Γ. Βαρουφάκης σε Συνέντευξη Τύπου στην Κέρκυρα: Είναι επιλογή της Κυβέρνησης η αισχροκέρδεια – Να μην κρύβεται πίσω από την Σύνοδο Κορυφής

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
30 Μαρ, 2022

Συνέντευξη Τύπου στα τοπικά μέσα παραχώρησε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης στην Κέρκυρα στο κτίριο της Περιφέρειας, παρουσία του μέλους της Πολιτικής Γραμματείας Λίτσας Αλεξάκη, του Συντονιστή της Οργάνωσης Βάσης της Κέρκυρας Βασίλη Καββαδία και του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος Μιχάλη Κριθαρίδη.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 ανέφερε:

Ναι ζούμε σε καιρό πολέμου, έχουμε περάσει μια τρομερή πανδημία και έχουμε 13 χρόνια κρίση και λιτότητα. Όμως θέλω να στηλιτεύσω κάτι που γίνεται σήμερα στην Κέρκυρα. Θέλω να καταγγείλω την μεθόδευση που υπάρχει από τον Διοικητή του Νοσοκομείου της Κέρκυρας για να πεταχτούν στον δρόμο οι γυναίκες και οι άνδρες που 2 χρόνια τώρα μες την πανδημία, έμπαιναν στις μονάδες κόβιντ για να καθαρίσουν τα νοσοκομεία μας.

Καλώ όλες και όλους να ανατρέψουν αυτήν την μεθόδευση εδώ και τώρα.

Είναι θέμα ηθικό, συμβολίζει τη λεηλασία της Μητσοτάκης Α.Ε. στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Να ξεσηκωθούμε όλες και όλοι εναντίον του ηθικού πλέον παραπτώματος αυτού.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για την πιθανότητα πρόωρων εκλογών, ο Γιάνης Βαρουφάκης απάντησε:

Μέχρι πριν 2 εβδομάδες θεωρούσα ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Μάιο, μου φάνηκε όμως τόσο καταβεβλημένος ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή, που θεωρώ ότι θα τις αφήσει. Ο κόσμος όμως εκεί έξω, έτσι κι αλλιώς δεν ενδιαφέρεται γι’ αυτό, αυτό που τον ενδιαφέρει είναι ότι δεν βγαίνει και το πώς θα τα βγάλει πέρα, πώς θα βγει η εβδομάδα. Η άρχουσα τάξη όμως, αυτή τη στιγμή τρώει με χρυσά κουτάλια και έχουν μεγάλη αγωνία για το πως θα το συνεχίσουν, η σίγουρη είσοδος μας στη Βουλή και η ενίσχυση της δύναμης μας, τους χαλάει τα σχέδια. Εμείς όμως θα συνεχίσουμε να υπάρχουμε για τους ανθρώπους, όχι για τα αξιώματα.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για την ομιλία του κ. Ζελένσκι στη Βουλή, ο Γιάνης Βαρουφάκης απάντησε:

Ο κ. Μητσοτάκης προσπάθησε να στήσει μια φιέστα στο Κοινοβούλιο. Εμείς από την πρώτη στιγμή είπαμε πως είμαστε πάντα στο πλευρό του λαού που δέχεται εισβολή, είτε είναι ο Ουκρανικός, είτε ο λαός της Παλαιστίνης, της Υεμένης κλπ. Επειδή τιμάμε τον αγώνα του ουκρανικού λαού, θα παραβρεθούμε συμβολικά με 1 Βουλευτή ή Βουλεύτρια μας, ταυτόχρονα όμως δεν θα τους αφήσουμε να διασύρουν τον κοινοβουλευτισμό με ευθύνη του κ. Μητσοτάκη και του κ. Τασούλα. Εμείς ζητήσαμε να υπάρξει χρόνος να τοποθετηθούν τα κόμματα, δεν μας δόθηκε. Θα συμμετάσχουμε στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο έξω από τη Βουλή λοιπόν, θα τιμήσουμε τον ουκρανικό λαό μέσα και θα καταδικάσουμε τον κ. Μητσοτάκη. Στεκόμαστε στο πλευρό του ουκρανικού λαού εναντίον της εισβολής του Πούτιν στην Ουκρανία και εναντίον των νατοϊκότερων του ΝΑΤΟ, σαν τον κ. Μητσοτάκη.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής, ο Γιάνης Βαρουφάκης απάντησε:

Ο κ. Μητσοτάκης κρύβεται πίσω από τις Βρυξέλλες γιατί δεν θέλει να μαθευτούν στον ελληνικό λαό αυτά που κάνει. Για ό,τι καλό γίνεται πρέπει να τον δοξάσουμε, για ό,τι δεν γίνεται φταίνε οι Βρυξέλλες σύμφωνα με τον ίδιο. Η Ισπανία και η Πορτογαλία δεν πήραν κάποια άδεια από τις Βρυξέλλες για να κάνουν κάτι, απλώς τα ανακοίνωσαν στη Σύνοδο Κορυφής. Θα μπορούσε ο κ. Μητσοτάκης ακόμα, να κάνει αυτό που ήδη κάνει και η Γερμανία, όπου το 80% της ενέργειας είναι εκτός Χρηματιστηρίου Ενέργειας, ενώ εδώ είναι το 1000% εντός αυτού με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ που το εισήγαγε και του κ. Μητσοτάκη που το συνεχίζει. Η Σύνοδος Κορυφής λοιπόν είναι εκτός θέματος, το θέμα μας είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης επιλέγει να αφήνει τους ολιγάρχες να αισχροκερδούν. Είναι επιλογή της Κυβέρνησης η αισχροκέρδεια και ας κρύβεται πίσω από την Σύνοδο Κορυφής.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για την διάρκεια της ακρίβειας, ο Γιάνης Βαρουφάκης απάντησε:

Ακρίβεια υπήρχε και πριν τον πόλεμο, μεγάλωσε εντός αυτού και μεγαλώνει ακόμα περισσότερο λόγω της αισχροκέρδειας. Δεν ξέρουμε πότε θα τελειώσει γιατί ο πληθωρισμός που έρχεται είναι ασύμμετρο και θα διαρκέσει σίγουρα παραπάνω λόγω του πολέμου. Δεν ανεβαίνουν απλώς οι τιμές όμως, ανεβαίνουν με τρόπο που γίνεται αναδιανομή του πλούτου από τους μη έχοντες, στους έχοντες και κατέχοντες. Αυτό μεγενθύνει η Μητσοτάκης Α.Ε. με σχέδιο και με πρόγραμμα.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το πόσο θα παραμείνουν ψηλά οι τιμές, ο Γιάνης Βαρουφάκης απάντησε:

Θα ανέβουν κι άλλο, ειδικά τους 2 επόμενους μήνες, κάποια στιγμή όμως θα σταματήσει αυτή η άνοδος, αλλά θα παραμείνουν εκεί υψηλά. Γι’ αυτό έχει μεγάλη σημασία η πρόταση μας για Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού και των κοινωνικών επιδομάτων.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τον Ερημίτη της Κέρκυρας, ο Γιάνης Βαρουφάκης απάντησε:

Απέναντι σε αυτή την λεηλασία της φύσης και της δημόσιας περιουσίας εμείς θα παραμείνουμε αρωγοί των κινημάτων για την διάσωση του Ερημίτη τόσο από οικολογικής πλευράς, όσο και από κοινωνικής. Να μην περάσει άλλος δημόσιος χώρας στους ολιγάρχες. Με τον πόλεμο στην Ουκρανία, αν ένα καλό πράγμα έγινε είναι ότι αρχίσαμε να μιλάμε για τους ολιγάρχες, γιατί όμως μένουμε μόνο στους Ρώσους. Πρέπει να μιλήσουμε για όλους τους ολιγάρχες.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για την επίσκεψη του Γραμματέα του ΜέΡΑ25 στην Μονάδα Απεξάρτησης Διάπλους στην Κέρκυρα, ο Γιάνης Βαρουφάκης απάντησε:

Η συνάντηση μας ήταν συγκινητική. Έχουμε μια ευαισθησία σε ανθρώπους που κάνουν τέτοια πράγματα, είναι παράδειγμα προς μίμηση και προς στήριξη. Με αποτροπιασμό ωστόσο μάθαμε ότι δεν έχουν στηριχθεί καθόλου από την Πολιτεία. Θα καταθέσω Ερώτηση στη Βουλή προς τον Υπουργό Υγείας, θέτοντας τον προ των ευθυνών του που έχουν αφήσει την μονάδα στην τύχη της. Εμείς θαυμάζουμε αυτούς τους ανθρώπους και θα τους στηρίξουμε. Να δώσει η Κυβέρνηση επιτέλους σημασία σε αυτή τη μονάδα. Γνωρίζουμε ότι αδιαφορεί για τα παιδιά του λαού που δεν μπορούν να πάνε στην Ελβετία για απεξάρτηση.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο