Για την Παγκόσμια Ημέρα Λεσβιακής Ορατότητας – 26 Απριλίου

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
26 Απρ, 2024

Η Παγκόσμια Ημέρα Λεσβιακής Ορατότητας που έχει καθιερωθεί από το 2008 είναι σημαντική. Μέχρι σήμερα, παρά τις όποιες αναγνωρίσεις των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων, που πολλές φορές μπορεί να αφορούν και ψήφιση νόμων, όπως το σύμφωνο συμβίωσης ή η ισότητα στον γάμο στη χώρα μας, τα άτομα που αυτοπροσδιορίζονται ως λεσβίες, παραμένουν στην αφάνεια, ακόμη και σε σχέση με άλλα άτομα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.

Η λεσβιακή ορατότητα είναι περισσότερο από μια απλή αναγνώριση της ύπαρξης των λεσβιών γυναικών. Είναι η αναγνώριση των ιδιαίτερων προκλήσεων που αντιμετωπίζουν, των δικαιωμάτων που πρέπει να υπερασπιστούν και της ανάγκης για ένα κλίμα σεβασμού και αποδοχής.

Η λεσβοφοβία είναι μια ακόμη κακοποιητική κουλτούρα που γεννά και αναπαράγει η πατριαρχία, όπως είναι η ομοφοβία και η τρανσφοβοβία και όπως κάθε μορφή εξουσίας έχει και ταξικό πρόσημο. Αυτό έχει ως συνέπεια τη διαρκή αγνόηση της λεσβιακής ταυτότητας, με αποτέλεσμα πολλά άτομα, να έρχονται αντιμέτωπα στο οικογενειακό και κοινωνικό τους περιβάλλον, στο σχολείο, στην δουλειά, με διάφορα λεσβιακοφοβικά στερεότυπα. Θύματα της λεσβοφοβίας είναι και τα μεταναστά που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την χώρα τους για να ξεφύγουν από τον διωγμό που μπορεί να βιώνουν λόγου του σεξουαλικού τους προσανατολισμού.

Πολλές φορές, η λεσβιακή ταυτότητα παραμένει στο σκοτάδι της κοινωνίας, αγνοημένη ή ακόμα και απορριπτέα Αυτό οφείλεται σε πολιτιστικούς, θρησκευτικούς και κοινωνικούς προβληματισμούς. Ωστόσο, η παγκόσμια ημέρα λεσβιακής ορατότητας μας υπενθυμίζει ότι η διαφορετικότητα είναι πηγή πλούτου, όχι διαίρεσης.

Ως Τομέας Ισότητας Φύλου & ΛΟΑΤΚΙ+ του ΜέΡΑ25, στεκόμαστε δίπλα στην λεσβιακή κοινότητα και στα άτομα που αυτοπροσδιορίζονται ως λεσβίες και δέχονται κοινωνικό αποκλεισμό.

Θεωρούμε πως η Παγκόσμια Ημέρα Λεσβιακής Ορατότητας είναι απαραίτητη για να σταματήσει η λεσβιακή κοινότητα να μένει στην αφάνεια και να είναι αόρατη. Για την εξάλειψη της λεσβοφοβίας χρειάζεται να γίνει πολλή δουλειά ακόμη, μέσα από την εκπαίδευση και την σωστή ενημέρωση.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο