Γ. Βαρουφάκης: Στον αγώνα των επόμενων εβδομάδων ριχνόμαστε από σήμερα με χαμόγελο και πείσμα

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
28 Μάι, 2023

«Πόρτα-πόρτα από απόψε. Γειτονιά-γειτονιά. Πλατεία-πλατεία!» ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη Γιάνης Βαρουφάκης έδωσε στην σημερινή σύγκληση της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής το στίγμα του καινούργιου αγώνα για τις κάλπες της 25ης Ιουνίου, με έμφαση την ανάδειξη της σκληρής κοινοβουλευτικής δουλειάς που έκανε το κόμμα τα τελευταία τέσσερα χρόνια, και τον αγώνα που θα δώσουμε για να την συνεχίσουμε από τις 25 Ιουνίου.

Με ένα ευχαριστώ προς τους συνοδοιπόρους του ξεκίνησε την εισήγησή του ο Γιάνης Βαρουφάκης «για τον ωραίο αγώνα που δίνουμε, και που θα δίνουμε όσο έχουμε ανάσα στα πνευμόνια μας. Έναν αγώνα που είναι πράγματι ωραίος επειδή αφορά ανθρώπους εκεί έξω που, ως επί το πλείστον, δεν μας γνωρίζουν αλλά που εμείς τους νιώθουμε, τους πονάμε, δεν δεχόμαστε να αποδεχτούμε τις ρυτίδες που σκάβει στα πρόσωπά τους η αγωνία για το πως θα τα βγάλουν πέρα, για τα σπίτια που χάνουν, για τα παιδιά και τα εγγόνια τους που φεύγουν. Τελειώνει μια δύσκολη βδομάδα αλλά αρχίζουν τέσσερις εβδομάδες γεμάτες ευκαιρίες και ελπίδα. Η περασμένη εβδομάδα ήταν ένα επταήμερο περισυλλογής μετά από μια κάλπη που έφερε τη στρατηγική ήττα του Ευρωπαϊκού Ουμανισμού, όχι απλά τη δική μας ήττας ή την ήττα της Ελληνικής Αριστεράς. Η 21η Μάη του 2023 θα καταγραφεί ως η μέρα που η τρόικα ολοκλήρωσε τη νίκη της εναντίον του ελληνικού λαού που για πάνω από δεκαετία της αντιστάθηκε γενναία – αλλά κι εναντίον των λαών της Ευρώπης που εμπνέονταν από την ελληνική αντίσταση ώστε να αντιστέκονται κι εκείνοι.

Σήμερα, 28η Μάη του 2023, τα μέλη της Κεντρικής Εκλογικής μας Επιτροπής έχουμε μια και μοναδική επιλογή: Είτε να σκύψουμε πάνω από τα αίτια της ήττας στην κάλπη της 21ης Ιουνίου. Είτε να επικεντρωθούμε στην ανασυγκρότηση των δυνάμεών μας με εφικτό στόχο την επαναφορά της παράταξής μας στη Βουλή την 25η Ιουνίου. Και τα δύο δεν γίνονται.

Πριν μπω στο δια ταύτα, έχει σημασία για ένα κόμμα, για μια παράταξη που πασχίζει για τους ανθρώπους, όχι για τα αξιώματα, να μην λαμβάνουμε ως δεδομένη την αξία της κοινοβουλευτικής παρουσίας. Αξίζει λοιπόν μια αναφορά στην αξία της κοινοβουλευτικής μας εκπροσώπησης στη ζοφερή τούτη περίοδο. Η εκλογή στη Βουλή δεν είναι αυτοσκοπός για την Αριστερά. Είναι μέσο περιορισμού της Εξουσίας της Δεξιάς και, παράλληλα, προστασίας των απροστάτευτων».

Δίνοντας έμφαση στην καθοριστική σημασία της εισόδου του ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη στη Βουλή τόνισε:

«Εξασφαλίζοντας άλλο ένα 0,38%, ώστε να μπούμε ξανά στη Βουλή, στερούμε βουλευτές από την «Μητσοτάκης ΑΕ». Συνοδοιπόροι, μπορούμε, και άρα πρέπει, να στερήσουμε από τον κ. Μητσοτάκη αυτή την δύναμη! Αρκούν για αυτό μία ή δυο περισσότερες ψήφοι για το ΜέΡΑ25 σε κάθε εκλογικό κέντρο της χώρας. Ποτέ ένας τόσο εφικτός στόχος δεν θα μείωνε τόσο πολύ την κοινοβουλευτική δύναμη της Δεξιάς.

Πέραν του ότι θα περιορίσει την αυτοδυναμία του κ. Μητσοτάκη, η είσοδος του ΜέΡΑ25, της συμμαχίας μας, στη Βουλή έχει κι άλλο ένα λόγο να στηριχτεί από ανθρώπους των κινημάτων και της Αριστεράς που, σωστά, αντιπαθεί οφίκια και αξιώματα – που θεωρεί, σωστά, ότι οι αγώνες που τελικά αποδίδουν είναι εκείνοι που γίνονται εκεί έξω, στα γραφεία και στα μαγαζιά, στους δρόμους και στα εργοστάσια, στα σχολειά, τα νοσοκομεία και τα πανεπιστήμια: Όπως απέδειξαν οι λίγοι βουλευτές του ΜέΡΑ25 τα τελευταία τέσσερα χρόνια, έχει σημασία ένα μη πατερναλιστικό κόμμα της Αριστεράς να είναι εκεί μέσα, στη Βουλή, να περνά κι εκεί τη φωνή των αγωνιστών και, παράλληλα, να εκμαιεύει πληροφορίες και υλικό που μόνο από τη Βουλή μπορούμε να αντλήσουμε για να πληροφορείστε εκεί έξω για πράγματα που δεν θα μαθαίνατε ποτέ.

Τέλος, ένα κόμμα σαν το δικό μας στη Βουλή, ένα κόμμα που δεν θέλει να καπελώσει κανέναν, που δεν θεωρεί ότι κατέχει το μονοπώλιο της σοφίας και της αγνότητας, ένα τέτοιο κόμμα στη Βουλή είναι χρήσιμο ως καταλύτης της Ενότητας των Ασυμβίβαστων Αγωνιστών, της Ανιδιοτελούς Αριστεράς. Το έχουμε ήδη αποδείξει. Η απόδειξη είναι σήμερα σε αυτή την αίθουσα όπου βρισκόμαστε όλες και όλοι, ενωμένοι μετά από χρόνια χωριστών μονοπατιών, επειδή το ΜέΡΑ25 ήταν στη Βουλή!

Το μήνυμά μας πρέπει να είναι ένα. Ένα μήνυμα που αποπνέει ταπεινότητα εκ μέρους μας, που αποδεικνύει ότι λάβαμε το δικό μας μήνυμα την 21η Μάη, ότι δεν λέμε στους ψηφοφόρους τι να κάνουν, ότι τους θεωρούμε αυτό που είναι: Ώριμοι συμπολίτες μας που ξέρουν καλύτερα απ’ όλους γιατί αυτή η φωνή πρέπει να είναι στη Βουλή» και παρουσίασε το σύνθημα των επικείμενων εκλογών του κόμματος.

Θέλεις αυτή η φωνή να είναι στη Βουλή;
Είναι στο χέρι σου
#stis25MeRA25

«Αυτό είναι το σύνθημα που προτείνουμε στο πλαίσιο προσέγγισης των πάμπολλων ανθρώπων που μας ήθελαν στη Βουλή αλλά που, για διαφορετικούς λόγους, δεν μας ψήφισαν την 21η Μάη».

Ο Επικεφαλής του ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη κατά την εισήγησή του πρότεινε την ανασύνταξη των δυνάμεων και των ψηφοδελτίων του κόμματος.

«Μετά από μία συγκομιδή ψήφων την 21η Μάη κατώτερη του αριθμού των ψηφοφόρων που θέλουν την παράταξή μας στη Βουλή, και τις οποίες, τους οποίους, καλούμε αυτή τη φορά να μας ψηφίσουν, έχουμε λόγο να προβούμε σε μια ανασύνταξη των δυνάμεων μας. Έχει μεγάλη σημασία να ξέρουν οι ψηφοφόροι που είτε δεν μας ψήφισαν είτε μας ψήφισαν αλλά δεν έβαλαν σταυρό προτίμηση ποιες/ποιοι θα τους εκπροσωπήσουν στη Βουλή τώρα που οι εκλογές γίνονται χωρίς σταυρό, με λίστα. Είναι κάτι που θα κάναμε έτσι κι αλλιώς, όπως οφείλουμε στον κόσμο του «ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη».

Στον αγώνα των επόμενων εβδομάδων ριχνόμαστε τώρα, από σήμερα, με χαμόγελο και πείσμα. Με το πείσμα που θα έπρεπε να έχουμε έτσι κι αλλιώς σε μια σκληρή και άνιση εκλογική αναμέτρηση. Και με το χαμόγελο που προκαλεί η πεποίθηση ότι πασχίζουμε, όπως πρέπει, για τους ανθρώπους χωρίς να μας καίγεται καρφάκι για τα αξιώματα.

Τέσσερις εβδομάδες λοιπόν πριν τις νέες εκλογές. Ξεκινώντας από μηδενική βάση, βρισκόμαστε, σήμερα, μπροστά σε μια ιστορική ευθύνη. Σήμερα συν-αποφασίζουμε τι πρέπει να κάνουμε, από απόψε το βράδυ ως την 25η Ιουνίου, ώστε να αλλάξει το κλίμα, να ανατραπεί το πρότζεκτ εξαφάνισης του ΜέΡΑ25 από το πολιτικό σκηνικό, να αναπτερωθούν οι άνθρωποι της Συμμαχίας μας, να μαθευτεί σ’ όλη τη χώρα και εκτός ότι είμαστε μια ανάσα από την Βουλή, να γίνουμε η ενέργεια πίσω από το ξέσπασμα ακτιβισμού και ενημέρωσης που θα δημιουργήσει τη δυναμική που θα φέρει τη φωνή αυτή ξανά στη Βουλή και την ελπίδα στα πρόσωπα των ανθρώπων που έχουν ανάγκη το ΜέΡΑ25 και την Συμμαχία μας στη Βουλή.

Πόρτα-πόρτα λοιπόν από απόψε. Γειτονιά-γειτονιά. Πλατεία-πλατεία. Κοντά στον κόσμο. Αδιαμεσολάβητα. Η άγρια ομορφιά της Δημοκρατίας έτσι βιώνεται, έτσι λειτουργεί: Δίνοντας στον κόσμο που έχει ανάγκη τον ριζοσπαστικό λόγο μας, τις ατόφιες επαναστατικές αλήθειες στη Βουλή, το έναυσμα να βάλει αυτή τη φωνή στη Βουλή. Όχι για τα αξιώματα αλλά πάντα μ’ ένα και μοναδικό στόχο: Την Ήττα της Δεξιάς, τη ρήξη με τα αίτια της Δεξιάς και, φυσικά, τον μετασχηματισμό της κοινωνίας ώστε να εξαλείψει ο λόγος για να υπάρχει Δεξιά».

Οι αλλαγές που προτείνονται στα νέα ψηφοδέλτια του ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη είναι οι εξής:

 • Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη, Γιάνης Βαρουφάκης, μετακινείται από την Αχαΐα και από την Β’ Πειραιά στις εξής περιφέρειες: Β3 (Νότιο Τομέα) Αθηνών, Α’ Αθήνας, και Α’ Θεσσαλονίκης (την οποία εκπροσώπησα στην προηγούμενη Βουλή)
 • Η Σοφία Σακοράφα επιλέγει να παραμείνει επικεφαλής στο Ψηφοδέλτιο Επικρατείας, δηλώνοντας έτσι την πίστη της ότι το «ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη» στοχεύει πολύ πιο ψηλά από το όριο του 3%.
 • Ο Δημήτρης Στρατούλης μετακινείται από την Β3 στην Β’ Πειραιά.
 • Ο Καθηγητής Νίκος Θεοχαράκης μετακινείται από την δεύτερη θέση του Ψηφοδέλτιου Επικρατείας στη δεύτερη θέση της Β3 Αθηνών.
 • Τη δεύτερη θέση στο Ψηφοδέλτιο Επικρατείας καταλαμβάνει η Πάολα Ρεβενιώτη, μετακινούμενη από την Α’ Αθήνας.
 • Η Δέσποινα Χαραλαμπίδου μετακινείται από την τέταρτη θέση του Ψηφοδέλτιου Επικρατείας στη δεύτερη θέση της Α’ Θεσσαλονίκης.
 • Την τέταρτη θέση στο Ψηφοδέλτιο Επικρατείας το καταλαμβάνει ο Μιχάλης Κριθαρίδης, μετακινούμενος από την Α’ Θεσσαλονίκης.
 • Στο Ψηφοδέλτιο Επικρατείας εντάσσεται η μεγάλη μας ερμηνεύτρια Νένα Βενετσάνου.
Ακόμα, πέντε συνοδοιπόροι εντάσσονται για πρώτη φορά ως υποψήφιοι σε τέσσερις μεγάλες εκλογικές περιφέρειας της επικράτειας – οι 4 εκ των οποίων στην τελευταία, τιμητική, θέση της περιφέρειας όπου θα κατέβουν:
 • Ο ηθοποιός και συνοδοιπόρος Γιώργος Χρανιώτης, στην Α’ Αθήνας.
 • Ο Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην Κατασκευή του Μετρό Θεσσαλονίκης Μάκη (Θωμά) Μιχαλόπουλου, στην Α’ Θεσσαλονίκης.
 • Οι Γιάννης Κουζής, Καθηγητής-Ερευνητής στο πεδίο της Εργασίας και στην προτελευταία θέση η Αλέκα Μακρή, Γυναικολόγος & Ακτιβίστρια στο χώρο του Φεμινισμού και της Αριστεράς, στη Β1 Περιφέρεια Αθήνας.
 • H οικονομολόγος και ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς Νάντια Βαλαβάνη στο Ηράκλειο.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο