Γ. Βαρουφάκης στην ΕΡΤ: Κλείνουμε την πόρτα στην απαξίωση της ιδέας μιας κυβέρνησης προς το δημόσιο συμφέρον

Συνεντεύξεις - videos
01 Απρ, 2023

Συνέντευξη του Γραμματέα του ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη

στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ και στους Γιώργο Παπαγεωργίου και Δημήτρη Κοντογιάννη

***

Για τις προτάσεις που υπάρχουν στο οικονομικό πρόγραμμα του ΜέΡΑ25 και αν μπορεί να μειωθεί ο ΦΠΑ

Και βέβαια μπορεί. Το ερώτημα είναι ποια είναι η βέλτιστη φορολογική πολιτική στο σύνολό της. Είμαστε δίπλα στη Βουλγαρία, ιδίως η Β. Ελλάδα, που έχει ΦΠΑ 12%, εμείς έχουμε 24%. Στη Βουλγαρία δεν έχουν προπληρωμή φόρου, εδώ έχουμε προπληρωμή φόρου που φθάνει τα 100%. Στη Βουλγαρία οι μικρομεσαίοι έχουν φορολογικό συντελεστή στα κέρδη τους 10%, εδώ έχουμε πάνω από το 20%. Είναι σαν κάποιοι να θέλησαν αυτή η χώρα να μην είναι βιώσιμη.

Το ερώτημα είναι τι θα καταστήσει αυτή τη χώρα βιώσιμη; Γιατί ο ιδιωτικός μας τομέας, ούτε ο δημόσιος, ούτε ο ιδιωτικός δεν είναι βιώσιμοι, όπως έχουν τα πράγματα.

Να μειωθούν και οι κρατικές δαπάνες;

Προφανώς. Συν του ότι έχουμε πάρει δισεκατομμύρια δάνεια, ως κράτος, για να τα δώσουμε στον κ. Μυτιληναίο, στον κ. Περιστέρη, στον κ. Βαρδινογιάννη, στον κ. Λάτση και στη CVC από τότε που είχαμε την έκρηξη του ενεργειακού κόστους.

Αυτό είναι ένα σκάνδαλο. Είμαστε ένα πτωχευμένο κράτος που δανειζόμαστε απίστευτα ποσά για να τα δίνουμε σε πέντε ολιγάρχες εν μέσω ενεργειακής κρίσης. Η σπατάλη του ελληνικού κράτους είναι τεράστια. Σήμερα ήμουν στο μηχανουργείο του ΗΣΑΠ του Πειραιά, ένα μηχανουργείο με παράδοση 100 ετών και πάνω, το γνωρίζετε ότι η Κυβέρνηση παίρνει έργο επανακατασκευής από ένα μηχανουργείο το οποίο λειτουργεί πάρα πολύ καλά, πάρα πολύ αποτελεσματικά και το δίνει σε μια ισπανική εταιρεία στο Βόλο με τρεις φορές το κόστος και πολύ χειρότερη ποιότητα; Βεβαίως και μπορούν να γίνουν μεγάλες περικοπές, όχι περικοπές των μισθών και των συντάξεων αλλά περικοπές των κονδυλίων που δανείζεται αυτό το δημόσιο, το άμοιρο πτωχευμένο ελληνικό δημόσιο για να το παίρνουν συγκεκριμένες εταιρείες και συγκεκριμένοι ολιγάρχες και να μας καταλήγουν και με μεγαλύτερη ανασφάλεια από ότι θα είχαμε αν γινόταν σωστά η δουλειά.

Για τη διαφορετική φορολόγηση ανάλογα με το μέγεθος των επιχειρήσεων. Μπορεί να γίνει μέσω του ανταγωνισμού;

Βεβαίως και μπορεί να γίνει, λέγεται προοδευτική φορολογία. Ο στατιστικός συσχετισμός είναι απόλυτος , είναι 100%. Ποιες είναι οι μεγάλες επιχειρήσεις εδώ στην Ελλάδα; Οι τράπεζες, τα σούπερ μάρκετ, ο ΟΠΑΠ.. Σε αυτές λέμε να υπάρξει αύξηση του φόρου γιατί η ολιγοπωλιακή τους ισχύς τους δίνει δυνατότητα, όχι να κερδοφορούν αλλά, να προσοδοφορούν με τρόπο ο οποίος είναι καταστροφικός για ολόκληρο τον ιδιωτικό τομέα και την ελληνική οικονομία. Εκεί είτε χρησιμοποιείς τον βούρδουλα της Επιτροπής Ανταγωνισμού, που δεν έχουμε –είναι αστειότητα αυτό που ονομάζουμε Επιτροπή Ανταγωνισμού-, είτε να αυξήσεις ιδιαίτερα τον φορολογικό συντελεστή των προσοδοφόρων.

Πόσο περισσότερο θα εισέπραττε το κράτος από την αύξηση αυτή του φορολογικού συντελεστή;

Ήταν 29%, εμείς λέμε να πάει στο 30%, δεν νομίζω ότι αυτό είναι το ριζοσπαστικό. Θα εισέπραττε ανάλογα με τη δυνατότητα αυτών των επιχειρήσεων να χρησιμοποιούν τη δεσπόζουσα θέση τους στην οικονομία για να προσοδοφορούν. Αλλά δεν είναι μόνο το πόσα έσοδα θα πάρει το κράτος, είναι και θέμα, ουσιαστικά, επιπεδοποίησης των ανταγωνιστικών αγορών. Γιατί όταν έχεις μία εταιρεία με δεσπόζουσα θέση, ουσιαστικά έχει τη δυνατότητα να κλείνει μικρομάγαζα, το να έχεις διαφοροποίηση των φορολογικών συντελεστών μεταξύ του μικρομάγαζου που πάει να κλείσει και της μεγάλης εταιρείας που έχει δεσπόζουσα ολιγοπωλιακή θέση αυτό βοηθάει όχι μόνο τα έσοδα του κράτους, αλλά και την εξισορρόπηση του ανταγωνισμού, συν του ότι βοηθάει να μην κλείνουν μικρές επιχειρήσεις ή να ανοίγουν start ups από νέους επιχειρηματίες με κατάργηση της προπληρωμής φόρων με έναν φορολογικό συντελεστή για μικρές επιχειρήσεις, ιδίως νεόφυτες της τάξης του 10%.

Γιατί κλείνει την πόρτα για μετεκλογικές συνεργασίες αν δεν υπάρξει προεκλογική σύγκλιση και για τη δήλωση Ανδρουλάκη ότι δε θα συνεργαστεί με το ΜέΡΑ25

Τον ευχαριστώ πάρα πολύ. Προεδρεύει σε ένα κόμμα που έβαλε τη χώρα σε μια φυλακή χρέους με το Καστελόριζο του 2010. Ανακουφίστηκα όταν ο κ. Ανδρουλάκης είπε ότι δε θέλει να συνεργαστεί μαζί μας και του το ανταποδίδουμε.

Κλείνουμε μια πόρτα στην απαξίωση της απλής αναλογικής και στην απαξίωση της ιδέας για συγκυβέρνηση η οποία να είναι προς το δημόσιο συμφέρον.

Όταν ο Αλέξης Τσίπρας μιλάει για προστασία της πρώτης κατοικίας εγώ δεν καταλαβαίνω τι εννοεί. Όταν υπάρχει ο «Ηρακλής», η δευτερογενής αγορά των κόκκινων δανείων και καθημερινά γίνονται μεγάλοι όγκοι συναλλαγών, αγοραπωλησίες κόκκινων δανείων που εμπεριέχουν εχέγγυα με πρώτες κατοικίες, με μικρομάγαζα. Πώς είναι δυνατόν να αφήσεις τον «Ηρακλή» να λειτουργεί έτσι και ταυτόχρονα να προστατέψεις την πρώτη κατοικία και τα μικρομάγαζα; Εγώ αυτό δεν το καταλαβαίνω. Ας μου το εξηγήσει κάποιος από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά να κάτσουμε γύρω από ένα τραπέζι για να μου το εξηγήσει, να θέσουμε ερωτήματα. Εμείς έχουμε συγκεκριμένη πρόταση, εμείς πιστεύουμε στην κατάργηση του «Ηρακλή» και στην αντικατάστασή του από μία δημόσια εταιρεία διαχείρισης ιδιωτικών χρεών στα πρότυπα της Γερμανίας, της Ισπανίας, όχι ο «Ηρακλής» που είναι το πρότυπο το ιταλικό και απολύτως αποτυχημένο.

Η προεκλογική συζήτηση την οποία εμείς προτείνουμε δεν θα οδηγήσει, σε καμία περίπτωση, σε συμφωνία στα πάντα. Άντε να συμφωνήσουμε σε 5-6 βασικά νομοσχέδια που θα πρέπει να περάσουν, σε όλα τα άλλα θα διαφωνούμε.

Ποια θα είναι αυτά τα 2-3 σημεία συζήτησης πριν τις εκλογές;

Η προστασία της πρώτης κατοικίας είναι το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό μας γιατί το λέμε εμείς, το λέει το ΠΑΣΟΚ, το λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, το λένε οι περισσότεροι, εκτός από τη Νέα Δημοκρατία. Να κάτσουμε να σφυρηλατήσουμε ένα κοινό πρόγραμμα, να δούμε τι εννοούμε με αυτό.

Λέμε ότι χρειάζεται κατάργηση του «Ηρακλή», να δούμε μπορεί να γίνει αυτό;

Για το Χρηματιστήριο Ενέργειας, για τους φορολογικούς συντελεστές, για το θέμα της νέας επόμενης πράσινης βιομηχανικής επανάστασης.

Αν δεν την κάνουμε τη συζήτηση δεν μπορώ να σας πω ότι θα συμφωνήσουμε.

Για το ψηφιακό νόμισμα των Κεντρικών Τραπεζών

Είναι η προφανής λύση. Είναι πολύ εύκολο η ΕΚΤ να μας δώσει σε όλους ένα ψηφιακό πορτοφόλι. Εκεί να μπαίνει ο μισθός μας, να γίνονται οι πληρωμές, οι αποταμιεύσεις μας με 100% σιγουριά και ασφάλεια, εξασφαλισμένη από την Κεντρική Τράπεζα. Ήδη στην Κίνα υπάρχουν γύρω στα 150 εκατομμύρια τέτοια ψηφιακά πορτοφόλια, πολλά από αυτά ανήκουν σε γερμανούς επιχειρηματίες, σε αμερικανούς και το σύστημα λειτουργεί. Ξέρω ότι στην Κεντρική Τράπεζα της Φρανκφούρτης έχουν ξεκινήσει, ήδη, ένα πιλοτικό πρόγραμμα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Νομίζω ότι θα μας βοηθήσει να πατάξουμε και τη φοροδιαφυγή. Αυτό που χρειάζεται είναι το ψηφιακό σύστημα να υπάρχουν τρόποι ελέγχου του ποιος έχει πρόσβαση στις πληροφορίες για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο