Για την Άννα Ιβάνκοβα και τα τρανς θύματα – Ημέρα Τρανς Μνήμης

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
20 Νοέ, 2023
Η Διεθνής Ημέρα Τρανς Μνήμης (20 Νοεμβρίου) είναι αφιερωμένη στα τρανς άτομα που έπεσαν θύματα από εγκλήματα μίσους με τρανσφοβικά κίνητρα. Στη φετινή επέτειο, στη μακρά σειρά των θυμάτων, προστέθηκε και η Άννα Ιβάνκοβα, η τρανς προσφύγισσα από την Κούβα που στις 10 Ιουλίου 2023 έπεσε θύμα γυναικοκτονίας με τρανσφοβικό πρόσημο.

Η πλειοψηφία των τρανς και φυλοδιαφορετικών ατόμων, ζει σχεδόν όλη τους την ζωή μέσα στην κακοποίηση και τον αποκλεισμό από την εκπαίδευση, την υγεία, την εργασία και την κοινωνική ασφάλιση. Παράλληλα αντιμετωπίζει στην καθημερινότητα του την τρανσφοβία και την ομοφοβία που είναι τόσο βαθιά ριζωμένες στο μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής κοινωνίας. Μια τρανσφοβία που υποδαυλίζεται από την κυρίαρχη δεξιά πολιτική ρητορική μίσους.

Ως Τομέας Ισότητας Φύλου & ΛΟΑΤΚΙ+ του ΜέΡΑ25, δηλώνουμε την θλίψη μας για τα τρανς και φυλοδιαφορετικά άτομα που έχουν δολοφονηθεί και την αλληλεγγύη μας σε όσα κακοποιούνται. Ζητάμε την άμεση αναγνώριση των δικαιωμάτων τους:

•Αναγνώριση του αυτοπροσδιορισμού κάθε ατόμου ως προς το φύλο, με μια απλή δήλωση στο ληξιαρχείο χωρίς δικαστικές ή άλλες προϋποθέσεις.

•Ένταξη των υπηρεσιών φυλομετάβασης στο ΕΣΥ.

•Εφαρμογή του αντιρατσιστικού νόμου αναφορικά με την ταυτότητα και τα χαρακτηριστικά φύλου.

•Πλήρη αποποινικοποίηση και αναθεώρηση του νόμου για τη σεξεργασία.

•Χρήση ουδέτερης ως προς το φύλο γλώσσας στα κρατικά έγγραφα, ώστε να μην απαιτείται η δήλωση ταυτότητας φύλου παντού και πάντα, όπως συμβαίνει σήμερα.

• Σεβασμό του αυτοπροσδιορισμού των τρανς ανθρώπων και των αντωνυμιών που χρησιμοποιούν σε κάθε πτυχή της ζωής (σχολείο, σχολή, γειτονιά, κινηματικές συνελεύσεις, εργασία, αστικό κράτος), ανεξαρτήτως έκφρασης φύλου.

•Μέριμνα για την ασφαλή διαμονή των τρανς προσφύγων, ενάντια σε κάθε μορφής τρανσφοβική μεταχείριση.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο