Γιάνης Βαρουφάκης: Ακρίβεια για τους πολλούς, πανάκριβες αρπαχτές για τους λίγους

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
22 Νοέ, 2021

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ήρθαμε να μιλήσουμε σήμερα για την ακρίβεια. Ακούγοντας τον Πρωθυπουργό, αν δεν γνώριζα τι συμβαίνει σ’ αυτή τη χώρα, θα φανταζόμουν ότι πρόκειται για ένα καινούριο φαινόμενο, κάτι το οποίο ήρθε εισαγόμενο. Έτσι δεν είπε;

Ακούγοντας τον κ. Τσίπρα, θα θεωρούσα ότι συμφωνεί με τον Πρωθυπουργό. Κι αυτό είναι κάτι καινούργιο. Είπε verbatim ο κ. Τσίπρας: «Σήμερα αντιμετωπίζει ο λαός και την ακρίβεια». Γιατί προχτές; Πριν από δύο χρόνια; Πριν από πέντε χρόνια; Όλα αυτά τα δεκατρία χρόνια δεν αντιμετώπιζε ο λαός την ακρίβεια;

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ακόμα και να πέφτουν οι τιμές, όταν το εισόδημά σου, η σύνταξή σου πέφτει πιο γρήγορα, πηγαίνεις στο σουπερμάρκετ και τη δεύτερη βδομάδα του μήνα δεν βγαίνεις πια. Αντιμετωπίζεις την ακρίβεια de facto ανεξάρτητα από το αν ανεβαίνουν ή κατεβαίνουν οι τιμές. Γιατί ακόμα κι όταν κατέβαιναν οι τιμές είχαμε αποπληθωρισμό μέχρι και πολύ πρόσφατα. Και στην αρχή της χρονιάς φέτος. Ο μισθός μειώνεται, η σύνταξη μειώνεται όπως γινόταν από το 2009, το 2010 και μετά.

Η Ακρίβεια και πιο πολύ η ανέχεια. Αυτό έχει σημασία. Το να μην βγαίνει ο μήνας. Η αναξιοπρέπεια του να μην βγαίνει ο μήνας. Αυτό είναι κάτι δεδομένο εδώ και δεκατρία χρόνια.

Άκουσα τον Πρωθυπουργό πριν να μιλάει για ραγδαία αύξηση της αγοραστικής δύναμης της μέσης οικογένειας, την τρίτη μεγαλύτερη στην Ευρώπη, λέει. Κάτι τέτοιο. Πού το είδατε, κύριε Πρωθυπουργέ, αυτό; Το μερίδιο των μισθών ως ποσοστό του ΑΕΠ μειώνεται συστηματικά δεκατρία χρόνια. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ σας. Σύμφωνα με αυτήν την άθλια ΕΛΣΤΑΤ. Θα έρθω στην ΕΛΣΤΑΤ. Άκουσα τον κύριο Πρωθυπουργό άλλη μια φορά να χρησιμοποιεί τις μεθόδους του κ. Τσίπρα. Παρεμπιπτόντως, κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, ο αρχηγός σας μίλησε για τα σκληρά μνημόνια. Δεν υπάρχουν σκληρά και μαλακά μνημόνια. Τα μνημόνια είναι δεδομένο ότι είναι σκληρότατα. Και το πρώτο και το δεύτερο. Και το τρίτο το δικό σας μπορεί να ήταν το πιο σκληρό.

Είναι δυνατόν να μιλάμε για αντιπαράθεση ουσιαστική όταν ο κ. Τσίπρας έκοψε το ΕΚΑΣ; Κυβέρνηση της Αριστεράς έκοψε το ΕΚΑΣ. Τι ήταν το ΕΚΑΣ; Να σας θυμίσω; Ήταν 100 ευρουδάκια πάνω στα 200-300 ευρώ της κατώτατης σύνταξης. Η Κυβέρνηση της Αριστεράς το έκοψε. Και μετά τι έκανε για να κερδίσει κάποιους πόντους; Μερικά φιλοδωρήματα. «Πάρτε τον Δεκέμβριο μία σύνταξη». Μια.

Και τι κάνει ο κύριος Πρωθυπουργός; Ακριβώς το ίδιο. Ήρθε σήμερα να δώσει φιλοδώρημα στους συνταξιούχους, φιλοδώρημα στους ανθρώπους του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Πάρτε έτσι ένα lump sum που θα το λέγανε και στην MacKinsey, που είναι ακριβώς η πολιτική του κυρίου Τσίπρα.

Δηλαδή, γιατί μας φέρατε εδώ, κύριε Πρόεδρε, σήμερα; Για να πουν ότι ο ένας κάνει αυτά που έκανε ο άλλος, αλλά το κάνει λίγο καλύτερα; Αυτό είναι το ζητούμενο;

Εγώ θα σταθώ ευλαβικά στον τίτλο της σημερινής μας συνάντησης: «Ακρίβεια». Η ακρίβεια κρατάει δεκατρία χρόνια. Η ανέχεια κρατάει δεκατρία χρόνια. Η αναξιοπρέπεια για τους πολλούς κρατάει δεκατρία χρόνιαΑυτό δεν έχει αλλάξει και δεν θα αλλάξει με τα φιλοδωρήματα, όσο η χώρα βρίσκεται εγκλωβισμένη σε αυτό που εμείς στο ΜέΡΑ25 ονομάζουμε χρεοδουλοπαροικία. Τα τρία «άλφα», λοιπόν, «ανέχεια», «ακρίβεια», «αναξιοπρέπεια», δεκατρία χρόνια κρατούν και θα συνεχίσουν να κρατούν όσο εφαρμόζουμε ακριβώς τις ίδιες πολιτικές.

Αλλά έχουμε και ένα τέταρτο «α», έχουμε την «αναξιοπιστία», την αναξιοπιστία των στατιστικών στοιχείων.

Είπε ο κύριος Πρωθυπουργός κάτι πριν στην πρωτολογία του. Είπε: «Τουλάχιστον να συμφωνήσουμε για τα δεδομένα». Μα, πώς να συμφωνήσουμε με τα δεδομένα; Σήμερα έτσι ξαναμπήκα, για άλλη μία φορά –έχω αυτό το συνήθειο, μπαίνω σχεδόν κάθε μέρα- στην ιστοσελίδα της ΕΛΣΤΑΤ να κοιτάξω -συζητάμε για την ακρίβεια, έτσι δεν είναι κύριε Πρόεδρε;- να κοιτάξω τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την ακρίβεια, κύριε Πρωθυπουργέ. Και πήγα να δω στο 2000, 2001 κάνανε καμμία αναθεώρηση εκείνου του τεράστιου ψεύδους των greek statistics; Να σας θυμίσω ότι μας λέγανε ότι το 2000 -δηλαδή τη χρονιά πριν μπούμε στο ευρώ, όταν είχαμε δραχμή ακόμα- ο πληθωρισμός ήταν 3,2%. Αυτό έλεγε η ΕΛΣΤΑΤ σήμερα. Το 2001, θυμάστε που όλα ανέβηκαν, όλα, κάνοντας τη μεταφορά από τη δραχμή στο ευρώ; Η ΕΛΣΤΑΤ ακόμη και σήμερα μάς λέει ότι από το 2000 στο 2001 πήγαμε από το 3,2% στο 3,4%, δηλαδή είχαμε αύξηση μόλις 0,2%. Πείτε το αυτό σε κανέναν άνθρωπο εκεί έξω, ο οποίος να έχει επαφή με την πραγματικότητα, ότι όταν πήγαμε από τις δραχμές στο ευρώ, σε δραχμές είχαμε 0,2% αύξηση του πληθωρισμού και καταλαβαίνετε ότι δεν υπάρχει θέμα αξιοπιστίας αυτής της τρισάθλιας ΕΛΣΤΑΤ.

Ας έρθουμε στο σήμερα. Κύριε Σταϊκούρα, τι θα δηλώσετε ότι ήταν ο πληθωρισμός κατά μέσον όρο το 2021, στον προϋπολογισμό σας; Άκουσα τον κ. Μητσοτάκη. Μίλησε για αύξηση της αγοραίας αξίας της τιμής του καλαθιού της νοικοκυράς για τα τρόφιμα -το είπατε, κύριε Μητσοτάκη, αυτό δεν το είπατε;- κατά 0,6% κάτι τέτοιο. Καλά, σοβαρολογείτε; Έχετε πάει στα σουπερμάρκετ; Οι τιμές των σουπερμάρκετ κατά μέσον όρο, το καλάθι του νοικοκύρη ή της νοικοκυράς, των νοικοκυραίων γενικά, ακόμα και στο πρώτο λοκντάουν ανέβηκε τουλάχιστον 10% με 15%. Ο κόσμος βοεί από αυτό. Υπήρχαν λόγοι. Υπήρχε το γεγονός ότι τα μεταφορικά μέσα είχαν παγώσει, λόγω του λοκντάουν. Επιπλέον, πετάχτηκαν τόσα αγαθά. Ρωτήστε τους αγρότες μας. Πετάχτηκαν τόσα αγαθά. Εμείς λέγαμε πάρτε τα και πουλήστε τα στις λαϊκές αγορές, δεν μας ακούσατε, αλλά δεν έχει καμμία σημασία. Και βεβαίως τα σουπερμάρκετ, τα οποία είναι το μεγαλύτερο καρτέλ που υπάρχει σε αυτή τη χώρα, με τεράστια ποσοστά κέρδους, όταν γίνεται μια τέτοια καθίζηση της προσφοράς λόγω του λοκντάνουν είχαν 10% με 15% αύξηση στα ράφια των σουπερμάρκετ τα βασικά αγαθά. Εσείς θα μας πείτε τώρα για 0 6%;

Εμείς, ως ΜέΡΑ25, σας παρακαλούμε αυτό που είπατε να γίνει πραγματικότητα. Να συμφωνήσουμε για τα στατιστικά στοιχεία. Αλλά ποια; Αυτής της τρισάθλιας ΕΛΣΤΑΤ; Τα greek statistics αποδεικνύεται ότι είναι αθάνατα. Τα ίδια εκείνα τα οποία μας εξέθεσαν διεθνώς, μας εκθέτουν και σήμερα.

Έχετε απέχθεια προς άβολες αλήθειες, κύριε Μητσοτάκη. Έχετε φτιάξει ένα Μήτσοverse, για να αναφερθώ και στον φίλο μας τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ. Και το κόστος αυτής της αναξιοπιστίας είναι πάρα πολύ μεγάλο και όχι βέβαια μόνο στον χώρο της ακρίβειας.

Θα μου επιτρέψετε να κάνω μια πολύ μικρή παρένθεση όσον αφορά την πανδημία. Γιατί η αναξιοπιστία είναι ο μεγαλύτερος εχθρός του προγράμματος εμβολιασμού, για το οποίο ξέρετε ότι το ΜέΡΑ25 είναι απολύτως αρωγός της Κυβέρνησης. Εσείς διακηρύττετε την πίστη σας στην επιστήμη. Δεν ξέρω αν διαβάσετε το τελευταίο αντίτυπο του Nature στο οποίο ξεκαθαρίζει η επιστήμη, τουλάχιστον σύμφωνα με το άρθρο του Μπεν Ντέιβις και άλλων επιστημόνων στο τελευταίο τεύχος του Nature, ότι οι χώρες στις οποίες υπολείπεται το ποσοστό των εμβολιασμένων, είναι οι χώρες όπου η αξιοπιστία της κυβέρνησης είναι χαμηλά. Σκεφτείτε το αυτό.

Θα σας δώσω ένα παράδειγμα για την αναξιοπιστία. Και πάλι είμαστε στο ίδιο μετερίζι, γιατί θέλουμε το ποσοστό εμβολιασμού να πλησιάσει το 100%. Το ξέρετε αυτό. Πώς όμως, μπορείτε να κερδίσετε την εμπιστοσύνη του λαού, όταν είναι ξεκάθαρο ότι επιλεκτικά εφαρμόζετε τον αυταρχισμό σας; Θα σας δώσω, λοιπόν, ένα παράδειγμα και ξέρετε ότι το γνωρίζω γιατί η συνάδελφός μας Σοφία Σακοράφα είναι Πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ. Τις προάλλες έγινε ο Μαραθώνιος. Γνωρίζετε, κύριε Πρωθυπουργέ, ότι η Αστυνομία έστειλε ανεμβολίαστους αστυνομικούς να μπούνε για να κάνουν ελέγχους μέσα στον χώρο, στον τύμβο, αλλά και στο Καλλιμάρμαρο και αναγκάστηκαν οι διοργανωτές να τους διώξουν; Είναι δυνατόν να επιλέγετε πάνω σε ποιους ανεμβολίαστους θα είστε αυταρχικοί και σε ποιους όχι; Αυτά είναι τα συνθετικά στοιχεία της αναξιοπιστίας σας.

Έτσι κι αλλιώς ο αυταρχισμός δεν βοηθά και σας το έχουμε ξαναπεί. Έχουμε πει ότι σε μένα που είμαι εμβολιασμένος και με τις τρεις δόσεις -και είμαι και περήφανος γι’ αυτό- δεν είναι σωστό να μου έχετε δώσει ένα πάσο που να λέει ότι δεν χρειάζεται να ξανακάνω ποτέ τεστ, παρά το γεγονός ότι ως εμβολιασμένος μπορεί να μεταδίδω τον ιό.

Έχει σημασία να σταθώ άλλη μία φορά στα τρία πολύ απλά πράγματα τα οποία με αγάπη σας προτείνουμε γι’ αυτήν τη χώρα, γιατί αύριο μπορεί το εμβόλιο να μην πιάνει το στέλεχος Ε, ΣΤ, Η, Ζ. Θα έχετε αφήσει τη χώρα το ίδιο απροστάτευτη, όπως ήταν και πριν δύο χρόνια, χωρίς το δίκτυο των κέντρων δημόσιων δωρεάν μαζικών τεστ, το οποίο εμείς λέγαμε από την αρχή ότι έπρεπε να υπάρχει, χωρίς να υπάρχει ένας προεμβολιαστικός έλεγχος για τους διστακτικούς πολίτες, να μπορούν να κλείσουν ένα ραντεβού με έναν γιατρό στο ΕΣΥ, να τους παραθέσει τα στατιστικά στοιχεία για τη δική τους περίπτωση, δεδομένου του δικού τους ιατρικού ιστορικού.

Και όσον αφορά αυτό που κάνατε τώρα με το μισό μισθό, που δώσατε στους ανθρώπους του ΕΚΑΒ και του ΕΣΥ, εσείς, ο Πρωθυπουργός της Κυβέρνησης εν μέσω πανδημίας πέρυσι μειώσατε τα έξοδα, τις δαπάνες για το ΕΣΥ και αρνείστε να προβείτε σε προσλήψεις μαζικές, ώστε να ενισχυθεί το ΕΣΥ.

Επιστρέφουμε όμως, στο γενικότερο πλαίσιο και ιδίως στην ακρίβεια. Είπατε ότι η αύξηση των τιμών είναι εισαγόμενη. Έχετε δίκιο. Η ανέχεια των πολιτών δεν είναι εισαγόμενη, κρατάει δεκατρία χρόνια.

Η αύξηση των τιμών είναι όντως εισαγόμενη, όπως είναι και ο covid-19. Μια Κυβέρνηση όμως κρίνεται, κύριε Μητσοτάκη, από το κατά πόσο λειτουργεί ως αμορτισέρ που αποσβένει τα σοκ, τους κραδασμούς που έρχονται απ’ έξω ή τα πολλαπλασιάζει. Δυστυχώς, εσείς είστε πολλαπλασιαστής των σοκ που έρχονται απ’ έξω, των κραδασμών, όχι αμορτισέρ, όχι ένας μηχανισμός κρατικός ο οποίος αποσβένει αυτά τα σοκ.

Να αναφερθώ σε πέντε ζητήματα. Πρώτον, πάμε πάλι στα σουπερμάρκετ, στα οποία αναφέρθηκα πριν. Είχατε τουλάχιστον δύο χρόνια να θέσετε σε λειτουργία την επιτροπή ανταγωνισμού, έτσι ώστε τα σουπερμάρκετ να μην χρησιμοποιήσουν τη δεσπόζουσα θέση τους στην αγορά, για να έχουμε μία αύξηση 15%-20% από την αρχή της πανδημίας μέχρι τώρα στα βασικά αγαθά. Ό,τι και να μας λέτε ότι λέει η ΕΛΣΤΑΤ, δεν το κάνατε. Τι κάνετε αντί γι’ αυτό; Από το πρώτο lockdown κλείσατε για δύο βδομάδες τις λαϊκές αγορές που είναι και σε εξωτερικό χώρο και μετά τους επιβάλατε να λειτουργούν στο 50% της δυνατότητάς τους. Και βλέπουμε γιατί τώρα. Διότι μας φέρατε νομοσχέδιο πρόσφατα που ουσιαστικά δωρίζετε τις λαϊκές αγορές στα καρτέλ. Με άλλα λόγια, το μεγαλύτερο δώρο στους εχθρούς του ανταγωνισμού, στον χώρο των τροφίμων. Αυτό κάνατε τα δύο χρόνια της πανδημίας.

ΦΠΑ: η κ. Μέρκελ που όπως και να το κάνουμε είναι καγκελάριος μιας πάρα πολύ πιο εύρωστης οικονομίας από τη δική μας, πήρε τον ανώτατο ΦΠΑ από 19% και το πήγε στο 16% τουλάχιστον για όσο διαρκεί η πανδημία. Εσείς τι κάνετε; Πήρατε μερικά αγαθά από τον ψηλό ΦΠΑ, το 24% και τα πήγατε στον χαμηλό. Στη χώρα αυτήν δεν επιτρέπεται να έχουμε ΦΠΑ 24%. Θα έπρεπε, τουλάχιστον εν μέσω πανδημίας, να πάει στο 15%. Σας ενδιαφέρει πραγματικά να κάνετε κάτι για την ακρίβεια; Κάντε αυτό.

Αναφερθήκατε στον κατώτατο μισθό και σας λέω το εξής: Δεν είναι μόνο ο κατώτατος μισθός, είναι και τα κοινωνικά επιδόματα. Υπάρχουν ολόκληρες κατηγορίες συνανθρώπων μας που η δική σας Κυβέρνηση, το δικό μας κράτος έχει κρίνει, και πάρα πολύ σωστά, ότι δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα και παίρνουν επιδόματα. Σ’ αυτούς τους ανθρώπους και σε αυτούς που παίρνουν τον κατώτατο μισθό δεν δικαιούστε να πείτε ότι κάποια στιγμή θα αποφασίσετε να δώσετε μια αύξηση. Έχετε υποχρέωση να εισάγετε αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή. Είναι αυτόματη, δεν περνάει είτε από τον Υπουργό, είτε από τον Γενικό Γραμματέα.

Αλλιώς γιατί μαζευτήκαμε σήμερα για να μιλήσουμε για την ακρίβεια; Αλλιώς δεν υπάρχει ακρίβεια. Θα δείτε στον προϋπολογισμό του κ. Σταϊκούρα ότι θα μας πει ότι ο πληθωρισμός κατά μέσον όρο φέτος ήταν 0,7%.

Οπότε, κύριε Πρόεδρε της Βουλής, δεν έπρεπε να μαζευτούμε σήμερα. Άμα είναι 0,7% κατά μέσο όρο ο πληθωρισμός ποιος είναι ο λόγος να μιλάμε; Μόνο και μόνο αν θέλετε να αντιπαρατεθείτε εσείς με τον κ. Τσίπρα. Πηγαίνετε κάπου αλλού. Βρείτε μια άλλη αλάνα να παίξετε.

Τα δύο τελευταία σημεία, κύριε Πρόεδρε, που θα ήθελα να αναφέρω είναι τα εξής: Το ένα αφορά τους ναυτικούς μας. Θα μου πείτε: «Τι σχέση έχουν οι ναυτικοί μας;» Έχουν τεράστια σχέση.

Κύριε Πρωθυπουργέ, αναφερθήκατε στην τιμή της ενέργειας, που είναι βασικό συστατικό της αύξησης των τιμών του εισερχόμενου πληθωρισμού, αλλά δεν αναφερθήκατε στα μεταφορικά κόστη. Τα μεταφορικά κόστη ξέρουμε πάρα πολύ καλά γιατί έχουν αυξηθεί. Γιατί όταν έγινε το lock down και έκλεισαν οι οικονομίες στη Δύση ουσιαστικά, αλλά και στην Κίνα, τα πλοία τα οποία μετέφεραν προϊόντα από την Κίνα στο Λος Άντζελες και από την Κίνα στην Ευρώπη και τα τάνκερ που πήγαιναν υγροποιημένο αέριο από το Κατάρ στην Κίνα και από το Κατάρ στην Ευρώπη δεν σταμάτησαν στη μέση του ωκεανού, έφτασαν στον προορισμό τους, ξεφόρτωσαν και κόλλησαν εκεί. Και όταν ξαναπατήσαμε το κουμπί για να αρχίσει πάλι η οικονομία όλα τα τάνκερ ήταν σε λάθος μεριά με τους ναυτικούς μας εγκλωβισμένους στα λιμάνια για μήνες ολόκληρους, χωρίς χρήματα πολλές φορές, χωρίς τη δυνατότητα να βγουν από το πλοίο, χωρίς τη δυνατότητα να εμβολιαστούν, με καμία απολύτως πρόβλεψη. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Ότι έχουμε μαζικές παραιτήσεις ναυτικών, Ελλήνων και μη Ελλήνων, το οποίο αυξάνει το μεταφορικό κόστος. Κάνετε κάτι γι’ αυτό; Όχι, δεν κάνετε.

Πάω τώρα στην ενέργεια και στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Σας άκουσα, κύριε Μητσοτάκη, να θριαμβολογείτε και να θεωρείτε ότι είναι πάρα πολύ καλό αυτό, ότι η τιμή της μετοχής ανέβηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό λόγω των δικών σας πολιτικών. Δεν χρειάζεται να ξέρεις πάρα πολλά για το χρηματιστήριο για να γνωρίζεις ότι ένας χρηματιστήςμια εταιρεία ουσιαστικά συμμετοχών -γιατί αυτοί που αγοράζουν μετοχές της ΔΕΗ δεν είναι εταιρείες παραγωγής και διανομής ηλεκτρικού ρεύματος, είναι ταμεία, εταιρείες συμμετοχών, αρπακτικά για εμάς στο ΜέΡΑ25– γιατί να αγοράσει μια αναβαθμισμένη μετοχή όσο αφορά την τιμή της στη ΔΕΗ εάν ο στόχος του δεν είναι να κερδίσει περισσότερα; Αν μπορεί, όμως, να κερδίσει περισσότερα στη μέση μιας ενεργειακής κρίσης, εσείς τι θα κάνετε; Θα τον επιδοτήσετε κι άλλο την εποχή που αυτός θα κερδίζει περισσότερα κερδοσκοπώντας σε μια τέτοια συγκυρία ενεργειακής κρίσης;

Να το πω απλά. Αναφερθήκατε, κι έχετε δίκιο, ότι δεν φταίτε εσείς γι’ αυτό. Αναφερθήκατε στην τιμολόγηση στη βάση του οριακού κόστους. Τι σημαίνει αυτό; Να το κάνουμε λιανά για τον κόσμο που μας ακούει, αν μας ακούει κανείς. Έστω ότι έχεις υδροηλεκτρική ενέργεια, αιολικά, φωτοβολταϊκά, λιγνίτες με ένα μέσο κόστος 10 λεπτά την κιλοβατώρα. Και δεν σου φτάνει, χρειάζεται και ένα άλλο 10% παραγωγής το οποίο βγαίνει από φυσικό αέριο το οποίο κοστίζει 20 λεπτά. Τι λέει το μοντέλο αυτό το οποίο εισήγαγε ο ΣΥΡΙΖΑ με το χρηματιστήριο της ενέργειας;

Τι σημαίνει αυτό για την τιμή κάθε κιλοβατώρας; Σημαίνει ότι θα έχει τιμή ίση με την πιο ακριβή κιλοβατώρα που παράγει το φυσικό αέριο. Οπότε τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι όταν η τιμή του φυσικού αερίου αυξάνεται, επειδή ο Πούτιν μειώνει την ποσότητα που προσφέρει, γιατί πιέζει την κυρία Μέρκελ και τον κύριο Σολτς για το Nord Stream 2 -δεν έχει καμία σημασία γιατί- τα κέρδη των εταιρειών που έχουν αγοράσει τα κομμάτια της παλιάς ΔΕΗ που δεν χρησιμοποιούν φυσικό αέριο έχουν όλο και μεγαλύτερο ποσοστό κέρδους. Αυτό λέγεται πρόσοδος, αυτό λέγεται αρπαγή. Να γιατί πληρώνουν πιο πολλά για τις μετοχές που εσείς ιδιωτικοποιείτε τη ΔΕΗ σε αυτήν τη διαδικασία.

Πρέπει να αποφασίσετε. Η δική σας επιδότηση είναι επιδότηση του καταναλωτή ή είναι επιδότηση του προσοδοφόρου αρπακτικού, το οποίο δεν έρχεται για να στηρίξει τον καταναλωτή, δεν πληρώνει εννιά φορές παραπάνω τη μετοχή της ΔΕΗ για να στηρίξει τον καταναλωτή, αλλά την πληρώνει για να στηριχτεί από τον καταναλωτή τόσο μέσα από το τιμολόγιο όσο μέσα και από τις δικές σας επιδοτήσεις που τελικά επιβαρύνουν το χρέος του Έλληνα καταναλωτή.


Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχουμε εδώ το κόμμα της προγραμματικής λεηλασίας τη Νέα Δημοκρατία, μία Νέα Δημοκρατία η οποία αμαυρώνει ακόμα και το όνομα του ιδρυτή της, του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ο οποίος ίδρυσε τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, επειδή ήξερε ότι ο ιδιωτικός τομέας δεν μπορεί να παράξει και να διανέμει ηλεκτρική ενέργεια σ’ αυτήν τη χώρα. Εσείς, όπως πάτε, θα ιδρύσετε μια νέα αντικαραμανλική ΕΡΕ, μια εθνική ραντιέρηδων ένωση. Αυτό πάτε να κάνετε.

Όσο για εσάς το κόμμα της προγραμματικής συνθηκολόγησης, πότε, κύριε Τσίπρα, θα ζητήσετε συγγνώμη από τον ελληνικό λαό γι’ αυτήν την τιμολόγηση στη βάση του οριακού κόστους; Γιατί ήρθατε εδώ και -ήταν πολύ ενδιαφέρον αυτό και εγώ το χάρηκα πρέπει να πω- δίνατε συνεχώς στα Πρακτικά αυτούς τους λογαριασμούς, τους οποίους τους πιστεύω και κάνατε και πάρα πολύ καλά για να αναδείξετε τι αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι εκεί έξω.

Ναι, άλλα όμως αυτά που εσείς αναφέρετε εκεί μέσα ήταν προδιαγεγραμμένα ότι θα γίνουν από αυτά που υπογράψατε στο τρίτο και στο τέταρτο μνημόνιο από τη δημιουργία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας. Εσείς δεν δεχτήκατε την τιμολόγηση σύμφωνα με το οριακό κόστος; Δεν το δέχτηκε η Κυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη, εσείς το δεχτήκατε αυτό. Ήταν δεδομένο δηλαδή ότι όταν θα αυξηθεί η τιμή του φυσικού αερίου, αυτό θα συμβεί στα τιμολόγια της ΔΕΗ.

Καταλαβαίνω ότι το να πας κόντρα σε αυτήν την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης σημαίνει ρήξη με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και εδώ έχει δίκιο ο κ. Κουτσούμπας, που δεν είναι εδώ αυτήν τη στιγμή, που ρώτησε αν εσείς θεωρείτε ότι μπορεί όλα αυτά να γίνουν αγγελικά πλασμένα εντός αυτής της καθαρά μονοπωλιακής αρπακτικής πολιτικής που έρχεται και από την Ευρωπαϊκή Ένωση;

Εμείς, στο ΜέΡΑ25, ως ευρωπαϊστές απαντάμε στο ερώτημα του κυρίου Κουτσούμπα και λέμε: Όχι δεν γίνεται χωρίς ρήξη, γι’ αυτό εμείς είμαστε το κόμμα της προγραμματικής ρήξης.

Σας ευχαριστώ.

Παρακολουθήστε ολόκληρη την ομιλία:

Δευτερολογία του Γραμματέα του ΜέΡΑ25 στη Βουλή για την ακρίβεια

Ο κύριος Πρωθυπουργός αμφισβήτησε την αμφισβήτησή μου, των στατιστικών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ. Εγώ θέλω να απευθυνθώ στους Βουλευτές και στις Βουλεύτριες της Νέας Δημοκρατίας και στους Υπουργούς. Εσείς πιστεύετε πραγματικά ότι η μέση αξία, η τιμή, του καλαθιού των καταναλωτών σε τρόφιμα ανέβηκε 0,9%, κάτω από 1%, το πιστεύετε αυτό; Πιστεύετε αυτά που λέει η ΕΛΣΤΑΤ; Πείτε μου. Πιστεύετε πραγματικά ότι το 2001, κύριε Υπουργέ, η αύξηση του πληθωρισμού, όταν πήγαμε από τη δραχμή στο ευρώ, ήταν 0,2%; Διότι αυτά έλεγε η ΕΛΣΤΑΤ σήμερα.

Ο κύριος Πρωθυπουργός μάλιστα με προκάλεσε και μου λέει «Αν δεν πιστεύεις τη EUROSTAT…», η οποία βεβαίως παίρνει τα στοιχεία της από την ΕΛΣΤΑΤ, έτσι, και τους βάζει με στάμπα και τα αναπαράγει. Αυτά που έδειξε ο κύριος Πρωθυπουργός ήταν στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ μέσα από το σάιτ της EUROSTAT. Σωστό είναι, η EUROSTAT δεν μπορεί να έχει τα δικά της στατιστικά στοιχεία για την Ελλάδα, αλλά παίρνει της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Μου είπε λοιπόν ο κύριος Πρωθυπουργός «Αν αμφισβητείς τα στοιχεία, στείλε μια επιστολή στη EUROSTAT». Δεν μου το είπε; Ναι αλλά τον έχω προλάβει και το έχω κάνει το 2005, με δύο έγκριτους συναδέλφους μου, τους οποίους τους ξέρετε πάρα πολύ καλά. Δεν δικαιούμαι να πω ποιοι ήταν. Γράψαμε μια κοινή επιστολή τότε στη EUROSTAT, που καταγγέλλαμε την Κυβέρνηση, της Νέας Δημοκρατίας τότε, ότι έκαναν «greek statistics» με τις δαπάνες του συστήματος υγείας. Η απάντηση που πήρα -κάτι είναι που είναι πολύ γνωστό βεβαίως μετά ότι είχαμε δίκιο, και έχω ακόμα την απάντηση της EUROSTAT- μετά από δύο μήνες, ήταν ότι το ελέγξαμε και κανένα πρόβλημα, τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας είναι μια χαρά. Μερικά χρόνια μετά οι ίδιοι οι ευρωπαίοι, η ίδια η EUROSTAT κατήγγειλε το ελληνικό δημόσιο για «greek statistics». Οπότε μην με προκαλείτε να γράψω στη EUROSTAT. Το έχουμε ξαναδεί το έργο αυτό.

Κοιτάξτε, να μιλήσουμε και λίγο επιστημονικά. Υπάρχει τεράστια διαφορά στο να μετράς τη θερμοκρασία από το να μετράς τον πληθωρισμό. Δεν υπάρχουν δύο μετεωρολόγοι που να διαφωνούν για τον τρόπο μέτρησης της θερμοκρασίας. Υπάρχουν κάποιοι που διαφωνούν για τα μοντέλα τους, για την πρόβλεψη της θερμοκρασίας και του καιρού, αλλά για τη μέτρηση δεν διαφωνούν.

Με τη μέτρηση στον χώρο της κοινωνίας, της αγοράς και της ανθρωπότητας δεν ισχύει αυτό. Και θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Το ξέρετε το ανέκδοτο: Μπαίνει ο Λάτσης ή ο Βαρδινογιάννης ή ο Μαρινάκης σ’ ένα μπαρ και κατά μέσον όρο όλοι γίνονται εκατομμυριούχοι. Το γνωρίζετε αυτό.

Ξέρετε και τι άλλο γίνεται; Κατά μέσον όρο ο πληθωρισμός όλων γίνεται αρνητικός. Διότι αν είσαι πλούσιος, σε μια περίοδο όπου τα επιτόκια πάνε στο μηδέν και πιο κάτω και τα στεγαστικά σου έξοδα, τα έξοδα τα περισσότερα, τα χρηματοδοτείς με αρνητικά επιτόκια, τότε έχεις αρνητικό πληθωρισμό. Και όταν η ελληνική στατιστική υπηρεσία ή η EUROSTAT σταθμίζει το δικό σου καλάθι με το δικό μου, με του Μαρινάκη, με του Jeff Bezos, επειδή του Bezos είναι πολύ μεγαλύτερο από το δικό μας, ο δικός του πληθωρισμός είναι αυτός που μετράει κατά μέσον όρο.

Άρα μην κάνουμε το λάθος. Ο μέσος πληθωρισμός δεν είναι ο πληθωρισμός του μέσου Έλληνα και της μέσης Ελληνίδας. Να το ξεκαθαρίσουμε αυτό. Είναι ταξικός.

Μέχρι τώρα ήμουν έτοιμος να κατηγορήσω το κόμμα σας και την Κυβέρνησή σας, τη Νέα Δημοκρατία, ότι η Νέα Δημοκρατία προωθεί τα νέα «greek statistics», που είναι αλήθεια. Αλλά άκουσα δυστυχώς και τον δικό σας Πρόεδρο, τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, να λέει ότι δεν αμφισβητεί την αξιοπιστία των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ. Σοβαρά; Ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ, εσείς, συμφωνείτε με αυτό; Συμφωνείτε ότι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ είναι αυτά; Για την ανεργία συμφωνείτε; Ότι οι γραμμένοι του ΟΑΕΔ, που είναι οι υπερδιπλάσιοι της επίσημης ανεργίας της ΕΛΣΤΑΤ, αυτοί δεν είναι άνεργοι; Αυτό πιστεύει ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ; Καλά ο κ. Τσίπρας, είναι γνωστή η ανάγκη που έχει να ταυτιστεί με τη Νέα Δημοκρατία. Εσείς του ΣΥΡΙΖΑ συμφωνείτε με τον Πρόεδρό σας; Δεν μπορεί. Ξέρω πολύ καλά τη σχέση που έχετε ανθρωπολογικά, στο DNA σας, αισθητικά, με αυτό το εξάμβλωμα που λέγεται ΕΛΣΤΑΤ.

Πάμε τώρα σε μια άλλη φράση του Πρωθυπουργού, που μου έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση και έχουμε και τον αρμόδιο Υπουργό. «Όργιο επενδύσεων».

Θέλω να ρωτήσω κάτι τον Υπουργό, τον Πρωθυπουργό: όταν έρχεται από το Ντέλαγουερ μια εταιρεία που κανένας δεν ξέρει ποιος είναι από πίσω και ιδρύει ένα fund, ένα αρπακτικό ταμείο και αγοράζει «κόκκινα» δάνεια, αυτό είναι επένδυση; Αυτό είναι παραγωγική επένδυση; Σας ρωτώ. Πείτε μας. Διότι για εμάς δεν είναι. Είναι αποεπένδυση, είναι καταστροφή. Καταστρέφει ένα κομμάτι της περιουσίας του ελληνικού λαού, γιατί, όταν σκοτώσει στον πλειστηριασμό, στο σφυρί ένα ακίνητο, θα το βάλει όχι στο Ντέλαγουερ, αλλά στα Cayman Islands και το ξέρετε αυτό.

Θέτω ένα ερώτημα για τον κ. Σταϊκούρα, που δεν είναι εδώ -ήταν εδώ- αλλά θα το μάθουμε, γιατί κοντός ψαλμός αλληλούια, έρχεται και ο προϋπολογισμός. Πείτε μου: Θα τερματιστεί το σερί των δεκατριών ετών αρνητικών επενδύσεων; Να δούμε. Θα έρθει ο προϋπολογισμός, θα μας πείτε.

Δυστυχώς, δεν είναι ο Πρόεδρος της Βουλής εδώ, γιατί είπε κάτι το οποίο δεν μπορεί να μην το σχολιάσω.

Κατ’ αρχάς, τον ευχαριστώ πάρα πολύ, γιατί είπε ότι το μόνο λάθος που έκανα στην πρωτολογία μου ήταν ότι απέδωσα τη ΔΕΗ στον Κωνσταντίνο Καραμανλή, όταν έπρεπε να το κάνω στον Πλαστήρα. Άρα, ο κύριος Πρόεδρος της Βουλής συμφωνούσε με όλα τα άλλα που είπα, φαντάζομαι! Αστειεύομαι!

Κύριε Τασούλα, δεν ξέρω αν με ακούτε κάπου μέσα από το κλειστό κύκλωμα, μέσα από το Κανάλι της Βουλής. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είναι υπεύθυνος για τη ΔΕΗ. Ναι, επί Πλαστήρα ιδρύθηκε στα χαρτιά η ΔΕΗ, αλλά το 1956, επί ΕΡΕ, επί Κωνσταντίνου Καραμανλή έγινε υποχρεωτική εξαγορά όλων των ιδιωτικών επιχειρήσεων ηλεκτρισμού.

Να ’τος ο κ. Τασούλας!

Χωρίς τον Κωνσταντίνο Καραμανλή δεν θα υπήρχε Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού.

Εσείς είστε αβερωφικός! Με γεια σας, με χαρά σας! Κανείς καραμανλικός σε αυτή την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας δεν έχει μείνει; Έχετε αρχίσει να θυμίζετε το ΠΑΣΟΚ, που σχεδόν ντρέπονται για τον ιδρυτή τους, τον Ανδρέα Παπανδρέου!

Ας έρθουμε, όμως, στην ουσία. Ο κ. Μητσοτάκης, ίσως κατά λάθος, ίσως εκ παραδρομής, ίσως από ειλικρίνεια, είπε το πιο σημαντικό για τη ΔΕΗ και το έχω καταγράψει verbatim. Είπε: «Θα κινηθούμε, έτσι ώστε να υπάρχουν μεγαλύτερες αξίες για τους μετόχους». Αν είναι δυνατόν!

Έχεις Πρωθυπουργό ο οποίος παραδέχεται ότι μια επιχείρηση έχει οριακό κόστος πάνω από το μέσο κόστος, το οποίο τι σημαίνει; Σημαίνει ότι, όταν η τιμή ισούται με το οριακό κόστος, υπάρχει εξ ορισμού μια προσοδοφορία για την επιχείρηση. Αυτή η προσοδοφορία είναι ο λόγος για τον οποίο ο ξένος παίκτης των χρηματιστηρίων, των αγορών έρχεται να αγοράσει τη ΔΕΗ, το οποίο σημαίνει ότι επιδοτείται από το ελληνικό Δημόσιο, από τον Έλληνα καταναλωτή.

Και τι λέει ο Πρωθυπουργός; Μεγαλύτερες αξίες για τους μετόχους.

Έχω μια ερώτηση για τον ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή: Κυρίες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, δεν ρωτάω τον κ. Τσίπρα, γιατί ξέρω την απάντηση. Ρωτώ τον κόσμο και τους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ: Πώς εννοείτε την προοδευτική διακυβέρνηση όσον αφορά στη ΔΕΗ; Άκουσα τον κ. Τσίπρα και τους υπόλοιπους αγορητές σας να είστε εναντίον της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ. Η προοδευτική διακυβέρνηση για την οποία κόπτεσθε θα επανεθνικοποιήσει τη ΔΕΗ; Ένα είναι το ερώτημα και θέλω μια συγκεκριμένη απάντηση: Ναι ή όχι. Δεν υπάρχει τρίτη.

Δεύτερη ερώτηση: Θα καταργήσετε την τιμολόγηση στη βάση του οριακού κόστους, το οποίο οδηγεί στην προσοδοφορία αυτών που αγοράζουν ή που μπορεί και να μην αγοράζουν τις μονάδες παραγωγής, που είναι πιο φτηνές όσον αφορά στο κόστος παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας; Είναι δύο βασικά ερωτήματα.

Χωρίς αυτά, θα μου επιτρέψετε να πω ότι ο λαός στο σύνολό του θα εκλάβει την ιδέα σας για προοδευτική διακυβέρνηση σαν ένα αλισβερίσι για τη μοιρασιά των καρεκλών και των υπουργικών αυτοκινήτων, κάτι για το οποίο εμείς δεν ενδιαφερόμαστε.

Φίλοι του ΚΚΕ, ο κ. Κουτσούμπας έκανε μια αναφορά. Στο πλαίσιο της αγάπης και της συντροφικότητας απέναντί σας θα απαντήσω με αγάπη και συντροφικότητα. Εμείς δεν επιλέγουμε μεταξύ ιμπεριαλισμών. Εσείς επιλέγετε. Εσείς επιλέγετε να μιλάτε συνέχεια για τον αμερικανικό και όχι για τον γερμανικό. Εμείς δεν κάνουμε καμμία απολύτως διάκριση. Όλοι οι ιμπεριαλισμοί είναι εχθροί όλων των λαών.

Και δεν χρειάζεται να δώσουμε διαπιστευτήρια σε κανέναν. Το ΜέΡΑ25 είναι το μοναδικό κόμμα και το DiEM25 το πανευρωπαϊκό κίνημα, με το οποίο έχουμε πρωτοστατήσει για τον Τζούλιαν Ασάνζ. Είναι μέλος μας ο Τζούλιαν Ασάνζ. Ξέρουμε τι σημαίνει ο καθημερινός αγώνας εναντίον του ιμπεριαλισμού. Ξέρουμε τι σημαίνει ο ιμπεριαλισμός που σκοτώνει το σώμα και την ψυχή του συντρόφου μας αυτή τη στιγμή.

Σας ευχαριστώ.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο