Γ. Βαρουφάκης με τους Προέδρους της ΓΣΕΒΕΕ και του ΕΕΑ: Η μικρομεσαία επιχείρηση βρίσκεται υπό διαδικασία εξαφάνισης

Συνεντεύξεις - videos
29 Μαρ, 2022

Συνάντηση είχε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης με τον Πρόεδρο της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας Γιώργο Καββαθά και τον Πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, παρουσία του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος Μιχάλη Κριθαρίδη, στο γραφείο του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΜέΡΑ25 στη Βουλή.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και ιδιαίτερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Οι κ. κ. Καββαθάς και Χατζηθεοδοσίου εξέφρασαν στον Γραμματέα του ΜέΡΑ25 την αγωνία τους για τους επόμενους μήνες και ιδιαίτερα για το επόμενο δίμηνο, όσον αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ χαρακτήρισαν μεγάλη απάτη τον νέο πτωχευτικό κώδικα της Κυβέρνησης, που δεν δίνει καμία απολύτως δεύτερη ευκαιρία σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 συμφώνησε με τους εκπροσώπους των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, λέγοντας πως ήταν μεγάλο το ποσοστό των κόκκινων δανείων και υπήρξε σχεδιασμός ΓΙΑ να δημιουργηθούν μεγάλοι πρόσοδοι για τα αρπακτικά ταμεία.

Ακόμα, οι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου υπογράμμισαν πως οι ισχυρισμοί της Κυβέρνησης, για την δημιουργία πολλών νέων επιχειρήσεων δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα, καθώς υπάρχει ένα 30% των φαινομενικά ενεργών επιχειρήσεων που ωστόσο έχουν κλείσει στην πράξη και άρα έχουμε μείωση και όχι πραγματική αύξηση των επιχειρήσεων στη χώρα.

Τέλος, υπήρξε κοινός τόπος και όσον αφορά την προσπάθεια να υπάρξει μεγάλη μείωση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και της υπερσυγκέντρωσης κεφαλαίου σε πολύ λίγους, κάτι που όπως επισήμανε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 συνιστούσε διαχρονικό αίτημα της τρόικας και της ολιγαρχίας, καθώς δεν τους ενδιαφέρει πραγματικά η ανάπτυξη, αλλά η μεγέθυνση των προσόδων για την ολιγαρχία.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε:

«Η μικρομεσαία επιχείρηση βρίσκεται υπό διαδικασία εξαφάνισης. Ξεκίνησε η ιστορία αυτή, βεβαίως, με τα μνημόνια το 2010 αλλά έχουμε μια νέα μορφή επιδρομής, λεηλασίας των μικρομεσαίων. Από τη μια μεριά η ηλεκτρική ενέργεια και από την άλλη μεριά το γεγονός ότι έχουμε έναν πληθωρισμό ο οποίος είναι 7, 8, 9% αλλά ο πληθωρισμός αυτός είναι ασύμμετρος. Στα σουπερμάρκετ η αύξηση των τιμών είναι πάνω από 20, 30, 40% σε σχέση με τις αρχές του 2020 ενώ για τον μικρομεσαίο, ο οποίος δεν μπορεί να αυξήσει τις τιμές γιατί δεν έχει δεσπόζουσα θέση στην αγορά, οι λογαριασμοί ανεβαίνουν 10, 20, 50%, οι τιμές όμως που μπορεί να χρεώσει δεν ανεβαίνουν, μπορεί και να μειώνονται ακριβώς επειδή οι καταναλωτές δεν έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν. Αυτή η εξαφάνιση της μικρομεσαίας τάξης δεν είναι ούτε τυχαία ούτε απλά ένα ατύχημα. Εμείς στο ΜέΡΑ25 το έχουμε δηλώσει εδώ και χρόνια ότι εντάσσεται σε ένα πρόγραμμα υπερσυγκέντρωσης του κεφαλαίου, υπέρ των Lidl, υπέρ των ολιγαρχών. Στην ηλεκτρική ενέργεια υπάρχει στόχος η εξαφάνιση της μικρομεσαίας τάξης. Ο “Ηρακλής”, ο τρόπος με τον οποίο κερδίζουν κάποιοι από τη χρεοκοπία των μικρομεσαίων. Έχει μεγάλη σημασία να αποφασίσουμε ως ελληνική κοινωνία: πρόκειται για ατύχημα ή πρόκειται για σχέδιο; Δεν είναι συνωμοσία, είναι σχέδιο. Το ΜέΡΑ25 είμαστε εδώ για να στηρίξουμε τον εμπορικό κλάδο, τους μικρομεσαίους, γιατί σε τελική ανάλυση αν κλείσουν αυτοί οι άνθρωποι δεν θα δημιουργηθούν βιομηχανίες στη θέση τους, απλά θα κλείσουν, τα παιδιά μας θα φύγουν στο εξωτερικό και αυτή τη γωνιά της Ευρώπης θα τη νέμονται οι πάρα πολύ λίγοι οι οποίοι ουσιαστικά θα είναι συμβεβλημένοι με κάποια Lidl, με κάποια αρπακτικά ταμεία.»

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο