Γ. Βαρουφάκης στα Παραπολιτικά FM: Ούτε συμμετοχή, ούτε ανοχή στις μετεκλογικές κυβερνήσεις που ονειρεύονται

Συνεντεύξεις - videos
20 Απρ, 2023

Συνέντευξη του Επικεφαλής του ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη, Γιάνη Βαρουφάκη

στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών και στους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή

***

Για τις τοποθετήσεις Δραγασάκη-Τσακαλώτου σχετικά με την συμμετοχή του ΜέΡΑ25 σε μία Κυβέρνηση

Σε καμία των περιπτώσεων το ΜέΡΑ25 δε θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης σε καμία από αυτές τις κυβερνήσεις για τις οποίες σκέφτονται, ούτε θα υπάρξει ανοχή από εμάς.

Θα αιτιολογήσω την απάντησή μου σε δύο διαστάσεις.

Η πρώτη διάσταση αφορά στους λόγους για τους οποίους το παράθυρο έχει κλείσει και δεν ξανανοίγει μετά τις εκλογές. Εμείς είμαστε ένα κόμμα που, συμφωνείτε-διαφωνείτε μαζί μας -το έχουμε αποδείξει ότι-, έχουμε μία συνέπεια, αυτά που πιστεύουμε τα λέμε και που λέμε τα πιστεύουμε, χρόνια τώρα και δεν αλλάζουμε ανάλογα με τις συγκυρίες.

Εμείς πιστεύουμε στην απλή αναλογική, την αγαπάμε, θεωρούμε ότι είναι συνώνυμη με τη Δημοκρατία, όμως η απλή αναλογική για να τιμηθεί πρέπει να τιμηθεί στην πράξη.

Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι, όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ένα ξεκάθαρο, ολιγαρχικό για εμάς, απαράδεκτο, μνημονιακό πρόγραμμα αλλά ξέρεις τι, κι εμείς, οι υπόλοιποι, οι οποίοι πιστεύουμε στην απλή αναλογική έχουμε μία ιερή υποχρέωση απέναντι στους πολίτες να τους πούμε: η διαφορά μας με τον Μητσοτάκη είναι, για τα κόκκινα δάνεια θα κάνουμε το α,β,γ, για το χρηματιστήριο ενέργειας το τάδε, το ΦΠΑ δεν θα το κρατήσουμε στο 24% θα το πάμε στο τάδε τοις εκατό, την προπληρωμή φόρου θα την αλλάξουμε και θα την κάνουμε έτσι..

Μετά τις εκλογές σε 2,5 μέρες δεν προλαβαίνεις ούτε τα υπουργεία να μοιράσεις, και εμείς δεν φτιάξαμε το ΜέΡΑ25 για να πάρουμε ένα υπουργείο, το έχουμε αποδείξει το βράδυ του δημοψηφίσματος.

Εμείς δύο χρόνια προσκαλούμε το ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ, όποιον θέλει να μιλήσουμε για τα πράγματα που αφορούν στους πολίτες, όχι για το πώς θα μοιράσουμε τα υπουργεία μεταξύ μας.

Να εξερευνήσουμε τις δυνατότητες σύγκλισης στα βασικά ζητήματα της χώρας. Όταν, λοιπόν, ο κ. Τσίπρας κλείνει την πόρτα και λέει «καμία συζήτηση, ελάτε μετά», ουσιαστικά μας λέει, ελάτε να πάρετε κανένα υπουργικό αυτοκίνητο και να μου δώσετε ψήφους εμένα να γίνω πρωθυπουργός. Να μου κοπεί το χέρι από τον ώμο για να κάνω κάτι τέτοιο. Δεν υπάρχουμε εμείς για να ξαναγίνει ο κ. Τσίπρας πρωθυπουργός ή να γίνει ο οποιοσδήποτε πρωθυπουργός.

Αν γίνει η πρόταση στις διερευνητικές από τον Αλ. Τσίπρα για 5 θέματα είναι αδύνατον να συμφωνήσετε;

Είναι αδύνατον. Μέσα σε ένα μήνα θα μπορούσα, σε 2,5 μέρες δεν γίνεται. Να μου κοπεί το χέρι από τον ώμο και επειδή ακριβώς ήμασταν στην ίδια κυβέρνηση και θυμάμαι τι σημαίνει αναντιστοιχία λόγων και έργων, άλλος ένας λόγος να μην πέσουμε ως ΜέΡΑ25 στην παγίδα να γίνει μία τράμπα αρχών για υπουργικά αυτοκίνητα.

Σε μία πιθανή πρόταση Τσίπρα ή κάνουμε κυβέρνηση ή κυβερνά ο Μητσοτάκης

Αυτό που έχει σημασία είναι να συνειδητοποιήσει ο κ. Τσίπρας ότι δεν μπορεί να κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια. Μπορεί εκείνος να λέει άλλα πράγματα μετεκλογικά από αυτά που λέει προεκλογικά, εμείς δεν το κάνουμε αυτό.

(σχόλιο για την κυβέρνηση της χώρας)

Κυβέρνηση πρέπει να υπάρξει. Εμείς θέλουμε να υπάρξει την 22α Μαΐου, αλλά χωρίς εμάς. Για σκεφτείτε το, ποιες είναι οι ουσιαστικές διαφορές, πέραν των προσωπικών διαφορών και αντεγκλήσεων, της Νέας Δημοκρατίας, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ; Είναι πολύ μικρές. Έχω κάτσει σχεδόν 4 χρόνια σε αυτή τη Βουλή και παρακολουθώ πάρα πολύ προσεκτικά τις θέσεις των κομμάτων, όχι τις κοκορομαχίες αλλά την ουσία, τι λένε για το χρηματιστήριο ενέργειας, λίγο-πολύ τα ίδια πράγματα…

(Σε ερώτηση, να κυβερνήσουν Μητσοτάκης-Τσίπρας μαζί;)

Γιατί όχι. Εγώ ως δημοκράτης τι λέω; Η κυβέρνηση αυτή που πρέπει να έχει η χώρα πρέπει να αποτελείται από υπουργούς και από κόμματα τα οποία να είναι κοντά στο προγραμματικό τους σκέλος. Συμφωνούν ότι πρέπει να υπάρχει χρηματιστήριο ενέργειας και οι τρεις τους. Κανένας τους δεν έχει πει ότι το 24% του ΦΠΑ, που εμείς λέμε, έπρεπε να είναι 15%. Στα ελληνοτουρκικά, λίγο-πολύ συμφωνούν, δεν έχουν μεγάλες διαφορές. Για τον EastMed, τις εξορύξεις, τη συμφωνία με το Ισραήλ δεν έχουν μεγάλες διαφορές, μάλιστα τσακώνονται για το ποιος το σκέφτηκε πρώτος.

Μήπως η απλή αναλογική δεν είναι ένα σύστημα για την Ελλάδα;

Θεωρώ ότι η απλή αναλογική είναι το ιδανικό σύστημα για κάθε χώρα στον κόσμο, γιατί πιστεύω στην αρχή της πλειοψηφίας. Δεν θα ήθελα να είμαι πρωθυπουργός με 36%. Μετά τις δεύτερες εκλογές αν δεν υπάρξει δικομματική θα υπάρξει τρικομματική κυβέρνηση.

Για το ευρώ

Να ξεκαθαρίσουμε κάτι, εγώ δεν προτείνω την έξοδο από το ευρώ. Τι λέω, υπάρχουν κάποια πράγματα τα οποία είναι προαπαιτούμενα για να αναπνεύσει μία χώρα, να μπορέσει να έχει πραγματική ανάπτυξη, όχι αυτό που παρουσιάζει η Κυβέρνηση.

Αν ρωτήσετε τον Χρ. Σταϊκούρα, χωρίς μικρόφωνα, γιατί έχουμε 24% ΦΠΑ; Γιατί δεν το πας στο 18%, 15%; σε μια χώρα σπασμένη, που το 24% δημιουργεί και φοροδιαφυγή. Θα σας πει «δεν μ’ αφήνουν». Ποιοι δεν τον αφήνουν; Η Τρόικα.

Κοιτάξτε τις χώρες που μπήκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά από εμάς, μετά το 1980-1981, ποιες είναι οι χώρες που πραγματικά «πέταξαν» ως αποτέλεσμα της εισόδου τους στην ΕΕ; Η Πολωνία, η Τσεχία, η Ουγγαρία. Τρεις χώρες που έχουν τριπλασιάσει το εθνικό τους εισόδημα, που έχουν γίνει επέκταση της γερμανικής βιομηχανίας, έχουν τεράστιες επενδύσεις και έχουν μία ραγδαία ανάπτυξη, πραγματική ανάπτυξη, παραγωγική ανάπτυξη, όχι ακίνητα και κόκκινα δάνεια. Τι κοινό έχουν αυτές οι χώρες; Δεν μπήκαν στο ευρώ. Ήταν τεράστιο λάθος η είσοδος στο ευρώ της Ελλάδας, αλλά ο γέγονε γέγονε. Παραδέχομαι ότι το να βγεις από το ευρώ έχει ένα πολύ μεγάλο κόστος γι’ αυτό δε θέλω να βγω από το ευρώ αλλά δεν μπορώ να ανεχτώ το ΦΠΑ στο 24%. Το 24% του ΦΠΑ μέσα στο ευρώ σημαίνει συρρίκνωση του ελληνισμού. Μια κυβέρνηση του ΜέΡΑ25 αύριο το πρωί θα πάει το ΦΠΑ από το 24 στο 15%.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο