Με μαζική συμμετοχή και μεγάλο ενδιαφέρον πραγματοποιήθηκε η πολιτική εκδήλωση της ενωτικής πρωτοβουλίας ΜέΡΑ25 | Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά στο Ηράκλειο, με ομιλητές τον Γιάνη Βαρουφάκη,τη Μαριάνα Τσίχλη και τον Μάριο Διονέλλη και τίτλο «Η αντίσταση μόνος δρόμος για ζωή και Δικαιοσύνη».
Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας πως στα συλλαλητήρια για τα Τέμπη, για πρώτη φορά από το 2015, οι πολίτες έγιναν… λαός. «Για πρώτη φορά από τότε, ένιωσα ότι είμαι κομμάτι μιας λαϊκής μάζας. Μετά από μια μακρά περίοδο ήττας και συμβιβασμού, οι διαδηλώσεις για τα Τέμπη υπήρξαν μια ηλιαχτίδα» ανέφερε, ενώ τόνισε πως έχουμε υποχρέωση να μην αφήσουμε αυτή την ελπίδα να μετατραπεί σε απογοήτευση, συμπληρώνοντας πως «και θα συμβεί αυτό αν η ελπίδα δεν αποκτήσει πολιτική έκφραση».
Σχετικά με το αίτημα για δικαιοσύνη ο Γιάνης Βαρουφάκης τόνισε πως από το υπάρχον σύστημα «Δικαιοσύνης», ουσιαστικά δεν μπορείς πια να αιτηθείς τίποτα. «Δείτε το «κάδρο» της παράδοσης παραλαβής μεταξύ Σακελλαροπούλου – Τασούλα στο Προεδρικό Μέγαρο: Η κ. Σακελλαροπούλου σηματοδοτεί την απόλυτη κατάργηση της διάκρισης των εξουσιών. Από πρόεδρος του ΣτΕ, που υποτίθεται κρίνει την κυβέρνηση, την πήρε ο Μητσοτάκης και την έκανε πρόεδρο της Δημοκρατίας. Το μήνυμα που έστειλε στους επόμενους δικαστές είναι ότι αν μας κρίνετε ευνοϊκά, κάποια θέση θα βρεθεί και για εσάς», είπε.

Σε σχέση με την κατάσταση στον σιδηρόδρομο ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 αναφέρθηκε στο καρτέλ των αυτοκινητοδρόμων και των διοδίων που είναι κυρίαρχο και δεν επιτρέπει να αναπτυχθούν ασφαλή μέσα σταθερής τροχιάς, κάνοντας ειδική αναφορά και στον ΒΟΑΚ στην Κρήτη ο οποίος επιβεβαιώνει αυτή την πολιτική επιλογή. «Η ΤΕΡΝΑ και ο ΑΚΤΩΡ δεν ήθελαν με τίποτα να φτιαχτεί σύγχρονος σιδηρόδρομος καθώς θα έχαναν τα πανάκριβα διόδια» ανέφερε.
Σε ό,τι αφορά το διεθνές επίπεδο και τις σχέσεις ΝΑΤΟ – ΕΕ, ο Γιάνης Βαρουφάκης αναφέρθηκε στο επιχειρηματικό μοντέλο της… μαφίας. «Το ΝΑΤΟ λειτουργεί ως μαφία. Πουλάει προστασία αφού πρώτα σου δημιουργήσει ανασφάλεια απειλώντας σε ή καίγοντας το μαγαζί σου. Με τον ίδιο τρόπο και τώρα φτιάχνει έναν κακό Πούτιν (γιατί δικό του δημιούργημα είναι) και στη συνέχεια απαιτεί να αγοράζεις τα όπλα του για να προστατευθείς από αυτόν» είπε, ενώ τόνισε πως οι ηγεσίες της ΕΕ σπρώχνουν τους λαούς σε αποτελμάτωση. «Τα 800 δισεκατομμύρια για εξοπλισμούς δεν υπάρχουν. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν λέει θα σας επιτρέψουμε να δανειστείτε κι άλλα για να αυξήσουμε τις αμυντικές δαπάνες. Ειδικά σε μια χώρα σαν την Ελλάδα, βουλιαγμένη στο χρέος, θα μας επιτρέψουν να δανειστούμε κι άλλα, για να πάρουμε τανκς από τη Γερμανία, ώστε να μην έρθει ο Πούτιν να μας πάρει τη… Θεσσαλονίκη. Είναι ξεκάθαρος παραλογισμός» είπε ενώ κατέληξε πως τόσο σε διεθνές επίπεδο όσο και εντός της χώρας «δεν πρέπει να αφήσουμε την αντίσταση να μετατραπεί σε απλή αντίδραση. Η αντίσταση δεν είναι ποτέ μάταιη».
Το βίντεο της ομιλίας του Γ. Βαρουφάκη:
Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

