Γ. Βαρουφάκης στην ΕΡΑ1: «Βρισκόμαστε ήδη στον μετακαπιταλισμό, είναι δυστοπικός και πηγαίνει από τη μία κρίση στην άλλη»

Συνεντεύξεις - videos
12 Φεβ, 2021

Για τον καπιταλισμό και τον μετακαπιταλισμό μίλησε ο Γιάνης Βαρουφάκης, Γραμματέας του ΜέΡΑ25, στην ραδιοφωνική εκπομπή του Πρώτου Προγράμματος με τους Γιώργο Παπαγεωργίου και τον Δημήτρη Κοντογιάννη, «σύστησε» το «ΜέΤΑ», το Κέντρο Μετακαπιταλιστικού Πολιτισμού και αναφέρθηκε για άλλη μία φορά στο bitcoin επαναλαμβάνοντας ότι είναι μία φούσκα.

Για να λυθεί ο γλωσσοδέτης το λέμε «ΜέΤΑ». Είναι το Κέντρο Ερευνών του κόμματός μας. Φτιάξαμε το Κέντρο για τον Μετακαπιταλιστικό Πολιτισμό το οποίο το ονομάζουμε «ΜέΤΑ». Ο καπιταλισμός έχει ήδη μεταμορφωθεί σε κάτι διαφορετικό, σε κάτι το οποίο έχει ξεφύγει από την παραδοσιακή καπιταλιστική οργάνωση παραγωγής, όχι μόνο στην Ελλάδα, παγκοσμίως. Ήδη βρισκόμαστε στον μετακαπιταλισμό, όχι αυτόν που ήθελε η Αριστερά αλλά σε κάτι πολύ χειρότερο, εγώ το ονομάζω τεχνοφεουδαρχία.

Επικρατούν τεράστιες επιχειρήσεις όχι μόνο είναι μονοπωλιακές, γιατί και ο Έντισον και Χένρυ Φορντ έφτιαξαν μονοπώλια ή ολιγοπώλια. Τώρα έχεις τις τεράστιες επιχειρήσεις που έχουν συσσωρεύσει όλο τον πλούτο, αν δείτε όλη η οικονομική ισχύς είναι στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης είναι οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες. Για παράδειγμα η Amazon ή τη Facebook, δεν είναι απλά μονοπώλια, είναι κάτι που έχει περάσει τον καπιταλισμό, είναι κάτι μετακαπιταλιστικό.

Τι θέλω να πω.. Μπαίνετε εσείς στο facebook, είναι ένα ολόκληρο οικοσύστημα το οποίο ανήκει σε έναν άνθρωπο ουσιαστικά, σε μια εταιρεία. Είναι το αντίστοιχο να περπατάς σε έναν εμπορικό δρόμο και φανταστείτε μία δυστοπία όπου κάθε μαγαζί ανήκει σε μια εταιρεία, κάθε προϊόν που πωλείται σε αυτό το εμπορικό κέντρο διακινείται από μία εταιρεία. Φανταστείτε τα παγκάκια στα οποία κάθεσαι να ξαποστάσεις να ανήκουν σε αυτή την εταιρεία, η άσφαλτος, το πεζοδρόμιο να ανήκουν σε αυτή την εταιρεία. Ο αέρας που αναπνέεις να ανήκει σε αυτή την εταιρεία. Αυτή είναι η Amazon, αυτή είναι η Facebook, αυτές είναι οι μεγάλες επιχειρήσεις οι οποίες είναι οι μόνες αυτή τη στιγμή που βρίσκονται σε ανάπτυξη. Αυτό δεν είναι καπιταλισμός. Αυτό είναι κάτι μετά τον καπιταλισμό. Ήδη βρισκόμαστε σε μια μετακαπιταλιστική εποχή.

Δεν υπάρχει τράπεζα στον κόσμο αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει επιχείρηση, ακόμη και η Amazon, οι οποίες να είναι αυτόνομες ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Άρα βρισκόμαστε ήδη στον μετακαπιταλισμό, είναι δυστοπικός και πηγαίνει από τη μία κρίση στην άλλη για την τεράστια πλειοψηφία των ανθρώπων, βάλτε και την κλιματική αλλαγή μέσα – έχουμε και υπαρξιακό πρόβλημα ως πλανήτης. Οπότε το Κέντρο μας το «ΜΕΤΑ», κατ’ αρχάς δεν είναι μόνο του ΜέΡΑ25, γιατί εμείς είμαστε κομμάτι του DiEM25 και της Προοδευτικής Διεθνούς, είναι ένα πραγματικό Κέντρο Ερευνών τόσο για την Οικονομία, τις Επιστήμες όσο και για τον Πολιτισμό.

Bitcoin

Το Bitcoin είναι μία εξαιρετική λύση σε ένα πρόβλημα που δεν έχουμε ανακαλύψει ακόμη. Σίγουρα δεν είναι νόμισμα. Από το 2010 λέω στον κόσμο «μη βάλετε χρήματα στο bitcoin» γιατί είναι μία καθαρή φούσκα. Αυτό που είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον για το bitcoin είναι ο αλγόριθμος, το λογισμικό πάνω στο οποίο έχει γραφτεί και μπορεί να αποτελέσει λύση για πολλά πράγματα. Η τεχνολογία στην οποία βασίζεται το bitcoin έχει πολύ μεγάλες εφαρμογές σε άλλα πράγματα. Το bitcoin αυτό καθ’ αυτό είναι μία πυραμίδα.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο