Γ. Βαρουφάκης στον Real FM: Όποιος μιλάει για κυβέρνηση ηττημένων καίει την ιδέα της απλής αναλογικής

Συνεντεύξεις - videos
18 Απρ, 2023
Συνέντευξη του Επικεφαλής του ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη, Γιάνη Βαρουφάκη
στον Real FM και τον Νίκο Χατζηνικολάου
«Όποιος μιλάει για κυβέρνηση ηττημένων, καίει την ιδέα της απλής αναλογικής που βασίζεται στη δημοκρατική αρχή της πλειοψηφίας»

Για την τοξικότητα της προεκλογικής περιόδου
Το ΜέΡΑ25 θέλουμε να είναι πολύ έντονη η αντιπαράθεση, γιατί όσο πιο έντονη είναι η πολιτική αντιπαράθεση, αυτά μάς έμαθε ο Σωκράτης με την διαλεκτική, τόσο πιο ασφαλή συμπεράσματα θα έχουν οι πολίτες. Αλλά να είναι έντονη και ταυτόχρονα ιδιαίτερα πολιτισμένη και με χιούμορ.

Για την υπόθεση Γεωργούλη

Κανένα απολύτως σχόλιο ως ιδεολογική και ηθική στάση εμού.
Η Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της. Όταν υπάρχει κατηγορία για παρενόχληση, για οποιοδήποτε έγκλημα, νομίζω ότι εμείς όλοι, πολιτικοί, δημοσιογράφοι, σχολιαστές, θα πρέπει να κάνουμε πίσω να λάμψει η Δικαιοσύνη. Δεν μπορεί να γίνει αυτό ούτε με τηλεδίκη, ούτε με ραδιοδίκη.

Θα προκύψει Κυβέρνηση ή αβεβαιότητα για την επόμενη μέρα από αυτές τις εκλογές;

Οι εκλογές θα γίνουν τη 2α Ιουλίου μάλλον, οι πραγματικές εκλογές και αυτό γιατί, και το λέω αυτό με θλίψη, τα δύο μεγάλα κόμματα τουλάχιστον, ίσως και το ΠΑΣΟΚ, αλλά σίγουρα η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν σέβονται, δεν εκτιμούν και δεν τιμούν την απλή αναλογική. Και αυτό φαίνεται γιατί, από τη μία μεριά ο κ. Μητσοτάκης έχει και ιδεολογική αντίθεση στην απλή αναλογική, ο κ. Τσίπρας που την ψήφισε από την άλλη μεριά, φαίνεται –κρίνοντας από τα λόγια του- ότι και εκείνος δεν την εκτιμάει και δεν τη θέλει. Γιατί όταν μιλάει για Κυβέρνηση ηττημένων, ουσιαστικά καίει την ιδέα της απλής αναλογικής η οποία βασίζεται στην απλή αρχή, στη δημοκρατική αρχή της πλειοψηφίας. Γιατί όταν έχεις 151 βουλευτές δεν μπορείς να μιλήσεις για ηττημένους. Μιλάς για ηττημένους αν πιστεύεις ότι η σχετική πλειοψηφία έχει ηθικό δικαίωμα να κυβερνά. Αυτό το πιστεύει ο κ. Μητσοτάκης, φαίνεται ότι το πιστεύει και ο κ. Τσίπρας. Αποτέλεσμα αυτής της πίστης του κ. Τσίπρα είναι ότι δεν δέχτηκε τις προτάσεις του ΜέΡΑ25, που τους κάνουμε σχεδόν δύο χρόνια τώρα, για να κάνουμε μία προεκλογική συζήτηση, χωρίς δεσμεύσεις, να εξερευνήσουμε το έδαφος για κάποια κοινά νομοσχέδια τα οποία θα μπορούσαμε να κατεβάσουμε, να ψηφίσουμε, σε περίπτωση μίας προοδευτικής διακυβέρνησης. Οπότε, εν συντομία, και τα δύο κόμματα θέλουν να κάψουν την απλή αναλογική και να πάμε σε δεύτερη εκλογή. Τότε θα δούμε πόσα απίδια πιάνει ο σάκος του κ. Μητσοτάκη και του κ. Τσίπρα.

Για το αν το ΜέΡΑ25 είναι ανοικτό σε συνεργασίες

Δεν θα συζητήσουμε. Αν είχαμε άλλο Σύνταγμα, αν είχαμε τη δυνατότητα, όπως στη Γερμανία, στην Ιταλία να έχουμε έναν εύλογο χρόνο.. Σε τρεις μέρες δεν γίνεται κυβερνητικό πρόγραμμα και εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να κοροϊδέψουμε τον ελληνικό λαό που μας ψήφισε.
Από τη στιγμή που μας κλείσανε το παράθυρο στον προεκλογικό διάλογο, εμείς δεν είχαμε καμία φιλοδοξία ότι θα τα βρούμε προεκλογικά, αλλά τουλάχιστον να μελετήσουμε προσεκτικά εμείς τις δικές τους σκέψεις και εκείνοι τις δικές μας, από τη στιγμή που δεν το έκαναν αυτό σημαίνει ότι δεν έχουν σκέψεις, δεν τους ενδιαφέρει τίποτα, τους ενδιαφέρει να συνεχιστεί η παρούσα κατάσταση με τους πλειστηριασμούς που εκείνοι ξεκίνησαν, μαζί ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, οι πωλήσεις των κόκκινων δανείων, αυτό το όνειδος, η εξαγωγή όλων των προσόδων, γιατί κάθε ευρώ που βγάζει ένα ταμείο το βγάζει στα Cayman Islands, να συνεχίσουν αυτό το πράγμα, οι μεν θα το ονομάσουν προοδευτική διακυβέρνηση, οι δε θα το ονομάσουν φιλελεύθερη διακυβέρνηση, η ουσία θα είναι η ίδια. Αυτό δεν μας ενδιαφέρει, γι’ αυτό απαντάω ευθαρσώς, δεν πρόκειται να πάρουν την ψήφο εμπιστοσύνης μας, ούτε την ανοχή μας.

Γιατί να ψηφίσει κάποιος ΜέΡΑ25 και όχι ΣΥΡΙΖΑ αφού ήσασταν μαζί Κυβέρνηση

Ήμασταν μαζί για 5,5 μήνες και πάψαμε να είμαστε μαζί για τους λόγους που πρέπει να ψηφίσει κάποιος ΜέΡΑ25, αν κάποιος ενδιαφέρεται πραγματικά για αυτά που λέγαμε όταν γίναμε Κυβέρνηση τον Γενάρη του ‘15.
Εδώ και πάλι δεν είναι ούτε θέμα εγωισμού, ούτε θέμα διαφοράς προσωπικοτήτων, είναι η διαφορετική εκτίμηση για την πορεία της χώρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει, και το έλεγε το καλοκαίρι του ’18, ότι βγήκαμε από τα μνημόνια, ότι η Ελλάδα πλέον είναι ανεξάρτητη χώρα, όπως είναι η Γαλλία, όπως είναι η Ισπανία, όπως είναι η Ιταλία, εντός ΕΕ και της Ευρωζώνης και έχεις τις τύχες της στα χέρια της. Στο ΜέΡΑ25 εμείς δεν το πιστεύουμε. Πιστεύουμε ότι είμαστε στο πιο βαθύ μνημόνιο το οποίο θα συνεχιστεί μέχρις το 2060, ότι η ελληνική Κυβέρνηση αντίθετα από την Γερμανική δεν μπορεί να μειώσει το ΦΠΑ από το 24 στο 18%, στο 19, στο 16 και να θέλει, και να το πιστεύει, δεν μπορεί. Είναι δέσμια μίας μία σκιώδους τρόικας, και το λένε και οι ίδιοι: «δεν μας αφήνουν». Δεν είναι δυνατόν να έχουμε αυτή στη στιγμή προπληρωμή φόρου 100% για τους μικρομεσαίους.
Άρα, εμείς έχουμε μία συγκεκριμένη άποψη, ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι με την Βουλγαρία δίπλα να έχει 12% φόρο μικρομεσαίων επιχειρήσεων χωρίς καμία προπληρωμή, με ένα ΦΠΑ στο 12% και οι βορειοελλαδίτες να προσπαθούν να ανταγωνιστούν με τους Βούλγαρους.
(σε ερώτηση, επομένως να φύγουμε από την Ευρώπη;)
Όχι, βέβαια, να νομοθετήσουμε τη μείωση του ΦΠΑ στο 15% και αν θέλουν οι Βρυξέλλες να μας πλήξουν γι’ αυτό επειδή κάναμε το αυτονόητο, το αυτονόητο όχι μόνο για αριστερούς, αλλά το αυτονόητο και για φιλελεύθερους.
Μειώνεις το ΦΠΑ, όταν ο άλλος δίπλα στα σύνορά σου έχει 12% το πας στο 15%, δεν είπα να το πάμε στα 12. Θέλετε 16%; 16% και δεν μας ενδιαφέρει τι λένε οι Βρυξέλλες. Έτσι κι αλλιώς δεν τους πέφτει λόγος, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δίκαιο. Οι μόνοι οι οποίοι θεωρούν ότι έχουν δικαίωμα να μας ασφυκτιούν είναι οι τροϊκανοί, οι οποίο πάνε κόντρα στο ευρωπαϊκό δίκαιο. Αυτοί έφυγαν από την Ευρώπη, οι τροϊκανοί οι οποίοι επέβαλαν τέτοιες ανοησίες στην ελληνική Κυβέρνηση.

Για το πώς πορεύεται η οικονομία

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να πεις ψέματα οι πιο τοξικοί είναι αυτοί που χρησιμοποιούν αριθμούς κάλπικους, fake αριθμούς. Έχουμε έναν πληθωρισμό στην Ελλάδα ο οποίος τοποθετείται γύρω στο 8%, 9%, 7%, 6%, είναι ο επίσημος πληθωρισμός, ο πληθωρισμός της ΕΛΣΤΑΤ. Ο πληθωρισμός των ανθρώπων που μας ακούν, όταν πηγαίνουν στο σούπερ μάρκετ, όταν πληρώνουν τη βενζίνη…
Άλλο πληθωρισμό έχουμε εσύ και εγώ που είμαστε μας ανώτερης εισοδηματικής τάξης. Εσύ και εγώ έχουμε έναν πληθωρισμό της τάξης του 5-6%. Ένα άνθρωπος ο οποίος ζει με τον κατώτατο μισθό ή με τη σύνταξη των 500, 600, 700 ευρώ έχει έναν πληθωρισμό αυτή τη στιγμή που μιλάμε της τάξης του 25%. Όταν, λοιπόν, μας λέει η Κυβέρνηση ότι έχουμε ανάπτυξη, χρησιμοποιεί τον δικό σου και τον δικό μου πληθωρισμό ή έναν πληθωρισμό πολύ κοντά σε αυτόν το οποίο σημαίνει ότι η ανάπτυξη για την οποία μιλούν δεν υπάρχει, ουσιαστικά είναι αρνητική αν λάβεις υπόψιν τον πραγματικό πληθωρισμό των πολλών ανθρώπων εκεί έξω, ένα το κρατούμενο, δεύτερο, μιλάνε για επενδύσεις, δεν υπάρχουν επενδύσεις. Υπάρχουν χρήματα που έρχονται από το εξωτερικό, πάρα πολλά χρήματα, για να αγοράσουν ακίνητα, αυτό δεν είναι επένδυση. Επένδυση είναι να έρθει κάποιος να χτίσει μία βιομηχανία, να χτίσει ένα μαγαζί.
Δεν υπάρχουν παραγωγικές επενδύσεις στην Ελλάδα. Έχουμε ένα 8,5% έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών το οποίο σημαίνει ότι κάθε χρόνο οι έλληνες και οι ελληνίδες δανειζόμαστε 8,5% του ΑΕΠ από το εξωτερικό για να πληρώνουμε τις εισαγωγές μας. Με άλλα λόγια είμαστε πίσω στην πτωχευτική διαδικασία της δεκαετίας του 2000 που οδήγησε στο 2008. Έχουμε ένα δυσθεώρητο δημόσιο χρέος και ένα δυσθεώρητο ιδιωτικό χρέος, το σύνολό τους πλησιάζει τα 750 δισεκατομμύρια ευρώ όταν το εισόδημά μας είναι χαμηλότερο από ότι ήταν το 2011. Αυτή η κατάσταση, αντικειμενικά μόνο καταστροφική μπορεί να χαρακτηριστεί. Και έχεις μία Κυβέρνηση Μητσοτάκη η οποία θέλει να τους λατρέψουν και να θριαμβολογούμε μαζί τους. Ε δεν θα το κάνουμε.

Για τα μηνύματα των τελευταίων ημερών από την Τουρκία

Πάντοτε εμείς πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και πρέπει να έχουμε μία εθνική στρατηγική, που ποτέ δεν είχαμε δυστυχώς. Θα θέλαμε πολύ ως ΜέΡΑ25 να συνεισφέρουμε σε αυτό. Η άποψή μας είναι να αποφευχθούν οι διμερείς διαπραγματεύσεις, γιατί αυτές θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερες εντάσεις, και να πασχίσουμε για μία πολυμερή διεθνή περιφερειακή συνδιάσκεψη με μόνο θέμα στην ατζέντα τη χάραξη των θαλασσίων ζωνών.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο