Γ. Βαρουφάκης σε φοιτητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων: «Οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί λόγω πολέμου θα έχουν αντίκτυπο στο ψηφιακό χρήμα του μέλλοντος»

Συνεντεύξεις - videos
11 Απρ, 2022

Στο πλαίσιο της περιοδείας του σε Κέρκυρα-Ηγουμενίτσα-Ιωάννινα, ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης παρέδωσε ομιλία στους φοιτητές και τις φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με θέμα: «Τεχνολογία, Χρήμα, Πόλεμος» και τον τρόπο με τον οποίο όλα αυτά συνυφαίνονται με την Πολιτική.

Στην εισήγησή του ο Γιάνης Βαρουφάκης, αφού τεκμηρίωσε ιστορικά πως οι τεχνολογικές εξελίξεις «πάνε χέρι-χέρι με τις μεταμορφώσεις αυτού που ονομάζουμε χρήμα», αναφέρθηκε στη «μεγάλη παρεξήγηση», όπως την ονομάζει και η οποία αφορά στη λανθασμένη πεποίθηση πως η αξία του χρήματος εκπορεύεται από την αξία του υλικού του. «Δεν είναι εγγενής η αξία του χρήματος από την υλική έκφανσή του», ανέφερε, «αλλά αποτελεί κάτι που εξελίχθηκε μέσα από τη διαδικασία του αντιπραγματισμού και συνιστά μια μορφή μεταβιβάσιμου χρέους, καθιστώντας, επομένως, το όλο χρηματοοικονομικό σύστημα ένα σύμπλεγμα υποσχέσεων. Με δεδομένο πως το χρήμα είναι τεχνολογικά εξαρτημένο και βασίζεται στις κοινωνικές σχέσεις και στις υποσχέσεις που γεννά, ποιος είναι ο ισχυρός σε ένα τέτοιο σύστημα; Ποιος άλλος από «εκείνον που έχει τη δυνατότητα όχι μόνο να αθετεί υποσχέσεις, αλλά να αποφασίζει ποιες υποσχέσεις αθετούνται και ποιες όχι», είπε χαρακτηριστικά ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Στη συνέχεια εξήγησε τις διαφορές ανάμεσα στο δημόσιο ψηφιακό χρήμα που είναι κάθετο και αποτελεί μια γραφειοκρατική, πολιτική διαδικασία και το ιδιωτικό ψηφιακό χρήμα (πχ bitcoin) που είναι ένα αποκεντρωμένο λογιστικό βιβλίο – μια συνεργατική διαδικασία συνεισφοράς στην επιβεβαίωση των συναλλαγών – το οποίο εξ ορισμού δεν έχει καμία αξία και είναι υφεσιακό αφού μιλάμε για δεδομένη ποσότητα χρήματος.

Μετά από αυτή την εισαγωγή, προχώρησε σε οικονομικο-πολιτική ανάλυση του πολέμου στην Ουκρανία και τις μεσοπρόθεσμες αλλά και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του καθώς, όπως σημείωσε, έχει συμβεί κάτι πρωτοφανές. Οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί, εξαιτίας των οποίων η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας αποκλείεται από το διεθνές σύστημα πληρωμών των κεντρικών τραπεζών της Δύσης, θα έχουν αντίκτυπο στο ψηφιακό χρήμα του μέλλοντος και στον τρόπο που επηρεάζεται η μετεξέλιξη των τεχνολογιών και των νομισματικών συστημάτων.

Σε αυτό το πλαίσιο αναφέρθηκε και στο κεντρικό δημόσιο ψηφιακό αλγοριθμικό χρήμα της Κίνας, με το οποίο συναλλάσσεται πλέον ο Πούτιν μετά τις οικονομικές κυρώσεις που του επέβαλε η Δύση και εξήγησε πως ένα αποκεντρωμένο ψηφιακό νόμισμα είναι δύσκολο να υλοποιηθεί στην τραπεζοκεντρική Ευρώπη λόγω της μονοπωλιακής σχέσης των ιδιωτικών τραπεζών με την Κεντρική Τράπεζα.

Στη συζήτηση που ακολούθησε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 δέχτηκε πολύ ενδιαφέρουσες ερωτήσεις από τις φοιτήτριες και τους φοιτητές και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στους δικούς του χειρισμούς το 2015 δηλώνοντας πως «εγώ δεν ήθελα να φύγουμε από το ευρώ γιατί αυτό θα είχε ένα κόστος. Ήθελα να γίνει αναδιάρθωση τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού χρέους. Ήταν όρος μου για να υπογράψω οτιδήποτε. Αν έλεγαν όχι εγώ θα έφευγα και θα μας πετούσαν εκείνοι έξω. Θα εκδίδαμε ψηφιακό νόμισμα αρχικά και μετά θα το τυπώναμε με κόστος. Δεν ήθελα να φτάσουμε εκεί. Αλλά θα το έκανα. Δεν μπλόφαρα. Ο Αλέξης Τσίπρας μπλόφαρε και εγώ δεν το ήξερα.»

Δείτε ολόκληρη τη διάλεξη καθώς και τη συζήτηση με τους φοιτητές που ακολούθησε:

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο