Γ. Βαρουφάκης: Στην κοινωνία υπήρχε μια αντισυστημική κατεύθυνση και πριν το δυστύχημα στα Τέμπη

Συνεντεύξεις - videos
21 Μαρ, 2023

Συνέντευξη του Γραμματέα του ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών και στους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή

Για το αν η αντισυστημική ψήφος διογκώνεται μετά τα Τέμπη

Ποτέ δεν προτρέχω της κάλπης. κάλπη θα αποδείξει τι γίνεται. Αυτό που βλέπω είναι ότι στην κοινωνία υπάρχει μία αντισυστημική κατεύθυνση πριν τα Τέμπη η οποία βεβαίως αυξήθηκε επιθετικά μετά τα Τέμπη.

Μιλώντας και με νέους ανθρώπους βλέπω ότι πριν από 2 χρόνια υπήρχε μία απάθεια, μία αποστροφή προς πολιτικά ζητήματα. Αυτό είχε αρχίσει να αλλάζει αρκετά πριν την τραγωδία των Τεμπών. Η τραγωδία των Τεμπών ήταν ένας καταλύτης.

Βρισκόμουν στη Θεσσαλονίκη, στη μεγάλη πορεία των φοιτητών και μπήκα ανάμεσά τους, ήθελα να ακούσω τι λένε μεταξύ τους αυτά τα νέα παιδιά, γιατί αυτά τα νέα παιδιά δεν ενδιαφέρονται ούτε για μένα ούτε για εσάς ούτε για τα πολιτικά κόμματα.. Μου έκανε εντύπωση, όχι μόνο το πλήθος αλλά και, ο τρόπος που γίνονταν πολύ ώριμες πολιτικές συζητήσεις, όχι κομματικές. Το κατά πόσον αυτό θα αποτυπωθεί στις κάλπες είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να περιμένουμε να το δούμε.

Θα δοθεί μία 2η ευκαιρία στον κ. Μητσοτάκη;

Κανείς δεν ξέρει. Δεν με ενδιαφέρει τόσο πολύ το παιχνίδι των προβλέψεων. Έχω μία φιλοσοφική αντίρρηση με το να καθόμαστε και να αναλωνόμαστε στις προβλέψεις. Αυτό που έχει σημασία είναι ο καθένας μας και η καθεμία μας να κάνουμε αυτό που θεωρούμε ότι είναι σωστό σε αυτόν το τόπο.

Άνοδος του ΜέΡΑ25 από την κρίση

Για να είμαι συνεπής με τον εαυτό μου δεν έδινα σημασία στις δημοσκοπήσεις που μας έβγαζαν στον 1,9 – 2,1% και δεν δίνω και σημασία σήμερα. Γνωρίζαμε πάντα ότι ήμασταν με ασφάλεια μέσα στη Βουλή, το θεωρούσαμε δεδομένο αυτό. Το 2019, ένα μήνα πριν από τις εκλογές, μας είχαν με 1,2% και πήραμε 3,44%.

Δεν ασχολούμαστε με τις δημοσκοπήσεις. Ό, τι λέω το πιστεύω και ό, τι πιστεύω το λέω.

Για μετεκλογικές συνεργασίες

Είμαστε το κόμμα με την πιο ξεκάθαρη θέση σε όλα αυτά. Πριν από 1,5 χρόνο είπαμε, όσοι τιμούμε, αγαπάμε και συμφωνούμε με την απλή αναλογική –εμείς θεωρούμε ότι η απλή αναλογική είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της Δημοκρατίας- έχουμε υποχρέωση να μην το παίζουμε μικρομέγαλοι και να μη θεωρούμε ότι ο καθένας από εμάς έχει το μονοπώλιο της αγνότητας, της σοφίας και της εξυπνάδας, το οποίο σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε ανοικτοί στο να κάνουμε μία συζήτηση καταρχάς, τι πρέπει να γίνει με το Χρηματιστήριο Ενέργειας, με τα κόκκινα δάνεια, με το ΦΠΑ πόσο πρέπει να είναι ο ΦΠΑ, εμείς λέμε 15%, εσείς τι λέτε; 24%; 22%; Οι προπληρωμές φόρου.. με μια σειρά τα θέματα, εθνικά, ΟΣΕ.. Ας ξεκινήσουμε με μια προγραμματική συζήτηση και να δούμε αν μας παίρνει για συμφωνία. Γιατί αν η συζήτηση γίνει μετά, εμείς σε κάθε περίπτωση θα πούμε όχι, στους πάντες.

Και η απάντησή μου σε αυτό είναι σε δύο διαστάσεις, εμείς προσπαθούμε να πορευόμαστε σοβαρά. Δεν είμαστε εδώ για να πάρουμε υπουργεία, είμαστε εδώ για να γίνει κάτι για τον τόπο.

Εμείς επιμένουμε στην προεκλογική σύγκλιση.

Και η δεύτερη διάσταση είναι, εάν δείτε τις πολιτικές της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι τόσο μακριά μεταξύ τους. Και στον ΟΣΕ, λίγο πολύ τα ίδια πράγματα λένε. Ιδιωτικοποίησαν τον ΟΣΕ ο ΣΥΡΙΖΑ, ιδιωτικό τον θέλει η ΝΔ. Αν αυτή η χώρα θέλει μία Κυβέρνηση με κόμματα των οποίων τα προγράμματα είναι κοντά, να μπορούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους, νομίζω ότι είναι πεδίον δόξης λαμπρό να υπάρξει μία συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας-ΣΥΡΙΖΑ να βάλουν και το ΠΑΣΟΚ μέσα, μια Κυβέρνηση εθνικής ενότητας και να μας αφήσουν εμάς στην ησυχία μας στην αξιωματική αντιπολίτευση..

Εσείς το 2008-09 φανταζόσασταν ποτέ συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ;

Οι πολιτικές τους είναι σχεδόν ταυτόσημες.

Δεν θεωρώ ότι ο Τσίπρας με τον Μητσοτάκη είναι ίδιοι, ούτε οι άνθρωποι του ΣΥΡΙΖΑ είναι ίδιοι με τους ανθρώπους της Νέας Δημοκρατίας , έχουν πολλές διαφορές και ανθρωπολογικές και φιλοσοφικές, όμως οι πολιτικές τους είναι πάρα πολύ κοντά.
Την ημέρα μετά το δημοψήφισμα εσύ πήρες τη ΝΔ, πήγατε στο Προεδρικό Μέγαρο και αποφασίσατε να ψηφίσετε μνημόνιο μαζί. Δεν πήγαμε εμείς, δεν έβαλε το ΜέΡΑ5 ή εγώ ο Γιάνης Βαρουφάκης τη Δεξιά στα πράγματα ξανά μέσα. Εσύ το έκανες. Πήγαινε ξανακάντο.

(ερώτηση για την ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ)

Αυτό που πάντα πίστευα και πιστεύω είναι ότι χρειαζόμαστε μία τεράστια επένδυση γιατί οι σιδηρόδρομοι είναι ανάπτυξη κάτι το οποίο δεν μπορεί να κάνει το ελληνικό κράτος και το δημόσιο μόνο του, ούτε οι Έλληνες ιδιώτες μπορούν να κάνουν.

Ένα υπερσύγχρονος σιδηρόδρομος από την Πάτρα μέχρι τους Ευζώνους είναι το ελάχιστο που χρειαζόμαστε, που να τρέχει με 300-350 χλμ/ώρα με ασφάλεια, όπως γίνεται στη Γαλλία, στην Ιαπωνία και στην Κίνα. Ενιαίος δημόσιος φορέας ο οποίος σε σύμπραξη με ξένες εταιρείες να φέρουν τεχνογνωσία από έξω, ένα μεγάλο κομμάτι να «χτίζετε» εδώ στη χώρα, να υπάρχει βιομηχανική ανάπτυξη στη βάση αυτού του δικτύου..

Το 2015 εγώ δέχθηκα το ΥΠΟΙΚ για έναν λόγο, ένα στόχο είχα –δεν ήμουν πολιτικός- να κουρέψω το ελληνικό χρέος. Να κάνω βαριά αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους γιατί θεωρώ ότι είναι ο μεγάλος νταλκάς που τραβάει αυτή τη χώρα πίσω. Αυτή ήταν η δική μου η τοποθέτηση. Όταν πήγαινα στους τροϊκανούς και έλεγα, αν δεν μιλήσουμε για το χρέος δεν θα μιλήσουμε για τίποτα, εκείνοι μου έλεγαν πρέπει να μας δώσεις και κάτι. Ένα από αυτά που μου έβαζαν στο τραπέζι, είναι –εμείς έχουμε συμφωνήσει με Σαμαρά-Βενιζέλο- ότι τα τρένα σας θα πάνε στην κρατική εταιρεία των Ιταλών.

Για την επιστροφή Πολάκη στον Τσίπρα σε συνδυασμό με την άνοδο του ΜέΡΑ25

Δεν σχολιάζουμε τα εσωτερικά άλλου κόμματος αλλά θα μου επιτρέψετε να σας πω μία πολιτική εκτίμηση. Ο λόγος που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να εισπράξει την αρνητική ψήφο προς τον κ. Μητσοτάκη είναι γιατί δεν λέει κάτι διαφορετικό. Δεν βγήκε να ζητήσει μία συγγνώμη για την ιδιωτικοποίηση που έκανε το 2017, του ΟΣΕ. Όπως δεν βγήκε να ζητήσει μία συγγνώμη για το Χρηματιστήριο, αυτό το ψευτοχρηματιστήριο Ενέργειας το οποίο έχει γδύσει τον ελληνικό λαό. Οπότε, όταν από τα έδρανα της αντιπολίτευσης ουσιαστικά λες, ε λίγο-πολύ τα ίδια θα κάνω με αυτά που κάνει ο Μητσοτάκης, πώς να εισπράξεις τις απώλειες του κ. Μητσοτάκη;

Για τον Πολάκη και ότι είναι, πλέον, τάση μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ

Όπως δεν σχολιάζω τις τάσεις της Νέας Δημοκρατίας, δεν σχολιάζω και τις τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Όταν ψηφίζεις ναι σε όλα θα ήταν λίγο δύσκολο να το παίξεις ρέμπελος και επαναστάτης πάνω σε αυτά που ψήφισες.

Για πότε οι εκλογές

21 Μαΐου, εγώ πάντα ετοιμαζόμουν για 21 Μαΐου για εκλογές και πριν από τα Τέμπη.

Η μεγάλη μας εκλογική απόδοση είναι στους νέους, 17-30, έχουμε πολύ υψηλά ποσοστά. Πάντα φοβόμουν ότι ο κ. Μητσοτάκης θα θέλει η δεύτερη Κυριακή να είναι αρχές Ιουλίου για να μην ψηφίσουν οι νέοι. Το έχει αποδείξει αυτό, γιατί εμείς στη Βουλή καταθέσαμε μία τροπολογία –έχουμε 500.000 νέους-νέες που φεύγουν από τους τόπους κατοικίας τους και πηγαίνουν και δουλεύουν ξενοδοχοϋπάλληλοι, εποχικοί, αυτά τα παιδιά ζούνε δύσκολη ζωή, δεν έχουν κανένα ρεπό, σιγά που θα γυρίσουν πίσω και μάλιστα 2 Κυριακές για να ψηφίσουν- δεδομένου ότι η ΝΔ έχει χαμηλά ποσοστά στους νέους πάντα φοβόμουν ότι ο κ. Μητσοτάκης θα επικεντρώσεις τις δεύτερες εκλογές κάποια στιγμή τον Ιούλιο.

Για την επίθεση εναντίον του και για το ότι έβγαλε εκτός κάδρου, για τους δράστες, συγκεκριμένο χώρο

Ήταν μεγάλο το χτύπημα, ιδίως για τη σύζυγό μου που ένιωθε ότι δεν μπορούσε να κάνει κάτι όταν με κλωτσούσαν. Όποιος λέει ότι θέλω να καλύψω αυτούς τους δράστες πραγματικά με προσβάλλει, με προσβάλλει προσωπικά, προσβάλει και την οικογένειά μου.

Είμαι ο μόνο αυτόπτης μάρτυρας, είδα το πρόσωπο του ανθρώπου που με χτύπησε και είπα ότι εμένα μου θύμισε άνθρωπο της νύχτας.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ο κ. Θεοδωρικάκος, δύο ώρες πριν καταθέσει ο πρώτος αυτόπτης μάρτυρας, έσπευσε να πει ότι ταυτοποιήθηκαν οι δράστες; Το βίντεο δεν δείχνει τη σκηνή, δείχνει την είσοδο και την έξοδο από το εστιατόριο, δεν δείχνει το σημείο στο οποίο χτυπήθηκα.

Εγώ στην ανακρίτρια πήγα και από το βίντεο στο εστιατόριο έχω αναγνωρίσει τον δράστη.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο