Για την ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από τη Φινλανδία

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
05 Σεπ, 2019

Η Φινλανδική Προεδρία στην ΕΕ συμπίπτει με μία ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή της κοινής μας ευρωπαϊκής ιστορίας. Προσφυγικό, Περιβάλλον και Οικονομία. Και βρισκόμαστε ακριβώς στο σημείο που η Ακροδεξιά κερδίζει συνέχεια έδαφος —επειδή η ΕΕ δεν κάνει τίποτα κεντρικά για να αντιμετωπίσει το ζήτημα κεντρικά, ως συλλογικό ζήτημα, που οι επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής έγιναν Κλιματική Καταστροφή— κι εμείς αρνούμαστε να δράσουμε και τέλος και που διεξάγεται ένας ολομέτωπος ταξικός πόλεμος, με την εργατική τάξη στο καναβάτσο της μονιμοποιημένης λιτότητας.

Προσφυγικό

Η μόνη μεγάλης κλίμακας συλλογική δράση της ΕΕ για το προσφυγικό είναι η κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας. Η μόνη μας συλλογική δράση για ένα κατ’ εξοχήν ευρωπαϊκό ζήτημα είναι να χρηματοδοτούμε τον Ερντογάν για να κρατά, ως άλλος δεσμοφύλακας, εγκλωβισμένους 1,5 εκ πρόσφυγες, παραβιάζοντας κάθε αρχή διεθνούς δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η φοβική Ευρώπη των 500 εκ τρέμει 1,5 εκ κατατρεγμένους ανθρώπους που ζητούν άσυλο από πολέμους που εν πολλοίς έχει υποκινήσει η Δύση. Αυτός ο παραλογισμός πρέπει να σταματήσει. Οι χώρες του νότου αφήνονται να αντιμετωπίσουν το ζήτημα εν πολλοίς με ίδιες δυνάμεις, γεγονός που ρίχνει λάδι στη φωτιά του νεοφασιμού, ο οποίος γιγαντώνεται. Αναπτύσσεται λοιπόν μια εξόχως διαλυτική της Ένωσής μας δυναμική. Αν δεν καταστεί στην πράξη ευρωπαϊκό ζήτημα το προσφυγικό και αντιμετωπιστεί με αλληλεγγύη, η ΕΕ θα διαλυθεί. Η Φινλανδική Προεδρία πρέπει να εργαστεί σε αυτή την κατεύθυνση αναφορικά με το προσφυγικό.

Οικονομία – Περιβάλλον

Είναι προεξοφλημένο πως η Ευρωπαϊκή οικονομία μπαίνει σε ύφεση. Αξιωματούχοι της ΕΚΤ μιλούν ανοιχτά για χαλαρή νομισματική πολιτική, με περαιτέρω μείωση των επιτοκίων — αρνητικά πρόσημα, και σε δεύτερη φάση ένας νέος κύκλος ποσοτικής χαλάρωσης. Εν παρόδω: αυτός είναι και ο πραγματικός λόγος που πέφτουν από τον Μάϊο και τα spreads του ελληνικών ομολόγων στις δευτερογενείς αγορές και όχι επειδή βγήκε ο Μητσοτάκης — είναι γενικευμένη τάση. Το θέμα είναι πως αυτή η πολιτική δεν αποδίδει. Τα αρνητικά επιτόκια δεν αλλάζουν τις προσδοκίες από αρνητικές σε θετικές, αντιθέτως προεξοφλούν την ύφεση, επιβεβαιώνουν την απαισιοδοξία. Η δε Ποσοτική Χαλάρωση είχε αποκλειστικό σκοπό να στηρίξει την αναχρηματοδότηση του Ιταλικού χρέους και του χρέους της λοιπής περιφέρειας —πλην Ελλάδας, φυσικά. Δεν έφτασε ποτέ εκεί που έπρεπε κανονικά, στην πραγματική οικονομία, τονώνοντας τη ζήτηση, αυξάνοντας τους τζίρους, μειώνοντας την ανεργία, δημιουργώντας θετικές προσδοκίες, αισιοδοξία στην οικονομία.

Το μεγάλο λοιπόν ερώτημα που θέτουμε οι πραγματικά ευρωπαϊστές στον εαυτό μας είναι αν είμαστε διατεθειμένοι να προχωρήσουμε στο αυτονόητο και να αφήσουμε πίσω μας οριστικά τις αγκυλώσεις που μας κρατούν διαιρεμένους. Ποιο είναι το αυτονόητο; Ένα κεντρικό σχέδιο επενδύσεων —αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους των χωρών-μελών— ενίσχυσης των αδυνάτων. Οι νεοφιλελευθεροι αντιδρούν όταν ακούν κάτι που μοιάζει με δημοσιονομική πολιτική.

Φωνάζουν για αύξηση φορολογίας και ανεύθυνες οικονομικές πολιτικές που αυξάνουν το χρέος. Κι όμως, υπάρχει ένα τέτοιο σχέδιο 500δισ ευρώ επενδύσεων στην Πράσινη Μετάβαση ετησίως — αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους των χωρών μελών και 100δισ ευρώ τον χρόνο για την καταπολέμηση της φτώχειας πανευρωπαϊκά, χωρίς ένα ευρώ νέων φόρων! Είναι η Νέα Πράσινη Συμφωνία για την Ευρώπη, το Green New Deal του DiEM25 με το οποίο κατεβήκαμε ως πρόγραμμα στις Ευρωεκλογές. Με αυτό το σχέδιο επιτυγχάνουμε ταυτόχρονα ανάσχεση της ύφεσης και είσοδο σε ένα ενάρετο αναπτυξιακό κύκλο, τη δημιουργία πάμπολλων αξιοπρεπών και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας, την ανάκτηση της τεχνολογικής πρωτοπορίας για την Ένωσή μας σε έναν τομέα κλειδί για το μέλλον μας. Το ταμείο καταπολέμησης της φτώχειας αναχαιτίζει τις διαλυτικές δυνάμεις στη συνείδηση των ευρωπαίων πολιτών, καθώς ανατρέπει την αντίληψη της ΕΕ ως πηγής προβλημάτων καθιστώντας την πηγή λύσεων, είναι μια εξόχως ενοποιητική κίνηση, εκτός από την προφανή κοινωνική. Καλούμε τη Φινλανδική προεδρία να μελετήσει τη Νέα Συμφωνία για την Ευρώπη.

Τέλος, το Περιβάλλον. Τελευταίο όχι επειδή είναι το λιγότερο σημαντικό, το ακριβώς αντίθετο. Είναι το μέλλον, είναι τα παιδιά μας. Η ΕΕ πρέπει να δράσει άμεσα και κεντρικά. Το περιβάλλον αποτελεί το νούμερο ένα ζήτημα στην πολιτική μας ατζέντα, ήδη από τις Προγραμματικές δηλώσεις καλέσαμε η παρούσα Βουλή να έχει ως προτεραιότητα την Κλιματική Αλλαγή. Το Περιβάλλον, όπως και το Προσφυγικό, είναι κατ’ εξοχήν διεθνικά ζητήματα. Καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή μόνη της. Καλούμε την Φινλανδική προεδρία —που έχει ήδη θέσει ψηλά στην ατζέντα της το περιβάλλον— να εργαστεί στην κατεύθυνση της κεντρικής, συλλογικής δράσης πάνω στο Περιβάλλον, προωθώντας ένα σχέδιο όπως αυτό που έχουμε καταθέσει στη Νέα Συμφωνία για την Ευρώπη, συνολικού ύψους 2,5 τρισ ευρώ.

– Επενδυτικό Πρόγραμμα στην Πράσινη Μετάβαση ύψους €500δισ ετησίως για πέντε χρόνια.

Η Ευρώπη χρειάζεται επιτακτικά ένα γενναίο επενδυτικό πρόγραμμα που θα την βγάλει από το οικονομικό τέλμα της απο-ανάπτυξης και της στασιμότητας που έχει περιέλθει. Η Ευρωπαϊκή Άνοιξη, το πρώτο διεθνικό κόμμα στην Ευρώπη, μέρος του οποίου είναι το ΜέΡΑ25, καταθέτει πρόταση για επενδυτικό πρόγραμμα πάνω στην Πράσινη Μετάβαση στην ενέργεια, τις μεταφορές, τη βιομηχανία και τη γεωργία, ύψους €500δις ετησίως για πέντε χρόνια. Η χρηματοδότηση θα πραγματοποιηθεί μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, η οποία θα αντλήσει κεφάλαια από τις αγορές εκδίδοντας ομόλογα, τα οποία ομόλογα θα εγγυάται η ΕΚΤ (με δήλωση της ότι θα παρεμβαίνει στις δευτερογενείς αγορές για να διατηρεί χαμηλά τα επιτόκια των ομολόγων αυτών, γεγονός που τα καθιστά ΑΑΑ αναφορικά με την αξιοπιστία τους). Με αυτό το πρόγραμμα η Ευρώπη θα ξεφύγει μια και καλή από την κρίση, θα δημιουργηθούν πληθώρα καλά αμειβομένων θέσεων εργασίας και η ΕΕ θα πάρει τον ρόλο του παγκόσμιου πρωτοπόρου στις πράσινες τεχνολογίες.

– Τα κέρδη της ΕΚΤ να χρηματοδοτήσουν την καταπολέμηση της φτώχειας πανευρωπαϊκά.

Η ΕΚΤ είχε πέρυσι €91δις κέρδη. Τα χρήματα αυτά στην παρούσα φάση κατευθύνονται στους μετόχους της ΕΚΤ, δηλαδή στις κατά Χώρες-Μέλη της ΟΝΕ Κεντρικές Τράπεζες, ανάλογα βέβαια με το ποσοστό συμμετοχής κάθε μιας. Εν ολίγοις καταλήγουν κυρίως στη Γερμανία και την Ολλανδία. Εμείς προτείνουμε αυτά τα χρήματα να χρηματοδοτήσουν ένα Ευρωπαϊκό Ταμείο Καταπολέμησης της Φτώχειας. Πέραν από ευεργετικό για τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας σε όλη την Ευρώπη, αυτό το Ταμείο θα λειτουργήσει εξόχως ενοποιητικά για την Ένωσή μας, κάνοντας τους πολίτες να αισθανθούν ασφάλεια όντας μέρος του κοινού ευρωπαϊκού μας εγχειρήματος.

– Πρόγραμμα Αναχρηματοδότησης του Δημόσιου Χρέους.

Η Συνθήκη του Μάαστριχτ ορίζει πως το ανεκτό ύψος του δημόσιου χρέους για κάθε χώρα — μέλος της ΕΕ είναι το 60% του ΑΕΠ. Από την απαρχή της κρίσης το 2008, τα περισσότερα κράτη — μέλη έχουν υπερβεί αυτό το όριο. Η πρόταση του ΜέΡΑ25 και της Ευρωπαϊκής Άνοιξης, είναι η ΕΚΤ να προσφέρει την ευκαιρία στα κράτη-μέλη να αναχρηματοδοτήσουν το μέρος εκείνο του Χρέους τους που είναι Συμβατό με το όριο του Μάαστριχτ (ΧΣΜ), δηλαδή το 60%. H ΕΚΤ θα προχωρήσει στην άντληση κεφαλαίων ώστε να αποπληρώνει τα ομόλογα των κρατών-μελών που εντάσσονται στο ΧΣΜ, με τα κράτη μέλη να αναλαμβάνουν την υποχρέωση να αποπληρώνουν τα εν λόγω ομόλογα που θα έχει εκδώσει η ΕΚΤ, με την ειδοποιό διαφορά πως τα επιτόκια αυτών των ομολόγων θα είναι κατά πολύ μικρότερα από τα επιτόκια των εθνικών ομολόγων. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται ένα κούρεμα ουσιαστικά του δημόσιου χρέους των Κρατών-Μελών της Ευρωζώνης της τάξης των €3τρις.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο