Γ. Βαρουφάκης στον ΑΝΤ1: Το ΜέΡΑ25 δημιουργήθηκε επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ πέρασε τα πιο αντιλαϊκά μνημονιακά μέτρα στο όνομα της Αριστεράς

Συνεντεύξεις - videos
09 Μάι, 2023

Συνέντευξη του Επικεφαλής του ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη, Γιάνη Βαρουφάκη στο κεντρικό δελτίο του Αντέννα και στον Νίκο Χατζηνικολάου

Είμαστε συνηθισμένοι στη δαιμονοποίηση, στη διαστρέβλωση. Δεν πρόκειται να καταθέσω ένσταση. Αυτό που πραγματικά μας νοιάζει, πιο πολύ από το πώς μας αντιμετωπίζει η δημοσιογραφία, το πολιτικό σκηνικό, είναι ότι γίνεται μία συζήτηση που για εμάς είναι εκτός θέματος. Και τα δύο μεγάλα κόμματα παρουσιάζουν τη χώρα σα να έχει βγει από τα μνημόνια, σαν να είναι μία κανονική ευρωπαϊκή χώρα.
Είμαστε βαθύτερα πτωχευμένοι σήμερα από ό,τι ήμασταν ποτέ και πιο εξαρτημένοι από τις βουλές της Κεντρικής Τράπεζας. Η Κεντρική Τράπεζα, η οποία έχει δηλώσει ότι θα μας βγάλει από το πλαίσιο στήριξης των ομολόγων, αποφασίζει μόνη της, χωρίς κάποιο πολιτικό πλαίσιο, χωρίς καν να αναφέρεται στην Ευρωβουλή για το αν θα κηρυχθεί η Ελλάδα ξανά πτωχευμένη ή όχι. Γιατί ο μόνος λόγος που αυτή τη στιγμή τα ομόλογά μας θεωρούνται ότι είναι αξιόχρεα είναι γιατί τα στηρίζει η ΕΚΤ.

Αύριο το πρωί μπορεί να αποφασίσει η ΕΚΤ να δημιουργήσει πάλι κρίση χρέους. Η εξάρτηση είναι πλήρης και πιο βαθιά από ποτέ. Πάρτε το Υπερταμείο, ξέρετε εσείς καμιά χώρα της Ευρώπης, του κόσμου ολόκληρου, που να έχει ένα σούπερ fund, ένα Υπερταμείο που να το ελέγχουν οι δανειστές, που να έχει περάσει όλη η δημόσια περιουσία, ούτε επί βρετανικής αυτοκρατορίας στην Ινδία δεν συνέβαινε αυτό.

Είναι μοναδικό αυτό στα παγκόσμια χρονικά.

Αυτά τα οποία πέρασε ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν τα πιο σκληρά μνημονιακά μέτρα στο όνομα της Αριστεράς.

Αλλά θέλω να πάρουμε και την εφορία. Ξέρετε εσείς καμιά χώρα που να μην ελέγχει η Βουλή και η Κυβέρνηση την αντίστοιχη ΑΑΔΕ; Δεν υπάρχει τέτοια χώρα. Αν ρωτήσετε τον κ. Πιερρακάκη, τον οποίο και εκτιμώ προσωπικά, αν ελέγχει το λογισμικό της ΑΑΔΕ, θα σας πει «όχι». Δεν είναι Ανεξάρτητη Αρχή, είναι απολύτως εξαρτημένη από την τρόικα, από τους δανειστές. Αυτή τη στιγμή μόνο η τρόικα ξέρει ποιος έχει τα φορολογικά στοιχεία του ελληνικού κράτους.

Πάρτε την ιστορία με τα κόκκινα δάνεια. Αυτήν δεν την σκέφτηκε ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ που νομοθέτησε την ψηφιακή αγορά, ούτε ο κ. Μητσοτάκης με τον Ηρακλή, φτιαγμένος στη Φρανκφούρτη, δοκιμασμένος στην Ιταλία και εφαρμοσμένος στην Ελλάδα ήταν το σύστημα αυτό.

Τι προτείνει για την πρώτη κατοικία και τα ακίνητα το ΜέΡΑ25;

Κατάργηση του Ηρακλή. Αυτά που λέει στο ΣΥΡΙΖΑ και μπορεί και κάποια άλλα κόμματα να το λένε, όπως το ΠΑΣΟΚ, ότι μπορεί να προστατευτεί η πρώτη κατοικία όταν, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, αγοράζονται και πωλούνται στη δευτερογενή αγορά του Ηρακλή δάνεια τα οποία εμπεριέχουν ως εχέγγυο κύριες κατοικίες είναι αδύνατον και να κρατήσεις αυτήν την αγορά ζωντανή και να μην εκπέσουν τα 23 δισεκατομμύρια που τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας έχουν δεσμευτεί ότι θα δώσουν στα ταμεία αν δεν βγάλουν τα χρήματά τους από αυτήν την αγορά και ταυτόχρονα να προστατέψει την κύρια κατοικία και τα μικρομάγαζα. Οπότε εμείς λέμε, δημιουργία μια δημόσιας εταιρείας διαχείρισης ιδιωτικού χρέους, στα πρότυπα ενός bad bank, το έχει κάνει και η Γερμανία το 2009 δεν λέμε κάτι ιδιαίτερα ριζοσπαστικό. Να περάσουν τα κόκκινα δάνεια εκεί, να υπάρχει ένα πάγιο που πληρώνει ο δανειολήπτης για να παγώνει το δάνειο μέχρι το διηνεκές, που θα ξεπεραστεί η κρίση, να ρυθμιστούν αυτά τα δάνεια δίκαια τόσο απέναντι στους δανειολήπτες, να καταργηθούν οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας και μικρομάγαζων αλλά και δίκαιο απέναντι σε αυτό που τα έχουν αποπληρώσει ή δεν είχαν πάρει ποτέ δάνειο. Αυτό είναι το σχέδιο Οδυσσέας.

Τι είναι το ΔΗΜΗΤΡΑ;

Επιτρέψτε μου να πω ότι, είναι το μέλλον των ψηφιακών συναλλαγών. Είναι σύστημα ψηφιακών πληρωμών δωρεάν. Εμείς προτείνουμε να στηθεί πάνω στο taxisnet.

Τι έχει να κερδίσει ο πολίτης;

Δύο δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο είναι τα χαράτσια των τραπεζών.

Αν βάλεις 1.000 ευρώ αντί να τα έχεις σε μία τράπεζα που δεν παίρνεις ουσιαστικά επιτόκια σε αυτό το σύστημα μπορούμε να δώσουμε ένα 8% φοροέκπτωση και την επόμενη χρονιά επωφελείται έτσι και το κράτος γιατί έτσι το έχεις δανείσει επωφελείσαι και εσύ γιατί έχεις ένα ισοδύναμο υψηλού επιτοκίου.

Μπορεί αυτό να οδηγήσει σε κλείσιμο τις τράπεζες;

Όχι βέβαια.

Λέτε ότι από τα μνημόνια δεν έχουμε φύγει;

Είμαστε πιο βαθιά από ποτέ. Το 4ο μνημόνιο του κ. Τσίπρα, Αύγουστος του 2018, κρατάει μέχρι το 2060 και δένει τη χώρα με έναν τρόπο που καθιστά πάρα πολύ δύσκολο τ6ο να ξαναγίνει βιώσιμη. Ο κ. Μητσοτάκης το πήρε, βέβαια, αυτό το μνημόνιο και το έκανε πολύ χειρότερο, πρόσθεσε άλλα 50 δισεκατομμύρια χρέος, άλλα 23 δισεκατομμύρια στα αρπακτικά ταμεία, μας έχει βουλιάξει ακόμα περισσότερο. Αυτό είναι το μεγάλο διακύβευμα των εκλογών.

Το οποίο τι σημαίνει;

Εμείς προτείνουμε ρήξη. Μονομερής νομοθέτηση αυτών που εμείς κρίνουμε ότι είναι απαραίτητα για τη βιωσιμότητα αυτής της χώρας.’

Μετά την 21 Μαΐου, αν τα τρία κόμματα ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΜέΡΑ25 συγκεντρώνουν 151 έδρες θα αφήσετε να πάμε σε δεύτερες κάλπες;

Βεβαίως.

Δεν θα σας κατηγορήσουν από το ΣΥΡΙΖΑ ότι δίνετε την ευκαιρία στον Κυριάκο Μητσοτάκη να διεκδικήσει την αυτοδυναμία;

Την ευκαιρία την έδωσε η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ όταν δεν δέχτηκε να κάνουμε έναν προεκλογικό διάλογο για την εκπόνηση από κοινού, ή –τουλάχιστον- την εξερεύνηση των δυνατοτήτων εκπόνησης ενός κοινού κυβερνητικού προγράμματος.

Δεν σας ανησυχεί μεταξύ 1ης και 2ης κάλπης να έχετε εκλογικές απώλειες;

Δεν μας ανησυχεί αυτό γιατί οι άνθρωποι που θα μας ψηφίσουν θα μας ψηφίσουν γνωρίζοντας γιατί μας ψηφίζουν.

Και να εξαφανιζόμασταν προτιμούμε να είμαστε ειλικρινείς με τους πολίτες, να τους κοιτάξουμε στα μάτια και αυτά που λέμε προεκλογικά να τα λέμε και μετεκλογικά. Προτιμούμε να εξαφανιστούμε παρά να πούμε ψέματα στους πολίτες.

Για τα τοπικά νομίσματα που ανέφερε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και αν έχει υπάρξει επικοινωνία μαζί του

Δεν έχει υπάρξει καμία επικοινωνία και ούτε θα υπάρξει.

Για να στηθεί ένα τοπικό νόμισμα, που δεν είναι κακή ιδέα, το έχουμε κι εμείς στο πρόγραμμά μας, χρειάζεται το ΔΗΜΗΤΡΑ γιατί κάπου πρέπει να θεμελιωθεί.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο