Γ. Βαρουφάκης: Σε μια περίοδο που θα έπρεπε οι κκ. Σάλλας και Βγενόπουλος να διώκονται ποινικά, οι μνημονιακοί τους παρέδωσαν Αγροτική και ΕΤΒΑ

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
14 Οκτ, 2022

Αυτός ο άμοιρος ο τόπος, αυτό το κράτος τις προηγούμενες δεκαετίες -αρκετές δεκαετίες- δύο σοβαρούς αναπτυξιακούς τραπεζικούς οργανισμούς είχε, την Αγροτική Τράπεζα για την αγροτιά μας και την ΕΤΒΑ για τη βιομηχανία-βιοτεχνία μας. Ήταν δύο σημαντικοί θεσμοί. Είχαν προβλήματα, αλλά για δεκαετίες η Αγροτική Τράπεζα στεκόταν στο πλευρό των αγροτών, μια δημόσια τράπεζα που μόνο ως Δημόσιο μπορούσε να το κάνει.

Το ίδιο και η ΕΤΒΑ ήταν μια εξαιρετική κίνηση τότε της δεκαετίας του 1960, που στόχο είχε να δώσει τη δυνατότητα οικονομιών κλίμακας, προσφέροντας νερό, τηλέφωνο, αποχέτευση σε μια συστάδα από επιχειρήσεις, με τις βιομηχανικές περιοχές και με άλλες δράσεις της ΕΤΒΑ, ιδίως δανειοδοτικές, που έπαιξαν σημαντικό ρόλο σε αυτό που είχαμε ως βιομηχανικό τομέα το οποίο, βέβαια, μετά κατέρρευσε, αρχής γενομένης στα τέλη της δεκαετίας του 1970 με την πετρελαϊκή κρίση τότε, την ενεργειακή κρίση «νούμερο 1» -τώρα έχουμε «νούμερο 2»- και βέβαια, με την πτώχευση του ελληνικού κράτους και τις οικονομίες μας συνολικότερα το 2010.

Και τι γίνεται τότε; Γίνεται ένα απίστευτο έγκλημα. Τόσο η Αγροτική, όσο και η ΕΤΒΑ, υπό την καθοδήγηση και τας υποδείξεις της τρόικας -δεν πιστεύω ότι υπήρχε ελληνική κυβέρνηση που να το ήθελε αυτό- παρέδωσαν τα μνημονιακά κόμματα την Αγροτική μας και την ΕΤΒΑ μας σε ποιον; Στην πιο πτωχευμένη ιδιωτική τράπεζα τότε, την Πειραιώς του κ. Σάλλα -ξέρουμε πάρα πολύ καλά τι σημαίνει αυτό- σε μια περίοδο που ο κ. Σάλλας έπρεπε να διώκεται ποινικά μαζί με τον κ. Βγενόπουλο για τα σκάνδαλα που έκαναν, που δάνειζε ο ένας αέρα στον άλλον για να ξεπερνάνε τους κεφαλαιακούς περιορισμούς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Μιλάμε για εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου και το μνημονιακό τόξο, πήρε την Αγροτική Τράπεζα και την ΕΤΒΑ και τους τις χάρισε -και σήμερα υπάρχει μια Πειραιώς, που δεν είναι πια του κ. Σάλλα, είναι ένα hedge fund, που ένας θεός ξέρει από πού κρατά η σκούφια του-, που έχουν αυτούς τους μοχλούς ανάπτυξης της χώρας στα χέρια τους και δεν τους χρησιμοποιούν.

Η αγροτική μας γη μέσω των εχέγγυων των αγροτών είναι παραδομένη σε μια τρισάθλια τράπεζα, την Τράπεζα Πειραιώς, και το ίδιο και η ΕΤΒΑ, ό,τι έχει απομείνει δηλαδή ως μία θλιβερή ανάμνηση, πάλι μέσα σε αυτήν την πολλαπλώς πτωχευμένη τράπεζα, που συνεχώς την ιδιωτικοποιείται, ξανακρατικοποιείται όταν έχει αποτύχει η ιδιωτικοποίηση της και μετά ιδιωτικοποιείται ξανά! Αυτό είναι μια πτυχή, μια απεικόνιση αυτής της δύσμοιρης βιομηχανίας μας, της αγροτικής οικονομίας μας, όλα αυτά τα τελευταία χρόνια.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο