Γ. Βαρουφάκης στα ΝΕΑ: Οικονομικά μέτρα, ευρωομόλογο και το επερχόμενο 5ο μνημόνιο

Αναδημοσιεύσεις
24 Μάι, 2020

Αυτή τη βδομάδα ο Πρωθυπουργός υποσχέθηκε στους πολίτες συνολικό πακέτο στήριξης της οικονομίας 24 δις ευρώ ή περίπου 15% του κουτσουρεμένου από τη μεγάλη φετινή ύφεση εθνικού εισοδήματος του 2020.

Είναι σίγουρο ότι τα πραγματικά ποσά θα είναι πολύ μικρότερα, όπως συνέβη με τα προηγούμενα (π.χ. από τους 1,7 εκατομμύρια δικαιούχους των 800 ευρώ μόνο οι 600 χιλιάδες τα εισέπραξαν). Το γεγονός ότι σε αυτά τα ποσά ο Πρωθυπουργός συμπεριλαμβάνει κονδύλια από το πακέτο Μέρκελ-Μακρόν, το οποίο δεν έχει συμφωνηθεί καν από το Συμβούλιο Κορυφής, καταδεικνύει πως τα 24 δις του κ. Μητσοτάκη στηρίζονται στη «δημιουργική», για να μην πω, «μαγική λογιστική».

Όμως, ακόμα και τα μισά από αυτά τα ποσά να διατεθούν, το πρόβλημα παραμένει: H μερίδα του λέοντος αυτών των δισεκατομμυρίων θα προστεθούν στις δημόσιες δαπάνες (π.χ. ακόμα και η επιδότηση της εργασίας από το κοινοτικό SURE αποτελεί επιστρεπτέο δάνειο που επιβαρύνει το ελληνικό κράτος). Σε μια περίοδο όπου τα δημόσια έσοδα κατέρρευσαν, χωρίς προοπτική άμεσης ανάκαμψης, το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού θα ξεπεράσει κατά πολύ το 10% του εθνικού εισοδήματος.

Αυτό δεν είναι μεμπτό. Είναι υποχρέωση του κράτους να έχει έλλειμμα ώστε να στηρίξει τα ελλείμματα του ιδιωτικού ιδιωτικό τομέα μειώνοντας όσο γίνεται τις χρεοκοπίες πολιτών και επιχειρήσεων. Αλλού έγκειται το πρόβλημα: Το 2021 ο γερμανικός προϋπολογισμός θα έχει ισοσκελιστεί και, χωρίς αμφιβολία, το Βερολίνο θα αναγκάσει τις Βρυξέλλες να πιέσουν ασφυκτικά τις χώρες του Νότου να μειώσουν δραστικά τα ελλείμματα των δικών τους προϋπολογισμών.

Τί σημαίνει αυτό; Τεράστια νέα λιτότητα. Όσο γαλαντόμα και να αποδειχθεί η «ενισχυμένη επιτήρηση», όπως έχει μετονομαστεί η τρόικα, το φιρμάνι της προς την κυβέρνηση θα είναι σαφές: «Μειώστε το πρωτογενές σας έλλειμμα τουλάχιστον στο μείον 3%!» Αυτό μεταφράζεται σε 5ο Μνημόνιο, που βέβαια δεν θα το ονομάσουν έτσι, αποτελούμενο από περικοπές και νέους φόρους τουλάχιστον 5 δις – δηλαδή ένα νέο κύμα λιτότητας που, πολλαπλασιαστικά, θα καταδικάσει τη χώρα σε ύφεση και τα επόμενα χρόνια.

Να γιατί το ευρωομόλογο ήταν απαραίτητο: Ώστε τα δισεκατομμύρια που θα ριχτούν στη μάχη εναντίον του υφεσιακού τσουναμιού να μην βαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό. Μόνο έτσι θα αποφεύγαμε τη νέα λιτότητα και η ανάκαμψη δεν θα περιοριζόταν στο φαντασιακό της κυβέρνησης. Αυτός είναι ο λόγος που ακόμα και ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε το ευρωομόλογο.

Γιατί «εξόκειλε» το ευρωομόλογο; Κυβέρνηση και Αξιωματική Αντιπολίτευση κακίζουν τους «κακούς βόρειους». Τι υποκρισία! Το ευρωομόλογο το ακύρωσαν οι ίδιοι: Ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας για την Ελλάδα που επιστρέφει. Και ο κ. Τσίπρας που, αφού είχε υπογράψει το 3ο, και την ώρα που υπέγραφε το 4ο, ζητωκραύγαζε ότι μας έβγαλε από τα Μνημόνια συναινετικά με την τρόικα.

Δείχνουν να μην καταλαβαίνουν το βασικό: Όσο έλληνες, ισπανοί και πορτογάλοι πολιτικοί υποστηρίζουν ότι τα προηγούμενα Μνημόνια πέτυχαν, ο Ολλανδός ή ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών ποτέ δεν θα δεχθούν το ευρωομόλογο! Γιατί να δεχθούν κοινό χρέος όσο εσείς κ. Πρωθυπουργέ, κ. Αρχηγέ της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, τους δίνετε πάτημα να πιστεύουν ότι ένα ακόμα Μνημόνιο, με νέα δάνεια από τον ESΜ ή αλλού, μπορεί να κάνει τη δουλειά;

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ στις 23 Μαϊου 2020

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο