δορυφόρο, θα δεις μια ήπειρο που θα ήταν πεδίον δόξης λαμπρό για μια κοινή ενεργειακή πολιτική. Είναι απίστευτο ότι η Γερμανία έχει τη δική της, η Γαλλία έχει τη δική της, η Ελλάδα έχει τη δική της, η Ιταλία έχει τη δική της. Να, τι θα μπορούσε ο κύριος Πρωθυπουργός να πει σήμερα. Θα έπρεπε να το έχει πει εδώ και πολύ καιρό και θα έπρεπε να το έχουν πει και άλλοι πρωθυπουργοί. Εάν υπάρχει ένα πεδίον δόξης λαμπρό για την Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτό είναι η κοινή ενεργειακή πολιτική και δεν το έχουμε. Θα μπορούσε, για παράδειγμα, η Κυβέρνηση να προτείνει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να εκδώσει ένα πολύ μεγάλο ποσό ομολόγων της τάξης του 5% του ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να στηρίζει αυτά τα συγκεκριμένα ομόλογα –μόνο αυτά, όχι των άλλων αρπακτικών- στις δευτερογενείς αγορές ομολόγων. Θα μπορούσε να κάνει μια τέτοια πρόταση ο κύριος Πρωθυπουργός, αν ενδιαφερόταν να πηγαίνει εκεί ως ηγέτης και όχι ως χειροκροτητής όλων των ανοησιών που ψηφίζονται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ας έρθουμε, όμως, στην τραγωδία του λαού μας, στα κατ’ εξοχήν δικά μας ζητήματα. Χαίρομαι πολύ που ο ΣΥΡΙΖΑ και –νομίζω- το ΚΙΝΑΛ, αλλά και ο κύριος Πρωθυπουργός, μιλούν πλέον γι’ αυτό που εμείς πρώτοι παρουσιάσαμε στη Βουλή –δεν έχει σημασία αν πρώτοι ή δεύτεροι είμαστε εμείς ή εσείς- για τον φόρο έκτακτης κερδοφορίας στα αρπακτικά, τα ολιγοπώλια όπως τους λέτε εσείς, δηλαδή στους κ. Μυτιληναίο, Περιστέρη, Βαρδινογιάννη και στη ΔΕΗ που δεν είναι δημόσια πλέον, κύριε Πρωθυπουργέ.

Παρεμπιπτόντως, ο κύριος Πρωθυπουργός είπε «Ναι, θα βάλουμε έναν τέτοιο φόρο έκτακτης κερδοφορίας» ή «έκτακτο φόρο εφάπαξ κερδοφορίας. Στο τέλος, λέει, θα δούμε τον ισολογισμό της ΔΕΗ.

Δεν είναι, βέβαια, ΔΕΗ. Είναι ΙΕΗ, δηλαδή Ιδιωτική Επιχείρηση Ηλεκτρικού γιατί την έχουν δώσει στη CVC.

Εσείς τι νομίζετε ότι κάνουν οι σπουδαίοι λογιστές αυτής της εταιρείας που έχουν πάρει τη ΔΕΗ αυτή τη στιγμή που άκουσαν τον κύριο Πρωθυπουργό;  Εγώ θα σας πω τι θα κάνουν. Δεν θα υπάρξει το περίπου ένα δισεκατομμύριο κέρδος και θα βρουν έναν τρόπο να μην υπάρξει. Αυτή είναι η δουλειά τους. Το έχουν σπουδάσει το άθλημα. Και τότε τι θα κάνετε; Τι φόρο θα τους βάλετε;

Θέλω να θέσω ένα πολύ απλό και συγκεκριμένο ερώτημα σε όλους εσάς του μνημονιακού τόξου, σε όλους εσάς που υπογράψατε μνημόνια. Αυτή τη στιγμή που βρέχει αρκετά αυτές τις μέρες –είναι καλό για τη γη μας, μας λένε οι αγρότες- και κινούνται πιο γρήγορα οι τουρμπίνες των υδροηλεκτρικών έργων και παράγουν νέες κιλοβατώρες με μηδενικό οριακό κόστος –το επιπλέον κόστος παραγωγής είναι μηδέν- αυτές οι κιλοβατώρες αυτή τη στιγμή πληρώνονται χονδρικής και λιανικής σαν να ήταν παραχθείσες από το πιο ακριβό φυσικό αέριο.

Αυτή η διαφορά μεταξύ του μηδενικού οριακού κόστους και του τεράστιου, υπέρογκου ποσού που πληρώνουν οι καταναλωτές είτε χονδρικής είτε λιανικής, δεν είναι υπερκέρδος; Αυτό γιατί το αφήνετε να εξελίσσεται, γιατί το αφήνετε να συσσωρεύεται στα λογιστικά βιβλία ιδιωτικών εταιρειών, των οποίων οι λογιστές είναι «μανούλες», είναι άψογοι στο να το μετατρέπουν σε μηδενικό κέρδος; Και εσείς του ΚΙΝΑΛ και ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάτε για πλαφόν. Καλά κάνετε.

Εμείς τι σας λέμε; Διαφορετικό πλαφόν για διαφορετικές μονάδες παραγωγής. Δεν μπορεί το υδροηλεκτρικό έργο, το οποίο έχει μηδέν οριακό κόστος, να έχει το ίδιο πλαφόν χονδρικής με μια μονάδα που παράγει ηλεκτρική ενέργεια από φυσικό αέριο. Είναι παράλογο.

Είτε θα είναι τόσο ψηλό που η CVC θα έχει υπερκέρδη ή θα είναι τόσο χαμηλό που ο Μυτιληναίος θα κλείσει. Διαφορετικό πλαφόν για κάθε μονάδα παραγωγής και διαφορετική ελάχιστη ποσότητα για κάθε μονάδα παραγωγής.

Το είπα ξανά και την περασμένη φορά που μιλήσαμε, αλλά φαίνεται ότι εμείς τα λέμε, εμείς τα ακούμε. Σηκωθείτε και πείτε ότι έχω άδικο σ’ αυτό. Στη Γερμανία το 80% της ηλεκτρικής ενέργειας δεν βασίζεται σε μακροπρόθεσμα συμβόλαια τα οποία είναι εκτός του χρηματιστηρίου ενέργειας και είναι και εκτός του target group, μακροπρόθεσμα συμβόλαια τα οποία έχουν διαφορετική τιμή, διαφορετική ποσότητα ανά διαφορετική μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας; Είναι ή δεν είναι αλήθεια αυτό; Εγώ σας λέω ότι είναι. Βγείτε και διαψεύστε το. Η σιγή σας είναι ένοχη. Μιλάω και για τους τρεις σας.

Ξέρετε γιατί είναι ένοχη; Διότι από πίσω κρύβεται ο κ. Περιστέρης, κρύβεται ο κ. Λάτσης, κρύβεται ο κ. Βαρδινογιάννης, κρύβεται ο κ. Μυτιληναίος και η CVC, οι οποίοι αυτήν τη στιγμή έχουν υπερκέρδη στη βάση αυτού, με τους λογιστές τους να εξασφαλίζουν ότι ακόμα και να βάλετε έναν έκτακτο φόρο σε πλεονάζοντα κέρδη, δεν θα πληρώσουν και πάρα πολλά.

Συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, θα δεσμευτείτε μαζί μας ότι αν αλλάξει η κυβέρνηση και έλθετε στα πράγματα, θα επανεθνικοποιήσετε τη ΔΕΗ; Εσείς δεν αντισταθήκατε μέσα στη Βουλή στην ιδιωτικοποίησή της; Γιατί δεν έρχεστε να δηλώσετε μαζί μας ότι θα την επανεθνικοποιήσουμε; Ερώτημα είναι αυτό. Χρήζει απάντησης. Η σιωπή δεν είναι χρυσός στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι ένοχη.

Σε μια περίοδο που έχουμε πανηγύρι προσόδων από ολιγάρχες παραγωγούς και ξεδιάντροπη αθέτηση «κλειδωμένων» τιμών καταναλωτή από τους παρόχους, αυτήν τη στιγμή ένα πράγμα πρέπει να συνειδητοποιήσετε όλοι σας: Ο κόσμος εκεί έξω έχει καταλάβει τα σχετικά με αυτό το θαύμα της ψευτοαγοράς που εσείς λέτε ότι σας το επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Πάλι κρύβεστε κι εσείς πίσω από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σας είπα ότι το 80% της ηλεκτρικής ενέργειας η Γερμανία -που νομίζω ότι είναι και αυτή στην Ευρωπαϊκή Ένωση- δεν είναι σ’ αυτό το ψευτοχρηματιστήριο που φτιάξατε. Ο κόσμος έχει κατανοήσει ότι αυτό το ψευτοχρηματιστήριο, αυτό το θαύμα της ψευτοαγοράς έχει μόνο έναν στόχο, την κερδοσκοπία συγκεκριμένων ολιγαρχών.

Η επιδότηση που υποσχέθηκε ο κ. Μητσοτάκης σήμερα, το 80% για τα νοικοκυριά, τι είναι; Επιδοτούνται οι κερδοσκόποι με χρήμα που θα δανειστεί ο κ. Σταϊκούρας από την κυρία Λαγκάρντ μέσα από τις δευτερογενείς αγορές των ομολόγων μας για να τα πάρει αυτό το γκρουπ των ολιγαρχών τους οποίους δεν χρειάζεται να αναφέρω ξανά. Τους έχω αναφέρει αρκετές φορές.

Για εμάς στο ΜέΡΑ35 η λύση είναι μία: Ενιαία δημόσια ΔΕΗ. Σας καλούμε εσάς της Νέας Δημοκρατίας να ξαναβρείτε τον Καραμανλή που κάποτε είχατε μέσα σας –γιατί εκείνος έφτιαξε τη ΔΕΗ-, εσάς του ΣΥΡΙΖΑ να προσπαθήσετε να ξαναβρείτε μέσα σας την απέχθεια στα ιδιωτικά καρτέλ και εσάς που ήσασταν κάποτε στο ΠΑΣΟΚ να αποφασίσετε. Τώρα δεν ξέρω πώς το λέτε, με μπερδεύετε συνέχεια, μια το λέτε ΚΙΝΑΛ, μια το λέτε ΠΑΣΟΚ. Αποφασίστε τέλος πάντων.

Ξέρω ότι δεν μπορείτε να δεσμευτείτε γι’ αυτά τα πράγματα ενόψει εκλογών, είτε γίνουν τώρα είτε γίνουν το φθινόπωρο είτε γίνουν μετά. Εσείς της Νέας Δημοκρατίας έχετε γραμμάτια να πληρώσετε στους ολιγάρχες που είναι οι μέτοχοί σας, εσείς του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αποφασίσετε αν βάζετε τελικά πάνω απ’ όλα την προσπάθειά σας να εξασφαλίσετε την εύνοια των συγκεκριμένων ολιγαρχών ή τουλάχιστον τη μη εχθρότητά τους απέναντί σας.

Εμείς το δηλώνουμε: Θέλουμε την εχθρότητα των ολιγαρχών στο πρόσωπό μας, στο κόμμα μας, σε ό,τι αντιπροσωπεύουμε.

Κύριε Σταϊκούρα, τέτοιες μέρες εσείς φέρνετε νομοσχέδιο για την κεφαλαιαγορά. Όλα τα είχε ο μπαχτσές, η κεφαλαιαγορά τού έλειπε. Βάζετε τους όλο και λιγότερους υπαλλήλους που δουλεύουν ευσυνείδητα στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να κάνουν περισσότερα μόνο και μόνο για να δικαιολογείτε τι, από τη στιγμή που δεν μπορούν να κάνουν αυτά τα περισσότερα οι όλο και λιγότεροι; Να δικαιολογείτε τους κατ’ ευφημισμό εξωτερικούς συνεργάτες, δηλαδή την παλιοπαρέα της «Μητσοτάκης Α.Ε.». Αυτό κάνετε παντού, από το Εθνικό Σύστημα υγείας μέχρι τον τελευταίο δήμο. Τώρα το κάνετε και στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Βάζετε «από την πίσω πόρτα» τα δικά σας παιδιά. Αυτό γίνεται. Να γιατί τέτοιες μέρες φέρνετε ένα τέτοιο νομοσχέδιο. Εξαργυρώνετε το ένα γραμμάτιο μετά το άλλο ανεξαρτήτως από το αν βιάζεστε για εκλογές ή όχι.

Μιας και μιλάω για κεφαλαιαγορά, κύριε Σταϊκούρα, για να έχεις κεφαλαιαγορά, πρέπει να έχεις κεφάλαια. Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν κεφάλαια, δεν υπάρχουν επενδύσεις. Το χρήμα που διακινείται σήμερα είναι δανεικά από τις Βρυξέλες και τη Φρανκφούρτη, πρόσοδοι από το «πλιάτσικο» των οικονομικά ευάλωτων είτε είναι μέσα από την ηλεκτρική ενέργεια είτε είναι μέσα από τα «κόκκινα» δάνεια.

Χάρηκα που άκουσα τον εκπρόσωπο του ΚΙΝΑΛ. Εδώ και δύο χρόνια είμαι ο μόνος που μιλάω εδώ για τις εγγυήσεις του δημοσίου στα αρπακτικά ταμεία από το Delaware. Χάρηκα που μιλήσατε κι εσείς. Θέλω να δω όταν θα κάνετε συγκυβέρνηση με τη Νέα Δημοκρατία ή με τον ΣΥΡΙΖΑ ή όλοι μαζί, αν θα θυμάστε να το λέτε και τότε. Να δούμε.

Πέραν της ΔΕΗ, παρακολουθούμε πολύ ενδιαφέρουσες εξελίξεις. Η τιμή του νικελίου, όπως ξέρετε, κύριε Σταϊκούρα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ανέβηκε 1000%. Ο κ. Χατζηδάκης προχωράει στον δρόμο που χάραξε η ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ λες και δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο. Είναι σα να έχεις ένα σπίτι, να έχει ανέβει δέκα φορές η τιμή του κι εσύ να προχωράς με την πώλησή του στη παλιά τιμή λες και δεν έχει γίνει τίποτα.

Αττική οδός: Bλέπουμε μια φαντασμαγορία προσφορών, συζητήσεων για το ποια εταιρεία θα πάρει την Αττική οδό, λες και δεν είχαμε το φιάσκο του χιονιά πρόσφατα.

Το νερό: Σκυλιάσατε που το Συμβούλιο της Επικρατείας έβαλε φρένο στο να μεταφερθούν οι μετοχές στο Υπερταμείο του κ. Σόιμπλε, του κ. Τσακαλώτου. Εσείς δεν το φτιάξατε, κύριε Τσακαλώτο; Εσείς το φτιάξατε, αν δεν κάνω λάθος.

Μπορεί να μην το θέλατε. Δεν έχει σημασία. Υπάρχει. Ευτυχώς, το Συμβούλιο της Επικρατείας δεν επέτρεψε τη μεταφορά των μετοχών της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΔΑΘ, αλλά βρίσκετε άλλον τρόπο. Βρίσκετε πάρα πολλούς άλλους τρόπους, λες και η διεθνής εμπειρία, για παράδειγμα του Βερολίνου, δεν μας δίδαξε ότι όπου μπαίνει ιδιώτης στο νερό, τόσο το βρωμίζει κυριολεκτικά, πέφτει η ποιότητα του νερού, όσο και το κάνει πανάκριβο και τελικά το δημόσιο καλείται να βγάλει το φίδι από την τρύπα.

Είπαμε, όμως: Η Κυβέρνηση έχει γραμμάτια να εξαργυρώσει. Σιγά μην ασχοληθεί με το δημόσιο συμφέρον. Σας τραβάνε οι ολιγάρχες από το μανίκι σαν κουρδισμένα στρατιωτάκια. Το ξέρουμε. Οι Υπουργοί τρέχουν σε διαδρομές προκαθορισμένες από τους μετόχους της «Μητσοτάκης Α.Ε.» που υπηρετούν, χωρίς να αντιδρούν καν στις εξελίξεις. Είτε οι τιμές ανεβαίνουν είτε κατεβαίνουν, τα χρέη γίνονται μη βιώσιμα. Δεν τους ενδιαφέρει. Άλλος ξεπουλά χωρίς να κοιτά καν το ταμπλό του Bloomberg να δει την τιμή του νικελίου.

Κύριε Σταϊκούρα, συγγνώμη. Σας συμπαθώ, το ξέρετε, αλλά μιλάτε για μια θωρακισμένη οικονομία βάζοντας τον εαυτό σας στη θέση που είχε ο κ. Αλογοσκούφης λίγο πριν χτυπήσει το «τσουνάμι» του «ωστικού κύματος» του 2008. Δεν είναι σοφό αυτό. Έχουμε ένα «τσουνάμι» χρεοκοπιών, νέας λιτότητας. Βρίσκεστε σε μια Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μια Ευρωζώνη που την ώρα που ανεβαίνουν τα επιτόκια και σιγά-σιγά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα σταματήσει να στηρίζει τα ομόλογα –ήδη το κάνει- εσείς θα πρέπει να δανείζεστε όλο και περισσότερα γιατί το ταμείο είναι μείον για τον άλφα ή για τον βήτα λόγο. Η αναδιάρθρωση χρέους είναι η μόνη εναλλακτική σε αυτό το οποίο θα πάθετε εσείς πολιτικά και ο ελληνικός λαός στην τσέπη του, στην ψυχή του, στην καθημερινότητά του.

Ο κ. Μητσοτάκης -τον άκουσα προηγουμένως, απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα- δεσμεύτηκε ότι θα επιστρέψει όλα τα χρήματα που ο ΣΥΡΙΖΑ απέσπασε -τα εισοδήματα- από τη μεσαία τάξηΕ, δεν μπορεί να το κάνει αυτό, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Και να θέλει και να ξυπνάει κάθε πρωί και να κοιμάται κάθε βράδυ προσευχόμενος να επιστρέψει ό,τι πήρε ο κ. Τσίπρας και ο κ. Τσακαλώτος από τη μεσαία τάξη να τα επιστρέψει στον ελληνικό λαό, δεν θα μπορέσει, για τον ίδιο λόγο που ούτε ο κ. Τσίπρας, ούτε ο κ. Τσακαλώτος ήθελαν να τα αποσπάσουν από τη μεσαία τάξη. Τους το επέβαλαν οι τροϊκανοί. Είναι απλό. Και σε εσάς το ίδιο κάνουν και το ίδιο θα κάνουν. Δεν θα σας επιτρέψουν, ιδίως σε μια περίοδο που από το Βερολίνο έρχονται επιθετικά τα μηνύματα για σύσφιξη της δημοσιονομικής πολιτικής σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία.

Τον κ. Λίντνερ τον ξέρετε. Ξέρετε πάρα πολύ καλά ποιο είναι το πρόγραμμά του για εσάς. Σας έχει προετοιμάσει ένα ακάνθινο κρεβάτι στο οποίο θα σας βάλει να ξαπλώσετε. Δεν θα μπορεί ο κ. Μητσοτάκης μετεκλογικά να υλοποιήσει τη δέσμευσή του για επιστροφή των κλεμμένων εισοδημάτων από την τρόικα στους πολίτες.

Και μέσα σε όλα αυτά, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο εξορμπανισμός –για να μην πω ο «εξερντογανισμός» συνεχίζεται. Περάσατε τις προάλλες μέσα στη νύχτα μια τροπολογία καταστολής εφημερίδων που δεν τις ελέγχετε όπως ελέγχετε τα κανάλια της λίστας Πέτσα. Είστε πίσω ταυτόχρονα από την οικονομική εξόντωση μέσα από πρακτικές «SLAPPs» πολιτών ακομμάτιστων, αδέσμευτων πολιτών, οι οποίοι τολμάνε να στεναχωρήσουν, να ενοχλήσουν πολυεθνικές επιχειρήσεις. Βάζετε το «troll» σας και τις πιο βρώμικες φυλλάδες που σας υποστηρίζουν να διαβάλουν τα ελάχιστα ανεξάρτητα μέσα που βασίζονται στις συνδρομές αναγνωστών πολιτών και δεν βασίζονται στις πακτωλούς είτε του ολιγαρχικού είτε του κρατικού χρήματος.

Εμείς τι λέμε; Μακάρι να τα στηρίζαμε περισσότερο όλοι μας, καθώς αυτά τα ανεξάρτητα, αδέσμευτα, συνδρομητικά μέσα είναι η μοναδική άμυνα που έχει η ελληνική κοινωνία, η μοναδική άμυνα που έχει η αδέσμευτη δημοσιογραφία. Σε τι; Στη λαίλαπα που εσείς ηγείστε.

Τι χειρότερο έκανε τελικά ο Ερντογάν; Προσέξτε το αυτό, σύντομα ο κ. Ερντογάν μπορεί να σας δώσει συγχαρητήρια γι’ αυτές τις πρακτικές φίμωσης του τύπου και της πολυφωνίας σε αυτήν τη χώρα. Είμαι άδικος, υπερβάλλω; Θα μου πείτε: «Μα, αυτός σέρνει τους δημοσιογράφους στα δικαστήρια». Ε, το κάνετε κι αυτό. Ξεκινήσατε να το κάνετε και αυτό. Είναι ολισθηρή η κατηφόρα σας, κυρίες και κύριοι, της Κυβέρνησης.

Κλείνω, κυρία Πρόεδρε, με τη μεγάλη εικόνα, γιατί δεν πρέπει να χάνουμε τη μεγάλη εικόνα, η οποία αφορά τους πολλούς εκεί έξω. Μετά από δώδεκα χρόνια περικοπών χτύπησε η ακρίβεια. Είτε τότε που οι μισθοί, οι συντάξεις και τα εισοδήματα μειώνονταν, είτε τώρα που οι τιμές ανεβαίνουν, το ίδιο πράγμα συμβαίνει. Οι φτωχοί φτωχαίνουν, η πραγματική οικονομία αποδυναμώνεται, η ανταγωνιστικότητα μειώνεται ακόμα και των πιο ανταγωνιστικών επιχειρήσεων, οι δημιουργικοί άνθρωποι πνίγονται, ο ΦΠΑ παραμένει στο εξοργιστικό 24%. Την ώρα που οι φόροι των πλουσίων, για να ρευστοποιούν την περιουσία τους και να την πηγαίνουν στα «Cayman Islands», μειώνονται, οι γυναίκες ασφυκτιούν, οι  ηλικιωμένοι αγανακτούν, η κρυφή ανεργία θερίζει, η νεολαία συνεχίζει να μεταναστεύει, κυρίες και κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, ενώ παράλληλα την ίδια αυτή εποχή μια χούφτα ολιγάρχες κερδίζουν αμύθητα ποσά στα σούπερ μάρκετ, από το ηλεκτρικό ρεύμα, από τα καύσιμα, από τα κόκκινα δάνεια, από τα κολέγια, από τις κλινικές.

Το κράτος και το Υπουργείο Οικονομικών συγκεκριμένα βουλιάζεται βαθύτερα στο χρέος, γιατί χρηματοδοτείτε ολιγάρχες που ήδη δεν ξέρουν τι έχουν, που ήδη ξοδεύετε αλόγιστα χωρίς ούτε καν να ενισχύετε την ανταγωνιστικότητα του ιδιωτικού τομέα, ούτε και να μειώνετε τις κοινωνικές αδικίες. Είναι ένα κράτος που δανείζεται, βουλιάζει στο χρέος, μειώνοντας ραγδαία τους φόρους της ρευστοποίησης του πλούτου των πολλών –κληρονομιές, μεταβιβάσεις, ακίνητα, τα κόκκινα δάνεια των μικρομεσαίων- τα οποία πηγαίνουν κατευθείαν στα «Cayman Islands». Το λέω και το ξαναλέω, γιατί κάποια στιγμή πρέπει να ακουστεί. Και βέβαια είναι ένα κράτος το οποίο συνεχίζει να προσποιείται ότι αποπληρώνει δανειστές από μαξιλαράκια, από πιστωτικές κάρτες και από νέες μορφές δανεισμού.

Αυτό που χρειάζεται ο τόπος, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι μια πολιτική ανατροπή, μια ρήξη με ένα μοντέλο το οποίο απέτυχε, γιατί ήταν σχεδιασμένο να αποτύχειΚαι γι’ αυτό απαιτείται ένα παλλαϊκό κίνημα, μια παλλαϊκή συστράτευση.

Εμείς, το ΜέΡΑ25 είμαστε εδώ για διάφορους λόγους. Ο βασικός είναι να καλούμε σε αυτήν τη λαϊκή συστράτευση όποια ή όποιον θέλει, να είμαστε ενοχλητικοί στο ολιγαρχικό τόξο, με τόλμη να κατονομάζουμε τους ολιγάρχες που λεηλατούν τους πολίτες αυτήν τη στιγμή, κάτι που εσείς δεν κάνετε, να προσφέρουμε μια κατατοπιστική ανάλυση του τρόπου με τον οποίο γίνεται αυτή η λεηλασία, του τεχνικού τρόπου, του μηχανιστικού τρόπου, να προτείνουμε ρεαλιστικές πολιτικές που μπορούν σήμερα να εφαρμοστούν, ακόμα και εντός αυτού του σαθρό ευρωπαϊκού πεδίου και πολιτικές βεβαίως που εντάσσονται σε ένα νέο μοντέλο κοινής ευημερίας γι’ αυτήν τη χώρα, αλλά και για τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο