Γ. Βαρουφάκης στον Real FM: Στην Ελλάδα το 100% της ηλεκτρικής ενέργειας περνάει μέσα από το καφενείο-χρηματιστήριο 4-5 ολιγαρχών

Συνεντεύξεις - videos
11 Απρ, 2022

 Συνέντευξη του Γραμματέα του ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη στον Real FM και τον Νίκο Χατζηνικολάου και την Κάτια Μακρή για τις Γαλλικές εκλογές, την ακρίβεια, την ενέργεια, τον ΦΠΑ, τις μετεκλογικές συνεργασίες.

Γαλλικές εκλογές

Όταν υπάρχει ένας φασίστας, ή μία φασίστρια -γιατί εμείς δε μασάμε τα λόγια μας, είναι ξεκάθαρο ότι η κα Λεπέν είναι εθνικοσοσιαλίστρια, δηλαδή φασίστας- ο οποίος στέκεται εναντίον του, ό, τι άποψη και να έχουμε γι’ αυτόν δεν βάζουμε ποτέ πλάτες στο να εκλεγεί ο φασίστας. Δεν ήταν μόνο στην περίπτωση Μακρόν. Ακόμη και για την κα Χίλαρι Κλίντον για την οποία έχω τη χειρότερη άποψη ήταν κόντρα στον κ. Τραμπ, ήμασταν με τον Νόαμ Τσόμσκι στη Νέα Υόρκη με ένα μεγάλο κοινό μας είχαν θέσει το ίδιο ερώτημα και είχαμε πει ότι όταν έχεις κάποιον σαν τον Τραμπ ή σαν τη Λεπέν απέναντι αυτό που κάνεις είναι «κρατάς τη μύτη σου» και ψηφίζεις οποιοδήποτε στέκεται απέναντι στον νεοφασίστα.

Ένας πολιτικός όπως ο Εμανουέλ Μακρόν, ή η Μέρκελ για παράδειγμα, ακολουθούν πολιτική σοσιαλισμού για τους τραπεζίτες και σκληρής λιτότητας για τις λαϊκές μάζες, το 60-70% του λαού και απέναντί του έχεις μία νεοφασίστρια την Λεπέν η οποία είναι λαϊκίστρια, τάζει λαγούς με πετραχήλια, ο Μακρόν και η Λεπέν λειτουργούν συνεταιρικά ακόμα και αν αντιπαθούν ο ένας τον άλλον.

Με άλλα λόγια ο Μακρόν έχει ανάγκη τη Λεπέν για να εκλεγεί, χωρίς τη Λεπέν δεν θα είχε εκλεγεί ο Μακρόν την περασμένη φορά, ούτε τώρα και η Λεπέν έχει ανάγκη τον Μακρόν να εισάγει αυτές τις πολιτικές που εξαθλιώνουν μία μεγάλη μάζα για να μπορεί να απευθύνεται στα χειρότερά τους ένστικτα, στην ξενοφοβία τους, στον  ρατσισμό τους.. Υπάρχει μία διαλεκτική σχέση μεταξύ αυτών των δύο άκρων, του ακραίου κέντρου από τη μία και της ακροδεξιάς από την άλλη.

Ακρίβεια – ενέργεια

Δεν έχουμε το δικαίωμα να μη φοβόμαστε όταν η Χρυσή Αυγή ήταν τρίτο κόμμα κάποια στιγμή.

Η ακρίβεια αναδεικνύει τα σαθρά θεμέλια πάνω στα οποία έχουν χτιστεί πολλά από τα απαραίτητα συστήματα στα οποία βασίζεται η κοινωνία.

Για παράδειγμα στην ενέργειας, στους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Αυτό είναι κάτι που εμείς στο ΜέΡΑ25 φωνάζουμε και ξαναφωνάζουμε. Έφτιαξε ο κ. Τσίπρας το 2018 ένα ψευτοχρηματιστήριο ενέργειας το οποίο ουσιαστικά παραδίδει τους πιο ευάλωτους πολίτες, τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, σε κάποιους αδίστακτους ολιγάρχες, αυτό γίνεται.

Κιλοβατώρες που παράγονται από υδροηλεκτρικά έργα της ΔΕΗ με μηδενικό κόστος, μηδενικό οριακό κόστος χρεώνονται σαν να είχαν παραχθεί με το πιο ακριβό φυσικό αέριο. Όσο ψηλά και να έχει πάει η τιμή του φυσικού αερίου, λόγω του πολέμου, λόγω της διακοπής των αλυσίδων μεταφοράς προ του πολέμου λόγω της πανδημίας.. Αυτό δεν δικαιολογεί ότι τις κιλοβατώρες που παράγονται με μηδενικό κόστος και χρεώνονται υπέρ ιδιωτών σα να ήταν παραχθείσες με το πιο ακριβό φυσικό αέριο. Αυτό είναι ένα έγκλημα. Η κερδοσκοπία των συγκεκριμένων ολιγαρχών που έχουν πάρει τα κομμάτια της ΔΕΗ, αυτό δεν γίνεται μόνο στην Ελλάδα αλλά στην Ελλάδα γίνεται πιο πολύ από τις άλλες χώρες, μην κρύβεται ο κ. Μητσοτάκης πίσω από το ευρωπαϊκό δεδομένο. Στην Ελλάδα το 100% της ηλεκτρικής ενέργειας περνάει μέσα από αυτό το καφενείο – χρηματιστήριο 4-5 ολιγαρχών.

Στη Γερμανία το 20% της ηλεκτρικής ενέργειας περνάει μέσα από αυτό το ψευτοχρηματιστήριο, το 80% όχι. Στην Ελλάδα περνάει το 100%. Θα μπορούσε η Κυβέρνηση είτε του κ. Τσίπρα είτε του κ. Μητσοτάκη, χθες να έχουν λειτουργήσει. Δεν το κάνουν γιατί βρίσκονται δέσμιοι συγκεκριμένων επιχειρηματιών, κρατικοδίαιτων επιχειρηματιών που ζουν αυτή τη στιγμή από το υστέρημα μικρομεσαίων ανθρώπων.

Θα έπρεπε η χονδρική τιμή κάθε μονάδας παραγωγής-δεν έχει σημασία σε ποιον ανήκει-να έχει δικό της πλαφόν. Κάθε μονάδα παραγωγής έχει διαφορετικό μέσο κόστος παραγωγής, άλλο το μέσο κόστος από τα υδροηλεκτρικά, άλλο από τον λιγνίτη, άλλο από τις ανεμογεννήτριες, άλλο από τα φωτοβολταϊκά, άλλο από το φυσικό αέριο. Η κάθε μονάδα παραγωγής έπρεπε αυτή τη στιγμή να έχει ένα πλαφόν που να είναι 5% πάνω από το κόστος, δεν λέμε να χάνουν οι άνθρωποι αλλά να είναι 5% όχι 20, 30, 40, 200% πάνω. Και η λιανική τιμή να προσδιορίζεται σε σχέση με το μέσο κόστος παραγωγής.

Αυτό που είπε ο κ. Μητσοτάκης το είπε μετά από πίεση –επιτρέψτε μου να περιαυτολογήσουμε και λίγο σαν ΜέΡΑ25, είμαστε οι μόνοι που μιλήσαμε για ένα έκτακτο φόρο υπερβαλλόντων κερδών, μετά το πήρε ο κ. Τσίπρας και το υποσχέθηκε ο κ. Μητσοτάκης. Πρώτον, δεν το έχει κάνει, δεύτερον είπε ότι θα το κάνει όταν θα εμφανιστούν στους ισολογισμούς της ΔΕΗ τα κέρδη. Η ΔΕΗ δεν είναι δημόσια επιχείρηση, ανήκει στη CVC, η CVC κάνει κουμάντο. Η CVC, να είστε σίγουροι, έχει ήδη βάλει σπουδαίους λογιστές να εξασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρχουν κέρδη στον ισολογισμό και αυτό αποδεικνύεται πάρα πολύ εύκολα.

ΦΠΑ

Να διαχωρίσουμε αυτό που σκέφτεται να κάνει η Κυβέρνηση και αυτό που προτείνουμε εμείς ως ΜέΡΑ25.

Η Κυβέρνηση δεν λέει να αλλάξουν οι συντελεστές του ΦΠΑ, λέει οι συντελεστές που είναι σήμερα 24, 13 να γίνουν 6, κάποια πράγματα να πάνε από το 13 στο 6 και δεν το κάνουν καν.

Εμείς λέμε ότι αυτό που είναι απαραίτητο είναι να μειωθούν οι συντελεστές, όχι μόνο να γίνει η μεταφορά εντός των συντελεστών, το 24 να γίνει 15%. Είναι σπασμένη η οικονομία, έχουμε έναν πληθωρισμό ο οποίος αυτή τη στιγμή χρειάζεται μία κατασταλτική δράση εκ μέρους της Κυβέρνησης.

Πήγαινε το 24 στο 15% να μειωθεί η ανοδική πορεία του πληθωρισμού συνολικά, πήγαινε το 15 στο 6%, αυτά πρέπει να κάνεις σε μία δύσκολη στιγμή για να διασώσεις ό, τι μπορεί να διασωθεί έως ότου αρχίσουν οι έξωθεν ερχόμενες πληθωριστικές τάσεις να μειώνονται.

Μετεκλογικές συνεργασίες και αν υπάρχει δυνατότητα μετεκλογικής συνεργασίας με απλή αναλογική

Βεβαίως και υπάρχει δυνατότητα. Αν δείτε και τις τοποθετήσεις των τριών κομμάτων εξουσίας που έχουν υπογράψει τα διάφορα μνημόνια. Νέα Δημοκρατία, ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ έχουν πολύ λίγα πράγματα που τους χωρίζουν.

Το Χρηματιστήριο Ενέργειας, στο οποίο αναφερθήκαμε πριν, δεν προτίθεται κανένας τους να το καταργήσει, στα ζητήματα του ΦΠΑ δεν υπάρχει καμιά διαφορά, στην 100% προπληρωμή φόρου τα ίδια πράγματα λένε και οι τρεις. Θα μπορούσαν κάλλιστα να δημιουργήσουν μία Κυβέρνηση μετά την πρώτη Κυριακή, συγκυβέρνηση των τριών αυτών κομμάτων. Αυτό νομίζω θα ήταν πολύ πιο συνεπές με τις πράξεις τους, όχι τόσο πολύ με τα λόγια τους. Εμείς, βεβαίως, δεν εκλεγήκαμε στη Βουλή για να σιγοντάρουμε και να νομιμοποιούμε αυτά τα οποία καταδικάζουμε.

Για να έχεις μία σοβαρή συγκυβέρνηση, τύπου Γερμανίας, με ένα θεμέλιο λίθο, ένα κοινά συμφωνηθέν πρόγραμμα, πρέπει αυτό να έχει γίνει πριν τις εκλογές. Εμείς τώρα, 2-3 χρόνια, προτείνουμε να κάτσουμε κάτω να συζητήσουμε για τα κόκκινα δάνεια, για το φορολογικό, για την Παιδεία, για την Υγεία, για την εξωτερική πολιτική, για την πράσινη μετάβαση, για την πράσινη βιομηχανική επανάσταση, δεν έρχονται. Ζητάνε, ο κ. Τσίπρας το ζητούσε –ευτυχώς έχει σταματήσει να το ζητάει- την ψήφο για να γίνει Πρωθυπουργός. Ε δεν θα τους τη δώσουμε.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο