ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΥΜΠΟΡΕΥΣΗΣ: Ο καθηγητής του ΕΜΠ Γεράσιμος Λυμπεράτος στο ψηφοδελτίο Επικρατείας του ΜέΡΑ25

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
19 Ιούν, 2019


Με χαρά και τιμή ανακοινώνουμε τον συνοδοιπόρο, καθηγητή του ΕΜΠ Γεράσιμο Λυμπεράτο στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΜέΡΑ25.

Το μήνυμα του Γεράσιμου

Με την ανατροπή που έγινε μετά το δημοψήφισμα του 2015 δυστυχώς διαψεύστηκαν οι ελπίδες για μία βιώσιμη αντιμετώπιση της Ελληνικής Κοινωνίας από την πλευρά των δανειστών, μία αντιμετώπιση που να διασφαλίζει προοπτικές ανάπτυξης και ευημερίας του Ελληνικού λαού. Η κατρακύλα συνεχίστηκε και παγιώθηκε μία πορεία που δεν φαίνεται να οδηγεί σε κάποια διέξοδο. Υπονομεύτηκε το μέλλον των επόμενων γενεών σε αυτό τον τόπο, ενώ η περιουσία, δημόσια και ιδιωτική των Ελλήνων βγαίνει στο σφυρί. Η κατάσταση αυτή έχει δημιουργήσει συνθήκες ηττοπάθειας και απελπισίας στον λαό μας. Το σημαντικότερο πρόβλημα, το οποίο προσωπικά βιώνω ιδιαίτερα έντονα και ως Πανεπιστημιακός δάσκαλος είναι ότι η νέα γενιά, μη βλέποντας προοπτική στη χώρα μας, ξενιτεύεται ρίχνοντας μαύρη πέτρα πίσω της. Παράλληλα, η ανέχεια και η ανασφάλεια για το μέλλον οδηγεί σε πρωτοφανή υπογεννητικότητα που σε συνδυασμό με τη μετανάστευση της νέας γενιάς μετατρέπουν την Ελλάδα σε χώρα γερόντων. Με δεδομένες αυτές τις εξελίξεις, αισθάνομαι βαθειά προσβεβλημένη την εθνική μας αξιοπρέπεια. Οι μνημονιακές επιταγές, διευρυμένα πλέον αποδεκτές από το υπάρχον πολιτικό φάσμα και στον χώρο της αριστεράς, αποστερούν τη δημοκρατία από τον τόπο που την γέννησε. Οι συνέπειες είναι τεράστιες και πολύ δύσκολα αναστρέψιμες.

Μέσα σε αυτό τον πολιτικό χειμώνα στον οποίο χρόνια τώρα προσπαθούμε να επιβιώσουμε, γεννήθηκε με την ίδρυση του ΜΕΡΑ25 τον Μάρτιο του 2018 μία ελπίδα για ουσιαστική διέξοδο από τον κυκεώνα στον οποίο βρισκόμαστε. Το σημαντικό εδώ είναι ότι αντίθετα με άλλες πολιτικές δυνάμεις που απλά αντιδρούν στις μνημονιακές εξελίξεις, το ΜΕΡΑ25 έρχεται με συγκεκριμένες εφαρμόσιμες προτάσεις για την οικονομία να δείξει ένα ρεαλιστικό και πειστικό δρόμο εξόδου από την κρίση.

Σημαντική θεωρώ την Ευρωπαϊκή και δημοκρατική διάσταση που δίνεται στην όλη προσέγγιση του ΜέΡΑ25 και του DiEM25. Θεωρώ ότι ανήκουμε στην Ευρώπη, όχι όμως αυτή των μονοπωλίων, αλλά στην Ευρώπη των λαών. Η αντικατάσταση της δημοκρατίας από αυταρχικότερες μορφές διακυβέρνησης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιβολή πολιτικών λιτότητας και την επιστροφή στον εργασιακό μεσαίωνα του 19ου αιώνα σε ένα διεθνές περιβάλλον στο οποίο η εργασία βρίσκεται σε επίθεση από το διεθνές κεφάλαιο. Ο σοσιαλισμός αποτελεί σήμερα απώτερο όραμα και ελπίδα πολλών από εμάς, αλλά το αιτούμενο στις μέρες μας είναι η διατήρηση/ανάκτηση του στοιχειώδους δημοκρατικού κεκτημένου. Το ΜέΡΑ25 αποτελεί το πρώτο ουσιαστικά Πανευρωπαϊκό κόμμα, το οποίο βάζει τις προϋποθέσεις για ουσιαστική ανατροπή των πολιτικών λιτότητας και έλλειψης δημοκρατίας.

Ιδιαίτερα σημαντική θεωρώ την περιβαλλοντική πολιτική του ΜέΡΑ25. Η πολιτική της πράσινης μετάβασης που προτείνει αποτελεί μονόδρομο κατά την γνώμη μου προκειμένου να αποτραπεί η καταστροφή του πλανήτη από την κλιματική αλλαγή. Η εγκατάλειψη των εξορύξεων πετρελαίου και φυσικού αερίου εδώ και τώρα είναι καθοριστικής σημασίας δέσμευση σε αυτή την κατεύθυνση.

Από την πρώτη στιγμή συμμετείχα λοιπόν σε αυτή την προσπάθεια που ξεκίνησε με την ίδρυση του ΜέΡΑ25 στις 26 Μαρτίου 2018 ως μέλος της Πολιτικής Γραμματείας και Τομεάρχης Παιδείας. Το πρόγραμμα του ΜέΡΑ25 είναι κατά τη γνώμη μου ριζοσπαστικό και διεκδικεί το αυτονόητο, δηλαδή τη δημιουργία προϋποθέσεων για ένα αξιοπρεπές και υπεύθυνο μέλλον σε αυτόν τον τόπο για εμάς αλλά κυρίως και για τις επόμενες γενιές που έρχονται.

Λίγα λόγια για τη μέχρι τώρα πορεία του Γεράσιμου Λυμπεράτου

Γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδαςε Χημικός Μηχανικός στα Πανεπιστήµια ΜΙΤ (βασικές σπουδές) και CALTECH (Μάστερ και διδακτορικό) των ΗΠΑ και ήταν Καθηγητής στα Πανεπιστήμια της Φλόριντα (1983-1990) και Πατρών (1990-2011). Από το 2011 είναι Καθηγητής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ. Είναι πατέρας τεσσάρων παιδιών.

Έχει εκτεταμένη διδακτική και ερευνητική εμπειρία σε θέματα περιβαλλοντικής βιοτεχνολογίας και ιδιαιτέρως επεξεργασίας και διαχείρισης υγρών και στερεών αποβλήτων με πάνω από 200 δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά και έχοντας επιβλέψει 40 περίπου διδακτορικές διατριβές.  Έχει διατελέσει µέλος του ΔΣ του Συλλόγου µελών ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Πατρών και της Διοικούσας του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας. Το 2012 ίδρυσε τον Ελληνικό Υδατικό Σύνδεσμο (επιστημονική εταιρεία µε αντικείμενο το νερό και τα απόβλητα).

Από το 2014 είναι Δημοτικός Σύμβουλος της «Αντίστασης µε τους Πολίτες του Χαλανδρίου», εντεταλμένος για θέματα ανακύκλωσης. Είναι επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος HORIZON 2020 Waste4Think, που αφορά στην καινοτόμο διαχείριση των υπολειμμάτων τροφών με έμφαση στη διαλογή τους στην πηγή και στην αξιοποίηση τους για παραγωγή προϊόντων και ενέργειας. Στις πρόσφατες εκλογές της 2 Ιουνίου 2019 επανεκλέχθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Χαλανδρίου με Δήμαρχο τον Σίμο Ρούσσο για την περίοδο 2019-2023.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο