Γ. Βαρουφάκης: Να ενταχθεί το ανθρώπινο κεφάλαιο και οι υποδομές για την Πτολεμαΐδα στο Πράσινο Βιομηχανικό Σχέδιο της χώρας

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
23 Φεβ, 2022

Επίσκεψη πραγματοποίησε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης στην Πτολεμαίδα με την Βουλεύτρια Μαρία Απατζίδη, τον εκπρόσωπο Τύπου Μιχάλη Κριθαρίδη και κλιμάκιο με μέλη και στελέχη του ΜέΡΑ25.

Κατά την διάρκεια της επίσκεψης το κλιμάκιο του ΜέΡΑ25 βρέθηκε στον Εμπορικό Σύλλογο της Πτολεμαΐδας όπου πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Πρόεδρο του συλλόγου και μέλη του ΔΣ.

Οι εκπρόσωποι του Εμπορικού Συλλόγου της περιοχής διερωτήθηκαν ποιο είναι το σχέδιο για την επόμενη μέρα στη Δυτική Μακεδονία. Δεν υπάρχει σχεδιασμένη μετάβαση, η πόλη ερημώνει, δουλειές δεν υπάρχουν, η νεολαία φεύγει, οι εμπορικές επιχειρήσεις είναι υπό διάλυση, εξέφρασαν με αγωνία οι άνθρωποι του συλλόγου.

«Έπρεπε να έχει βρεθεί τρόπος μετάβασης, πριν ξεκινήσει η απολιγνιτοποίηση» ανέφεραν χαρακτηριστικά ενώ επισήμαναν και τις αγωνίες τους για την ακρίβεια: «Δεν βγαίνουν τα έξοδα, δεν έχει προηγούμενο αυτό που ζούμε τώρα. Η ακρίβεια μάς έχει πνίξει, δεν αντέχουμε άλλο. Πρέπει να στηριχθούν οι μικρές επιχειρήσεις».

Από την πλευρά του ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 ανέφερε ότι το μέλλον που θα αντικαταστήσει τον λιγνίτη είναι το υδρογόνο και οι συσσωρευτές. Όμως η «μαύρη τρύπα» που μένει πίσω πρέπει να αποκατασταθεί.

Χρειάζεται λοιπόν, τόνισε ο Γιάνης Βαρουφάκης, βιομηχανική-περιβαλλοντική-οικολογική αποκατάσταση, σταθερή επιδότηση ενοικίων και εργασίας και να γίνει ένα Μεσογειακό Ενεργειακό Κέντρο Υδρογόνου στην περιοχή.

Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 αναφέρθηκε ακόμα στην ακρίβεια και το καρτέλ της ενέργειας που πλήττει και τις επιχειρήσεις, ενώ εστίασε και στην ανάγκη φθηνού δανεισμού για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. “Το ταμείο ανάκαμψης θα δώσει δάνεια μόνο σε 400 κρατικοδίαιτες εταιρείες” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Μετά το πέρας της συνάντησης ακολούθησαν δηλώσεις:

«Η Πτολεμαΐδα σβήνει και δεν υπάρχει πρόγραμμα για μετάβαση σε ένα άλλο βιομηχανικό μοντέλο μακριά από το λιγνίτη.

Εμείς στο ΜέΡΑ25 θεωρούμε πως μια πόλη σαν την Πτολεμαΐδα που έχει τις υποδομές για βαριά βιομηχανία, για την ενέργεια θα έπρεπε να είναι το κέντρο του επόμενου λιγνίτη που είναι το υδρογόνο. Όποια χώρα, όποια πόλη καταφέρει να παράξει μεγάλες ποσότητες υδρογόνου και να ξεχωρίσει τη διανομή της στην περιοχή θα έχει μέλλον για τα επόμενα 200 χρόνια. Η επόμενη βιομηχανική επανάσταση θα ξεκινήσει από εκεί. Στο μεταξύ, στη διάρκεια της μετάβασης είναι έχει πολύ μεγάλη σημασία να στηριχτεί αυτή η πόλη. Ως Έλληνες, ως κοινωνία είναι υποχρέωση γιατί το ρεύμα μας από εδώ ερχόταν. Έχουμε μία υποχρέωση με τα εργαλεία της πανδημίας -που κ. Σταϊκούρας, η Κυβέρνηση δημιούργησε- επιστρεπτέες, ενισχύσεις ενοικίων να κρατηθούν τα μαγαζιά ανοιχτά, μέχρι να γίνει η μετάβαση. Ένα άλλο κομμάτι της μετάβασης πρέπει να είναι μια ολόκληρη βιομηχανία αποκατάστασης της μαύρης τρύπας που αφήνει η ΔΕΗ πίσω μας. Οικολογική αποκατάσταση. Αυτός ο τόπος να μην είναι δηλητηριασμένος για τα επόμενα 500 χρόνια.

Αυτά είναι κάποια βασικά ζητήματα τα οποία όμως θέλουν ένα πλάνο εθνικό. Δεν μπορείς να λύσεις το πρόβλημα της Πτολεμαΐδας αν δεν έχεις ένα εθνικό βιομηχανικό σχέδιο πράσινων μέσα στο οποίο να εντάξεις τη μετάβαση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας από το λιγνίτη, εδώ σε αυτή την πόλη, στη Μεγαλόπολη στην Πελοπόννησο κ.ο.κ.

Μαγαζιά και εργοστάσια και βιοτεχνίες κλείνουν, που δεν έκλεισαν με την κρίση του ευρώ, λόγω του λογαριασμού της ΔΕΗ. Είναι όμως άλλοθι της Κυβέρνησης Μητσοτάκη το να λένε ότι οι λογαριασμοί πάνε εκεί που πηγαίνουν λόγω του διεθνούς προβλήματος. Υπάρχει διεθνές πρόβλημα. Η τιμή της ενέργειας αυξάνεται παντού, όχι τόσο γρήγορα όσο στην Ελλάδα. Εδώ είναι σκάνδαλο και το καταγγέλλω ξεκάθαρα. Έχουμε ένα σύστημα που η τιμή του ρεύματος που πληρώνετε εσείς ισούται με το κόστος της πιο ακριβής μονάδας. Δηλαδή, έστω ότι παράγουμε από τον λιγνίτη με 5 ευρώ, από τα υδροηλεκτρικά με 1 και κάποιες μονάδες, κάποιες κιλοβατώρες παράγονται από φυσικό αέριο με 20, όλοι θα πληρώνεται με 20. Ο ολιγάρχης, που έχει αγοράσει τη ΔΕΗ, έχει ένα από τα τρία εργοστάσια παραγωγής από φυσικό αέριο αυτός παίρνει τα κέρδη τα οποία εσείς του καταβάλετε λόγω αυτής της πολιτικής που ισχύει στην Ελλάδα από το 2018. Έχουμε ένα Χρηματιστήριο Ενέργειας το οποίο καθορίζει κάθε μέρα την τιμή της ενέργειας την επόμενη μέρα και αυτό είναι σκάνδαλο. Γιατί έχεις τρεις ολιγάρχες που μεταξύ τους τα βρίσκουν, δεν είναι χρηματιστήριο, σαν καφενείο είναι και σας χρεώνουν ό,τι θέλουν. Αυτό εξηγεί γιατί έχουμε κρίση αλλά αντίθετα με τα μαγαζιά τα οποία υποφέρουν οι 3-4 αυτοί ολιγάρχες έχουν όλο και περισσότερα κέρδη. Τι σημαίνει αυτό; Ότι όσο αυξάνεται το κόστος παραγωγής εσάς σας χρεώνουν πολύ περισσότερα. Αυτό πρέπει να καταργηθεί. Το ΜέΡΑ25 είμαστε το μοναδικό κόμμα που λέμε «κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, όχι επιδοτήσεις». Γιατί να επιδοτείται το ρεύμα; Η τιμή του να πέσει. Γιατί επιδότηση ξέρετε τι σημαίνει; Ότι δανείζονται από την κα Λαγκάρντ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα -οι της Κυβέρνησης, αυτό κάνουν γιατί χρήματα δεν έχουν να σας δώσουν, χρεώνουν τα παιδιά σας, τα παιδιά μας για να επιδοτούν τους ολιγάρχες. Όχι, ταβάνι στο ηλεκτρικό ρεύμα, τελεία και παύλα.

Έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου να καταγγέλλω καρτέλ στην ενέργεια και στα σούπερ μάρκετ. Γιατί και στα σούπερ μάρκετ ισχύει κάτι αντίστοιχο. Έχει τους αγρότες που πουλάνε 3 και 60 και οι αυξήσεις στα σούπερ μάρκετ είναι απολύτως δυσανάλογες με την τιμή της αύξησης που παίρνει ο παραγωγός. Γιατί; Γιατί είναι καρτέλ των σούπερ μάρκετ, όπως είναι καρτέλ της ενέργειας, αυτό είναι το πρόβλημά μας.

Το κέντρο των Αθηνών, όποιος και αν είναι στην Κυβέρνηση, βλέπει την Πτολεμαΐδα ως ένα πρόβλημα «άντε να τελειώνουμε με αυτό, να φύγει ο λιγνίτης να τελειώνουμε και με την Πτολεμαΐδα». Αυτή είναι η πραγματικότητα. Εμείς τι λέμε; Για να επιβιώσει αυτή η πόλη, για να μην χαθούν όλες αυτές οι υποδομές, το know how, το ανθρώπινο κεφάλαιο –υπάρχουν άνθρωποι που ξέρουν να κάνουν πράγματα, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στη δημιουργία νέων πηγών ανανεώσιμης ενέργειας. Για να μην χαθεί θα πρέπει να υπάρχει ένα πρόγραμμα μετάβασης, να πέσουν σοβαρά χρήματα στην επένδυση –εμείς το θέτουμε σοβαρά στο τραπέζι- δημιουργίας παραγωγής υδρογόνου. Πράσινο υδρογόνο εδώ στην Πτολεμαΐδα, έχουμε τις υποδομές να το κάνουμε εδώ, πουθενά αλλού δεν τις έχουμε. Όσο πιο γρήγορα πέσουν αυτά τα χρήματα τόσο καλύτερα, τόσο μεγαλύτερες οι πιθανότητες να έχουμε αυτή τη μετάβαση. Ξέρετε τι φοβάμαι με την επέκταση της χρήσης του λιγνίτη; Ότι απλά θα σας δώσουν εδώ, σε αυτή την πόλη, άλλα 2,3,4 χρόνια και τον γκρεμό που δεν τον αντιμετωπίζετε σήμερα θα τον αντιμετωπίσετε μετά, χωρίς να γίνει ποτέ η μετάβαση. Γι’ αυτό είναι δίκοπο μαχαίρι η επέκταση της χρήσης του λιγνίτη.»

Στη συνέχεια το κλιμάκιο του ΜέΡΑ25 με επικεφαλής τον Γραμματέα του κόμματος επισκέφτηκε λιγνιτωρυχείο της περιοχής όπου ξεναγήθηκε από τον Περιφερειακό Σύμβουλο της περιοχής Στέφανο Πράσσο, ο οποίος ενημέρωσε τον Γιάνη Βαρουφάκη για την ανύπαρκτη ουσιαστικά περιβαλλοντική αποκατάσταση της περιοχής.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο